Naaktkat Sphynx: lees alles over dit kattenras

Naaktkat Sphynx: lees alles over dit kattenras

Hoe ziet een Sphynx kat eruit?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, een Sphynx ziet er naakt uit en kleurt grijs, al zijn dat nog niet eens het meest kenmerkende van deze mooie kattensoort. Het kopje heeft van voren een drie hoekige vorm en prachtige, grote rechtopstaande en puntige oren. De oren zijn duidelijk te herleiden aan de Devon Rex waarmee het ras tot stand is gekomen. Net alsof deze uiterlijkheden niet al apart genoeg zijn, hebben Sphynxs katten vaak ook prachtig gekleurde ogen.  

Bij volwassenheid, wat de Sphynx vanaf 2 jaar bereikt, weegt hij rond de 6 kilogram. Het lichaam is daarbij middelgroot en middellang te noemen. De borstkast oogt ietwat tonvormig en de buik heeft een mooie ronde vorm. Toch oogt hij eerder gespierd dan dik.

De poten onder de romp staan in goede verhouding met het lichaam en zien er ook gespierd uit. De pootjes kennen ranke, slanke tenen en dikke voetzooltjes, die wel wat weg hebben van luchtkussentjes.

Aan de achterzijde vinden we een lange dunne zweepstaart die taps afloopt naar een fijn puntje, waar een klein plukje haar het geheel opsiert.

Bij de donsvacht en de huid zijn alle kleuren, kleurcombinaties, aftekeningen en patronen prachtig om te zien. Deze variëren van gestreept, gevlekt tot egaal.

Sphynx karakter

Ze zijn erg gehecht aan hun baasje en hechten ook goed met andere katten of een hond in huis. Het karakter van een Sphinx is erg zacht, daardoor kunnen ze situaties goed aanvoelen en weten ze goed om te gaan met mensen, kinderen, andere katten en zelfs honden. Geef deze kat wel voldoende aandacht, ze houden er niet van de hele dag alleen thuis te zitten. Werk je lange dagen zorg er dan voor dat ze wel een speelmaatje in huis hebben.

Omdat deze katten goed aanvoelen hoe je je voelt zijn ze ook erg geschikt als therapiedieren en zijn ze gemakkelijk in de omgang met vreemden. Last van een Blue Monday? Jouw Sphynx weet daar raad mee!

Sphynx katten zijn erg gemakkelijk in de omgang en kunnen gewoon mee op reis. Ze genieten ervan om tijd door te brengen met hun baasje en blijven kalm onderweg. Erg fijn dus als je veel reist en je kat mee wilt kunnen nemen.

Het karakter van naaktkatten typeert zich verder als zeer intelligent, nieuwsgierig, speels (houd van hoogtes), erg aanhankelijk, huiselijk (echte binnenkatten) en familiedier.

Leeftijd Sphynx: Hoe oud worden Sphynx katten?

Maar hoe oud wordt een Sphynx? Gemiddeld worden katten 14 jaar oud en de Sphynx haalt die leeftijd meestal ook, ze leven gemiddeld tussen de acht en 14 jaar. Veel te jong natuurlijk!  

In een huis met lieve poezenbaasjes en de juiste verzorging kunnen jullie lang van elkaar genieten.  

Sphynx verzorging

Het zal je niet verbazen dat de Sphynx als kat zonder haar het eerder koud heeft bij winters weer. Ze houden dan ook erg van warme plekjes en slapen graag lang uit. Graag liggen ze lekker dicht bij het baasje en vinden het dan ook niet erg om onder de dekens te kruipen.

De meeste Sphynxjes zijn echte binnenkatten, wil je dat jouw kat toch naar buiten kan. Zorg dan voor passende, warme kattenkleding. Is het zonnig buiten? Smeer je poes dan in met zonnebrandcrème. Door het ontbreken van een dekkende vacht verbranden ze snel in de felle zon. Grappig om te weten, in de zomer kleurt hun huid net als mensen wat donkerder.

Een naaktkat vergt meer verzorging dan andere katten. Doordat ze buiten een dun donslaagje verder geen haren hebben is de huid kwetsbaarder. Je moet je kat dan ook regelmatig isnmeren met lotion olie om zijn of haar huid goed te hydrateren. Wanneer je jouw Sphynx gaat wassen kan je dat het beste doen met lauw water, zonder het gebruik van zeep of shampoo. Warm water en zepen drogen hun huid uit. Als je jouw kat van jongs af aan leert te baden gaat hij dit erg leuk vinden. Dat maakt het wassen op latere leeftijd lekker gemakkelijk.

Naast regelmatig wassen en insmeren met lotion wordt het ook aangeraden om de tandjes van je kat te poetsen en de nageltjes te trimmen. Ook zal je vaker de oortjes moeten schoonmaken, door het ontbreken van haartjes in de oren ontstaat er meer oorsmeer.

Veelvoorkomende ziektes bij een naaktkat

Over het algemeen kunnen we zeggen dat dit kattenras niet vatbaarder is voor ziektes dan andere raskatten. Wel zijn er een aantal veelvoorkomende erfelijke aandoeningen zoals hartafwijkingen, die kunnen resulteren in een verminderd uithoudingsvermogen, verlamde ledematen of in de ergste gevallen de dood. Dit komt zelden vroegtijdig voor. De meeste naaktkatten kennen een lang, gezond leven. Vanwege het ontbreken van een vacht kampen veel naakte katten met de huidaandoening Malassezia Dermatitis dat een vettige huid tot gevolg heeft.

Sphynx kat kopen?

Wat kost een Sphynx kat? Een terechte vraag als je van plan bent een Sphynx kitten aan te schaffen. Voor een Sphynx naaktkat kitten met een stamboom betaal je tussen de 900 en 1400 euro. Wij raden je aan altijd een kat met een stamboom te kopen als je zeker wilt zijn dat je echt de karaktereigenschappen en uiterlijk van een Sphynx wilt terugzien in de kat.

Of op zoek naar een andere kale kat?

Deze majestueuze naakte kat is niet de enige haarloze kat die je kunt kiezen. De laatste jaren zijn er nieuwe naaktkatkattenrassen gefokt zoals de Russische Don Sphynx, de Peterbald, de Bambino Sphynx en de Dwelf.

De Don Sphynx, ook wel bekend als de Donskoy kat, die ondanks de naam niet verwant is aan de populaire Sphynx. De russin Elena Kovaleva ontdekte in 1987 een haarloze kat die niet verwant was aan de bekendere haarloze Sphynx. Het haarloze gen van de Sphynx is recessief terwijl het gen dat bij de don de haarloosheid veroorzaakt dominant is. Op basis van deze kat is het Donskoy ras ontstaan.

De Peterbald is juist ontstaan uit een kruising tussen de Donskoy en de Oosterse Korthaar. Beide kattenrassen zijn zeer zeldzaam en bestaan pas enkele decennia.

De Bambino is een kattenras dat is gemaakt als een kruising tussen de Sphynx- en de Munchkin-rassen.

De Dwelf is een Bambino Sphynx waar een American Curl bij is ingekruist om de vreemde gekrulde oren te krijgen.

Let wel, laat je goed informeren voordat je een haarloze kitten of kat aanschaft van een van deze kattenrassen. Lang niet elk ras is op dit moment erkend en ze lopen vaak meer kans last te krijgen van erfelijke ziekten en gezondheidsklachten door het selectief fokken. Een kat als de Bambino kent bijvoorbeeld de gezondheidsklachten van de Sphynx en Munchkin en die versterken elkaar spijtig genoeg.

Populaire Sphynx kattennamen

Voor je nieuwe Sphynx kitten zoek je een passende naam, een die recht doet aan het karakter en de look van jouw kat. We hebben hiervoor een uitgebreide lijst kattennamen voor je opgesteld. Alvast een paar tips van onze catfluencers, met als inspiratie de Egyptische goden en farao’s. Wat dacht je van Ramses, Ra, Memphis, Isis, Amon of Osiris.

Benodigdheden voor jouw Sphynx

Krijg je een Sphynx binnenkort in huis? Dan is het belangrijk om vooraf een aantal dingen in huis te hebben. Belangrijk is om een goede kattenmand, krabpaal, voerbak en kattenspeeltjes aan te schaffen. Daar zul je veel profijt bij hebben en de meubels blijven langer in tact ;).

P.S. Twijfel je nog over het aanschaffen van een Sphynx naaktkat? Kijk ook eens naar deze kattenrassen: de Maine Coon, de Blauwe Rus of de Britse Korthaar.