Help, mijn kat verhaart!

De lente is weer begonnen. Bloemen gaan bloeien, het zonnetje gaat vaker schijnen en je kat raakt… in de rui. Great, zet de stofzuiger alvast maar klaar. Juist tijdens de rui is het belangrijk om de vacht van je kat goed te verzorgen. Met een goede vachtverzorging zal het verharen namelijk een stuk beter verlopen én hoef jij je minder druk te maken over al die rondvliegende haren. Happy cat, happy you. Lees snel verder voor ons advies!

Waarom verhaart je kat eigenlijk?

Katten kennen twee ruiperiodes: de lenterui en de herfstrui (niet te verwarren met lente-ui en herfsttrui). De lenterui start wanneer de temperaturen beginnen te stijgen, dit is vaak vanaf april of mei. Tijdens deze periode maakt de dikke wintervacht plaats voor een dunnere zomervacht, waardoor je kat veel haar verliest. Gedurende de herfstrui (rond oktober en november) verandert deze zomervacht weer terug in een wintervacht. Het is natuurlijk niet zo dat een kat tussen deze twee ruiperiodes niet verhaart, maar in de ruiperiodes is het verharen in een kortere periode veel extremer dan normaal. Gelukkig stopt de rui op natuurlijke wijze vanzelf. Let wel goed op de conditie van de vacht. Verliest je kat overmatig veel haar of krijgt hij kale plekken? Dan kunnen huidproblemen mogelijk de oorzaak zijn en is een bezoekje aan de dierenarts verstandig. 

Borstelen maar

Allemaal leuk en aardig dat verharen, maar hoe kan je het beperken? Stap 1 is een goede vachtverzorging. Probeer je kat regelmatig te borstelen met een goede kattenborstel. Katten met een langere vacht hebben vaker een borstelbeurt nodig dan katten met een kortere vacht. Door het borstelen verwijder je loszittende haren en masseer je de huid, waardoor het verharen sneller achter de rug is. Daarnaast vermindert borstelen de kans op haarballen, doordat je alle loszittende haren verwijdert voordat je kat de kans krijgt om ze op te likken. 

Kat in bad?

Hoewel katten zichzelf ook een prima wasbeurt kunnen geven, kan het tijdens de rui verstandig zijn om je kat hier een handje bij te helpen. Regelmatig borstelen is voor de meeste katten al voldoende, maar je kat wassen kan zeker goed zijn voor de vacht. Dit geldt bijvoorbeeld voor katten die in iets vies hebben gerold of voor katten die niet meer in staat zijn om hun vacht zelf goed schoon te houden. Hierbij is het van belang dat je de vacht van tevoren goed uitborstelt en tijdens het wassen een speciale kattenshampoo gebruikt. De milde kattenshampoo van Trixie is hier bijvoorbeeld perfect voor. Hoe je de shampoo moet gebruiken, lees je in ons blog over het wassen van je kat met kattenshampoo. Na de shampoo kan eventueel een anti-klit spray aangebracht worden. Deze spray voedt de vacht, waardoor hij meer gaat glanzen en makkelijker uit te kammen is. Bepaalde raskatten zoals de Bengaal en Maine Coon zullen een bad waarschijnlijk goed toelaten omdat ze, in tegenstelling tot veel andere katten, juist van water houden. Bij sommige katten kan een bad echter voor stress zorgen, waardoor ze alleen maar meer haar verliezen. Daarom is het belangrijk om je beestje goed te kennen, zodat je een inschatting kan maken of en wanneer je dit kunt doen. 

Omega’s

Gezonde, kwalitatieve voeding is natuurlijk altijd belangrijk voor elke kat, maar kan ook zeker helpen bij het verharen. Let hierbij vooral op de concentratie omega-3- en omega-6-vetzuren. Deze vetzuren zorgen namelijk voor een gezondere vacht en huid, waardoor het verharen soepeler zal verlopen. Een voorbeeld van kattenvoeding die speciaal voor dit doel ontwikkeld is, is Royal Canin Hair & Skin. En om nog even op die haarballen terug te komen; wanneer je kat hier toch snel last van heeft tijdens de rui, helpt Royal Canin Intense Hairball voeding hierbij. Deze (en nog veel meer) kattenvoeding is te bestellen in onze webshop!

Makkelijk haren verwijderen

Het is helaas onvermijdelijk dat er toch kattenharen op je kleding en meubels terecht komen. We know the struggle. Je stofzuiger of kledingrollers zijn natuurlijk een optie, maar bij Poezenbazen hebben we de ideale oplossing om makkelijk en snel kattenharen te verwijderen. De Trixie Harenpluizenborstel met Reinigingsstation is bekleed met velours waar alle haren aan vast kleven. Normaal gesproken moet je alle haren zelf van de borstel afplukken, maar dit product heeft een handig reinigingsstation in de houder. Je beweegt de borstel simpelweg op en neer in het reinigingsstation, waardoor de haren gevangen en naar beneden geduwd worden. De haren komen onderin de houder terecht, die je makkelijk los kan maken om alles weg te gooien. Zeg maar dag tegen al die rondvliegende kattenharen!

Fijne verhaardagen!

Hopelijk komen jij en jouw poezenbeest met deze tips vrolijk de rui door! Advies nodig over een ander onderwerp? Bekijk dan ook even onze andere blogs. Vergeet ons ook niet te volgen op Facebook en Instagram voor de leukste kattenfoto’s, tofste (win)acties en nieuwste producten!

Laat een reactie achter