Kitten benodigdheden: wat heb je allemaal nodig voor een kitten?

Kitten benodigdheden: wat heb je allemaal nodig voor een kitten?

Je krijgt binnenkort een kitten. Wat skattig! Het is wel belangrijk dat je goed nadenkt over alle kattenbenodigdheden. Want je wilt natuurlijk wel dat je kitten zich op zijn of haar gemak voelt bij jou thuis en dat het opvoeden en verzorgen van je kitten vlekkeloos verloopt. Dat gaat het makkelijkst als je alle katten benodigdheden al in huis haalt vóór je kitten bij jou intrekt. Maar wat heb je nu precies allemaal nodig voor een kitten? Dat vertellen we je in dit blog.

Wanneer mag een kitten weg bij haar moeder?

Een kitten mag weg bij haar moeder op een leeftijd tussen de 7 en 12 weken. In die weken ervoor heeft de moeder haar kitten alles kunnen leren. Zo heeft de kitten geleerd sociaal te zijn, voor zover katten dat kunnen. Ook het immuunsysteem is in de eerste weken ontwikkeld. Wanneer een kitten op een jongere leeftijd dan 7 weken weg wordt gehaald uit het nest kan dit gedrags- of gezondheidsproblemen met zich mee brengen. Let hier dus goed op bij de aanschaf van jouw kitten!

Deze factoren zijn belangrijk wanneer een kitten het nest verlaat:

  • De kitten moet zelfstandig kunnen eten
  • De kitten moet voldoende afweer hebben opgebouwd
  • De kitten moet sociale vaardigheden hebben ontwikkeld

Kitten benodigdheden

Wanneer de kitten minimaal 7 tot 12 weken oud is en voldoende is opgevoed door de moeder, is het zo ver. Je mag de kitten ophalen! Een spannende tijd breekt aan. Daarbij heb je meteen nummer 1 van het lijstje van benodigdheden voor je nieuwe kitten nodig:

Katten reismand

Je wilt de kitten natuurlijk veilig kunnen vervoeren. Daarom is het belangrijk een goede katten reismand aan te schaffen. Om te zorgen dat de kitten zich op zijn of haar gemak voelt, kun je iets in de reismand leggen waar de geur van het nestje op zit. Dit kan een dekentje zijn, of een speeltje waar de kitten aan gehecht is.

Kitten ontvlooien

Vlooien!? Dat wil niemand. Dus houd ons vlooi vrij, ja!? Je mag een kitten al ontvlooien vanaf 6 weken en dit doe je met een vlooienpipet voor katten die je leeg druppelt in de nek van de kitten. Let wel op dat je het juiste ontvlooiingsmiddel gebruikt, want niet ieder middel mag al gebruikt worden op zo’n jonge leeftijd.

Nu vraag je je vast af: hoe vaak moet je een kitten ontvlooien? Dit kun je het best iedere maand doen!

Kitten ontwormen

Ook wormen wil niemand. Het ontwormen van je kitten kun je het best iedere maand doen tot de kitten een half jaar oud is. Dit kan met een ontwormingspasta, een pilletje, of een pipetje in de nek. Na het eerste halfjaar kun je dit 4 keer per jaar doen.

Kitten inenten

Oké, wij katten zijn soms echt irritant. Maar je wilt niet dat we ziek worden toch? Om dit te voorkomen zul je je kitten moeten inenten. Dit is echt noodzakelijk om je kitten te beschermen tegen levensbedreigende ziekten. De eerste inenting vindt plaats als de kitten een leeftijd heeft van 8 à 9 weken en de tweede krijgt je kitten op een leeftijd van 11 à 12 weken. De kosten van een inenting voor je kitten bedragen zo’n €50 per inenting. Voor meer informatie over de kosten kun je contact opnemen met jouw dierenarts. Met deze inentingen zijn we beschermd tegen 'de drie gevaarlijke ziekten':

  • Kattenleukemie
  • Niesziekte
  • Kattenziekte

Kattenbak 

Ook niet geheel onbelangrijk is de plek waar we onze behoeftes kunnen doen: de kattenbak. Denk er hierbij aan dat we als kitten klein zijn en dat we dus makkelijk de kattenbak in en uit moeten kunnen. Katten zijn bovendien hele schone dieren en houden ervan om behoeftes te doen op een schone kattenbak. Zorg dus voor kattenbakgrind en een kattenbakschep om de uitwerpselen van de kat te verwijderen uit de bak. Doe dit tenminste 1 keer per dag. Zet de kattenbak ook nooit naast de voerbak en drinkgelegenheid. Want je eet niet waar je poept!

Tip Om de kitten goed op te voeden en zindelijk te maken (en houden), zet je de kitten bij thuiskomst meteen in de kattenbak. Dan is de kitten bekend met de bak en weet hij de bak te vinden. We hebben speciaal voor jou de kitten starterset toegevoegd aan ons Poezenbazen assortiment, zodat we jouw nieuwe kitten gelijk op weg kunnen helpen bij thuiskomst!

Voeding voor kittens

Kittens zijn super skattig en soms zou je willen dat ze altijd zo klein zouden blijven. Maar kittens moeten uitgroeien tot grote katten en daarvoor hebben ze kittenvoeding nodig. Kittenvoeding bevat de nodige vitaminen en mineralen, zodat de kitten groeit en gezond en vitaal blijft. Een goede voerbak mag natuurlijk ook niet ontbreken. Een hele leuke is de houten standaard met 2 voer- en drinkbakjes of de duurzame voerbak met een grappig motief. We willen een voerbak die niet te klein en niet te hoog is. We houden er namelijk niet van als onze snorharen het bakje raken als we eten.

Soms eten wij iets te snel, en kunnen we lucht binnenkrijgen. Hier kunnen wij goed van gaan stinken, en dat wil je natuurlijk niet! Probeer daarom eens de Eat Slow Live Longer voerbak. Deze vinden wij ook nog eens super leuk!

Vocht

Iedere kat moet aan de drinkfontein. We zijn namelijk niet de beste drinkers, op catfluencer Gin na dan, maar genieten ervan als water een beetje beweegt. Met een drinkfontein zorg je dat we meer drinken én dus gezonder zijn. Het is al helemaal goed wanneer je zorgt voor meerdere drinkgelegenheden in huis!

Geen komkommer

Geef ons gewoon geen komkommer, oké? En probeer ons er ook niet mee te laten schrikken, want dat werkt. Wij katten zijn echt bang van komkommers dus als je wilt dat we je aardig vinden: geen komkommers.

Slaapplek

Er zijn een hoop redenen waarom je je kat een kattenmand moet geven maar de voornaamste is toch wel omdat we het gewoon willen. Jij wilt toch ook niet op de grond slapen? Nee, precies. Catfluencer Mimi weet als geen ander hoe belangrijk het is om een lekker kattenholletje te hebben om in te slapen. Een purrfect slaapplekje voor een kitten is lekker zacht en niet al te groot. Een kitten is nog maar klein en moet er lekker in kunnen wegkruipen én er makkelijk in kunnen stappen. Zo is deze zachte donut een heel goed kattenholletje voor een kitten.

Check nog meer tips over waar je op moet letten bij het kopen van een kattenmand.

Krabpaal voor je kitten

Door te krabben, markeert de kitten zijn territorium en verzorgt de kitten zijn nageltjes. Nu wil je natuurlijk niet dat jouw bank de dagelijkse mani- en pedicure plaats wordt. Daarom is een krabpaal, krabplank of krabmeubel essentieel. Krabt je kitten toch aan ongewenste plekken? Pak de kitten dan meteen op en zet deze met zijn nageltjes op de krabpaal. Wil je een krabpaal die echt tof staat in jouw interieur? De design krabpaal in vaasvorm is dan dé krabpaal voor jou. Of gun je ons een eigen mini villa? Vinden we lief!

Check hier waar je op moet letten als je een krabpaal voor een Maine Coon koopt!

Speeltjes voor kittens

Kittens en speeltjes zijn onafscheidelijk. Zeker als je net zo’n stuiterbal krijgt als catfluencer Boppe. Dan mogen en kunnen kattenspeeltjes niet ontbreken. Want anders gaan we andere dingen zoeken om mee te spelen. Geef ons bijvoorbeeld kattenspeelgoed met catnip of een leuke kattenhengel om ons mee te vermaken. Of een interactief speeltje! Daar zijn we ook wel even zoet mee.

Met deze kattenbenodigdheden voelt jouw kitten zich direct thuis

Bovenstaande dingen hebben kittens écht nodig! Wanneer je zorgt dat je dit allemaal in huis hebt, zijn we gelukkig én wennen we sneller aan ons nieuwe huis. Want een goed begin, is het halve werk. Twijfel je nog of je wel een kat wilt? Laat ons je helpen en doe de ‘Ben jij een kattenmens test?’.

Verzeker jouw kat of poes vandaag nog!


Met een kattenverzekering dek je jezelf (en je kat) tegen kosten bij ziekte, een ongeval of andere gezondheidsproblemen van je kat. Zo betaal je maandelijks een relatief laag bedrag en verzeker je je kat tegen hoge ziektekosten. Voorkom problemen, sluit een verzekering voor je kat af!

Voordelen van een kattenverzekering:

  • Biedt gemoedsrust
  • Medische kostendekking
  • Financiële bescherming
  • Preventieve zorg

Vind jouw ideale verzekering