Dit is waarom katten spinnen

Dit is waarom katten spinnen

Veel poezenbazen herkennen het volgende scenario: je kat komt naar je toe gehuppeld en kijkt je aan met een blik die schreeuwt ‘’geef mij aandacht’’. Je geeft je kat een aai, waarna de motor start: je kat begint te spinnen. Super rustgevend, maar waarom spinnen katten eigenlijk? Veel mensen gaan er vanuit dat het betekent dat je kat tevreden is, maar dit is lang niet de enige reden. Lees snel verder om meer te leren over dit herkenbare kattengeluid!

Hoe spinnen katten?

Laten we eerst beginnen met uit te leggen hoe katten dit purr-geluid produceren. Dit was lang een onderwerp van discussie, maar waarschijnlijk spannen katten hiervoor de bekerkraakbeentjes aan. Dit zijn twee botjes die zich in het strottenhoofd bevinden en verbonden zijn met de stembanden. Wanneer katten deze bekerkraakbeentjes aanspannen, gaan de stembanden trillen. Het resultaat is een brommend geluid dat wij kennen als spinnen. Hoe hard katten spinnen varieert van kat tot kat, maar kat Merlin uit Engeland is dé eindbaas. Hij produceert maar liefst 67,8 decibel, waarmee hij een wereldrecord gevestigd heeft. Ter vergelijking: dit is even hard als het geluid van een vaatwasser!

Kat die op schoot ligt met een arm over de rug heen.

Positief of negatief gespin?

Katten kunnen om meerdere redenen spinnen. De meest bekende is dat het een uiting is van tevredenheid, omdat veel katten spinnen wanneer we met ze aan het kroelen zijn. Veel katten doen het ook wanneer ze met een leuk kattenspeeltje aan het spelen zijn of in een comfortabele kattenmand liggen te chillen. Naast positieve gevoelens kan gespin helaas ook duiden op negatieve gevoelens, zoals pijn, spanning of ongemak. Hoogstwaarschijnlijk is spinnen dan een manier om zichzelf gerust te stellen. Sommige wetenschappers geloven zelfs dat spinnen een geneeskrachtige werking heeft. De lage trillingen van het gespin zouden de pijn namelijk kunnen verlichten. 

 

 

AFP - Kattenmand - Lambswool Donut Bed - 45 x 45 x 25 cm - Grijs

 • Maximaal comfort
 • Luxe materialen
 • Ecovriendelijk
Bekijk product

Cat Dancer Regenboog Cat Charmer

 • Gemaakt van veilige materialen
 • Niet te verscheuren
 • Hengel kan niet breken
Bekijk product

A purr a day, keeps the doctor away

Voel jij je ook ineens stukken beter als je kat bij je op schoot ligt te spinnen? Dit is niet zonder reden. Het is namelijk wél wetenschappelijk bewezen dat spinnen een helende en kalmerende werking heeft op mensen, wat vele voordelen met zich meebrengt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het versterken van botten, het verlagen van de bloeddruk, verlichting bij spierpijn en minder kans op hartkwalen. Des te meer reden om een kat aan te schaffen!

Kat ligt op zijn rug en handen masseren de zijkant van de wangen van de kat.

Nog meer theorieën over spinnen

We zijn nog niet klaar met het opsommen van redenen waarom katten spinnen. Er bestaan namelijk nog meer theorieën over de soundtrack van katteneigenaren. Veel deskundigen zijn bijvoorbeeld van mening dat spinnen een communicatiemiddel is tussen een moederpoes en haar kittens. Door de vibraties zou het kittens helpen bij het vinden van de tepels. Anderen geloven dat een kat spint om te laten merken dat hij geen bedreiging vormt. Verder wordt er wel eens gezegd dat katten spinnen als ze hun baasje willen laten weten dat ze honger hebben. In dit geval combineren ze hun normale gespin met een miauw, waardoor het dwingender klinkt. Hiermee wil jouw kat dus eigenlijk zeggen: ‘’Hey sta eens op, het is tijd om mijn voerbakje bij te vullen met mijn favoriete kattenvoer.’’ Kortom, de wetenschap is er nog niet helemaal over uit wat de échte reden is dat katten spinnen. Ach ja, het zijn tenslotte ook eigenzinnige wezentjes.

 

Minkas Urinary Kattenvoer Adult Kip

 • Licht verteerbaar
 • Laat urine pH-waarde dalen
 • Rijk aan vitamines en mineralen
Bekijk product

RVS Voerbak voor Katten Twin Feeder 2 x 450 ml

 • Komt standaard met 2 roestvrijstalen voerbakken
 • Vaatwasserbestendig voor eenvoudige reiniging
 • Voorkomt morsen en knoeien

Bekijk product

Leer jouw kat beter begrijpen

Bij Poezenbazen leer je steeds meer over jouw favoriete beestjes. Vond je dit blog nou interessant? Lees dan zeker even de blogs over kattengebaren, het gekke kwartiertje van jouw kat en waarom katten ‘s nachts miauwen om jouw kat nog beter te leren begrijpen!

Wij begrijpen je kat ook, bijvoorbeeld in wat ze leuk vinden om te doen. Neem eens een kijkje tussen al onze kattenspeeltjes!

Verzeker jouw kat of poes vandaag nog!


Met een kattenverzekering dek je jezelf (en je kat) tegen kosten bij ziekte, een ongeval of andere gezondheidsproblemen van je kat. Zo betaal je maandelijks een relatief laag bedrag en verzeker je je kat tegen hoge ziektekosten. Voorkom problemen, sluit een verzekering voor je kat af!

Voordelen van een kattenverzekering:

 • Biedt gemoedsrust
 • Medische kostendekking
 • Financiële bescherming
 • Preventieve zorg

Vind jouw ideale verzekering