5x Vreemd kattengedrag uitgelegd door onze catfluencers

Katten zijn onze beste vrienden. En beste vrienden snappen elkaar! Toch vertonen katten soms vreemd gedrag waar wij helemaal niets van begrijpen. Via Facebook vroegen wij onze volgers welk vreemd kattengedrag hun katten vertonen in de hoop dat onze catlfluencers het voor eens en voor altijd kunnen verklaren. En dat is gelukt! Hieronder vind je een overzicht van veel voorkomend vreemd gedrag van katten, uitgelegd door onze eigen ervaringsdeskundigen. 

Starende katten

Een veelgestelde vraag is, waarom katten minuten lang in het niets kunnen staren, zonder dat er iets (boeiends) te zien is. Ze lijken soms wel in trance. Ook onze eigen katten kunnen er wat van. Als katten naar elkaar staren, is dat een vorm van communiceren. Ze willen laten weten wie er de baas is, zonder fysiek geweld te gebruiken. Degene die de staarwedstrijd wint, wint ook het territorium. 

Maar hoe zit het dan met staren in het niets? Dat is een lastig uit te leggen verschijnsel. Een van de verklaringen is dat dieren sensitief zijn voor spiritualiteit. Zij voelen dus energie die mensen niet zo snel voelen en katten zouden dan ook sneller paranormale verschijnselen zien. Dit is echter nooit wetenschappelijk bewezen.

Een andere en meer logische verklaring is dat katten betere ogen en oren hebben dan mensen. Een kat ziet bijvoorbeeld stofdeeltjes die wij niet eens zien of hoort de kleinste rondvliegende insecten. Sommige katten zien het als een uitdaging om dit geluid te blijven volgen. Dat komt door het speelse karakter van katten. Een kat staart dus niet voor niets in het niets!

Speelmuisjes in het voerbakje

Liever een speelmuisje in het voerbakje dan een echte muis zullen we maar zeggen. Toch is het maar vreemd dat sommige katten hun speelgoed in het voerbakje leggen. We weten dat als een kat een echte muis of een vogel mee naar huis neemt, dit een teken is van waardering. Een cadeautje voor de poezenbaas.

Wanneer een kat een speelgoedmuis in het voerbakje legt tijdens het eten, houdt hij zichzelf eigenlijk een beetje voor de gek. Hij wilt heel graag geloven dat hij een echte muis heeft gevangen. In het wild nemen katachtigen hun prooi mee naar een veilige plek, zoals hun voederplaats. Zie je dit verschijnsel thuis bij jouw kat? Dan heeft je kat gewoon een lichte identiteitscrisis. Hij denkt dat hij een tijger is, maar in werkelijkheid is het een pussy!

Pootje baden in een drinkbak

Katten voelen vaak met hun pootjes eerst aan het water, voordat ze uit het bakje of fonteintje drinken. Katten zijn niet bepaald dol op (open) water. Maar dat heeft een logische verklaring. Katten mogen over het algemeen betere ogen hebben dan mensen, maar katten zien van dichtbij niet heel scherp. Daardoor zien katten dus ook niet hoe hoog het waterpeil is. Om dat toch te checken, voelen ze eerst met hun pootje in het bakje, voordat ze gaan drinken. De echte bangeriken (of juist slimmeriken) gaan zelfs nog een stapje verder. Die likken het water gewoon van hun pootjes af. 

De staart tussen de poten leggen

Als een kat rechtop zit, zet hij soms zijn pootjes op zijn staart. Het ziet er vaak schattig uit. Het lijkt wel alsof hij zijn staart beschermt. Dit fenomeen heeft verschillende verklaringen.

Het kan te maken hebben met de temperatuur. Als een kat het koud heeft, maakt hij zich zo klein mogelijk. Wanneer de staart onder of rondom de poten gewikkeld is, kan het zijn dat jouw kat zich probeert warm te houden. 

Een andere verklaring is dat een kat een grens afbakent op deze manier. Geen paniek, er is niets aan de hand. De kat voelt zich prima, maar wilt gewoon even geen aandacht of aanrakingen. Met een gekrulde staart laat hij zien dat de deuren even gesloten zijn. Hierdoor voelt de kat zich veiliger. Je kunt het beste zelf testen wat jouw kat bedoelt. Als je hem zachtjes toespreekt en iets lekkers voor zijn neus zet en hij gaat erop in, is er niets aan de hand. Anders moet je gewoon respecteren dat jouw kat even met rust gelaten wilt worden.

Mondje open, oogjes toe

Soms zie je dat jouw kat het mondje een klein beetje open zet en de oogjes een klein beetje dicht. Het lijkt wel alsof jouw kat ieder moment een niesbui kan krijgen. Niets is minder waar, want als een kat dit gedrag vertoont, ruikt hij waarschijnlijk iets. Voorin het bekje van een kat zit namelijk het zogeheten orgaan van Jacobsen. Daarmee kan een kat nog beter ruiken. Sterker nog, hiermee proeft een kat zelfs een geur. Als jouw kat dus in het vervolg een niesbui imiteert, is hij lekker aan het smullen van interessante geurtjes. 

Vreemd kattengedrag

Katten zijn eigenlijk maar vreemde wezens. Maar dat maakt ons niets uit, want 'gewoon' is ook maar saai en we houden toch wel van ze. Katten hebben nu eenmaal hun eigen manieren om dingen te communiceren, ervaren en proeven. Heeft jouw kat ook vreemde gewoontes? Laat het ons weten via Facebook! Wie weet komen we later met een deel 2 over vreemd kattengedrag. Check ook ons blog over kattentaal om jouw kat nog beter te begrijpen. 

Recente reacties

 • Poezenbazen.nl

  Poezenbazen

  Hi Jeske,

  Katten hebben soms de meest gekke trekjes. Daar weten wij alles van! Vaak hoef je je hier geen zorgen over te maken! Natuurlijk is het wel vervelend dat het water soms door het hele huis ligt. Mocht je toch twijfelen of er misschien iets aan de hand is met jouw kat, dan kan je altijd even langs de dierenarts gaan of wellicht contact opnemen met het adres waar je jouw kat hebt gehaald. Wellicht herkennen zij dit gedrag bij meerdere katten uit hetzelfde nest of hebben zij tips hoe je hiermee om kan gaan!

  Fijne dag verder!

  Liefs,
  Birgit

 • Jeske

  Wednesday 11 / 03 / 2020

  Hallo,

  Ik heb 2 katten, 1tje grootgebracht met de papfles en 1tje geadopteerd via een poezenproject. Die laatste zal in april een jaar worden, deze heeft de rare gewoonte van steeds onder een bak/pot/ fontein gewoon weg alles met water in onder te gaan krabben en om te trekken. Ik heb al vanalles geprobeerd een fontein, een inox waterbakje, een plastiek zelfs tot een zware stenen bloempot en een laag plat vuurvast stenen optje maar trekt alles om of onderuit. Ik weet niet hoe ik dit kan afleren. Ook bijt zij steeds alles kapot zoals hangmatje van de krabpaal, het holletje van de krabpaal heeft ze een gat ingemaakt de grote van een cantaloupe meloen. Ze is samen met haar broer die is 1 van september. Ze hebben 2 kattenbakken, 2 waterfonteinen, 2 eetbakjes, een krabpaal en een klimmuur en ontzettend veel speelgoed. Iemand tips? Sorry voor deze lange tekst maar wou een compleet beed schetsen. Ahja het zijn binnenhuis katten en nog nooit buiten geweest. Bedankt voor de hulp!

 • Ida

  Wednesday 11 / 03 / 2020

  Onze kat Storm
  doet soms heel vreemd . Als hij een speektje in zijn bek heeft en je trekt eraan laat hij niet los na een tijdje trekken laat ik dan los. De kat is dan helemaal in trance en gaat rondjes draaien met het speeltje in zijn bek. Dit is een heel raar gezicht ook omdat hij dat vaak over een tas of schoenen doet waar hij uiteindelijk het speeltje loslaat. Ik snap hier niks van maar het is grappig om te zien. Weet iemand waarom hij dit doet?

 • Poezenbazen.nl

  Kiwi

  Hi Jimmy,

  Wij poezenbeesten doen soms wat vreemd! Daar hoef je je geen zorgen over te maken. Wanneer je wel twijfelt, of er lijkt meer aan de hand te zijn? Dan is het altijd goed om even naar de dierenarts te gaan!


  Vriendelijke groet,
  Kiwi de Kater

 • jimmy

  Wednesday 11 / 03 / 2020

  mijn kat rend opeens met de snelheid van de 100 meter op de olympiche spelen naar boven op de trap en dan gaat hij heel hard mauwen weet iemand misschien waarom hij dit doet?

 • Monique Helder-de Kramer

  Wednesday 11 / 03 / 2020

  Wat betekent het als je kat zijn mondje achter elkaar beweegt? Dus een heel klein beetje op en weer dicht. Een soort van mummelen...

 • C.j. Elizen

  Wednesday 11 / 03 / 2020

  Als tegen de kat praat geeft ie allerlei rare geluiden terug.behalve miauwen.

 • Bartha Honsbeek

  Wednesday 11 / 03 / 2020

  1x per dag krijgt onze poes bakje nat voer. Ze vind dat erg lekker en wacht er ook echt op als het rond die tijd is. Als ze het gegeten heeft komt ze luid mauwend naar de kamer alsof ze dank je wel zegt.

 • Loes de Jong

  Wednesday 11 / 03 / 2020

  Als onze kat naar de bak moet miauwt ze keihard. Dit herhaalt ze als ze er af komt. Soms doet ze het ook zomaar.
  Ze is hiervoor onderzocht en is kern gezond.

Laat ook een reactie achter