Een kitten leert al snel dat zijn baasje het beste reageert op miauwen, spinnen, blazen en het gebruik van zijn staart. In het wild maken katten meer gebruik van non-verbale lichaamstaal en feromonen (geuren) om met elkaar te communiceren. De mens, behoorlijk inferieur aan de kat, kan minder goed ruiken en blind is voor bepaalde lichaamstaal. Kittens komen er dan ook snel achter dat ze hun boodschap beter kunnen overbrengen met schattige miauwgeluidjes en bepaald voor de mens opvallend gedrag.
Eerder schreven we al het artikel Waarom miauwt een kat? En ontcijferden we de 5 bekendste kattengeluiden. Waarschijnlijk wist je nog niet dat katten 16 unieke miauwtjes gebruiken? Elk met hun eigen toonhoogte, variatie aan tonen en lengte.
Spinnen klinkt super geinig. Zeker als je kat bij je op schoot ligt. Spinnen is een teken dat je kat super happy is. Op dit moment doe je als baasje niets fout. Ga dus zo door!
Als we blazen voelen we ons niet tof! Je komt op het verkeerde moment te dichtbij. Met blazen komen we op voor onze persoonlijke ruimte. Blazen is voor ons wat grommen voor een hond is. Ken je het gezegde blaffende honden bijten niet? Nou, blazende katten krabben of bijten wel! Pas op dus!
Nu we het toch over bijten hebben. De volgende redenen zijn er voor je kat om je te bijten:
Uit de situatie kan je waarschijnlijk wel afleiden of het bijten als gevolg van spelen of angst ontstaat. Leer ervan wanneer het gebeurt, zodat je kat de volgende keer niet meer hoeft te bijten.
Die prachtige kijkers van je kat, daar kan je natuurlijk helemaal in verdrinken. Maar wist je dat ze ook een betekenis hebben? Bij grote ronde pupillen is er sprake van interesse, consternatie of is hij op zijn hoede. Zie je echter dicht op elkaar geknepen pupillen dan is hij erg kwaad en in staat snel aan te vallen. Het beste kan je ovale pupillen zien, want dan is je kat helemaal ontspannen. Wanneer hij daarentegen staart, voelt hij zich bedreigd. Dit kan afgewisseld worden met wegkijkgedrag om een escalatie te vermijden. Last but not least: bij knipogen wilt hij jou geruststellen.
Katten kunnen uitstekend horen wat er in hun omgeving afspeelt. Het kleinste piepgeluidje en de oren worden gespitst. Waar komt dat geinig muizengeluidje vandaan? Katten geven met de hun oren meer aan dan je zou denken.
Staan de oren recht omhoog en naar voren, dan heeft hij interesse. Bij opzij gedraaide oren is er sprake van ergernis. Zie je dat de oren schuin omlaag gedraaid staan? Dan is er sprake van angst of defensieve agressie. Gaan de oren nog verder omlaag en naar achteren? Dan neemt de angst toe. Kan je daarna in zijn oren kijken (van voren gezien) dan heb je het te bond gemaakt: hij is woedend en wil je aanvallen.
De stand en vorm van een kattenstaart geven snel inzicht in het humeur van je kat. Een dik opgezwollen staart geeft aan dat je kat angstig is. Hierbij bolt hij ook zijn rug en zet hij zijn ogen wagenwijd open.
Zwiept je kat juist met zijn staart heftig heen en weer? Dan kan je beter oppassen. Dit is een teken dat hij boos is. Vaak gaat dit gepaard met gromgeluidjes, het tonen van tanden en rechtopstaande nekharen.
Het kan ook anders, als je kat rustig ligt en relaxed met zijn staart heen en weer zwaait betekent dit dat hij ontspannen is en als zijn staart rechtop staat betekent dit dat hij graag geaaid wordt.
Voor mensen is het maar moeilijk praten met de snorharen. Voor katten is dat een heel ander verhaal. Uit de houding van de snorharen kan je veel aflezen. Naar voren, omlaag wijzende snorharen kunnen wijzen op interesse of agressie. Staan ze echter strak naar beneden, dan is het overduidelijk een teken dat hij wilt aanvallen. Wanneer de snor relaxed schuin naar beneden afloopt heb je te maken met een ontspannen kat. Staan de snorharen wat naar achter getrokken langs de wangen? Dan voelt hij angst en maakt hij zich klein.
Aan de nagels van je kat kan je aflezen of hij speels of agressief is. Bij speelgedrag zijn de nagels altijd ingetrokken en hoef je jouw kat niet met een handschoentje op te pakken. Een kat die het niet naar zijn zin heeft trekt eerder zijn nagels. Sol niet met hem, want voor je het weet ben je een paar krassen rijker.
Een lieve, blije kat... Wie wil dat nou niet zien? Verwen je pluizige huisgenoot met een comfortabele kattenmand, zodat hij een lekker plekje heeft om zich in terug te trekken en zet een stoere kattenkrabpaal neer waarop hij al zijn agressie kan uiten. Soms kost het weinig moeite voor jou, maar levert het je kat zoveel extra geluk op!
Verzeker jouw kat of poes vandaag nog!Met een kattenverzekering dek je jezelf (en je kat) tegen kosten bij ziekte, een ongeval of andere gezondheidsproblemen van je kat. Zo betaal je maandelijks een relatief laag bedrag en verzeker je je kat tegen hoge ziektekosten. Voorkom problemen, sluit een verzekering voor je kat af! Voordelen van een kattenverzekering:
|
Lees onze verhalen en interessante weetjes