Het lichaam van een kat in 5 cijfers

Het lichaam van een kat in 5 cijfers

Katten. Het zijn gecompliceerde wezentjes en we raken er maar niet over uitgeleerd. Zo schreven we laatst een blog over waarom katten spinnen, waar zelfs de wetenschap nog niet helemaal over uit is. Heb je ook wel eens nagedacht over het lichaam van een kat? Soms lopen ze wel alsof ze het lichaam van een tijger hebben, maar met een hoogte van gemiddeld 24 centimeter zullen we niet snel bang van ze worden. Nu we het toch over getallen hebben: in deze blog kom je in 5 cijfers meer te weten over het lichaam van jouw huistijger!

Katten hebben behalve het bovenste en onderste ooglid nog een derde ooglid. Dit is een wit vliesje dat ook wel bekend staat als het knipvlies. Hiermee hebben katten dus in totaal 6 oogleden. Dit extra ooglid dient als bescherming, bijvoorbeeld tijdens het jagen in hoog gras. Bij een gezonde kat is het knipvlies niet zichtbaar, maar soms kun je het kort zien als je kat wakker wordt of gaat slapen. Zie je het de hele dag door? Trek dan direct aan de bel bij de dierenarts, want dit betekent dat je kat ziek is of een oogontsteking heeft. We hebben overigens meer gemeen met katten dan je denkt, want mensen hebben ook ooit een derde ooglid gehad. Gedurende de evolutie zijn we dit vlies alleen grotendeels verloren. Het enige wat ervan over is gebleven, is het roze bolletje in onze ooghoek. Weer wat geleerd! 

18

Katten hebben in totaal 18 tenen: 5 aan elke voorpoot en 4 aan elke achterpoot. Is het je wel eens opgevallen dat bij de voorpootjes de eerste teen wat hoger zit dan de andere 4? Deze teen raakt de grond niet, maar wordt gebruikt wanneer katten een prooi grijpen of zichzelf een wasbeurt geven. Toch hebben niet alle katten 18 tenen. Sommige katten hebben namelijk een erfelijke aandoening genaamd polydactylie. Poly-wattuh? Kort uitgelegd: bij katten betekent het dat ze meer tenen dan normaal hebben, tot wel 7 tenen per poot! Dit verschijnsel komt regelmatig voor bij Maine Coon katten en kan gelukkig geen kwaad. Integendeel, katten met polydactylie kunnen door hun extra tenen beter klimmen, balanceren en jagen. Meer tenen betekent echter ook meer nagels, dus als je het meubilair wilt besparen, is een stevige krabpaal een must.

De voorpoten van een witte kat.

2

Katten hebben 2 ogen. No shit Sherlock. Maar met deze 2 ogen kunnen ze ook maar 2 primaire kleuren zien, namelijk blauw en geel. Ze kunnen dus geen rood zien, waarmee ze een slecht publiek zijn voor de kunstwerken van Mondriaan. Hoe dit kan? Je hebt tijdens de biologieles op de middelbare school vast wel eens gehoord van staafjes en kegeltjes. Misschien moeten we je geheugen weer even opfrissen. De staafjes zijn verantwoordelijk voor zicht in het donker en de kegeltjes zijn verantwoordelijk voor zicht overdag en kleurperceptie. Mensen hebben veel kegeltjes en weinig staafjes, wat bij katten precies andersom is. Hierdoor kunnen katten in het donker goed zien, maar kunnen ze minder goed kleuren onderscheiden. Heb je bijvoorbeeld een rood of roze kattenspeeltje in huis? Dit zien katten dan eerder aan als groen. 

60.000

Om even bij het onderwerp zintuigen te blijven: katten kunnen geweldig goed horen. Ze zijn namelijk in staat om een frequentie tot 60.000 Hertz waar te nemen, terwijl mensen boven de 20.000 Hertz al niks meer horen. Het vermogen om hoge tonen te horen neemt vanaf het derde levensjaar wel af. Bij katten dan, gelukkig niet bij mensen. Nog een leuk feitje is dat de oren door 32 spieren onafhankelijk van elkaar tot wel 180 graden kunnen draaien. Nogmaals, bij katten, gelukkig (of helaas) niet bij mensen. Hierdoor kunnen katten feilloos bepalen waar het geluid vandaan komt en ook in het donker goed jagen. De stand van de oren zegt ook veel over hoe katten zich voelen. Benieuwd wat het betekent als de oren van jouw kat opzij gedraaid zijn? Lees dan ons blog over kattentaal.

Kat die verstopt zit achter de leuning van een stoel. Je ziet alleen de kattenoren.

40.000.000 

Je denkt nu misschien: ‘’Waar kan een kat er nou 40 miljoen van hebben?’’. Juist, haren. We hebben het hier over een gemiddelde kat, want een naaktkat als de Sphynx heeft enkel een dun laagje dons. Ter vergelijking: wij mensen hebben maar 100.000 haren op ons hoofd. Katten hebben er dus 400x zoveel! Dat verklaart ook gelijk die miljoenen haren op je bankstel, want katten kunnen er dus makkelijk een paar missen. Dit verharen gebeurt aan de lopende band, maar in ruiperiodes doen katten er nog een schepje bovenop. Zo zou het goed kunnen dat jouw poezenbeest nu midden in de lenterui zit en je er een dagtaak aan hebt om alle haren op te ruimen. Gelukkig hebben we genoeg borstels en zelfs tondeuses die dit karwei een stukkie minder arbeidsintensief maakt. Daarnaast hebben we ook rollers en borstels die die vervelende kattenharen makkelijk en snel van meubels en kleding haalt. Ideaal! 

Nooit te oud om te leren

Of het nou gaat over kattenrassen, kattenweetjes, kattengedrag of het lichaam van een kat, bij Poezenbazen leer je steeds een beetje bij over jouw lievelingsbeestjes. Wil je op de hoogte blijven van het laatste kattennieuws, toffe acties en nieuwe producten? Volg Poezenbazen dan op Facebook en Instagram of schrijf je onderaan de homepage in voor onze nieuwsbrief!

Verzeker jouw kat of poes vandaag nog!


Met een kattenverzekering dek je jezelf (en je kat) tegen kosten bij ziekte, een ongeval of andere gezondheidsproblemen van je kat. Zo betaal je maandelijks een relatief laag bedrag en verzeker je je kat tegen hoge ziektekosten. Voorkom problemen, sluit een verzekering voor je kat af!

Voordelen van een kattenverzekering:

  • Biedt gemoedsrust
  • Medische kostendekking
  • Financiële bescherming
  • Preventieve zorg

Vind jouw ideale verzekering