De Maine Coon: dit is wat je over dit kattenras moet weten

De Maine Coon is een van de populairste kattenrassen in Nederland. Maine Coons zijn vriendelijk, speels gehecht aan hun baasje en zijn onwijs fan van water. Dit kattenras is daarnaast een van de grootste rassen die er bestaan. De katten zijn zo populair vanwege hun rustige en kalme karakter. Daarnaast behoort het ras tot de grootste katten ter wereld. Nieuwsgierig naar dit ras? Wij vertellen je er alles over in dit blog. 

De mainecoon

Afkomst van de Maine Coon

De oorsprong van de Maine Coon staat niet helemaal vast. De verhalen daarover zijn namelijk nog wat fabelachtig. De geruchten gaan dat de Maine Coon afkomstig is uit de Verenigde Staten, uit de Staat: 'Maine'. De Maine Coon zou het resultaat zijn van een wilde kat en een wasbeer. 'Coon' uit de naam Maine Coon is dan ook een afkorting van raccoon. Zeg nou zelf, de gestreepte kat die je bij dit kattenras ziet doet je ook wel wat denken aan een wasbeer. 

Een ander verhaal dat de rondte gaat is dat de Maine Coon afstamt van de koninklijke katten van Marie Antoinette. Zij zou haar geliefde katten alvast vooruit sturen per schip vanuit Frankrijk naar Maine omdat ze wilde vluchten. Zelf kwam ze hier echter nooit aan, maar haar katten wel. 

Het meest waarschijnlijke is dat Maine Coons afstammen van de langharige scheepskatten uit Europa. De scheepskatten mengden zich met de lokale katten van boeren toen zij aan wal kwamen. Door het koude klimaat en het leven op de boerderij is de Maine Coon aan het sterke postuur en dikke vacht gekomen. 

Het uiterlijk van de Maine Coon

Het uiterlijk van de Maine Coon is imposant. Er zijn veel Maine Coons die van kop tot staart ruim 1 meter lang zijn. En dat is behoorlijk! Catfluencer Ike is daar een perfect voorbeeld van. Hij kan als hij zijn best doet zo met zijn voorpoten aan de keukentafel staan. 

De Maine Coon bestaat in diverse kleuren, formaten en type vacht. De meesten hebben prachtige leeuwenmanen en een mooie pluimstaart. Typisch aan de Maine Coon zijn de schattige plukjes aan de tipjes van de oren (lynxtips) en de fluffy stukjes haar aan de poten. De meeste Maine Coons hebben een dikke kraag rondom de kop en borst. Kijk bijvoorbeeld naar Yuna. Het haar op haar borst ziet er imposant uit. 

Maine Coons zijn er in diverse kleuren: van brown tabby, tot aan créme, chocolate, lilac en cinnamon. Deze laatste kleuren komen voor, maar zijn niet volgens de gestelde rasstandaard van de Coons. De patronen kunnen daarin variëren zoals gemarmerd, gestreept en natuurlijk effen.

Maine Coons: dit moet je over dit kattenras weten

Gewicht van de Maine Coon

De Maine Coon behoort dus tot het grootste kattenras van de wereld. En dat is te zien.

"Het gewicht van een Maine Coon kan oplopen van zo'n 4 tot 10 kilogram."

En dat is toch wel behoorlijk. De katers zijn overigens vaker wat zwaarder vergeleken met de poezen. Mainecoons hebben een gespierd lichaam, stevige botten en een statische en robuuste indruk. Ze zijn pas uitgegroeid rond hun vierde levensjaar. Het feit dat ze zo groot zijn maakt dit kattenras extra leuk. Nog meer vacht om mee te knuffelen!

Maine Coon karakter

De Maine Coon heeft een erg leuk karakter. De Maine Coon staat namelijk bekend om zijn grote aanpassingsvermogen qua leefomgeving. Hij vermaakt zich in een appartement maar kan ook intens genieten van de buitenlucht. Over het algemeen kunnen Maine Coons snel wennen aan nieuwe huisgenoten zoals katten en honden. De Maine Coon is altijd vriendelijk en goed gehumeurd en behoorlijk nieuwsgierig. Ze halen zo af en toe streken uit, denk daarbij aan het omgooien van spullen en het spelen met water.

Papieren propjes en ander kattenspeelgoed is goed in trek bij dit kattenras. Ze zijn in ieder geval erg speels, zelfs tot op latere leeftijd.

Maine Coons zijn, ondanks dat hun uiterlijk doet vermoeden, zachtaardig en echte goedzakken. Ze kruipen 's avonds het liefst lekker bij je op schoot of nestelen zich graag in een comfortabele kattenmand.

 Een typisch karaktertrekje van de Maine Coon is het m(i)auwen tegen baasjes. Verbaas je niet over het geluid dat uit de Maine Coon komt. Het 'stemmetje' is namelijk veel hoger dan je zou verwachten gezien het formaat van de kat. Maine Coons vinden eten en drinken fantastisch. Zo eten veel Maine Coons met hun voorpoten. Ze scheppen het eten en drinken als het ware uit hun etensbak

Verzorging van de Maine Coon

Haal de borstel er van kitten af aan maar regelmatig bij, want de langharige vacht van de Maine Coon heeft verzorging nodig. Geen zin in een borstelstrijd? Dan is het verstandig om de Maine Coon al van jong af aan te laten wennen aan de kam. Iedere dag kammen is misschien wat overdreven. Maar het kammen van de vacht eens in de week is geen overbodige luxe, zeker wanneer de kat in de rui is. Al is het om de bergen haren in huis wat te verminderen. Daarnaast voorkom je dat de vacht en liezen vol komt te zitten met klitten. De vacht van de Maine Coon is waterafstotend en beschermd de kat tegen kou, regen en sneeuw. 

Naast een goede vachtverzorging is het ook verstandig om jouw Maine Coon op tijd te ontwormen en ontvlooien. Ja, ook dit hoort erbij als je een poezenbaas bent. Ondanks dat je harige vriend dit niet altijd even leuk vindt, helpt het wel om je kat in topconditie te houden. Onze poezenbazen geven je tips hoe je de behandeling kunt uitvoeren.

Maine Coon krabpalen

We kunnen het je verzekeren. Voor dit grote kattenras heb je een flinke en vooral stevige krabpaal nodig in huis. Want je wilt voorkomen dat je geliefde Maine Coon in je meubels, gordijnen of tegen het stucwerk aan gaat hangen. Omdat de Maine Coons zo groot zijn hebben ze een 'spanwijdte' van ongeveer 1 meter als ze zich uitrekken. Belangrijk is dus om een flinke en stevige krabpaal te kopen dat het gewicht en de kracht van de Maine Coon aankan.

Krabpaal voor Mainecoon

Wat eet een Maine Coon?

Maine Coons hebben over het algemeen wat gevoelige darmen. Ze kunnen niet alles eten en hun maag en darmen zijn vrij snel van streek. Belangrijk is dus dat je niet te vaak wisselt van voer. Er zijn diverse opties als het gaat om het voer: geef bijvoorbeeld als hoofdvoer droge brokken van een merk als Happy Cat. De tanden en het tandvlees van de Maine Coons blijven daarmee in een goede conditie. Daarnaast zijn er ook speciale brokken die bijvoorbeeld zorgen voor een mooie vacht of sterke botten. En nog veel belangrijker: het kattenvoer van Happy Cat vind jouw Maine Coon zonder twijfel het allerlekkerst! 

Je kunt de Maine Coon natuurlijk af en toe belonen met wat vloeibaars eten of kattensnoepjes. Met catnip speeltjes maak je Maine Coons ook erg blij. Catnip bevat namelijk diverse zeer aantrekkelijke stofjes voor de kat. Je leest meer over deze stofjes in ons blog over kattenkruid!

Tot slot zorg je er natuurlijk voor dat er altijd vers water is. Wil je je Maine Coon echt blij maken? Zet dan de stromende kraan in de keuken even aan. Dat is een klein feestje.

Alles over de Maine Coon

Maine Coon-kattenshow

Eigenaren van Maine Coons zijn oh zo trots op hun harige beestjes. Wist je dat er aan het einde van de 19e eeuw al speciale Maine Coon-kattenshows werden georganiseerd op boerenfestivals? Vandaag de dag vind je in ook in Nederland diverse kattenshows waar de Maine Coons trots worden getoond. 

Maine Coon kittens

Ben je van plan om een Maine Coon kitten te kopen? Dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Zorg er allereerst voor dat je een betrouwbare Maine Coon fokker voor je Maine Coon kitten vindt. Let erop dat de ouders van de kitten alle tests hebben doorstaan en dat er geen vervelende ziektes in de stamboomlijn zitten. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je een kitten in huis haalt met een erfelijke ziekte.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Ike and Yuna (@ike_and_tuna) op

Ga ook bij de fokker op bezoek en bekijk de omgeving waar de kittens en eventuele andere huisdieren opgroeien. Geeft je dit een goed gevoel? Vraag dan of je op de wachtlijst gezet kunt worden. Maine Coon kittens krijg je vaak niet zomaar mee. Hier gaat vaak een wachtlijst aan vooraf waardoor je even zult wachten op je kleine pluizenbol. Dit maakt de voorpret overigens alleen maar leuker. Vooropgesteld: doe je huiswerk en zorg ervoor dat je met een betrouwbare fokker in zee gaat. 

Heb je je Maine Coon kitten eenmaal in huis?

Dan zal de kitten in het begin veel aandacht vragen. Belangrijk is dus om ervoor te zorgen dat je veel dingen doet met je poesje of kater. Het socialiseren van de kat is belangrijk, dit is dan ook iets waar je in de toekomst alleen maar profijt van zal hebben. Denk bijvoorbeeld aan zaken als: kammen en borstelen, autoritjes maken, nagels knippen, een ritje naar de dierenarts enzovoorts. 

Voordat de kitten komt is het belangrijk om het huis 'kitten-proof' te maken. Denk aan de kamer- of tuinplanten die je hebt staan. Bekijk daarbij of deze giftig zijn of niet. Wist je dat je je Maine Coon zo kunt opvoeden dat hij of zij alleen in de tuin blijft? Let er verder op dat de Maine Coon niet zomaar los over straat loopt. Dit is niet alleen van belang voor de veiligheid, ook zaken als diefstal en ziektes spelen hierbij een rol. Maine Coons zijn gezelschapsdieren. Laat het beestje dus niet te lang alleen. Zorg er daarnaast voor dat je alle benodigdheden voor je kitten in huis hebt.

Maine Coons kattenras

Maine Coon benodigdheden

Wat heb je precies nodig als je een Maine Coon koopt? Natuurlijk heb je je huiswerk van tevoren goed gedaan en heb je je goed ingelezen in de Maine Coon fokker en het ras. Je bent een aantal keer op bezoek geweest bij je Maine Coon kitten en dan eindelijk is het zover: je mag hem of haar mee naar huis nemen. Maar wat heb je precies nodig zodat je zeker weet dat je nieuwe kattenvriend niets te kort komt? Bij deze een handig lijstje met kattenbenodigdheden

Meer weten over katten? Check dan ook vooral deze blogs en lees alles over: de Blauwe Rus, ontwormen en ontvlooien, kattenmanden, kattenhalsbanden en kattenjaren.

Recente reacties

 • Poezenbazen.nl

  Poezenbazen

  Hi Henny,

  Wat vervelend dat je maine coon dit doet. Hopelijk hebben de andere volgers tips hoe je dit zou kunnen oplossen!

  Groetjes van onze poezenbazen

 • Henny

  Friday 22 / 04 / 2022

  Help mijn maine coon neemt veel kategrid mee als hij zijn behoefde
  Heeft gedaan wat kan ik daar aan doen

 • nadia

  Friday 22 / 04 / 2022

  kan iemand mij helpen, heb 2 mini chiwawas zeer zacht en rustig.
  nu heb ik iemand ontmoet met een maine coon van 4 jaar, heeft nog nooit met andere dieren in contact geweest, nu zouden we ze willen samenbrengen maar heb er bang voor.
  kan iemand me raad geven of dit zou lukken

 • Jeanet

  Friday 22 / 04 / 2022

  Onze dochter heeft een hele lieve Main Coon Jasmine. Ik las al dat ze gek zijn op water en met de voorpoten eten en dat klopt. Nog een gewoonte van Jasmine als ze op de kattebak is geweest 'wast' ze haar poten in de drinkwaterbak, op zich netjes maar rond haar eet en drinkbak is het een smeerboel. Herkend iemand dit of heeft iemand tips?

 • Poezenbazen.nl

  Poezenbazen

  Hi Marian, vervelend om te horen! Helaas kunnen we hier geen uitspraken over doen. We raden je aan om langs de dierenarts te gaan voor advies.

 • marian

  Friday 22 / 04 / 2022

  Help mijn maincoon
  haalt het bloed onder mijn nagels uit. wat is dit toch?
  Ik heb reeds een 16 jarige maincoon gehad deze was veel liever en was een man.
  deze die ik nu heb is een meisje van 8 maanden onhandelbaar ! wat moet ik doen? ze heeft alles wat haar hartje begeert , en is geholpen november J.L

 • wil

  Friday 22 / 04 / 2022

  Tip : als een maincoon in je hand bijt wil dat zeggen dat hij nog langer aangehaald wil worden , op deze manier laat hij/zij dat weten .

 • Poezenbazen.nl

  Poezenbazen

  Hi Wendy,

  Je hebt helemaal gelijk dat iedere kat anders is, en dus ook zijn eigen handleiding met zich meebrengt. Leuk om te lezen hoe verschillend die van jou al zijn.

  In dit blog lees je onze ervaring als Maine Coons. Gelukkig is niet iedereen hetzelfde, dan zou de wereld eruit zien, hihi.

  Groetjes van Ike & Yuna!

 • Wendy

  Friday 22 / 04 / 2022

  Vervolg: de ene ligt heel
  Graag bij je en wilt altijd knuffelen de ander absoluut niet! En is doodsbang voor vreemden verstopt zich gelijk de hele dag. Dat het droge zullen zijn ja lief en aanhankelijk ja.

 • Wendy

  Friday 22 / 04 / 2022

  Ik heb ook 2 maincoons maar helft wat je schrijft
  Klopt echt niet sorry dat ik
  Het zeg!
  Vindt zo jammer dat mensen altijd
  Maar vanuit gaan dat elke zelfde ras soort allemaal
  Precies zo zijn! En mensen dus ook altijd die boekjes volgen! Net als
  Met de
  Mensen is ieder anders zo ook in de
  Main coon!
  Als je kijkt
  Naar mijn maincoon is echt niet gek op water. Miauwen er komt bijna geen geluid uit

 • Poezenbazen.nl

  Ike & Yuna

  Hi Lisa,

  Wat een heftig verhaal. Helaas hebben wij geen medische kennis dus kunnen wij je niet vertellen wat je precies kunt doen.

  Wat jammer om te horen dat ook de dierenartsen niet precies weten wat er aan de hand is.

  Heel veel sterkte!
  Ike & Yuna!

 • Lisa

  Friday 22 / 04 / 2022

  Ik heb een vraag!

  Ik ben erg gek op mijn halve maine coon coco, ik heb hem nu al bijna vijf jaar. Destijds goed opgelet waar ik hem kocht. Hij had alle gezondheidschecks, een vaccinatieboekje en paspoortje. Zijn moeder is half dus die had geen stamboom, van zijn vader heb ik een stamboom en een foto gezien.

  Nu begon coco na een paar maanden ineens te bloeden, eerst kleine vlekjes toen steeds meer. Het komt uit zijn geslachtsorgaan. Ik ben al bij allerlei artsen geweest, ook is hij gecastreerd maar niemand lijkt me te kunnen vertellen wat het is en hoe te verhelpen. Geen blaasgruis oid, daar is hij op gecheckt.

  Inmiddels snap ik dat ik er waarschijnlijk in ben getrapt en de foto van vader niet geheel kloppend was. Toch is hij deel van het gezin en wil ik hem absoluut niet kwijt. Het is een binnenkat dus ik ben elke dag aan het dweilen en vlekken bloed aan het schoonmaken. Dit doe ik met liefde hoor maar ik ben ook een beetje radeloos.

  Hebben jullie hier wel eens van gehoord?

 • Nana van Woudenberg

  Friday 22 / 04 / 2022

  Ik heb sinds 4 1/2 week een PP Maine Coon poesje, schildpad smoke/wit.
  Bij een serieuze fokker gekocht , en ik heb zoveel plezier met haar en alles gaat goed .
  Gordijnen inklimen heb ik goed afgeleerd , zij leren heel snel wat mag en niet.
  Je moet precies als ook bij kleine kinderen de drie r's benutten.....
  Regelmaat ....Rust.....Rijnheid ....
  Zelf heb ik dit prachtig ras 20 jaar gefokt,nu alleen nog voor het plezier...
  Veel plezier met jullie Maine Coon's ....

 • Poezenbazen.nl

  Ike & Yuna

  Hi G,

  Wat een mooie leeftijden al! Geniet maar veel van elkaar:)

  Groetjes van Ike & Yuna,
  Catfluencers bij Poezenbazen

 • G Jagt

  Friday 22 / 04 / 2022

  Hallo ik heb 2 main coons een van 16 jaar en een van 14 jaar hiervoor heb er ook één gehad bijna 15 jaar geworden ze zijn lief en heel aanhankelijk ik weet dat ik ze niet lang meer zal hebben maar geniet er nog elke dag van als ik voor een kat zou kiezen zou ik er weer een nemen maar ik wordt er te oud voor veel plezier met jullie katten

 • Ingrid

  Friday 22 / 04 / 2022

  Wij hebben bewust een 50 procent maine coon opgenomen, de fokkers eisen allemaal kastratie van je dier. En mij lijkt een keer een nestje erg leuk.
  De fokkers hebben vaak hele vreemde eisen en vragen enorme bedragen.
  Reden voor ons om voor deels maine coon te kiezen.
  En ze heeft heel veel raskenmerken.
  Misschien voor fokkers toch es een overweging niet zulke eisen te stellen.
  En niet alle deels maine coons hebben een erfelijke ziekte, je kunt daar op laten testen en dat aan de eventuele kitten baasjes laten zien.

 • Suus Jansen

  Friday 22 / 04 / 2022

  Ik heb een geweldige Maine Coon van bijna tien jaar oud, Drabber. Nog steeds actief, speelt en knuffelt graag en is super aanhankelijk en sociaal. Alle kenmerken zijn ook van toepassing. Nu heb ik een leuke tip; mijn man heeft een rechthoekig bakje getimmerd, zeg 20 bij 30 cm en zo’n 4 cm hoog. Onderin leggen we wat catnip en bovenop repen karton. Die snijden we van oude dozen van bestellingen bijvoorbeeld. Ze vindt het heerlijk om daar helemaal los op te gaan en ook bovenop te liggen! En het is super makkelijk, want als de repen karton op zijn, snijden we weer een paar nieuwe. Drabber vindt het een wereld uitvinding!

 • Poezenbazen.nl

  Ike & Yuna

  Hi Filip!

  Het is helemaal niet vreemd als een kitten af en toe druk is, heen en weer rent en veel speelt. Dat deden wij vroeger ook;) Als een Maine Coon ouder wordt, zal deze ook rustiger worden. Natuurlijk speelt het karakter van de kat of poes ook mee.

  Veel succes en geniet ervan!

  Ike & Yuna!

 • Filip Van Haute

  Friday 22 / 04 / 2022

  Mijn main coon is nu 7 maanden... in het begin een heel rustig diertje maar nu zo wild geworden. Overdag springt ze overal op, rent heel wild door het huis. Ik krijg ze maar niet afgeleerd om overal op te springen. Vooral het af en toe in de gordijnen hangen is een nachtmerrie. Buiten durf ik ze niet te laten ( heb al 2 katten verloren ) Verder is ze superaanhankelijk, vooral s' avonds dan. Worden main coons rustiger naarmate ze ouder worden, vanaf welke leeftijd?

 • Poezenbazen.nl

  Poezenbazen

  Hi Kathy,

  Wat leuk dat je 2 Maine Coon kittens hebt! Wij zijn geen experts op het gebied van kattengedrag. Is het een idee dat je dit voorlegt bij een expert die alles weet over het gedrag van katten?

  Groetjes van Poezenbazen!

 • Kathy

  Friday 22 / 04 / 2022

  Hallo, we hebben 2 maine coon kittens. De ene is een maand jonger dan de andere , we spelen met hen en zr spelen veel met elkaar. De oudere word nu meer aanhankelijke laat zich wrijven en opnemen,de jonger niet zo ,wat moet ik doen hem meer opnemen en aaien of net meer gerust laten ? Niks liever dan een aanhankelijke poesjes ;-)

 • MMT Roben

  Friday 22 / 04 / 2022

  Hallo,
  Ik heb een kater van 7 jaar en het is een kruising tussen een Maincoon en een Noorse boskat, het is een lief en mooie kat maar doet 1 ding wat niet zo leuk is en mijn vraag is dan ook waarom hij dat doet. Soms gaat hij op de grond liggen rollen en wil dan spelen (denk ik), dan aai ik hem maar dan bijt hij in mijn handen en als ik dan weg loop dan grijpt hij mijn onderbeen vast, als ik rustig tegen hem praat laat hij los maar ik doe hem ook wel eens naar buiten als hij zo,n bui heeft. Ik hoorde laatst van iemand dat hun kat dat ook wel eens doet maar alleen om eten te vragen en dat is niet het geval bij mijn kat....wat moet ik doen en waarom doet hij dit!

 • Poezenbazen.nl

  Ike & Yuna

  Hi Kees,

  Vaak gaat het goed als je een jonge pup bij de katten zet. Maine Coons zijn daarnaast ook de 'honden onder de katten', dus van nature gaat het negen van de tien keer goed. Onze Maine Coons Ike & Yuna hebben ook een hondenvriend: Tool de Nova Scotia Duck Tolling Retriever en dat gaat perfect. Wel wilt Tool, omdat hij een retriever is, de Coons soms wat opjagen.

 • Kees

  Friday 22 / 04 / 2022

  Ik heb en vraag, zijn er honden rassen waar maine coons van nature goed / beter mee kunnen opschieten of makkelijk aan wennen. Wij denken erover een hond te kopen maar mijn dochter heeft twee maine coons
  Of tips hoe de katten aan een hond te laten wennen

 • Poezenbazen.nl

  Ike & Yuna

  Hi Milou, een Maine Coon kitten vraagt veel aandacht in het begin. Als jullie niet veel thuis zijn raad ik het dus niet aan om er twee te nemen.

 • Poezenbazen.nl

  Ike & Yuna

  Hi Danny, wat vervelend! Het is belangrijk om de urine zo snel mogelijk te verwijderen. Dit doe je door een sopje te maken met Biotex. Met een spons kan je de vlek deppen.
  Het kan zijn dat de kittens stress hebben waardoor ze op de bank hebben geplast. Om het voortaan te voorkomen is het belangrijk om stress bij de kittens te vermijden en de onderliggende oorzaken aan te pakken.

 • Milou

  Friday 22 / 04 / 2022

  Hi! Wat een handige tips allemaal. Wij gaan binnenkort ook kijken bij een maine coon nestje, maar twijfelen nog of we er 1 of 2 willen. Wat zouden jullie aanraden/adviseren? Er staat zoveel op internet.
  Hoor het graag!

 • wil

  Friday 22 / 04 / 2022

  Ook ik heb een maincoon (pikzwart met alleen 2 witte snorharen) .Hij is 11 jaar oud en neemt elke nacht nog een muis voor me mee die hij op de voordeur mat legt . Overdags moet meneer uitrusten van zijn nachtelijke avonturen en ligt dan de hele dag te slapen .

 • Danny

  Friday 22 / 04 / 2022

  Vraagje..

  Wij hebben pas 2 Maine coon kittens...ze hebben helaas op onze leren bank geplast helaas een grote vlek.. tevens ook op huiddeken.wat kunnen we doen..om vlek te verwijderen en af te leren..ze hebben rhr grote krabpaal en peewee kattenbak

 • Nathalie

  Friday 22 / 04 / 2022

  Ik heb op dit 3 Maine coons, 2 mannetjes van bijna 2,5 jaar, de grootste is nu ongeveer 10 kilo...en een vrouwtje van 9 maanden.

 • Poezenbazen.nl

  Ike & Yuna

  Hi Daan,
  Wij hebben de mazzel dat Yuna, Ike heeft 'opgevoed'. Yuna bleef altijd al in de tuin en heeft er dusdanig voor gezorgd dat Ike ook in de tuin blijft. Een aantal tips wat je kunt overwegen: zorg in ieder geval voor een goed hekwerk, let erop dat de katten er niet overheen kunnen springen. Eventueel kun je wat gaas toevoegen aan de bovenkant. Je kunt een aantal weken een kattentuigje proberen. Probeer eens per dag het tuigje en wandel rond in de tuin met de kat. Zo kan de kat wennen aan het tuigje en aan de tuin. Het is ook fijn voor je gemoedsrust: je weet zeker dat hij of zij bij je in buurt blijft. Later kun je wellicht proberen het tuigje af te doen. Ook kun je overwegen om een buitenren te maken. Hier kun je de kat veilig in 'ophokken' en kan hij of zij genieten van de buitenlucht. Succes in ieder geval!

 • Daan

  Friday 22 / 04 / 2022

  Ik lees in je blog dat je een Maine Coon aan kan leren om niet buiten je eigen tuin te gaan. Heb je hier ook tips voor?

 • Rajini

  Friday 22 / 04 / 2022

  Hier ook een Main Coon zitten met de naam Yuna :) Een Zilver Tabby.
  Ze is wel aan de fijne kant (Geen grote eter) ze weegt rond de 5kg. maar zou voor jaar lengte een stukje meer moeten wegen.
  Onze krabpaal heeft mijn vriend zelf gemaakt en is 2m hoog en van massieve tuinpalen met sisalkoord en planken met tapijtstof.

 • Poezenbazen.nl

  Ike & Yuna

  Bedankt voor de feedback Carin! Klopt helemaal een stevige krabpaal is wel zo handig! We hebben diverse mooie stevige krabtonnen die uitermate geschikt zijn. Bij Maine Coons Ike & Yuna vallen ze in ieder geval erg goed in de smaak. En inderdaad helemaal me eens het is super belangrijk om goed op te letten als je een lieve coon wilt aanschaffen. Bedankt voor de goede tips!

 • Poezenbazen.nl

  Ike & Yuna

  Bedankt voor de feedback Mariejoze! We hebben het blog iets genuanceerd :)

 • Poezenbazen.nl

  Ike & Yuna

  Klopt helemaal Carine! Catfluencer kater Ike is met zijn 11 kg ook lekker mals ;). Maine Coon Yuna is een poes en weegt zo', 6,5kg. Een duidelijk verschil tussen poezen en katers is er dus inderdaad :). Garret is ook lekker aan de maat! Hij moet er vast en zeker prachtig uitzien.

 • Carin

  Friday 22 / 04 / 2022

  Zoals Mariejoze al aangeeft zijn chocolate, cinnamon en lilac geen toegestane kleuren bij de maine coon. Verder is het niet eens zozeer belangrijk om een mega gróte krabpaal te hebben, maar vooral om een stevige krabpaal te hebben met extra dikke stammen en grotere plateaus, 1 die goed zwaar is en stabiel. En die ben ik hier helaas niet tegen gekomen. En een goede plek om te gaan kijken naar een kitten of herplaats maine coon is facebook. Er zijn wat hele goede groepen waar de mensen ook elkaar in de gaten houden waardoor broodfokkers geen kans krijgen: maine coon hoekje, maine coons vraag en aanbod. En ga niet voor een maine coon zonder stamboom voor een paar honderd euro. De stamboom zelf is namelijk nog geen 15 euro, dus je moet je dan altijd afvragen waarom die fokker er geen stamboom bij aangevraagd heeft. Zit er toevallig een fokverbod op door ziektes en hebben ze daarom geen stamboom aangevraagd? Dat gaan ze je dan echt niet vertellen, geven ze je liever een smoesje waar je intrapt als je er niet zoveel verstand in hebt. Gewoon niet doen dus.

 • Mariejoze

  Friday 22 / 04 / 2022

  Choclat, Lilac en cinnamon zijn niet toegestaan als kleur voor een
  Maine Coon !!!

 • Karine

  Friday 22 / 04 / 2022

  Coon katers gaan soms over de 10kg, wat hier beschreven wordt. Hier Garret, wordt 4j op 25 /12, 13kg+. Hij is nu te zwaar geworden maar was goed op 12.5kg. Hij is ook groter dan 1m uitgestrekt.

 • Poezenbazen.nl

  Julia

  Fijn om te horen Julia! Succes met de aankoop. Tip van Maine Coons Ike en Yuna: zorg voor een goede stevige krabpaal!

 • Brett

  Friday 22 / 04 / 2022

  Wat een super handige weetjes! Ik wil zelf misschien ook een Maine Coon aanschaffen, dit zijn handige tips waar ik zeker iets mee kan!

Laat ook een reactie achter