Kitten kopen: waar moet je op letten?

Dus je wilt een kitten kopen. Wij zeggen sowieso doen! Maar er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten bij het kopen van een kitten. Ten eerste wil je alle kitten benodigdheden in huis hebben voor je je nieuwe skattige kitten mee naar huis neemt. Maar je wilt natuurlijk ook een zo gezond mogelijke kitten in huis nemen. Daarom hebben onze catfluencers speciaal voor jou een lijstje opgesteld met alle punten waar je op moet letten.

Wil je eerst écht zeker weten of je wel een kattenmens bent? Doe dan onze test!

Waar ga je een kitten kopen?

Je kunt tegenwoordig op veel verschillende plekken een kitten kopen. Dit kan bij een professionele fokker of particulier. Daarbij is het belangrijk om op te letten of het geen broodfokkers zijn. Dit kun je achterhalen door na te gaan of er niet veel nestjes tegelijk worden opgevoed. Dit komt namelijk vaak niet ten goede van de opvoeding en verzorging van de kittens.

Poes kopen door een kitten te adopteren?

Je kunt natuurlijk ook een kitten in het asiel kopen en zo adopteren. De punten waar je dan op moet letten zijn hetzelfde als wanneer je een kitten gaat kopen bij een fokker of bij mensen thuis.

Ras kitten kopen

Wil je een ras kitten kopen? Bijvoorbeeld een Britse korthaar kitten, Bengaalse kitten, Blauwe Rus kitten of een Noorse boskat kitten? Dan is het belangrijk de volgende punten goed na te gaan:

 1. De fokker. Zeker bij raskatten is het ontzettend belangrijk dat je te maken hebt met een gecertificeerde fokker. Let er bijvoorbeeld op of de fokker is aangesloten bij een overkoepelende katten vereniging. Zo heb je onder andere Felikat of Mundikat die zijn aangesloten bij de internationale FIFe. Er zijn ook verschillende onafhankelijke verenigingen zoals de NRKV.
 2. De ouders. Van de poes dan natuurlijk. Deze moeten namelijk gescreend zijn om eventuele aandoeningen te achterhalen.

Gezondheid

Het is natuurlijk ook belangrijk om op de gezondheid van de kitten te letten. Let daarbij op de volgende punten:

 1. De oogjes moeten schoon en helder zijn
 2. De neus moet schoon en droog zijn
 3. De vacht moet egaal, glad en schoon zijn. Kale plekken, korsten, zwarte spikkels of beestjes zijn slechte tekens.
 4. De grootte van de kitten. De kleinste van het nest heeft vaak een groeiachterstand of ziekte. Hoe kleiner de kitten, hoe skattiger. Dat snappen we. Maar je wilt natuurlijk geen zieke kitten.
 5. Het gewicht van de kitten. Net als de grootte is het gewicht van de kitten een goede indicator voor de gezondheid. Een gezond gewicht van een kitten van 8 weken is rond de 900 gram.
 6. De kitten moet ingeënt zijn indien deze ouder is dan 9 weken. Een kitten wordt namelijk altijd rond een leeftijd van 9 en 12 weken ingeënt.
 7. De kitten moet ook ontwormd zijn. Net als de moeder.

Sociaal

Je denkt misschien dat we geen gevoelens hebben en overal schijt aan hebben. Maar we zijn wel degelijk sociaal. We zijn gewoon heel selectief in wanneer en met wie we sociaal zijn. Zorg dus bij het kiezen van een kitten dat de kitten sociaal genoeg is. Let daarbij op:

 1. Kittens zijn net kinderen en zouden constant de drang moeten hebben om te spelen en nieuwe dingen te ontdekken.
 2. Wettelijk gezien mag een kitten met een leeftijd van 7 weken weg bij de moeder. Maar het is toch beter om te wachten tot de kitten zo’n 9 à 10 weken oud is. Dan wordt de kitten optimaal klaargestoomd voor het echte leven door de moeder.

Opgroei situatie

Hoe kittens opgroeien, is van grote invloed op de kitten. Zo zijn kittens die buiten op bijvoorbeeld boerderij opgroeien vaak wat speelser en wilder dan kittens die binnenshuis in een gezin zijn opgegroeid. Andere punten om op te letten zijn:

 1. Hygiëne. De omgeving waar de kitten opgroeit moet schoon zijn met een schone kattenbak en voer- en drinkbakken.
 2. De situatie. Wil je een sociale kitten die niet overal bang voor is? Zorg dan dat de kitten is opgegroeid op een plek waar de kitten regelmatig in contact is met mensen, wordt opgepakt en mee wordt gespeeld. Het is helemaal top als de kitten opgroeit in een gezin. Zo went de kitten meteen aan alle huishoudelijke situaties, zoals stofzuigen.
 3. De moeder. Een appel valt niet ver van de boom en een kitten valt niet ver naast de poes. Is de moederpoes ontzettend schuw en ziet ze er ongezond uit? Dan zegt dat vaak een hoop over de kittens.

Zo koop jij een kitten van je dromen

Met deze tips vertrouwen we erop dat jij de gezonde, sociale kitten van je dromen kunt kopen. Check ook ons blog waarin we vertellen wat je allemaal nodig hebt voor een kitten! Zo ben jij helemaal voorbereid op de komst van jouw nieuwe beste vriend.

Recente reacties

 • Poezenbazen.nl

  Ike & Yuna

  Hi Selma,

  Dat is inderdaad goed zoeken! Succes!

  Groetjes,
  Ike & Yuna

 • selma sahin

  Monday 13 / 01 / 2020

  ik zoek naar een kitten die 3 maanden is maar ik kan het niet echt vinden.

 • Poezenbazen.nl

  Poezenbazen

  Hi!

  Wat leuk dat je opzoek bent naar een kitten. Het is slim om op onderzoek uit te gaan via Google of Facebook groepen.

  Succes met het zoeken naar een 'vriendinnetje' en alvast heel veel plezier met het uitzoeken. Dat moet goed komen!

  Groetjes,
  Poezenbazen

 • G van Driel

  Monday 13 / 01 / 2020

  Ik zoek een kitten,,meisje "
  Kortharig,
  Bij mij thuis heb ik een poes van bijna 3 jaar, ook nog jong om samen vriendinnetjes te worden.
  Ik hoop op een reactie van U dat het gaat lukken. Zou fijn zijn.
  Met vr gr Mevr v Driel Almere

 • Nour

  Monday 13 / 01 / 2020

  Hallo, ik wil heel graag een kitten en het lifst een jongen .

 • Poezenbazen.nl

  Mimi

  Hi Tamara, als je op zoek bent naar een kitten, kun je het beste even Googlen. Voor de leukste kattenspeeltjes, kattenmanden, krabpalen etc. ben je bij ons aan het goede adres!

 • tamara

  Monday 13 / 01 / 2020

  hallo hebben jullie ook kitten,s wel ook kortige haren kitten,s gr tamara van mierlo

 • Poezenbazen.nl

  Mimi

  Hi Oznur, een broodfokker kijkt in tegenstelling tot een erkende fokker niet naar het welzijn en de gezondheid van dieren. Het doel van een broodfokker is geld verdienen.

 • Feyza

  Monday 13 / 01 / 2020

  ik wil graag een grijze kitten, het liefst een britse kort haar

 • Rutger

  Monday 13 / 01 / 2020

  Hallo ik heb 2 kittens te koop. Allebei zwart kater (Beierse / Europese korthaar)

 • Oznur

  Monday 13 / 01 / 2020

  Hoi ik ben op zoek naar een scotish fold kitten maar weet het verschil niet van een erkende fokker en een broodfokker?

 • Yasmine

  Monday 13 / 01 / 2020

  Hoi ik wil graag kitten puppy en kleine niet de groot /kleur grijs met wit

 • Poezenbazen.nl

  Ike & Yuna

  Hi Yvonne, als je op zoek bent naar een kitten, dan kun je het beste eens even Googlen. Doe goed je research, zoek je een raskat of een huis-tuin-en-keuken-kat. Zo kun je gericht naar bijvoorbeeld fokkers zoeken of wellicht vind je iemand bij jou in de buurt met een nestje waar je een kitten kunt kopen. Succes met de zoektocht!

 • Yvonne lokker

  Monday 13 / 01 / 2020

  Ik zoek een kitten poes

Laat ook een reactie achter