Help! Mijn kat krabt aan meubels

Katten krabben niet om vervelend te zijn, maar voor hun eigen bestwil. Het is goed voor de nagels van jouw kat, maar het helpt ook tegen stress. Als je hier bent om het krabben af te leren, goodluck with that! Maar je kunt wel voorkomen dat jouw kat jouw zuurverdiende meubels gebruikt om zijn nagels in te zetten. Wij vertellen je graag waarom katten krabben en hoe je mogelijk kunt voorkomen dat ze dit aan jouw meubels doen. 

Waarom krabben katten?

Katten krabben om verschillende redenen. Krabben is bijvoorbeeld goed voor de nagels van een kat. Ze vijlen als het ware de nagels en hierdoor worden deze niet te lang en blijven ze scherp. Daarnaast is het krabben aan harde voorwerpen ook een work-out voor jouw kat. Een kat traint er namelijk zijn voorste poten mee. 

Naast de uiterlijke verzorging is krabben ook een uiting van stress. Als een kat spanning ervaart, biedt krabben verlichting in het hoofd. Zie het als even uitrazen wanneer je boos, bang of gestresst bent. Zo kan het zijn dat een kat alleen krabt als je er niet bent, omdat hij verveeld en eenzaam is. Maar een kat kan ook juist ongewenst krabgedrag vertonen wanneer je hem buitensluit. Bijvoorbeeld door deuren te sluiten naar ruimtes of de tuin, waar hij normaal wel mag komen. 

Om bovenstaande redenen is het heel belangrijk voor je kat om voldoende krabmogelijkheden te hebben. Denk bijvoorbeeld aan een of meerdere krabpalen of krabmeubels, maar ook aan meer kleinere krabmogelijkheden, zoals een krabmat, in bijvoorbeeld andere ruimtes waar jouw kat vaak komt.  

Waarom krabt mijn kat aan meubels?

Een veelgestelde vraag is waarom katten aan meubels krabben. En een veel voorkomend antwoord hebben we eigenlijk ook al gegeven. Waarschijnlijk heeft jouw kat onvoldoende krabmogelijkheden om zich op uit te leven. Maar dit is lang niet altijd de oorzaak. Een kat kan ook aan meubels krabben, omdat hij dus veel stress ervaart. En dan interesseert het hem echt niet of hij een krabpaal van een paar tientjes of jouw leren bankstel van 4.000 euro te grazen neemt. De belangrijkere vraag is: hoe lossen we dit op? 

6 Oplossingen voor ongewenst krabgedrag

Een oplossing is per oorzaak verschillend en een 100% garantie voor een perfecte oplossing is er niet. Toch hebben we 6 hele effectieve oplossingen op een rijtje gezet die mogelijk het ongewenst krabgedrag aan meubels verminderen of volledig wegnemen:

1. Meer krabmogelijkheden

Heb je slechts een of twee krabmogelijkheden in heel je woning? Dan is het zeker het proberen waard om je kat te verwennen met een extra krabmeubel. Zet bijvoorbeeld op elke verdieping een krabpaal weg of leg een krabmat in de ruimtes waar je kat vaak komt. 

2. Redenen voor stress wegnemen

Als jouw kat voldoende krabmogelijkheden heeft, maar zich toch graag uitleeft op het bankstel of de eettafel stoelen, is er wellicht meer aan de hand. Het zou kunnen dat jouw kat veel stress ervaart. Katten zijn zeer gevoelige dieren, dus de oorzaak hoeft niet eens heel diep te zitten. Stress kan bijvoorbeeld al ontstaan als je de huiskamer een make-over geeft en een nieuw tv-meubel koopt. Maar ook als je kat vaak alleen is, verveeld is of pijn heeft. Ga dus goed na of er redenen zijn waardoor jouw kat stress kan hebben. Mocht dit het geval zijn, neem dan indien mogelijk de oorzaak van de stress weg. 

3. Kalmeren met geur

Als een kat in een bepaalde ruimte aan de meubels of het behang krabt moet je de ruimte eerst goed schoonmaken om de dierlijke geuren te verwijderen. Daarna kun je in die ruimte een kalmerende geur aanbrengen. Zo kun je kattengras plaatsen, maar ook kattenferomonen verspreiden via een verdamper. Dit zorgt voor meer rust in het koppie en mensen ruiken het niet. 

4. Kat castreren of poes steriliseren 

Ongewenst krabgedrag kan ook te maken hebben met hormonen. Net zoals bij mensen kunnen katten in kleine monsters veranderen als de hormonen opspelen. Dit leidt vaak tot ongewenst kattengedrag als sproeien bij katers, krolsheid bij poezen, maar ook krabben en bijten bij beide geslachten. Voor veel poezenbazen zijn dit argumenten genoeg om een kat of poes te laten castreren of steriliseren. 

Daarnaast heeft een castratie of sterilisatie andere voordelen voor zowel mens als kat, maar deze ingreep heeft natuurlijk ook nadelen wanneer je bijvoorbeeld een nestje wilt. Denk daarom goed na of je jouw kat wilt laten ‘helpen’. Dit kan al vanaf 6 maanden en vaak geldt: hoe eerder, hoe beter. Jouw kat of poes zal op jonge leeftijd veel minder hinder ervaren van een dergelijke ingreep dan wanneer je dit pas later laat doen. 

5. Kat naar buiten laten 

Katten die naar buiten gaan hebben veel meer krabmogelijkheden dan katten die altijd binnen zitten. Katten krabben buiten namelijk aan bomen, houtwerk en alles wat hard en ruw is. Katten doen dit voor de verzorging van de nagels, maar ook om territorium af te bakenen. Een kat die veel buiten komt zal dus naar alle waarschijnlijkheid een stuk minder ongewenst aan meubels krabben dan binnenkatten.

6. Breng meer tijd door met je poes

Aandacht willen we allemaal. Dat geldt ook voor je poes. Aandacht geven en spelen met je kat of poes is heel belangrijk. Of je kat nu wel of niet naar buiten gaat, wel of niet is geholpen en wel of geen krabpaal heeft. Zorg daarom dat jouw kat voldoende kattenspeeltjes heeft en daar ook gebruik van maakt door er met hem mee te spelen. 

Krabben aan nieuwe meubels: voorkomen is beter dan genezen

Haal je nieuwe meubels in huis en wil je voorkomen dat de kat hier meteen zijn nagels in zet? Spray deze dan in met een anti-stress middel. De geuren en feromonen in deze middelen zorgen ervoor dat de kat zich direct op zijn gemak voelt en de kans is groot dat jouw kat het nieuwe bankstel met rust laat. 

Vragen over je poes? Poezenbazen helpt!

Hopelijk is het krabben aan meubels verleden tijd dankzij onze tips. Maar iedere kat moet krabben en elke kat doet dit op zijn eigen manier. Deel daarom jouw ervaringen en help andere poezenbazen. Ben je al lid van onze Poezenbazen groep op Facebook? Dit is de community waar katteneigenaren ervaringen met elkaar delen en waar je antwoord krijg op vragen van echte ervaringsdeskundigen. Ook bij Poezenbazen zelf lopen maar liefst 5 catfluencers rond die jou kunnen helpen met vragen over je poes. Check bijvoorbeeld al onze blogs over kattenweetjes, waarin we veel voorkomend kattengedrag uitleggen of grappige wist-je-datjes delen. 

Recente reacties

  • Kathleen

    Thursday 17 / 12 / 2020

    Interessant artikel ivm krabben op meubels. Ik heb krabfolue besteld. Hopelijk helpt dit ook.

Laat ook een reactie achter