Kat ontwormen en ontvlooien: het waarom en hoe

Kat ontwormen en ontvlooien: het waarom en hoe

Ontwormen en ontvlooien, het hoort er allemaal bij als je een poezenbaas bent. Leuk vinden onze kleine vrienden de behandelingen vaak niet, maar het is nodig om je kat in topconditie te houden. Zowel vlooien als wormen kunnen namelijk voor veel overlast en gezondheidsproblemen zorgen. In dit blog leggen we je uit waarom het belangrijk is om jouw kat te ontwormen en ontvlooien, geven we antwoord op veelgestelde vragen en we geven je tips hoe je de behandeling kunt uitvoeren. 

Waarom je kat ontwormen?

Wormen kunnen net als bij mensen en andere huisdieren ook bij katten ontstaan. Je moet wormen te allen tijde proberen te voorkomen. Deze kleine beestjes kunnen namelijk bij zowel jouw kat als bij mensen voor vervelende infecties zorgen. Het is daarom belangrijk om jouw kat regelmatig te ontwormen en om wormen te herkennen. Je herkent wormen bijvoorbeeld in het braaksel of de ontlasting van jouw kat. Smakelijk is het niet, maar het is belangrijk om tijdens het leegscheppen van de kattenbak ook goed te kijken naar de ontlasting van jouw kat. Doe je dit niet, dan is het mogelijk dat je wormen niet herkent en dan zit je pas echt in de shit. Overigens herken je wormen niet enkel aan de ontlasting of het braaksel. Gewichtsverlies, slechte conditie, doffe vacht of benauwdheid zijn allemaal symptomen die kunnen duiden op wormen. 

Hoe ontstaan wormen bij katten?

Wormen bij katten kunnen op verschillende manieren ontstaan. Dit kan zijn via contact met ontlasting van andere dieren die wormen hebben, via moedermelk of door bijvoorbeeld het eten van rauw vlees. Daarnaast kunnen de eitjes van wormen ook onder jouw eigen schoenen blijven plakken wanneer je van buiten komt en zijn vlooien ook een groot verspreider van wormen. De kans dat jouw kat geïnfecteerd wordt met wormen is dus altijd aanwezig, ook wanneer je een binnenkat hebt. 

Hoe vaak katten ontwormen?

Katten ontwormen is meestal preventief. Dat wil zeggen: voorkomen is beter dan genezen. Met een wormenkuur ben je er vaak snel van af. Vooral in het begin is het belangrijk om kittens wat vaker te ontwormen. Deze cyclus kun je daarna langzaam afbouwen.

Aangeraden wordt om kittens een ontwormingskuur toe te dienen op 3, 5, 7 en 9 weken. Vervolgens dien je de kuur te herhalen na 3, 4, 5 en 6 maanden. Daarna is het raadzaam om je kat elk jaar 2 tot 4 keer te ontwormen. Katten die nooit buiten komen, hebben genoeg aan een halfjaarlijkse kuur en buitenkatten kun je het beste 4 keer per jaar behandelen. Twijfel je aan hoe vaak je jouw kat moet laten ontwormen? Vraag dan om advies bij een erkende dierenarts. 

Tips bij het ontwormen van je kat

Ontwormen gaat meestal in de vorm van een pilletje. Deze pil kun je gemakkelijk verwerken tussen het eten van jouw kitten of kat. Daarbij is het belangrijk dat je goed oplet of het pilletje ook daadwerkelijk wordt meegegeten. Anders heb je wellicht iets aan onderstaande tips:

  1. Duw het pilletje in het voedsel, zoals natvoer. Zo is het pilletje niet direct zichtbaar en is de kans groter dat het in een keer doorgeslikt wordt. 
  2. Werkt dit niet, probeer dan het pilletje direct toe te dienen. Hierbij is het belangrijk dat je de kat gerust stelt. Laat de kat dus eerst kijken en ruiken aan het pilletje. Open daarna voorzichtig zijn bekje en dien het pilletje toe terwijl je rustig zijn keeltje aait. Zorg er in alle gevallen voor dat het pilletje wel wordt doorgeslikt. 
  3. Als een pilletje echt geen optie is, is er altijd nog een pasta. Deze kun je toedienen middels een pipet. Maar let op: ook dit is nieuw voor je kat. Stel hem daarom altijd gerust en laat het lijken alsof je hem vloeibaar snoep toedient. 

Neem voor meer tips contact op met je dierenarts of raadpleeg de bijsluiter van het ontwormingsproduct. 

Shop online

Waarom je kat ontvlooien?

Ontvlooien is net als ontwormen onderdeel van de opvoeding en het gezond houden van jouw kat. Vlooien zorgen vooral voor jeuk bij zowel mens als dier, maar in heftige gevallen kunnen vlooien zelfs zorgen voor een allergische reactie of bloedarmoede bij katten. Vlooien vermenigvuldigen zich razendsnel. Het is daarom belangrijk om vlooien voor te zijn met een ontvlooingskuur en vlooien vroegtijdig te herkennen. Vlooien nestelen zich vooral in de nekstreek. Je herkent deze aan de roodbruine kleur van de vlo zelf en zwarte korreltjes in de vacht. Dit laatste zijn uitwerpselen van de vlo. Deze blijven niet in de vacht zitten, maar kunnen dus ook terechtkomen in de kattenbak, op de vloer en jep, in jouw bed. 

Hoe krijgen katten vlooien?

Een kat kan zowel binnen als buiten vlooien oplopen. Dit komt in de meeste gevallen doordat ze op plekken komen waar vlooien of larve aanwezig zijn. Deze liggen altijd op de loer om jouw kat te bespringen. In sommige gevallen kunnen vlooien ook overspringen vanaf andere zoogdieren. 

Hoe vaak katten ontvlooien? 

Eigenlijk moet je jouw kat het hele jaar door ontvlooien. De werkingsduur verschilt per anti-vlooienmiddel, maar over het algemeen is het maandelijkse kost of eens per twee maanden, zeker als je een buitenkat hebt. Check daarom altijd goed het bestrijdings- en/of preventiemiddel en overleg indien nodig met je dierenarts. 

Tips bij het ontvlooien van je kat

Ontvlooiingsmiddel is meestal vloeibaar en kun je direct toedienen op de vacht. Met name de regio rond de nek is daarbij belangrijk. Wij geven je enkele tips om jouw kitten of kat moeiteloos preventief te helpen tegen vlooien. 

  1. Breng het anti-vlooienmiddel aan met een pipetje. Daarmee druppel je het middel eenvoudig in de nek van jouw kat.
  2. Is jouw kat vooral onrustig en laat hij niet veel toe? Stel hem dan gerust door hem te aaien. Trek vervolgens een rubberen handschoen aan en doe daar wat anti-vlooienmiddel op. Aai het middel vervolgens rustig in de vacht. De rubberen handschoen zorgt ervoor dat je kat denkt dat je hem aan het aaien bent, maar tegelijkertijd dien je het anti-vlooienmiddel toe. 
  3. Als een vloeibaar middel echt geen optie is, heb je altijd nog anti vlooienbanden of speciale afweer apparaatjes. Deze doe je om de hals, waardoor jouw kat tijdelijk is beschermd tegen vlooien. 
  4. Tot slot kun je ook een pilletje toedienen. Als jouw kat lekker ging op de ontwormingskuur, is dit misschien de beste optie. 

Neem voor meer tips contact op met je dierenarts of raadpleeg de bijsluiter van het anti-vlooienmiddel. Ook als het kwaad al geschied heeft, neem je het beste contact op met de dierenarts voor de bestrijding. Meestal kun je vlooien bestrijden met een speciale kam in combinatie met een anti-vlooienmiddel. Daarnaast is het is belangrijk om ook de omgeving goed te reinigen

Shop online

Kat tegelijk ontwormen en ontvlooien

Dit blog is natuurlijk niet voor niets een bundel. Ontvlooien en ontwormen is namelijk onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Vlooien zijn namelijk ook dragers van de eitjes van wormen. Zo eten de larven van een vlo de eitjes van een lintworm. Je kunt je dus wel voorstellen wat er kan gebeuren als deze larve zich ontpopt tot vlo en in jouw kat terecht komt. 

Daarnaast zijn katten niet echt fan van dergelijke behandelingen. Je kunt daarom maar beter alles tegelijk uitvoeren. Zo zijn ze er ook het snelste weer vanaf en rennen ze binnen no-time weer vrolijk door de woonkamer!