Alles over de Britse Korthaar

Wist je dat de Britse Korthaar een van de meest populaire kattenrassen is in Nederland? Logisch want de Brits Korthaar is een makkelijke en sociale kat. De katten kunnen zich goed aanpassen aan mensen, andere soortgenoten of honden. Overweeg je om een Britse Korthaar aan te schaffen? Lees dan eerst dit blog waarin wij je alles vertellen over de Britse Korthaar. 

De Britse Korthaar

De Britse Korthaar (ook weleens British Shorthair genoemd) is geliefd in Nederland vanwege het mooie uiterlijk. De brede ronde kop heeft al veel kattenliefhebbers overgehaald om er een aan te schaffen. Het evenwichtige karakter en de vriendelijkheid van dit ras spreekt met name aan. Deze raskat voelt zich snel thuis met diverse andere soortgenoten, honden of kleine kinderen. 

Britse Korthaar karakter

Het karakter van de Britse Kortharen is evenwichtig en rustig. De katten zijn enorm mensvriendelijk en zijn bijna als een perfecte 'huiskat' te omschrijven. De Britse Korthaar houdt natuurlijk, net als alle katten, van jagen. Wanneer je de Britse Korthaar binnen wilt houden, dan kan je kattenspeeltjes kopen om ervoor te zorgen dat het jachtinstinct aangewakkerd blijft. Deze raskat is verder vrolijk, geduldig en makkelijk in de omgang. Ze passen zich makkelijk aan, zijn vriendelijk, sociaal en aanhankelijk. 

Het duurt twee tot drie jaar voordat een Britse Korthaar volwassen is. De puberteit komt vrij laat.

Britse Korthaar afkomst

De afkomst van de Britse Korthaar gaat ver terug in de geschiedenis. Het is het oudste kattenras van Groot-Britannië. Het schijnt dat de Britse Korthaar door de Romeinen werd meegenomen waar ze in Engeland lang geïsoleerd leefden. Na de wereldoorlogen werd er pas verder gefokt met het ras. 

Brits Korthaar kattenras Peozenbazen

Uiterlijk Brits Korthaar

De Britse Korthaar is rond en kun je bijna vergelijken met een teddybeer. De Brit heeft een stabiele en goed gespierde lichaamsbouw en heeft grote oren, bolle wangen en vaak mooie gele (wat ver uit elkaar staande) ogen. Dit maakt de Brit enorm knuffelbaar. 

Vrouwtjes wegen vaak zo'n 5kg en mannetjes zo'n 7kg. Verder is met name de klassiek blauw-grijze Britse Korthaar enorm populair. 

Britse Korthaar vachtkleuren

De vacht van de Brite Korthaar is dik en vraagt dus om regelmatige verzorging. Britse Kortharen zijn vaak egaal, maar kunnen ook meerkleurig zijn. Britse Kortharen zijn in diverse vachtkleuren beschikbaar:

 • Colorpoint: het gezicht, oren, poten en staart is gekleurd.
 • Chinchilla: eenachtste deel van de vacht is zwart gekleurd en de rest is zilverwit.
 • Tabby: dit is een Britse Korthaar die gevlekt of gestreept is.
 • Tortie: dit is een zogenoemde 'schildpad' Brit met drie kleuren.
 • Torbie: dit is een combinatie tussen een tabby en een tortie. 
 • Harlekijn: eenzesde deel van de vacht is gekleurd. 
 • Bus: de vacht is eenkleurig met veel wit. 

Cool fact: er zijn meer dan 300 erkende kleurvariaties. 

Verzorging van de Britse Korthaar

De vacht van een Britse Korthaar heeft niet heel veel vachtverzorging nodig. Kam de vacht eenmaal in de week door met een borstel van bijvoorbeeld varkenshaar. Een Brit zit ongeveer twee keer per jaar in de rui: in de lente en in de herfst. In die periode kan het aantal haren wat oplopen. Verder is het belangrijk om de nagels van de kat goed in de gaten te houden en regelmatig te knippen of te vijlen. Ze kunnen namelijk best scherp zijn. 

Gratis tip: knip de nageltjes van je kitten al van jongs af aan. Scheelt een hoop problemen als de kat wat ouder is. 

Verder dien je natuurlijk de kattenbak met regelmaat te verschonen. 

Britse Korthaar Poezenbazen

Britse Korthaar ziekten

De Britse Korthaar heeft een aantal erfelijke ziektes of afwijkingen: de kans op erfelijke aandoeningen is hoog. Zo kan HCM (een hartafwijking) ontstaan. Ook zijn Britse Kortharen vatbaar op PKD: een nierafwijking. Happy Cat heeft voeding speciaal voor nierproblemen. De afwijkingen kunnen door een dierenarts worden geconstateerd. Doordat de Brit een kat is met een platte snuit, kan dit zorgen voor benauwdheid, tranende ogen en een afwijkende stand van het gebit. Dit kan voor pijn zorgen. 

Britse Korthaar levensverwachting

Maar hoe oud wordt een Britse Korthaar eigenlijk? De gemiddelde Britse Korthaar heeft een levensverwachting van zo'n 12 tot 13 jaar. De leeftijd is vooral afhankelijk van het leefpatroon van de kat. Daarnaast zijn er natuurlijk ook uitschieters van katten die de leeftijd van 20 jaar aantikken. 

Britse Korthaar kittens

Bij het kopen van een Brits Korthaar kitten komt het een en ander kijken. Denk aan een stinkende kattenbak, haren, kapotte meubels en ga maar door. Het hebben van een kat brengt wat organisatie met zich mee. Wanneer je overweegt om een Britse Korthaar kitten te kopen dien je rekening te houden met vragen als:

 • Wil je een kater of poes?
 • Wil je een of twee katten? Ben je veel thuis of niet? Mocht je veel van huis zijn dan is het overwegen waard om twee katten aan te schaffen. Zo hebben ze elkaar om bezig te houden.
 • Naar welke kleur gaat je voorkeur uit? Britse Kortharen zijn er namelijk in diverse kleuren.
 • Welke fokker kies je? Er zijn verschillende Britse Korthaar fokkers in Nederland. Een goede fokker neemt de tijd voor je en de vragen die je hebt. Let er bij het kiezen van een fokker op dat de omgeving waar de katten wonen schoon is. En hoeveel tijd neemt de fokker bijvoorbeeld voor het socialiseren van de kitten?

Britse Korthaar kittens

Populaire Brits Korthaar namen

Yes! Jouw Britse Korthaar komt eraan en nu ben je druk met het verzinnen van een leuke naam voor jouw nieuwe poezenvriend. We know the struggles! Het bedenken van een leuke kattennaam kan behoorlijk lastig zijn. De keuze is reuze. Maar geen nood. Wij hebben de leukste kattennamen voor je op een rij gezet op alfabetische volgorde.

Doe vooral even inspiratie op en laat ons weten in de reacties wat de naam is van jouw Britse Korthaar. Vinden we leuk!

Britse Korthaar kopen

Ben je van plan om een Britse korthaar te kopen? Bedenk dan goed of je een Britse korthaar kitten in een cattery koopt of dat je kiest voor een Britse korthaar herplaatser. Als het gaat om een Britse korthaar fokker dan is belangrijk om de stamboom van de kitten goed te controleren. Zijn er erfelijke ziekten? Ga op zoek naar een professionele fokker waar je zelf een goed gevoel bij hebt.

Pas ook vooral op met Britse Kortharen die op Marktplaats worden aangeboden. Vaak gaat het om Brits Korthaar kittens van zogenoemde 'broodfokkers'. Het doel van dergelijke fokkers is om zoveel mogelijk nestjes te krijgen puur voor de verkoop. Daarbij is er vaak minder aandacht voor erfelijke ziekten en controle op de juiste stamboomlijnen. Let hier dus goed op.

Benodigdheden voor de Britse Korthaar

Krijg je de Britse Korthaar binnenkort in huis? Dan is het belangrijk om vooraf een aantal dingen in huis te hebben. Belangrijk is om een goede kattenmand, krabpaal, voerbak en kattenspeeltjes aan te schaffen. Daar zul je veel profijt bij hebben en de meubels blijven langer in tact ;).

Veel geluk met jouw Britse Korthaar!

P.S. Twijfel je nog over het aanschaffen van een Britse Korthaar? Kijk ook eens naar het kattenras: de Maine Coon of de Blauwe Rus. 

Recente reacties

 • Poezenbazen.nl

  Poezenbazen

  Wat een verdrietig bericht over jullie lieve Jagger.
  Gecondoleerd en sterkte met het verlies!

  Liefs,

  Poezenbazen

 • Jagger

  Tuesday 01 / 03 / 2022

  Wij mijn man en ik zijn helemaal weg van de Brit
  Zo lief sociaal
  Vorige week 1 April gaan we mer JAGGER ons Britje naar de dierenarts .
  Voor castratie
  We brengen hem hij is heel rustig
  En gezond paar weken hier voor nog bij een arts geweest voor onderzoek
  We zouden gebeld worden rond 17.00 uur dan zou hij weer mee naar huis kunnen
  We hadden hem om 13.30 er naar toe gebracht
  Maar we werden al gebeld om 15.00 uur
  JAGGER was overleden
  Waarschijnlijk door de narcose
  Volgens de arts alles gedaan
  Gereanimeerd
  Een spuit om het hart weer aan de gang te krijgen .Maar mocht niet baten onze lieve mooie ondeugende JAGGERis niet meer .
  Zo verdrietig allemaal

 • Poezenbazen.nl

  Poezenbazen

  Beste Ahmad,

  Ondanks dat wij onze poezenbazen als geen ander kennen en precies weten hoe wij ze blij moeten maken, kunnen wij je niet voorzien van medisch advies. Wij adviseren je daarom om deze vraag bij een specialist neer te leggen. Veel succes!

  Groetjes,
  Poezenbazen

 • Ahmad Alfares

  Tuesday 01 / 03 / 2022

  Tot welke leeftijd is het toegestaan ​​om raszuivere katten te bevallen ?Mag een rasechte kat van vijf jaar bevallen?
  Mvg, Ahmad

 • Poezenbazen.nl

  Poezenbazen

  Hi Henny, wat vervelend om te horen. Zo te horen heeft het beestje een mooi leventje gehad. Daar mag je trots op zijn! :) Het zijn hele leuke beestjes, dus waarom niet? :D

 • Henny

  Tuesday 01 / 03 / 2022

  Wij hebben negen en een halfjaar een Britse korthaar gehad , een bruine , Binky hete hij , hebben we 8 -9 van dit jaar in moeten laten in slapen , had al een jaar darmkanker , was niet meer te doen , wat een verdriet hebben we daar van , zit wel weer te dubben om een Britse kitten te nemen , want het zijn echt lievers gr

 • Poezenbazen.nl

  Poezenbazen

  Hi Enes,

  Bij kittens is het heel normaal om te 'stinken'. Dit is niet per se ras specifiek. Dit kan inderdaad komen door voeding, maar het verschilt ook per kat. Een kat/kitten kan ook uit zijn of haar bek stinken, maar dit kan verschillende redenen hebben. Google er vooral op los! :)

  Groetjes,
  Poezenbazen

 • Enes

  Tuesday 01 / 03 / 2022

  Hi,

  Ik heb interesse in de britse korthaar kittens. Maar mensen zeggen dat ze heel erg stinken.. komt dit uit hun zelf of voedsel etc. klopt dit, want dan is het al een afknapper voor mij.. graag hoor ik het van u!

 • Poezenbazen.nl

  Poezenbazen

  Hi Charli,

  Bedankt voor je reactie! Het is lastig in te schatten of dat verschillende katten of andere huisdieren goed samen gaan. Dat ligt aan het karakter en ook kunnen er andere factoren meespelen.

  Groetjes team Poezenbazen

 • Charli

  Tuesday 01 / 03 / 2022

  Hoi! Ik heb een puppy haar naam is Kylie. Ik heb haar vorig jaar gekocht en had dit jaar intresse in een Britse korthaar. Alleen mijn vraag was of een Kat haar pijn zou kunnen doen of dat ze goed samen kunnen


  alsjeblieft ik heb advies nodig!

 • saffah

  Tuesday 01 / 03 / 2022

  ik heb een kitten van 12 weken en hij is zo schattig
  ik hou echt van hem maar hij heeft zijn pootje gebroken en dat is zo zielig :(

 • Manon

  Tuesday 01 / 03 / 2022

  Hi Allen,
  Ik ben opzoek naar tips.
  Wij hebben sinds 4 maanden een Britse korthaar in huis, ze is lief maar vooral ook heel stout.
  Ik ben opzoek naar antwoorden als wanneer kan een kitten naar buiten? Die behoefte heeft ze echt, misschien dat ze dan meer haar energie kwijt dan thuis alles te slopen.
  Ze maakt ons wakker om 6.30 wat niet heel prettig is. Wij hebben een open trap dus kunnen helaas geen tussendoor dicht doen.
  De gemoederen lopen op en ik wil haar eigenlijk niet weg doen want m’n dochtertje van 2 jr is dol op haar.
  Please help :-) groetjes Manon

 • Ro

  Tuesday 01 / 03 / 2022

  Wij hebben een Brits Korthaar.
  Een schat van een kater, bijna 16 jaar oud.
  Al een tijd gaat het niet zo goed met hem. Lichamelijk gaat het redelijk, maar helaas raakt hij de grip op de wereld kwijt. Hij kan nog steeds heerlijk bij je liggen snorren, maar eenmaal wakker dwaalt hij, mauwt hard en valt soms agressief uit naar onze andere Brit.
  Ik wil niet dat zijn leven kwalitatief geen inhoud meer heeft, maar vind dit zo moeilijk in te schatten
  Ik moet er niet aan denken hem te moeten missen, maar wil hem niet voor eigen plezier bij me houden
  Wie heeft hier ervaring mee?

 • Poezenbazen.nl

  Mango

  Hi Ans!

  Wat een geweldige namen zeg! Leuk dat je even een berichtje achterlaat op onze website.

  Ps: de datum staat inderdaad niet goed, dat gaan we oplossen!

  Vriendelijke groet,
  Mango, Catfluencer bij Poezenbazen

 • Ans

  Tuesday 01 / 03 / 2022

  Ik geloof dat de datum niet erg goed is afgesteld!?
  Het is vandaag 5 juli 2021...

 • Ans

  Tuesday 01 / 03 / 2022

  Ik heb een Brits korthaar en een Ragdoll. Het Britje heet Whitney (van Houston), en de Ragdoll heet Grace (van Kelly).
  Hiervoor had ik een prachtige egaal zwarte HTK-kat. Een verschrikkelijke lieverd ook. Haar naam was Oprah. Juist van...
  En daarvoor had ik een heerlijke, ondeugende lapjes-poes. Zij heette Whoopy...
  :-) :-)

 • Poezenbazen.nl

  Kiwi

  Hi Lot!

  Bedankt voor je bericht! Wat leuk dat je nadenkt over een nieuwe kitten. Misschien is het slim om wel goed te bedenken of jouw andere kat ook blij wordt van een 'extra' huisdier. Misschien slim om eens met een expert over katten gedrag te spreken?

  Groetjes,
  Kiwi de Kater

 • lot

  Tuesday 01 / 03 / 2022

  ik wil graag een (kater) kitten, is het prima als we 1 kitten/kat in huis hebben of is dat gewoonweg zielig en dient hij een soortgenoot te hebben? verder een zoon van 4 jaar, en 2 dagen per week is echt iedereen hele dag van huis voor werk. ben benieuwd naar reactie, dank!

 • Poezenbazen.nl

  Kiwi

  Hi Maarten,

  Wat gaaf dat jij een goed huis kunt bieden:) Daar worden wij heel blij van om te horen. Geniet ervan!

  Groetjes,
  Kiwi de Kater

 • Poezenbazen.nl

  Kiwi

  Hi Piet!

  Wat goed zeg! Succes met het voorbereiden van je spreekbeurt. Dat moet helemaal goed komen, zet hem op:)

  Kiwi de Kater

 • piet

  Tuesday 01 / 03 / 2022

  ik doe mijn spreukbeurt er over dus het is heel handig en ik heb er twee

 • Maarten Coops

  Tuesday 01 / 03 / 2022

  Hallo. Mijn blue britsekorthaar heet Dikkie en heb ik van af 12 januari 2021. Hij heete eerst anders. Hij is erg gezellig aanwezig. En soms denk ik dat het Lord Dikkies huishiuden geworden is. Maar ja een hond heeft een bas een kat personeel. Hij is nu 4. En kwam als Britisch Straight uit asiel. Maar dat is die echt niet. Hij is zwaar mishandeld in zijn vorige huis. Maar nu heeft ie goedzak niets aan over geouden. Zo lief. Ik hoop dat ie lang gezond is.

 • Poezenbazen.nl

  Kiwi

  Hi Edith,

  Wat verdrietig! Sterkte.

  Je kunt misschien eens via Google jouw zoektocht naar een poes of kater starten? Wat ook altijd slim is, is om even langs het asiel te gaan. Daar kunnen ze je gelijk meer informatie geven.

  Groetjes,
  Kiwi de Kater, catfluencers bij Poezenbazen

 • Edith seyfarth

  Tuesday 01 / 03 / 2022

  Hallo,
  Heb m’n hond Sam moeten laten in slapen zo’n 1 1/2 jaar geleden.Hij is ruim 14 jaar geworden.Ben nu op zoek naar een gezelschap dier,ga niet meer voor een hond maar wil dolgraag een poes/ kater van ongeveer 6/8 jaar misschien dat jullie een adresje hebben voor mij?
  Vriendelijke groet
  Edith Seyfarth.

 • Marianne

  Tuesday 01 / 03 / 2022

  Dit kattenras leek me perfect qua karakter. Maar nu ik lees over alle kwalen vanwege het uiterlijk en genetisch vraag ik me af of ik dit een kat wel moet aandoen.

 • Nathalie

  Tuesday 01 / 03 / 2022

  Waar kan ik een goede eerlijke en betrouwbaar adres vinden om een blauwe Britse korthaar aan te schaffen

 • Vera

  Tuesday 01 / 03 / 2022

  Zo’n lieve en rustige kat heb ik nog nooit gehad.
  Kruipt elke nacht dicht tegen mij aan.
  Werkelijk een dotje...❤️
  Alleen voor hem zó erg dat hij steeds zo ziek is .....

 • Julie

  Tuesday 01 / 03 / 2022

  We hebben onze blue point britse korthaar de naam 'Pickles' gegeven - op 5 december komt hij naar ons!<br />
  Kijken er alvast enorm naar uit :-) <br />
  Bedankt voor de handige info!

 • Poezenbazen.nl

  Mimi

  Wauw! Wat leuk!

 • Ria

  Tuesday 01 / 03 / 2022

  Bovenstaande is helemaal waar heel sociaal en vreselijk lief
  Wij hebben een blue point britse korthaar en die wordt in december as 21 jaar

 • Ria

  Tuesday 01 / 03 / 2022

  Wij hebben twee blauwe katers, een een eiige tweeling en moeilijk uit elkaar te houden. Fritz en Manus. Ze hebben ee; geweldig karakter en zijn Superlief .
  En ja, ze huilen als we weggaan en staan S’morgens voor de deur te miauwen tot we komen. Net zo lang tot we allebei binnen zijn, zijn twee gezelschaps beessies. Twee schatten

 • erica dierssen

  Tuesday 01 / 03 / 2022

  onze bertje gedraagt zich als een hondje, brengt balletjes terug, verzamelt takjes, peutert zijn tuigje uit de la en legt dat voor mijn deur. huilt als mijn zoon of ik weggaan, heeft verschillende mauwen om aan te geven wat hij wil, en houdt dat konsekwent vol tot hij zijn zin heeft.
  het is een gezellige theemuts, met veel haar, het meeste buiten zijn lijfje.

 • Frodo

  Tuesday 01 / 03 / 2022

  Mooi stukje (tekst). Bedankt voor de info. Inmiddels hebben wij een kitten en zijn er heel erg blij mee.

 • kat lover

  Tuesday 01 / 03 / 2022

  ji

 • Yet

  Tuesday 01 / 03 / 2022

  Heb mijn Brit ( blauw/wit) nu bijna een jaar geleden geadopteerd , een straatzwervertje die al heel lang in onze tuin woonde . Hij heet Brammetje en is ontzettend sociaal en adaptief en liefff!! Ik hoop dat hij nog lang van zijn oude dag bij mij mag genieten .

 • Poezenbazen.nl

  Maine Coons Ike & Yuna

  Beetje jammer dit.. ;-)

 • Tim

  Tuesday 01 / 03 / 2022

  Wauw wat een handige info over de Britse Korthaar! Ik was nog aan het twijfelen maar dit blog heeft zeker weten de doorslag gegeven om een Brit te kopen.

Laat ook een reactie achter