Naaktkat Sphynx: lees alles over dit kattenras

Naaktkat Sphynx: lees alles over dit kattenras

Sphynx katten zijn zeer opvallende poezen. Waarom? Dit kattenras valt op door de haarloze huid vol rimpels. Ook hebben Sphynxen relatief grote oren en een klein kopje. Het zijn lieve diertjes die qua karakter een beetje lijken op een hond. De Sphynx is namelijk niet verlegen en begroet zijn of haar baasje bij de deur. Overweeg jij om een Sphynx in huis te nemen? Ontdek alles over dit speelse kattenras!

Hoe ziet een Sphynx kat eruit?

De Sphynx is een kat die er naakt uitziet en vaak grijs kleurt. Het kopje heeft van voren een driehoekige vorm en prachtige, grote rechtopstaande en puntige oren. De oren zijn duidelijk te herleiden aan het Devon Rex kattenras, waarmee het ras tot stand is gekomen. Net alsof deze uiterlijkheden niet al apart genoeg zijn, hebben Sphynxs katten vaak ook prachtig gekleurde ogen.  

Bij volwassenheid, wat de Sphynx vanaf twee jaar bereikt, weegt de kat rond de 6 kilogram. Het lichaam is daarbij middelgroot en middellang te noemen. De borstkas oogt ietwat tonvormig en de buik heeft een mooie ronde vorm. Toch oogt de poes eerder gespierd dan dik.

De poten onder de romp staan in goede verhouding met het lichaam en zien er ook gespierd uit. De pootjes kennen ranke, slanke tenen en dikke voetzooltjes, die wel wat weg hebben van luchtkussentjes.

Aan de achterzijde vinden we een lange dunne zweepstaart die taps afloopt naar een fijn puntje, waar een klein plukje haar het geheel opsiert.

Bij de donsvacht en de huid zijn alle kleuren, kleurcombinaties, aftekeningen en patronen prachtig om te zien. Deze variëren van gestreept, gevlekt tot egaal.

Wat heb je nodig voor jouw Sphynx poes?

Om jouw Sphynx poes een fijn thuis te kunnen geven, zijn er een aantal spullen onmisbaar in je woning. Bereid je goed voor op de komst van dit poezelige gezinslid door alle benodigdheden bij Poezenbazen te bestellen. Denk hierbij aan:

Sphynx karakter

Sphynx poezen zijn erg gehecht aan hun baasje en leven ook goed met andere katten of honden in huis. Het karakter van een Sphynx is erg zacht, waardoor ze situaties goed kunnen aanvoelen. Ook kunnen de katten goed omgaan met (onbekende) mensen en kinderen. Geef deze kat wel voldoende aandacht, want de Sphynx houdt er niet van om de hele dag alleen thuis te zijn - net als iedere andere kat. Werk je lange dagen? Zorg er dan voor dat ze wel een speelmaatje in huis hebben.

Aangezien deze katten goed aanvoelen hoe je je voelt, zijn ze ook erg geschikt als therapiedieren en zijn ze gemakkelijk in de omgang met vreemden. Sphynx katten kunnen gewoon mee op reis. Ze genieten ervan om tijd door te brengen met hun baasje en blijven kalm onderweg. Erg fijn dus als je veel reist en je kat mee wilt kunnen nemen.

Het karakter van deze naaktkatten typeert zich verder als zeer intelligent, nieuwsgierig, speels (houdt van hoogtes), erg aanhankelijk, huiselijk (echte binnenkatten) en familiedier.

Leeftijd Sphynx: hoe oud worden Sphynx katten?

Hoe oud wordt een Sphynx? Gemiddeld worden katten 14 jaar oud en de Sphynx haalt die leeftijd meestal ook. Ze worden gemiddeld tussen de 8 en 14 jaar oud. In een huis met lieve poezenbaasjes en de juiste verzorging kunnen jullie lang van elkaar genieten.  

Sphynx verzorging

Het zal je niet verbazen dat de Sphynx als kat zonder haar het eerder koud heeft bij winters weer. Ze houden dan ook erg van warme plekjes en slapen graag lang uit. Graag liggen ze lekker dicht bij het baasje en vinden het heerlijk om onder de dekens te kruipen.

De meeste Sphynxjes zijn echte binnenkatten. Wil je dat jouw kat toch naar buiten kan? Zorg dan voor passende, warme kattenkleding. Is het zonnig buiten? Bied dan genoeg schaduwplekjes aan je kat aan. Door het ontbreken van een dekkende vacht verbranden ze snel in de felle zon. Grappig om te weten, in de zomer kleurt hun huid net als die van mensen wat donkerder.

Een naaktkat vergt meer verzorging dan andere katten. Doordat ze buiten een dun donslaagje verder geen haren hebben is de huid kwetsbaarder. Je moet je kat dan ook regelmatig insmeren met goede kattenverzorgingsproducten, zoals lotionolie, om zijn of haar huid goed te hydrateren. Wanneer je jouw Sphynx gaat wassen, kan je dat het beste doen met lauw water, zonder het gebruik van zeep of shampoo. Warm water en zepen drogen hun huid uit. Als je jouw kat van jongs af aan leert te baden, gaat de Sphynx erg leuk vinden. Dat maakt het wassen op latere leeftijd lekker gemakkelijk.

Naast regelmatig wassen en insmeren met lotion, wordt het ook aangeraden om de tandjes van je kat te poetsen en de nageltjes te vijlen met een elektrische nagelvijl. Ook zal je vaker de oortjes moeten schoonmaken, door het ontbreken van haartjes in de oren ontstaat er meer oorsmeer.

Veelvoorkomende ziektes bij een naaktkat

Over het algemeen kunnen we zeggen dat dit kattenras niet vatbaarder is voor ziektes dan andere raskatten. Wel zijn er een aantal veelvoorkomende erfelijke aandoeningen, zoals hartafwijkingen, die kunnen resulteren in een verminderd uithoudingsvermogen, verlamde ledematen of erger. Dit komt zelden vroegtijdig voor. Vanwege het ontbreken van een vacht kampen veel naakte katten met de huidaandoening Malassezia Dermatitis dat een vettige huid tot gevolg heeft. Gelukkig kennen de meeste naaktkatten een lang, gezond leven.

Sphynx kat kopen?

Wat kost een Sphynx kat? Een terechte vraag als je van plan bent een Sphynx kitten aan te schaffen. Voor een Sphynx naaktkat kitten met een stamboom betaal je tussen de 900 en 1400 euro. Wij raden je aan altijd een kat met een stamboom te kopen als je zeker wilt zijn dat jouw Sphynx gezond is.

Populaire Sphynx kattennamen

Voor je nieuwe Sphynx kitten zoek je een passende naam. Eén die recht doet aan het karakter en de look van jouw kat. We hebben hiervoor een uitgebreide lijst met kattennamen voor je opgesteld.

Scoor alle benodigdheden voor jouw Sphynx in onze webshop

Tijd om jouw woning gereed te maken voor jouw nieuwe Sphynx poes. Neem een kijkje in het zeer ruime assortiment van Poezenbazen en scoor alle items die je nog nodig hebt voor je kat. Wij pakken iedere bestelling zo snel mogelijk in, zodat jij al binnen een paar dagen de complete bestelling in huis hebt!

Verzeker jouw kat of poes vandaag nog!


Met een kattenverzekering dek je jezelf (en je kat) tegen kosten bij ziekte, een ongeval of andere gezondheidsproblemen van je kat. Zo betaal je maandelijks een relatief laag bedrag en verzeker je je kat tegen hoge ziektekosten. Voorkom problemen, sluit een verzekering voor je kat af!

Voordelen van een kattenverzekering:

  • Biedt gemoedsrust
  • Medische kostendekking
  • Financiële bescherming
  • Preventieve zorg

Vind jouw ideale verzekering