Naaktkat Sphynx: lees alles over dit kattenras

Hoe ziet een Sphynx kat eruit?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, een Sphynx ziet er naakt uit en kleurt grijs, al zijn dat nog niet eens het meest kenmerkende van deze mooie kattensoort. Het kopje heeft van voren een drie hoekige vorm en prachtige, grote rechtopstaande en puntige oren. De oren zijn duidelijk te herleiden aan de Devon Rex waarmee het ras tot stand is gekomen. Net alsof deze uiterlijkheden niet al apart genoeg zijn, hebben Sphynxs katten vaak ook prachtig gekleurde ogen.  

Bij volwassenheid, wat de Sphynx vanaf 2 jaar bereikt, weegt hij rond de 6 kilogram. Het lichaam is daarbij middelgroot en middellang te noemen. De borstkast oogt ietwat tonvormig en de buik heeft een mooie ronde vorm. Toch oogt hij eerder gespierd dan dik.

De poten onder de romp staan in goede verhouding met het lichaam en zien er ook gespierd uit. De pootjes kennen ranke, slanke tenen en dikke voetzooltjes, die wel wat weg hebben van luchtkussentjes.

Aan de achterzijde vinden we een lange dunne zweepstaart die taps afloopt naar een fijn puntje, waar een klein plukje haar het geheel opsiert.

Bij de donsvacht en de huid zijn alle kleuren, kleurcombinaties, aftekeningen en patronen prachtig om te zien. Deze variëren van gestreept, gevlekt tot egaal.

Sphynx karakter

Ze zijn erg gehecht aan hun baasje en hechten ook goed met andere katten of een hond in huis. Het karakter van een Sphinx is erg zacht, daardoor kunnen ze situaties goed aanvoelen en weten ze goed om te gaan met mensen, kinderen, andere katten en zelfs honden. Geef deze kat wel voldoende aandacht, ze houden er niet van de hele dag alleen thuis te zitten. Werk je lange dagen zorg er dan voor dat ze wel een speelmaatje in huis hebben.

Omdat deze katten goed aanvoelen hoe je je voelt zijn ze ook erg geschikt als therapiedieren en zijn ze gemakkelijk in de omgang met vreemden. Last van een Blue Monday? Jouw Sphynx weet daar raad mee!

Sphynx katten zijn erg gemakkelijk in de omgang en kunnen gewoon mee op reis. Ze genieten ervan om tijd door te brengen met hun baasje en blijven kalm onderweg. Erg fijn dus als je veel reist en je kat mee wilt kunnen nemen.

Het karakter van naaktkatten typeert zich verder als zeer intelligent, nieuwsgierig, speels (houd van hoogtes), erg aanhankelijk, huiselijk (echte binnenkatten) en familiedier.

Leeftijd Sphynx: Hoe oud worden Sphynx katten?

Maar hoe oud wordt een Sphynx? Gemiddeld worden katten 14 jaar oud en de Sphynx haalt die leeftijd meestal ook, ze leven gemiddeld tussen de acht en 14 jaar. Veel te jong natuurlijk!  

In een huis met lieve poezenbaasjes en de juiste verzorging kunnen jullie lang van elkaar genieten.  

Sphynx verzorging

Het zal je niet verbazen dat de Sphynx als kat zonder haar het eerder koud heeft bij winters weer. Ze houden dan ook erg van warme plekjes en slapen graag lang uit. Graag liggen ze lekker dicht bij het baasje en vinden het dan ook niet erg om onder de dekens te kruipen.

De meeste Sphynxjes zijn echte binnenkatten, wil je dat jouw kat toch naar buiten kan. Zorg dan voor passende, warme kattenkleding. Is het zonnig buiten? Smeer je poes dan in met zonnebrandcrème. Door het ontbreken van een dekkende vacht verbranden ze snel in de felle zon. Grappig om te weten, in de zomer kleurt hun huid net als mensen wat donkerder.

Een naaktkat vergt meer verzorging dan andere katten. Doordat ze buiten een dun donslaagje verder geen haren hebben is de huid kwetsbaarder. Je moet je kat dan ook regelmatig isnmeren met lotion olie om zijn of haar huid goed te hydrateren. Wanneer je jouw Sphynx gaat wassen kan je dat het beste doen met lauw water, zonder het gebruik van zeep of shampoo. Warm water en zepen drogen hun huid uit. Als je jouw kat van jongs af aan leert te baden gaat hij dit erg leuk vinden. Dat maakt het wassen op latere leeftijd lekker gemakkelijk.

Naast regelmatig wassen en insmeren met lotion wordt het ook aangeraden om de tandjes van je kat te poetsen en de nageltjes te trimmen. Ook zal je vaker de oortjes moeten schoonmaken, door het ontbreken van haartjes in de oren ontstaat er meer oorsmeer.

Veelvoorkomende ziektes bij een naaktkat

Over het algemeen kunnen we zeggen dat dit kattenras niet vatbaarder is voor ziektes dan andere raskatten. Wel zijn er een aantal veelvoorkomende erfelijke aandoeningen zoals hartafwijkingen, die kunnen resulteren in een verminderd uithoudingsvermogen, verlamde ledematen of in de ergste gevallen de dood. Dit komt zelden vroegtijdig voor. De meeste naaktkatten kennen een lang, gezond leven. Vanwege het ontbreken van een vacht kampen veel naakte katten met de huidaandoening Malassezia Dermatitis dat een vettige huid tot gevolg heeft.

Sphynx kat kopen?

Wat kost een Sphynx kat? Een terechte vraag als je van plan bent een Sphynx kitten aan te schaffen. Voor een Sphynx naaktkat kitten met een stamboom betaal je tussen de 900 en 1400 euro. Wij raden je aan altijd een kat met een stamboom te kopen als je zeker wilt zijn dat je echt de karaktereigenschappen en uiterlijk van een Sphynx wilt terugzien in de kat.

Of op zoek naar een andere kale kat?

Deze majestueuze naakte kat is niet de enige haarloze kat die je kunt kiezen. De laatste jaren zijn er nieuwe naaktkatkattenrassen gefokt zoals de Russische Don Sphynx, de Peterbald, de Bambino Sphynx en de Dwelf.

De Don Sphynx, ook wel bekend als de Donskoy kat, die ondanks de naam niet verwant is aan de populaire Sphynx. De russin Elena Kovaleva ontdekte in 1987 een haarloze kat die niet verwant was aan de bekendere haarloze Sphynx. Het haarloze gen van de Sphynx is recessief terwijl het gen dat bij de don de haarloosheid veroorzaakt dominant is. Op basis van deze kat is het Donskoy ras ontstaan.

De Peterbald is juist ontstaan uit een kruising tussen de Donskoy en de Oosterse Korthaar. Beide kattenrassen zijn zeer zeldzaam en bestaan pas enkele decennia.

De Bambino is een kattenras dat is gemaakt als een kruising tussen de Sphynx- en de Munchkin-rassen.

De Dwelf is een Bambino Sphynx waar een American Curl bij is ingekruist om de vreemde gekrulde oren te krijgen.

Let wel, laat je goed informeren voordat je een haarloze kitten of kat aanschaft van een van deze kattenrassen. Lang niet elk ras is op dit moment erkend en ze lopen vaak meer kans last te krijgen van erfelijke ziekten en gezondheidsklachten door het selectief fokken. Een kat als de Bambino kent bijvoorbeeld de gezondheidsklachten van de Sphynx en Munchkin en die versterken elkaar spijtig genoeg.

Populaire Sphynx kattennamen

Voor je nieuwe Sphynx kitten zoek je een passende naam, een die recht doet aan het karakter en de look van jouw kat. We hebben hiervoor een uitgebreide lijst kattennamen voor je opgesteld. Alvast een paar tips van onze catfluencers, met als inspiratie de Egyptische goden en farao’s. Wat dacht je van Ramses, Ra, Memphis, Isis, Amon of Osiris.

Benodigdheden voor jouw Sphynx

Krijg je een Sphynx binnenkort in huis? Dan is het belangrijk om vooraf een aantal dingen in huis te hebben. Belangrijk is om een goede kattenmand, krabpaal, voerbak en kattenspeeltjes aan te schaffen. Daar zul je veel profijt bij hebben en de meubels blijven langer in tact ;).

P.S. Twijfel je nog over het aanschaffen van een Sphynx naaktkat? Kijk ook eens naar deze kattenrassen: de Maine Coon, de Blauwe Rus of de Britse Korthaar.

Recente reacties

 • priscilla

  Friday 27 / 12 / 2019

  kan er ook meer dingen staan over poezen naakt katten

 • Ron

  Friday 27 / 12 / 2019

  Afgelopen jaar is ons kaal kind ( Sphynx ) uit 2013 helaas overleden .
  Wij zijn er na 8 jaar liefde te hebben ontvangen nog steeds kapot van .
  Mr. Jinx was geweldig , liefdevol en ons kind .
  Maar wij willen hierbij iedereen nadrukkelijk waarschuwen :
  Een Sphinx heeft het altijd KOUD
  Een Sphinx wordt gefokt om geld mee te verdienen , men zegt dat hij veel eet om zich warm te houden , onzin !
  Een Sphinx heeft zich niet aangepast aan het koud hebben , dat is onmogelijk want het ras bestaat pas 60 jaar , evolutie ( aanpassing aan de omstandigheden ) begint pas na 1 miljoen jaar
  De Sphinx komt bij je zitten omdat hij / zij het koud heeft , wil je dat werkelijk ????
  Ze komen bij je onder de dekens omdat ze rillen van de kou , zonder vacht : Wil je dat ?
  Een Sphinx is eigenlijk een heel zielige kat , koop liever zijn broer ( de Devon Rex ) als je zo'n kat zoekt .
  Ik weet waar ik over praat , onze Sphinx is niets te kort gekomen maar het is niet goed dat er met deze dieren mag worden gefokt .
  Wij wisten niet beter ten tijde van de aanschaf maar wij hopen dat dit u aanzet tot overweging ,
  Koop geen Spinx kat ,

 • Dadapoepoe

  Friday 27 / 12 / 2019

  Monke

 • Gertruida

  Friday 27 / 12 / 2019

  Ik zelf vind deze pussys niet echt heel mooi, ik heb liever eentje die niet kaal is.

 • Poezenbazen.nl

  Mimi

  Hi Marga, ik raad je aan om jouw kat in te smeren met een hoge beschermingsfactor zonnebrand of met kinderzonnebrand!

 • paulien van der

  Friday 27 / 12 / 2019

  Nooit met zonnebrandtroep in smeren ,ook nooit voor jezelf betreft veel chemicaliën ,aangezien je huid de grootste orgaan is, neemt het ook alles op. Kijk naar de ingrediënten op zonnebrandspul aluminium ,fosfaat ,nano, ect , rot op met dit kankerverwekende goedje ,juist door smeren krijg je kanker !! door al die troep .. folow the mony

 • Marga

  Friday 27 / 12 / 2019

  Wij hebben een zo'n gezellige naaktloper in huis en hij is echt te gek en gezellig win hebben ook nog 2 andere katten en dat gaat prima hij heet lord beerus en slaapt altijd onder mijn dekens op bed met zijn koppie op de kussen haha geweldig ras is het erg sociaal en knuffelig en echte lieverds ook voor mijn kleinkinderen vraagje welke zonnebrandcrème is geschikt voor hem hij wil zo graag de tuin in en in zonnetje zitten en hij piept er wel eens tussenuit en zit hij in de tuin meestal houden we hem binnen vooral in winter maar onze andere katten zitten ook vaak in tuin die is helemaal afgesloten zodat ze nergens er uit kunnen

 • Poezenbazen.nl

  Poezenbazen

  Helemaal mee eens Nadine!

 • Nadine Van Hoffelrn

  Friday 27 / 12 / 2019

  Sphynxen zijn gewoon verslavend. Eens je het ras in huis hebt, wil je geen andere meer. Ze zijn zo sociaal, aanhankelijk en lief, gewoon geen vergelijk met onze vorige poezen.

 • Agnes

  Friday 27 / 12 / 2019

  Eind april heb ik twee sphinxkstjes geadopteerd
  Nooit of toch nooit gedacht dat zij mijn hart zo snel zouden stelen
  Wel ja het is gebeurd intussen hebben wij 2 kittens ook sphinxpoesjes gekocht
  Chapeau voor moeke trudy die ze de eerste drie maanden heeft verzorgd een hemel van verschil tegen onze eerstw sphinxkes
  Daarom koop een sphinxpoesje bij een erkend fokker je krijgt ook heel veel informatie van hun echt het zijn hartediefjes
  Ik kan er niet meer zonder
  Karakter super mooi lief heeeeel aanhankelijk
  Geef ze veel liefde knuffels en jij krijgt duizend keer meer terug

 • Els Leysen

  Friday 27 / 12 / 2019

  Leuk artikel over onze naakkies ! Zeker genoeg warme dekentjes overal in huis voorzien omdat ze daar lekker graag onder kruipen , winter en zomer . De meeste sphynx poezen hou je best niet alleen zijn echte poezen om gezelschap te hebben .
  Groetjes Els en de poezen (sphynx Liva'tje en mama Lotus )

Laat ook een reactie achter