7 verrassende kattenweetjes op een rij [deel 2]

7 verrassende kattenweetjes op een rij [deel 2]

Als poezenbaas heb je vast al een hoop kennis van katten, maar toch blijven deze interessante beestjes je verwonderen. Eerder schreven we al een blog over vreemde en grappige kattenweetjes die je nog niet kende. Wij zijn erin geslaagd om nog eens 7 weetjes te verzamelen die je zullen verbazen. Lees snel verder!

Links of rechts

Misschien is het je wel eens opgevallen dat je kat de voorkeur geeft aan een bepaald voorpootje, om bijvoorbeeld tegen een speeltje aan te tikken. Dan is je kat niet de enige, want maar liefst 90% van de katten is links- of rechtspotig. Er is ook nog verschil per geslacht: katers zijn meestal linkspotig, terwijl poezen meestal rechtspotig zijn. Zo zie je maar weer hoeveel katten op ons lijken!

Van onderen! 

Je kent vast het gezegde ‘een kat komt altijd op zijn pootjes terecht’. Katten hebben een supersnelle valreactie, waarbij ze hun lichaam in een reflex draaien en op hun pootjes kunnen landen. Hierdoor hebben katten een grote kans om valpartijen te overleven, zelfs vanaf grote hoogtes. Kat Voodoo uit Australië is hier het bewijs van. In 2008 viel de arme stumper van de 34e (!) verdieping van een wolkenkrabber en bracht het er levend vanaf. 

Geen zoetekauw 

Katten kunnen geweldig goed ruiken, maar wist je dat de smaak van katten veel minder goed ontwikkeld is? Een kat heeft ongeveer 500 smaakpapillen, terwijl een mens er ongeveer 9000 heeft. Met deze smaakpapillen kunnen katten de smaken bitter, zuur en zout proeven, maar zoet kunnen ze niet herkennen. Hoewel jij misschien een zoetekauw bent, is je kat dit dus absoluut niet. De meeste kattensnacks hebben dan ook een hartige bite. 

Waterkat

Wanneer het staat te plenzen, zetten katten liever geen poot buiten. Katten staan er over het algemeen om bekend dat ze een hekel hebben aan water, maar sommige rassen zijn een uitzonderlijk geval. De Bengaal en Maine Coon zijn bijvoorbeeld echte ‘waterratten’, of beter gezegd; ‘waterkatten’.

Hard to get

Zeg je wel eens iets tegen je kat, maar reageert hij niet op je stem? Dan is ie je gewoon keihard aan het negeren! Katten kunnen de stem van hun baasje namelijk uit duizenden herkennen. Ook katten kunnen dus hard to get spelen.

Geluk of ongeluk?

Het bijgeloof dat een zwarte kat ongeluk brengt bestaat al sinds de middeleeuwen. Onze westerburen denken daar net iets anders over. In Engeland geloven ze juist dat een zwarte kat geluk brengt en een witte kat ongeluk. Al geloven wij dat alle katten geluk brengen!

Stokoud 

Gemiddeld worden katten zo’n 14 jaar oud. Een kat uit Texas deed hier nog een flink schepje bovenop. In 2005 overleed ‘Creme Puff’ op een leeftijd van maar liefst 38 jaar en 3 dagen. Hiermee heeft ze een plekje in het Guiness Book of Records gekregen als de oudste kat ooit. 

Heb je nog geen genoeg gekregen van fascinerende kattenweetjes? Lees dan ook onze andere blogs!

Verzeker jouw kat of poes vandaag nog!


Met een kattenverzekering dek je jezelf (en je kat) tegen kosten bij ziekte, een ongeval of andere gezondheidsproblemen van je kat. Zo betaal je maandelijks een relatief laag bedrag en verzeker je je kat tegen hoge ziektekosten. Voorkom problemen, sluit een verzekering voor je kat af!

Voordelen van een kattenverzekering:

  • Biedt gemoedsrust
  • Medische kostendekking
  • Financiële bescherming
  • Preventieve zorg

Vind jouw ideale verzekering