Kattentaal: Leer je kat beter begrijpen

Een kitten leert al snel dat zijn baasje het beste reageert op miauwen, spinnen, blazen en het gebruik van zijn staart. In het wild maken katten meer gebruik van non-verbale lichaamstaal en feromonen (geuren) om met elkaar te communiceren. De mens, behoorlijk inferieur aan de kat, kan minder goed ruiken en blind is voor bepaalde lichaamstaal. Kittens komen er dan ook snel achter dat ze hun boodschap beter kunnen overbrengen met schattige miauwgeluidjes en bepaald voor de mens opvallend gedrag.

Miauwen

Eerder schreven we al het artikel Waarom miauwt een kat? En ontcijferden we de 5 bekendste kattengeluiden. Waarschijnlijk wist je nog niet dat katten 16 unieke miauwtjes gebruiken? Elk met hun eigen toonhoogte, variatie aan tonen en lengte.

Spinnen

Spinnen klinkt super geinig. Zeker als je kat bij je op schoot ligt. Spinnen is een teken dat je kat super happy is. Op dit moment doe je als baasje niets fout. Ga dus zo door!

Blazen

Als we blazen voelen we ons niet tof! Je komt op het verkeerde moment te dichtbij. Met blazen komen we op voor onze persoonlijke ruimte. Blazen is voor ons wat grommen voor een hond is. Ken je het gezegde blaffende honden bijten niet? Nou, blazende katten krabben of bijten wel! Pas op dus!

Bijten

Nu we het toch over bijten hebben. De volgende redenen zijn er voor je kat om je te bijten:

 • Hij schrikt van wat er op hem afkomt.
 • Hij wilt vluchten maar kan niet weg.
 • Hij beschermt zijn kittennestje.
 • De spanning is al tijdje aan het opbouwen tot kookpunt.
 • Als natuurlijke speelreactie bij het spelen met handen en voeten.

Uit de situatie kan je waarschijnlijk wel afleiden of het bijten als gevolg van spelen of angst ontstaat. Leer ervan wanneer het gebeurt, zodat je kat de volgende keer niet meer hoeft te bijten.

Hoe kijkt hij uit zijn ogen?

Die prachtige kijkers van je kat, daar kan je natuurlijk helemaal in verdrinken. Maar wist je dat ze ook een betekenis hebben? Bij grote ronde pupillen is er sprake van interesse, consternatie of is hij op zijn hoede. Zie je echter dicht op elkaar geknepen pupillen dan is hij erg kwaad en in staat snel aan te vallen. Het beste kan je ovale pupillen zien, want dan is je kat helemaal ontspannen. Wanneer hij daarentegen staart, voelt hij zich bedreigd. Dit kan afgewisseld worden met wegkijkgedrag om een escalatie te vermijden. Last but not least: bij knipogen wilt hij jou geruststellen.

Stand van de oren

Katten kunnen uitstekend horen wat er in hun omgeving afspeelt. Het kleinste piepgeluidje en de oren worden gespitst. Waar komt dat geinig muizengeluidje vandaan? Katten geven met de hun oren meer aan dan je zou denken. 

Staan de oren recht omhoog en naar voren, dan heeft hij interesse. Bij opzij gedraaide oren is er sprake van ergernis. Zie je dat de oren schuin omlaag gedraaid staan? Dan is er sprake van angst of defensieve agressie. Gaan de oren nog verder omlaag en naar achteren? Dan neemt de angst toe. Kan je daarna in zijn oren kijken (van voren gezien) dan heb je het te bond gemaakt: hij is woedend en wil je aanvallen. 

Houding van de staart

De stand en vorm van een kattenstaart geven snel inzicht in het humeur van je kat. Een dik opgezwollen staart geeft aan dat je kat angstig is. Hierbij bolt hij ook zijn rug en zet hij zijn ogen wagenwijd open.

Zwiept je kat juist met zijn staart heftig heen en weer? Dan kan je beter oppassen. Dit is een teken dat hij boos is. Vaak gaat dit gepaard met gromgeluidjes, het tonen van tanden en rechtopstaande nekharen.

Het kan ook anders, als je kat rustig ligt en relaxed met zijn staart heen en weer zwaait betekent dit dat hij ontspannen is en als zijn staart rechtop staat betekent dit dat hij graag geaaid wordt.

Positie van de snorharen

Voor mensen is het maar moeilijk praten met de snorharen. Voor katten is dat een heel ander verhaal. Uit de houding van de snorharen kan je veel aflezen. Naar voren, omlaag wijzende snorharen kunnen wijzen op interesse of agressie. Staan ze echter strak naar beneden, dan is het overduidelijk een teken dat hij wilt aanvallen. Wanneer de snor relaxed schuin naar beneden afloopt heb je te maken met een ontspannen kat. Staan de snorharen wat naar achter getrokken langs de wangen? Dan voelt hij angst en maakt hij zich klein.

Wat doen zijn nageltjes?

Aan de nagels van je kat kan je aflezen of hij speels of agressief is. Bij speelgedrag zijn de nagels altijd ingetrokken en hoef je jouw kat niet met een handschoentje op te pakken. Een kat die het niet naar zijn zin heeft trekt eerder zijn nagels. Sol niet met hem, want voor je het weet ben je een paar krassen rijker.

Hoe maak je jouw kat superblij?

Een lieve, blije kat... Wie wil dat nou niet zien? Verwen je pluizige huisgenoot met een comfortabele kattenmand, zodat hij een lekker plekje heeft om zich in terug te trekken en zet een stoere kattenkrabpaal neer waarop hij al zijn agressie kan uiten. Soms kost het weinig moeite voor jou, maar levert het je kat zoveel extra geluk op!

Recente reacties

 • Angela Verbeek

  Thursday 06 / 02 / 2020

  Mijn kat gaat het kleed op de bank masseren met dr voorpootjes, een soort pompen . Ze is dan helemaal in trance .

 • Poezenbazen.nl

  Poezenbazen

  Hi Arienne, de kattentaal blijft toch lastig te begrijpen voor ons Poezenbazen, maar misschien kom je er nog snel achter! ;)

 • Poezenbazen.nl

  Poezenbazen

  Hi Arienne,

  Dat is wel bijzonder inderdaad. Katten communiceren met soortgenoten door te janken, wellicht dat je poes dus de cat next door probeert te bereiken voor een playdate!

  Groetjes,
  Poezenbazen

 • Arienne

  Thursday 06 / 02 / 2020

  Hoi hoi, wat interessant om te lezen. Ik ben wel heel benieuwd wat mijn poes bedoelt als ze ( meerdere keren per dag) met een pluchen speeltje naar ons toe komt, al jankend. Bijna een krols geluid wat niet meer kan omdat ze gesteriliseerd is. Ik heb het gevoel dat ze ons iets duidelijk probeert te maken maar geen idee wat.

 • Poezenbazen.nl

  Kiwi

  Hi Jade!

  Soms halen wij katten graag kattenkwaad uit. Maar, we kunnen ook super lief doen natuurlijk.

  Groetjes,
  Kiwi de Kater, catfluencer bij Poezenbazen

 • Jade

  Thursday 06 / 02 / 2020

  Ik vind dit heel interessant mijn kat is heel lief en soms stout maar dat maakt niet uit want hij is nog 2 dus best wel jong maar dit is heel goed om dit te lezen want dan weet je ook veel sneller wat je kat bedoelt dus heel duidelijk geschreven bedankt!

  Met vriendelijke groet Jade

 • Claudia

  Thursday 06 / 02 / 2020

  Hoi hoi. Wij hebben een hele lieve poes, die altijd graag thuis was en erg aanhankelijk! Nu vanaf de kerst, het was wat drukker, en we hebben de woonkamer onderhanden genomen. Nu gedraagt ze zich ineens heel raar! Ze komt niet meer bij ons, wilt het liefst maar weg en eet bijna niet meer, ik herken mijn eigen kat niet meer. Ze komt niet meer voor een knuffel, en blijft maar heel hard miauwen bij de achterdeur, wat nu te doen????

 • Ik

  Thursday 06 / 02 / 2020

  Ik heb geen kat maar vind dit interessant om te lezen

 • Poezenbazen.nl

  Mimi

  Hi Jolanda, omdat jouw kat zichzelf niet meer kan horen miauwd hij harden dan voorheen. Het zou kunnen dat jouw kat in de ochtend aandacht wil van het baasje, want hij kan de geruststellende geluiden die hij altijd gewend was niet meer horen.

 • roman

  Thursday 06 / 02 / 2020

  mijn kat is een beetje gestoort denk ik. want hij blaast en gaat vechten met de lucht en hij is 3

 • roman

  Thursday 06 / 02 / 2020

  mijn kat kan al lezen cool toch zelf heeft hij dit ook gelezen

 • Jolanda de winter

  Thursday 06 / 02 / 2020

  Vraagje wat kan Je doen aan het vreselijk hard miauwen van een dove dementerende oude kat van 18 is hij dan de weg kwijt of is hij dan alleen of is het wat anders hij doet het heel vroeg in de ochtend maar ook gewoond morgens als we in de kamer zitten alleen in de ochtend

Laat ook een reactie achter