De Maine Coon: dit is wat je over dit kattenras moet weten

De Maine Coon: dit is wat je over dit kattenras moet weten

De Maine Coon is een van de populairste kattenrassen in Nederland. Maine Coons zijn vriendelijk, speels gehecht aan hun baasje en zijn onwijs fan van water. Dit kattenras is daarnaast een van de grootste rassen die er bestaan. De katten zijn zo populair vanwege hun rustige en kalme karakter. Daarnaast behoort het ras tot de grootste katten ter wereld. Nieuwsgierig naar dit ras? Wij vertellen je er alles over in dit blog.

Verzeker jouw Maine Coon vandaag nog!


Met een kattenverzekering dek je jezelf (en je kat) tegen kosten bij ziekte, een ongeval of andere gezondheidsproblemen van je kat. Zo betaal je maandelijks een relatief laag bedrag en verzeker je je kat tegen hoge ziektekosten. Voorkom problemen, sluit een verzekering voor je kat af!

Actie: Nu tot 5% korting op je verzekering via poezenbazen.nl

Voordelen van een kattenverzekering:

  • Biedt gemoedsrust
  • Medische kostendekking
  • Financiële bescherming
  • Preventieve zorg

Vind jouw ideale verzekering


Afkomst van de Maine Coon

De oorsprong van de Maine Coon staat niet helemaal vast. De verhalen daarover zijn namelijk nog wat fabelachtig. De geruchten gaan dat de Maine Coon afkomstig is uit de Verenigde Staten, uit de staat 'Maine'. De Maine Coon zou het resultaat zijn van een wilde kat en een wasbeer. 'Coon' uit de naam Maine Coon is dan ook een afkorting van raccoon. Zeg nou zelf, de gestreepte kat die je bij dit kattenras ziet doet je ook wel wat denken aan een wasbeer.

Een ander verhaal dat de ronde gaat is dat de Maine Coon afstamt van de koninklijke katten van Marie Antoinette. Zij zou haar geliefde katten alvast vooruit sturen per schip vanuit Frankrijk naar Maine, omdat ze wilde vluchten. Zelf kwam ze hier echter nooit aan, maar haar katten wel.

Het meest waarschijnlijke is dat Maine Coons afstammen van de langharige scheepskatten uit Europa. De scheepskatten mengden zich met de lokale katten van boeren toen zij aan wal kwamen. Door het koude klimaat en het leven op de boerderij is de Maine Coon aan het sterke postuur en dikke vacht gekomen.

Het uiterlijk van de Maine Coon

Het uiterlijk van de Maine Coon is imposant. Er zijn veel Maine Coons die van kop tot staart ruim 1 meter lang zijn. En dat is behoorlijk!

De Maine Coon bestaat in diverse kleuren, formaten en type vacht. De meesten hebben prachtige leeuwenmanen en een mooie pluimstaart. Typisch aan de Maine Coon zijn de schattige plukjes aan de tipjes van de oren (lynxtips) en de fluffy stukjes haar aan de poten. De meeste Maine Coons hebben een dikke kraag rondom de kop en borst.

Maine Coons zijn er in diverse kleuren: van bruingestreept en crème tot aan een chocoladekleur, lila en kaneelbruin. Deze laatste kleuren komen voor, maar zijn niet volgens de gestelde rasstandaard van de Coons. De patronen kunnen daarin variëren, zoals gemarmerd, gestreept en natuurlijk effen.

Gewicht van de Maine Coon

De Maine Coon behoort tot het grootste kattenras van de wereld. En dat is te zien.

"Het gewicht van een Maine Coon kan oplopen van zo'n 4 tot 10 kilogram."

Dat is toch wel behoorlijk. De katers zijn overigens vaker wat zwaarder vergeleken met de poezen. Maine Coons hebben een gespierd lichaam, stevige botten en een statische en robuuste indruk. Ze zijn pas uitgegroeid rond hun vierde levensjaar. Het feit dat ze zo groot zijn, maakt dit kattenras extra leuk. Nog meer vacht om mee te knuffelen!

Maine Coon karakter

De Maine Coon heeft een erg leuk karakter. De Maine Coon staat namelijk bekend om zijn grote aanpassingsvermogen qua leefomgeving. Hij vermaakt zich in een appartement maar kan ook intens genieten van de buitenlucht. Over het algemeen kunnen Maine Coons snel wennen aan nieuwe huisgenoten zoals katten en honden. De Maine Coon is altijd vriendelijk en goed gehumeurd en behoorlijk nieuwsgierig. Ze halen zo af en toe streken uit, denk daarbij aan het omgooien van spullen en het spelen met water.

Papieren propjes en ander kattenspeelgoed is goed in trek bij dit kattenras. Ze zijn in ieder geval erg speels, zelfs tot op latere leeftijd.

Maine Coons zijn, ondanks dat hun uiterlijk doet vermoeden, zachtaardig en echte goedzakken. Ze kruipen 's avonds het liefst lekker bij je op schoot of nestelen zich graag in een comfortabele kattenmand.

Een typisch karaktertrekje van de Maine Coon is het m(i)auwen tegen baasjes. Verbaas je niet over het geluid dat uit de Maine Coon komt. Het 'stemmetje' is namelijk veel hoger dan je zou verwachten gezien het formaat van de kat. Maine Coons vinden eten en drinken fantastisch. Zo eten veel Maine Coons met hun voorpoten. Ze scheppen het eten en drinken als het ware uit hun etensbak.

Verzorging van de Maine Coon

Haal de borstel er van kitten af aan maar regelmatig bij, want de langharige vacht van de Maine Coon heeft verzorging nodig. Geen zin in een borstelstrijd? Dan is het verstandig om de Maine Coon al van jong af aan te laten wennen aan de kam. Iedere dag kammen is misschien wat overdreven. Maar het kammen van de vacht eens in de week is geen overbodige luxe, zeker wanneer de kat in de rui is. Al is het om de bergen haren in huis wat te verminderen. Daarnaast voorkom je dat de vacht en liezen vol komt te zitten met klitten. De vacht van de Maine Coon is waterafstotend en beschermd de kat tegen kou, regen en sneeuw.

Naast een goede vachtverzorging is het ook verstandig om jouw Maine Coon op tijd te ontwormen en ontvlooien. Ja, ook dit hoort erbij als je een poezenbaas bent. Ondanks dat je harige vriend dit niet altijd even leuk vindt, helpt het wel om je kat in topconditie te houden. Onze poezenbazen geven je tips hoe je de behandeling kunt uitvoeren.

Maine Coon krabpalen

We kunnen het je verzekeren. Voor dit grote kattenras heb je een flinke en vooral stevige krabpaal nodig in huis. Want je wilt voorkomen dat je geliefde Maine Coon in je meubels, gordijnen of tegen het stucwerk aan gaat hangen. Omdat de Maine Coons zo groot zijn hebben ze een 'spanwijdte' van ongeveer 1 meter als ze zich uitrekken. Belangrijk is dus om een flinke en stevige krabpaal te kopen dat het gewicht en de kracht van de Maine Coon aankan.

Wat eet een Maine Coon?

Maine Coons hebben over het algemeen wat gevoelige darmen. Ze kunnen niet alles eten en hun maag en darmen zijn vrij snel van streek. Belangrijk is dus dat je niet te vaak wisselt van voer. Er zijn diverse opties als het gaat om het voer: geef bijvoorbeeld als hoofdvoer droge brokken van een merk als Happy Cat. De tanden en het tandvlees van de Maine Coons blijven daarmee in een goede conditie. Daarnaast zijn er ook speciale brokken die bijvoorbeeld zorgen voor een mooie vacht of sterke botten. En nog veel belangrijker: het kattenvoer van Happy Cat vind jouw Maine Coon zonder twijfel het allerlekkerst!

Je kunt de Maine Coon natuurlijk af en toe belonen met wat vloeibaars eten of kattensnoepjes. Met catnip speeltjes maak je Maine Coons ook erg blij. Catnip bevat namelijk diverse zeer aantrekkelijke stofjes voor de kat. Je leest meer over deze stofjes in ons blog over kattenkruid!

Tot slot zorg je er natuurlijk voor dat er altijd vers water is. Wil je je Maine Coon echt blij maken? Zet dan de stromende kraan in de keuken even aan. Dat is een klein feestje.

Maine Coon-kattenshow

Eigenaren van Maine Coons zijn oh zo trots op hun harige beestjes. Wist je dat er aan het einde van de 19e eeuw al speciale Maine Coon-kattenshows werden georganiseerd op boerenfestivals? Vandaag de dag vind je in ook in Nederland diverse kattenshows waar de Maine Coons trots worden getoond.

Maine Coon kittens

Ben je van plan om een Maine Coon kitten te kopen? Dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Zorg er allereerst voor dat je een betrouwbare Maine Coon fokker voor je Maine Coon kitten vindt. Let erop dat de ouders van de kitten alle tests hebben doorstaan en dat er geen vervelende ziektes in de stamboomlijn zitten. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je een kitten in huis haalt met een erfelijke ziekte.

Ga ook bij de fokker op bezoek en bekijk de omgeving waar de kittens en eventuele andere huisdieren opgroeien. Geeft je dit een goed gevoel? Vraag dan of je op de wachtlijst gezet kunt worden. Maine Coon kittens krijg je vaak niet zomaar mee. Hier gaat vaak een wachtlijst aan vooraf waardoor je even zult wachten op je kleine pluizenbol. Dit maakt de voorpret overigens alleen maar leuker. Vooropgesteld: doe je huiswerk en zorg ervoor dat je met een betrouwbare fokker in zee gaat.

Maak je huis Maine Coon kitten proof

Dan zal de kitten in het begin veel aandacht vragen. Belangrijk is dus om ervoor te zorgen dat je veel dingen doet met je poesje of kater. Het socialiseren van de kat is belangrijk, dit is dan ook iets waar je in de toekomst alleen maar profijt van zal hebben. Denk bijvoorbeeld aan zaken als: kammen en borstelen, autoritjes maken, nagels knippen, een ritje naar de dierenarts enzovoorts.

Voordat de kitten komt is het belangrijk om het huis 'kitten-proof' te maken. Denk aan de kamer- of tuinplanten die je hebt staan. Bekijk daarbij of deze giftig zijn of niet. Wist je dat je je Maine Coon zo kunt opvoeden dat hij of zij alleen in de tuin blijft? Let er verder op dat de Maine Coon niet zomaar los over straat loopt. Dit is niet alleen van belang voor de veiligheid, ook zaken als diefstal en ziektes spelen hierbij een rol. Maine Coons zijn gezelschapsdieren. Laat het beestje dus niet te lang alleen. Zorg er daarnaast voor dat je alle benodigdheden voor je kitten in huis hebt.

Maine Coons kattenras

Maine Coon benodigdheden

Wat heb je precies nodig als je een Maine Coon koopt? Natuurlijk heb je je huiswerk van tevoren goed gedaan en heb je je goed ingelezen in de Maine Coon fokker en het ras. Je bent een aantal keer op bezoek geweest bij je Maine Coon kitten en dan eindelijk is het zover: je mag hem of haar mee naar huis nemen. Maar wat heb je precies nodig zodat je zeker weet dat je nieuwe kattenvriend niets te kort komt? Bij deze een handig lijstje met kattenbenodigdheden:

Scoor jouw kattenspullen in onze webshop

Wil jij het allerbeste in huis halen voor jouw pluizige Maine Coon? Bij Poezenbazen scoor je alles wat jij als poezenbaas nodig hebt voor jouw knuffelige viervoeter. Neem een kijkje in ons aanbod en laat je inspireren door andere blogposts voor meer informatie en leuke weetjes over katten.

Verzeker jouw kat of poes vandaag nog!


Met een kattenverzekering dek je jezelf (en je kat) tegen kosten bij ziekte, een ongeval of andere gezondheidsproblemen van je kat. Zo betaal je maandelijks een relatief laag bedrag en verzeker je je kat tegen hoge ziektekosten. Voorkom problemen, sluit een verzekering voor je kat af!

Voordelen van een kattenverzekering:

  • Biedt gemoedsrust
  • Medische kostendekking
  • Financiële bescherming
  • Preventieve zorg

Vind jouw ideale verzekering