Dit is wat je moet weten over de Noorse Boskat!

Dit is wat je moet weten over de Noorse Boskat!

De Noorse Boskat wordt steeds populairder in Nederland! Niet gek ook, want het is een prachtige, stoere kat. Het is daarnaast een kat die erg vriendelijk, rustig en tolerant is naar mensen en dieren. Ben je aan het overwegen om een Noorse Boskat aan te schaffen? Wat tof! Lees dan deze blogpost waarin wij je alles vertellen over de Noorse Boskat.

De Noorse Boskat

Het is een ontzettend mooi ras om te zien, de Noorse Boskat. Naast het stoere uiterlijk is ook het karakter van de Noorse Boskat iets wat veel mensen aanspreekt. Het is een evenwichtige en rustige kat, maar wel ontzettend speels. Hij voelt zich snel thuis in een huis met soortgenoten, honden en ook kleine kinderen.

Het karakter van de Noorse Boskat

De Noorse Boskat is een rustige kat die erg vriendelijk en tolerant is naar mensen, maar ook naar dieren. Dit kattenras is van nature erg actief en tot op late leeftijd speels en houdt enorm van kattenspeeltjes. Je kunt hem prima als binnenkat houden, maar ze gaan ook heel erg graag naar buiten. Hier komen de oorspronkelijke ‘roots’ naar boven. Ook is de Noorse Boskat erg geïnteresseerd en nieuwsgierig naar dingen in zijn omgeving. Het is daarmee een erg leergierige kat.

Dit heb je nodig voor een Noorse Boskat

Als jij binnenkort jouw Noorse Boskat mag verwelkomen of iemand kent die deze lieve raskat heeft gekocht, zul je een aantal producten kopen. Zo ben jij er helemaal klaar voor om jouw pluizenbeest een geweldig leven te bieden. Heb je al aan de volgende artikelen gedacht?

Deze spulletjes zijn ook heel fijn om te kopen als je een kat van een ander ras koopt. Denk bijvoorbeeld aan de leuke Britse Korthaar of Maine Coon.

Afkomst van de Noorse Boskat

Het zal je vast niet verbazen dat de Noorse Boskat zijn oorsprong vindt in Scandinavië. In bepaalde gebieden in Noorwegen en Zweden komt dit ras zelfs nog steeds in het wild voor! In de jaren 30 van de vorige eeuw werd de interesse in deze ‘kat-lynxen’, zoals ze genoemd werden, steeds groter. Het duurde daarna best een tijd, zelfs tot in 1977, tot het ras officieel als kattenras erkend werd. 

Uiterlijk van de Noorse Boskat

De Noorse Boskat is een stuk groter dan de gemiddelde huiskat. Het is een halflangharig ras dat lang en krachtig gebouwd is. De ondervacht is wollig en de waterafstotende (ja, echt!) bovenvacht bestaat uit lang en grof haar. Heel kenmerkend voor de Noorse Boskat zijn de pluimpjes op en uit de oren. Ze hebben een stoer driehoekvormig hoofd, grote voeten en lange haren tussen de kussentjes.

Zeker in de winter, wanneer de Noorse Boskat voorzien is van zijn wintervacht, ziet dit ras er imposant uit met zijn bef, volle kraag, knickerbockers (de ‘broek’ aan de achterpoten), pluimstaart en dikke vacht. In de lente verliest de Noorse Boskat het grootste gedeelte van zijn ondervacht, maar de volle staart blijft. Dit is kenmerkend voor de Noorse Boskat. Het is daarom belangrijk om de vacht goed te verzorgen.

Noorse Boskatten groeien relatief langzaam. Pas tussen hun 3e en 5e levensjaar zijn ze volledig uitgegroeid! Een volwassen poes weegt ongeveer 4 kilo, waar een volwassen kater wel tot 6,5 kilo kan wegen. 

Vachtkleuren van de Noorse Boskat

Ondanks zijn halflange haren heeft de vacht van de Noorse Boskat niet veel verzorging nodig. Noorse Boskatten kunnen egaal van kleur zijn, maar ook gestreept, gemarmerd of gevlekt. Ze komen in veel verschillende kleuren voor. 

Zo verzorg je een Noorse Boskat

De vacht van een Noorse Boskat heeft dus niet heel erg veel vachtverzorging nodig. Om klitten te voorkomen en de vacht in de juiste conditie te houden, is wekelijks kammen over het algemeen voldoende. Wel is het noodzakelijk om dagelijks te kammen wanneer de Noorse Boskat in de rui is. Hiermee verwijder je dode haren van de ondervacht. 

Leer je jonge Noorse Boskat kitten snel aan om te wennen aan het kammen en borstelen. Dit geldt ook zeker voor tanden poetsen, het schoonmaken van de ogen en oren en natuurlijk het knippen van de nagels.

Poezenbazen tip: geef je kitten een beloning wanneer hij of zij zich goed gedragen heeft tijdens bijvoorbeeld het nagels knippen of het vijlen van de nagels!

De Noorse Boskat en ziekten

Een (zeldzame) ziekte die alleen bij Noorse Boskatten voorkomt is GSD IV. Helaas worden kittens met GSD IV vaak dood geboren. Kittens die de geboorte wel overleven krijgen over het algemeen na ongeveer 5 maanden de eerste symptomen. Noorse Boskatten met deze ziekte worden niet oud. GSD IV is niet te genezen. 

Bij Noorse Boskatten die geheel wit zijn, kan gedeeltelijke doofheid voorkomen. Wil je dus een volledig witte Noorse Boskat? Laat dan van te voren een gehoortest uitvoeren.

Afwijkingen die ook bij andere kattenrassen voor kunnen komen, en dus ook bij de Noorse Boskat, zijn onder andere: heupdysplasie (HD), patella luxatie (PL) en polycystic kidney disease (PKD).

Als je twijfelt over de gezondheid van jouw (toekomstige) Noorse Boskat neem dan altijd contact op met een dierenarts! 

Noorse Boskat en allergisch voor katten?

Niets is vervelender dan een kattenallergie. Gelukkig zijn er katten die je wel in huis kunt nemen zonder dat je last krijgt van allergie klachten. De Noorse Boskat is een zogeheten hypoallergene kat, die niet het eiwit aanmaakt waar mensen allergisch voor kunnen zijn. Je kunt dus gewoon kiezen voor een prachtige Noorse Boskat!

Hoe oud wordt een Noorse Boskat?

De gemiddelde Noorse Boskat heeft een levensverwachting van ongeveer 12 jaar. Natuurlijk is dit afhankelijk van het leefpatroon en eventuele ziekten waar de kat mee te maken krijgt. Ook zijn er zeker Noorse Boskatten die veel ouder zijn geworden dan 12 jaar oud.

Zo schattig: Noorse Boskat kittens

Ben je overtuigd dat de Noorse Boskat jouw ultieme match gaat zijn? Verkijk je niet op de zaken die erbij komen kijken wanneer je een kitten aanschaft. Een kattenbak die regelmatig schoongemaakt moet worden bijvoorbeeld, maar ook de kans op kapotte meubels en haar, werkelijk overal haar. 

Stel jezelf de volgende vragen wanneer je een Noorse Boskat wilt aanschaffen:

  1. Ga je voor een kater of een poes?
  2. Ben je veel van huis? Overweeg dan om twee katten of poezen aan te schaffen. Zo houden ze elkaar bezig. Wanneer je wel regelmatig thuis bent kun je natuurlijk gewoon één kat of poes aanschaffen.
  3. Heb je voorkeur voor een kleur? Ga dan op zoek naar de juiste fokker.
  4. Welke fokker kies je? Neem echt de tijd om de juiste fokker uit te kiezen. Zij nemen ook de tijd voor je en beantwoorden alle vragen die je hebt. Ook is het belangrijk dat de omgeving waar de kitten opgroeit schoon is. 

De meest populaire Noorse Boskat namen

Ja, is het eindelijk zo ver? Jouw Noorse Boskat komt bijna naar huis! Nu nog de naam. Het bedenken van een leuke en passende naam kan best lastig zijn. Er is zoveel keuze! Poezenbazen helpt. Wij hebben de leukste kattennamen voor je op een rij gezet op alfabetische volgorde. Zo heb je binnen een mum van tijd een passende naam gevonden! Laat je ons weten welke het is geworden in de comments? Leuk!

Een Noorse Boskat kopen

Soms kan het lastig zijn om te bepalen hoe je aan jouw Noorse Boskat gaat komen. Kies je voor een fokker? Controleer dan goed de stamboom en zoek naar zoveel mogelijk informatie over de betreffende fokker. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een Noorse Boskat herplaatser.

Wil je een Noorse Boskat kopen via Marktplaats? Let dan goed op dat je niet koopt van een 'broodfokker'. Deze fokkers hebben als doel om zoveel mogelijk geld te verdienen aan hun nestjes. Dit is voor zowel de mama als de kittens niet goed. Daarnaast hebben ze vaak minder aandacht voor erfelijke ziekten en zijn er weinig controles op de stamboomlijnen.

Beleef mooie jaren met jouw pluizenbol

Bij Poezenbazen ben je aan het juiste adres voor alle benodigdheden voor jouw Noorse Boskat. Wij verkopen alle handige én leuke spulletjes die iedere poezenbaas echt in huis moet halen. Neem een kijkje in ons brede aanbod. Mis je wat artikelen? Benader dan gerust onze klantenservice en deel jouw idee met ons!

Verzeker jouw kat of poes vandaag nog!


Met een kattenverzekering dek je jezelf (en je kat) tegen kosten bij ziekte, een ongeval of andere gezondheidsproblemen van je kat. Zo betaal je maandelijks een relatief laag bedrag en verzeker je je kat tegen hoge ziektekosten. Voorkom problemen, sluit een verzekering voor je kat af!

Voordelen van een kattenverzekering:

  • Biedt gemoedsrust
  • Medische kostendekking
  • Financiële bescherming
  • Preventieve zorg

Vind jouw ideale verzekering