Dit is wat je moet weten over de Noorse Boskat!

De Noorse Boskat wordt steeds populairder in Nederland! Niet gek ook, want het is een prachtige stoere  kat. Het is daarnaast een kat die erg vriendelijk, rustig en tolerant is naar mensen en dieren. Ben je aan het overwegen om een Noorse Boskat aan te schaffen? Wat tof! Lees dan dit blog waarin wij je alles vertellen over de Noorse Boskat.

De Noorse Boskat

Het is een ontzettend mooi ras om te zien, de Noorse Boskat. Naast het stoere uiterlijk is ook het karakter van de Noorse Boskat iets wat veel mensen aanspreekt. Het is een evenwichtige en rustige kat, maar wel ontzettend speels. Hij voelt zich snel thuis in een huis met soortgenoten, honden en ook kleine kinderen.

Het karakter van de Noorse Boskat

De Noorse Boskat is een rustige kat die erg vriendelijk en tolerant is naar mensen, maar ook naar dieren. Dit kattenras is van nature erg actief en tot op late leeftijd speels. Je kunt hem prima als binnenkat houden, maar ze gaan ook heel erg graag naar buiten. Hier komen de oorspronkelijke ‘roots’ naar boven. Ook is de Noorse Boskat erg geïnteresseerd en nieuwsgierig naar dingen in zijn omgeving. Het is daarmee een erg leergierige kat.

Afkomst van de Noorse Boskat

Het zal je vast niet verbazen dat de Noorse Boskat zijn oorsprong vindt in Scandinavië. In bepaalde gebieden in Noorwegen en Zweden komt dit ras zelfs nog steeds in het wild voor! In de jaren 30 van de vorige eeuw werd de interesse in deze ‘kat-lynxen’, zoals ze genoemd werden, steeds groter. Het duurde daarna best een tijd, zelfs tot in 1977, tot het ras officieel als kattenras erkend werd. 

Uiterlijk van de Noorse Boskat

De Noorse Boskat is een stuk groter dan de gemiddelde huiskat. Het is een halflangharig ras dat lang en krachtig gebouwd is. De ondervacht is wollig en de waterafstotende (ja, echt!) bovenvacht bestaat uit lang en grof haar. Heel kenmerkend voor de Noorse Boskat zijn de pluimpjes op en uit de oren. Ze hebben een stoer driehoekvormig hoofd, grote voeten en lange haren tussen de kussentjes.

Zeker in de winter, wanneer de Noorse Boskat voorzien is van zijn wintervacht, ziet dit ras er imposant uit met zijn bef, volle kraag, knickerbockers (de ‘broek’ aan de achterpoten), pluimstaart en dikke vacht. In de lente verliest de Noorse Boskat het grootste gedeelte van zijn ondervacht, maar de volle staart blijft. Dit is kenmerkend voor de Noorse Boskat.

Noorse Boskatten groeien relatief langzaam. Pas tussen hun 3e en 5e levensjaar zijn ze volledig uitgegroeid! Een volwassen poes weegt ongeveer 4 kilo, waar een volwassen kater wel tot 6,5 kilo kan wegen. 

Vachtkleuren van de Noorse Boskat

Ondanks zijn halflange haren heeft de vacht van de Noorse Boskat niet veel verzorging nodig. Noorse Boskatten kunnen egaal van kleur zijn, maar ook gestreept, gemarmerd of gevlekt. Ze komen in veel verschillende kleuren voor. 

Zo verzorg je een Noorse Boskat

De vacht van een Noorse Boskat heeft dus niet heel erg veel vachtverzorging nodig. Om klitten te voorkomen en de vacht in de juiste conditie te houden, is wekelijks kammen over het algemeen voldoende. Wel is het noodzakelijk om dagelijks te kammen wanneer de Noorse Boskat in de rui is. Hiermee verwijder je dode haren van de ondervacht. 

Noorse Boskat kitten

Leer je jonge Noorse Boskat kitten snel aan om te wennen aan het kammen en borstelen. Dit geldt ook zeker voor tanden poetsen, het schoonmaken van de ogen en oren en natuurlijk het knippen van de nagels.

Poezenbazen tip: geef je kitten een beloning wanneer hij of zij zich goed gedragen heeft tijdens bijvoorbeeld het nagels knippen!

De Noorse Boskat en ziekten

Een (zeldzame) ziekte die alleen bij Noorse Boskatten voorkomt is GSD IV. Helaas worden kittens met GSD IV vaak dood geboren. Kittens die de geboorte wel overleven krijgen over het algemeen na ongeveer 5 maanden de eerste symptomen. Noorse Boskatten met deze ziekte worden niet oud. GSD IV is niet te genezen. 

Bij Noorse Boskatten die geheel wit zijn, kan gedeeltelijke doofheid voorkomen. Wil je dus een volledig witte Noorse Boskat? Laat dan van te voren een gehoortest uitvoeren.

Afwijkingen die ook bij andere kattenrassen voor kunnen komen, en dus ook bij de Noorse Boskat, zijn onder andere: heupdysplasie (HD), patella luxatie (PL) en polycystic kidney disease (PKD).

Als je twijfelt over de gezondheid van jouw (toekomstige) Noorse Boskat neem dan altijd contact op met een dierenarts! 

Noorse Boskat en allergisch voor katten?

Niets is vervelender dan een kattenallergie. Gelukkig zijn er katten die je wel in huis kunt nemen zonder dat je last krijgt van allergie klachten. De Noorse Boskat is een zogeheten hypoallergene kat, die niet het eiwit aanmaakt waar mensen allergisch voor kunnen zijn. Je kunt dus gewoon kiezen voor een prachtige Noorse Boskat!

Hoe oud wordt een Noorse Boskat?

De gemiddelde Noorse Boskat heeft een levensverwachting van ongeveer 12 jaar. Natuurlijk is dit afhankelijk van het leefpatroon en eventuele ziekten waar de kat mee te maken krijgt. Ook zijn er zeker Noorse Boskatten die veel ouder zijn geworden dan 12 jaar oud.

How cute: Noorse Boskat kittens

Ben je overtuigd dat de Noorse Boskat jouw ultieme match gaat zijn? Verkijk je niet op de zaken die erbij komen kijken wanneer je een kitten aanschaft. Een kattenbak die regelmatig schoongemaakt moet worden bijvoorbeeld, maar ook de kans op kapotte meubels en haar, werkelijk overal haar. 

Stel jezelf de volgende vragen wanneer je een Noorse Boskat wilt aanschaffen:

 1. Ga je voor een kater of een poes?
 2. Ben je veel van huis? Overweeg dan om twee katten of poezen aan te schaffen. Zo houden ze elkaar bezig. Wanneer je wel regelmatig thuis bent kun je natuurlijk gewoon één kat of poes aanschaffen.
 3. Heb je voorkeur voor een kleur? Ga dan op zoek naar de juiste fokker.
 4. Welke fokker kies je? Neem echt de tijd om de juiste fokker uit te kiezen. Zij nemen ook de tijd voor je en beantwoorden alle vragen die je hebt. Ook is het belangrijk dat de omgeving waar de kitten opgroeit schoon is. 

De meest populaire Noorse Boskat namen

Ja, is het eindelijk zo ver? Jouw Noorse Boskat komt bijna naar huis! Nu rest nog.. de naam. Het bedenken van een leuke en passende naam kan best lastig zijn. Er is zoveel keuze! Poezenbazen helpt. Wij hebben de leukste kattennamen voor je op een rij gezet op alfabetische volgorde. Zo heb je binnen een mum van tijd een passende naam gevonden! Laat je ons weten welke het is geworden in de comments? Leuk!

Een Noorse Boskat kopen

Soms kan het lastig zijn om te bepalen hoe je aan jouw Noorse Boskat gaat komen. Kies je voor een fokker? Controleer dan goed de stamboom en zoek naar zoveel mogelijk informatie over de betreffende fokker. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een Noorse Boskat herplaatser.

Wil je een Noorse Boskat kopen via Marktplaats? Let dan goed op dat je niet koopt van een 'broodfokker'. Deze fokkers hebben als doel om zoveel mogelijk geld te verdienen aan hun nestjes. Dit is voor zowel de mama als de kittens niet goed. Daarnaast hebben ze vaak minder aandacht voor erfelijke ziekten en zijn er weinig controles op de stamboomlijnen.

Dit heb je nodig voor jouw Noorse Boskat

Krijg je jouw Noorse Boskat binnenkort? Yes! En nu? Tijd om de mooiste spullen aan te schaffen natuurlijk! Daarvoor ben je bij Poezenbazen natuurlijk aan het juiste adres. Heb je al gedacht om een goede kattenmand, krabpaal, voerbak en natuurlijk ook de leukste kattenspeeltjes aan te schaffen?

Veel geluk en vooral heel veel plezier met jouw Noorse Boskat!

P.S. Twijfel je toch nog over het aanschaffen van een Noorse Boskat? Wij helpen! Kijk daarom ook eens naar de kattenrassen: de Britse Korthaar of de Maine Coon.

 

Recente reacties

 • Wim

  Thursday 21 / 11 / 2019

  Wat een leuke en informatieve pagina, heb m gelijk even als doorklik-linkje op mijn poezensite geplaatst van de Noorse boskatten. Kan iedereen deze wetenswaardigheden tot zich nemen, dank.

 • VAN DE GRAAF

  Thursday 21 / 11 / 2019

  MMT Roben ~ hope your Boskat is still with you (anyone?) the Netherlands wikipedia used to state (obviously) that the Boskat is an old breed of cat -they are intelligent, easygoing, + like people. However they can be arrogant. Apparently your cat is trying to tell you something. (arrogantly)My 11 y.o. spayed F. is convinced she is of royal descent (having no tufts on her ears) she insists on being fed her expensive canned (human) fish @ 4:00 AM+PM and enjoys 2 types of quality dry
  food continuously. As a rescue from drug dealers @ 1 y.o. sadly could not
  escape the shelter without being spayed @ any price. She is a constant
  source of Love + Joy for me & family being very musical ~ she loves live
  opera on the radio and her favorite is An Italian in Algiers although she sings along in a Noorse accent + thinks it should be titled a Norwegian
  in Algiers - we call her Scheherazade (Scher) she has told us her mother's name is Carmen ! Greetings from the USA . . .

 • Evelien

  Thursday 21 / 11 / 2019

  Mijn Britse korthaar kreeg vorig jaar jongen waaronder 1 kitten die alle (uiterlijke) kenmerken van een Noorse boskat heeft. Haar heb ik gehouden en vraag me af ok ik haar tzt kan laten dekken door een echte Noorse raskat? Heeft iemand hier tips over?

 • Rich Tolenaars

  Thursday 21 / 11 / 2019

  Ik heb een rooie Noorse boskat en ze heet 'spicy' Geweldig lief en aanhankelijk beest en niet bang voor vreemden.

 • menno van der Groen

  Thursday 21 / 11 / 2019

  onze Noorse boskat "joep" heeft op 9 jarige leeftijd een tia gehad en dierenarts gaf hem weinig kans daarna. Hij is inmiddels 16 jaar en ziet er nog prachtig uit en is nog erg fit. Hij heeft altijd deels buiten geleefdvooral snachts via katteluik maar kan altijd binnen in huis als hij dat wou . Joep heeft altijd voedin gvan Royal Canin gehad , junior , outdoor en later senior 7+ en 12+ . Hij is echt een waanzinnig lieve kat en hoop dat hij nog wat gezonde jaren mee kan .

 • Juul

  Thursday 21 / 11 / 2019

  Hallo, ik heb een vraagje. Ik hoorde van iemand die een Main Coon gekruisd heeft met een Noorse Boskat en dat deze ook hypoallergeen zou zijn. Kan iemand bevestigen dat dit waar is? alvast bedankt!

 • Poezenbazen.nl

  Poezenbazen

  Hi Patricia,

  Wat geweldig om te lezen dat het zo goed gaat! Bedankt voor je berichtje.

  Groetjes namens het hele Poezenbazen team.

 • Patricia

  Thursday 21 / 11 / 2019

  Ik heb een mooie zwarte Noorse boskat in de zon krijgt hij een mooie rode gloed over de rug gekregen toen hij 6 maand was en erg ziek de dierenarts zei dat hij maar een jaar zou worden als ik geluk had in juni 2022 wordt hij 12
  Kan niet meer zonder hem
  Het is een mooi lief en rustig ras hij kan goed met onze rottweilers birmanen en met onze maine coon
  Hopelijk blijft mijn kleine man nog lang bij ons

 • Poezenbazen.nl

  Kiwi

  Hi Betty,

  Wat leuk om te horen!

  Groetjes,
  Kiwi de Kater

 • Betty

  Thursday 21 / 11 / 2019

  Mijn katje is een kruising tussen een Noorse boskat en een Devon Rex maar ze lijkt op de Noorse boskat. Haar naam is Kadita.Zeheeft een broertje die uit hetzelfde nest komt en dat is ne de Devon Rex.

 • Poezenbazen.nl

  Kiwi

  Hi Jos,

  Dankjewel voor jouw berichtje! Wat leuk om te lezen. De namen die jullie uitgekozen hebben zijn ook geweldig. En laat nu net toevallig Narnia mijn favoriete boeken zijn;)

  Groetjes,
  Kiwi de Kater, catfluencer bij Poezenbazen!

 • Jos Kluitenberg

  Thursday 21 / 11 / 2019

  Hallo wij hebben kitten van 4 mnd nu een kruising tussen een Noorse Boskat en een heilige Birmaan. Hij onze kater heeft alle symptomen van een Noorse Boskat. De driehoek vorm van zijn hoofd de haren tussen zijn pootjes en de pluimen haren op zijn oortjes. Hij is zwart met grijs al hoe wel de papa Noorse boskat rood was. We zijn heel erg benieuwd hoe hij eruit ziet als hij volgroeit is. Zijn naam staat niet tussen jullie leukste namen. Wij zijn enorm fan van Disney en al onze huisdieren krijgen daarom Disney namen. Zo heet onze Kruising Noorse Boskat Aslan uit de film Narnia (Narnia is nu ook van Disney) daar hebben wij nog een kitten van 4 mnd bij een Ragdoll genaamd Lucy tevens uit Narnia. We hebben ook nog twee Europese korthaar katten genaamd Mushu de rode kater en Mulan het vrouwtje. Spreekt vanzelf uit wat voor een film die namen komen. haha

 • Gerard bos

  Thursday 21 / 11 / 2019

  Hoi ben gerard ik heb ook en Noorse boskat en zijn naam meilo hij heeft savond een vlaag dat als ik naar mijn badkamer wil dat hij begint te jammeren en als ik door loop mij inderdaad bij de beenen grijp en dat doet hij zelfs bij mijn bezoek bij binnenkomst gromt en blaast hij bij het weg gaan grijpt hij haar of heb bij de beenen vend het erg jammer nou ja vedder en lieffie

 • Corrie

  Thursday 21 / 11 / 2019

  Onze Noorse boskat heet Polleke.
  Toen we in België op vakantie waren hadden andere campinggasten hem achter gelaten. Zwierf al een halfjaar rond op de camping. Hij zag er ook slecht en mager uit. Omdat we de laatste gasten waren en hij weinig eten had. Gaven wij hem dat elke dag 2 keer. We hadden net voor de vakantie onze kater in moeten laten slapen. We hebben hem toen meegenomen en hij woont ondertussen weer bijna 7 jaar bij ons. Hij is ontzettend lief. We houden veel van Polleke. We hopen nog jaren van hem te kunnen genieten.

 • Arianne vd Veek

  Thursday 21 / 11 / 2019

  Heb ik dan een uitzondering? Mijn Noorse Boskat is op latere leeftijd (4 jaar geleden toen hij 4 was) bij mij gekomen, als 3e kat en dat ging lang goed, maar nu is de oudste (dominante) kater 3 maanden geleden overleden.

  Ondanks dat hij de hele dag naar binnen en buiten kan merk ik dat hij zich verveelt en hierdoor continue om eten zeurt en de huis tuin en keuken poes terroriseert. Die wordt hier zo bang van dat ze niet eens meer benden durft te komen.
  Ik zit met mijn handen in het haar!

  Uiteraard zoek ik liever geen nieuw huis voor hem, maar op deze manier gaat het ook niet. :(

 • MMT Roben

  Thursday 21 / 11 / 2019

  Hallo,
  Ik heb een kater van 7 jaar en het is een kruising tussen een Maincoon en een Noorse boskat, het is een lief en mooie kat maar doet 1 ding wat niet zo leuk is en mijn vraag is dan ook waarom hij dat doet. Soms gaat hij op de grond liggen rollen en wil dan spelen (denk ik), dan aai ik hem maar dan bijt hij in mijn handen en als ik dan weg loop dan grijpt hij mijn onderbeen vast, als ik rustig tegen hem praat laat hij los maar ik doe hem ook wel eens naar buiten als hij zo,n bui heeft. Ik hoorde laatst van iemand dat hun kat dat ook wel eens doet maar alleen om eten te vragen en dat is niet het geval bij mijn kat....wat moet ik doen en waarom doet hij dit!

 • Poezenbazen.nl

  Mimi

  Ahw, wat vervelend!

 • Lies de Meij

  Thursday 21 / 11 / 2019

  Mijn dochter had een plaatje van een Noorse boskat. Het beestjecwerd ziek en achteraf blijkt het van een lelie gegeten of stuifmeel gelikt te hebben. Het beestje kreeg dusdanig nierfalen dat ze het hebben moeten laten inslapen. Dus LELIES ZIJN GIFTIG.

 • Poezenbazen.nl

  Mimi

  Hi, katten houden over het algemeen niet zo van kou. In de winter worden ze wat luier en gaan dan op zoek naar een warme slaapplek. Je hoeft je dus geen zorgen hierover te maken!

 • Linda

  Thursday 21 / 11 / 2019

  Wij hebben maandag 20-07-2020 onze Noorse Boskat Klager op 19,5 jarige leeftijd in laten slapen........ wat een geweldig dier, een geweldig ras...... we zullen hem vreselijk missen.

 • Matthie

  Thursday 21 / 11 / 2019

  Katers worden tot 6,5 kilo? Ik heb 2 Noorse boskaters uit het zelfde nest van net een jaar. De ene weegt nu al meer dan 5 kilo en de ander rond de3 kilo. Die van 5 kilo heeft een enorm mooie vacht en die van 3 kilo minder. Moet dit nog komen? Of zal dit altijd zo blijven?

 • Fokfokjeje

  Thursday 21 / 11 / 2019

  Hoi, ik heb een vraag. Onze halve Noorse boskat heeft een enorme hekel aan kou (ligt op de verwarming te slapen) en houdt volgens ons elke winter een winterslaap. In het voorjaar is ze niet binnen te houden. Ik lees niets over winterslaap maar is dit herkenbaar?

 • Poezenbazen.nl

  Mimi

  Wat jammer om te horen Ineke. Dat is natuurlijk een groot nadeel van het hebben van huisdieren. Wat leuk dat jullie misschien overwegen om een Noorse Boskat te nemen! Tegen die tijd zijn foto's uiteraard welkom :D!

 • ineke Swartjes

  Thursday 21 / 11 / 2019

  Onze Noorse Boskat zapfier Roepnaam zafie is ingeslapen op de leeftijd van ruim veertien jaar hij was een rode kater ontzettend aanhankelijk speels en lief We missen hem na een half jaar nog steeds Wij hebben een Chow Chow van 13,5 jaar die aan zijn laatste levensfase bezig is heeft artrose kan maar kleine stukjes lopen heeft gelukkig geen pijnig verder gezond zolang hij nog bij ons is komt er geen andere noor wij willen hem een rustige oude dag geven zonder een kleine dondersteenAls hij er niet meer is dan is een noor welkom en die komt er zeker zijn de liefste katten en zo gezellig en aanhankelijk

Laat ook een reactie achter