Alles over de Britse Korthaar

Wist je dat de Britse Korthaar een van de meest populaire kattenrassen is in Nederland? Logisch want de Brits Korthaar is een makkelijke en sociale kat. De katten kunnen zich goed aanpassen aan mensen, andere soortgenoten of honden. Overweeg je om een Britse Korthaar aan te schaffen? Lees dan eerst dit blog waarin wij je alles vertellen over de Britse Korthaar. 

De Britse Korthaar

De Britse Korthaar (ook weleens British Shorthair genoemd) is geliefd in Nederland vanwege het mooie uiterlijk. De brede ronde kop heeft al veel kattenliefhebbers overgehaald om er een aan te schaffen. Het evenwichtige karakter en de vriendelijkheid van dit ras spreekt met name aan. Deze raskat voelt zich snel thuis met diverse andere soortgenoten, honden of kleine kinderen. 

Britse Korthaar karakter

Het karakter van de Britse Kortharen is evenwichtig en rustig. De katten zijn enorm mensvriendelijk en zijn bijna als een perfecte 'huiskat' te omschrijven. De Britse korthaar houdt natuurlijk, net als alle katten, van jagen. Deze raskat is verder vrolijk, geduldig en makkelijk in de omgang. Ze passen zich makkelijk aan, zijn vriendelijk, sociaal en aanhankelijk. 

Het duurt twee tot drie jaar voordat een Britse Korthaar volwassen is. De puberteit komt vrij laat. 

Britse Korthaar afkomst

De afkomst van de Britse Korthaar gaat ver terug in de geschiedenis. Het is het oudste kattenras van Groot-Britannië. Het schijnt dat de Britse Korthaar door de Romeinen werd meegenomen waar ze in Engeland lang geïsoleerd leefden. Na de wereldoorlogen werd er pas verder gefokt met het ras. 

Brits Korthaar kattenras Peozenbazen

Uiterlijk Brits Korthaar

De Britse Korthaar is rond en kun je bijna vergelijken met een teddybeer. De Brit heeft een stabiele en goed gespierde lichaamsbouw en heeft grote oren, bolle wangen en vaak mooie gele (wat ver uit elkaar staande) ogen. Dit maakt de Brit enorm knuffelbaar. 

Vrouwtjes wegen vaak zo'n 5kg en mannetjes zo'n 7kg. Verder is met name de klassiek blauw-grijze Britse Korthaar enorm populair. 

Britse Korthaar vachtkleuren

De vacht van de Brite Korthaar is dik en vraagt dus om regelmatige verzorging. Britse Kortharen zijn vaak egaal, maar kunnen ook meerkleurig zijn. Britse Kortharen zijn in diverse vachtkleuren beschikbaar:

 • Colorpoint: het gezicht, oren, poten en staart is gekleurd.
 • Chinchilla: eenachtste deel van de vacht is zwart gekleurd en de rest is zilverwit.
 • Tabby: dit is een Britse Korthaar die gevlekt of gestreept is.
 • Tortie: dit is een zogenoemde 'schildpad' Brit met drie kleuren.
 • Torbie: dit is een combinatie tussen een tabby en een tortie. 
 • Harlekijn: eenzesde deel van de vacht is gekleurd. 
 • Bus: de vacht is eenkleurig met veel wit. 

Cool fact: er zijn meer dan 300 erkende kleurvariaties. 

Verzorging van de Britse Korthaar

De vacht van een Britse Korthaar heeft niet heel veel vachtverzorging nodig. Kam de vacht eenmaal in de week door met een borstel van bijvoorbeeld varkenshaar. Een Brit zit ongeveer twee keer per jaar in de rui: in de lente en in de herfst. In die periode kan het aantal haren wat oplopen. Verder is het belangrijk om de nagels van de kat goed in de gaten te houden en regelmatig te knippen. Ze kunnen namelijk best scherp zijn. 

Gratis tip: knip de nageltjes van je kitten al van jongs af aan. Scheelt een hoop problemen als de kat wat ouder is. 

Verder dien je natuurlijk de kattenbak met regelmaat te verschonen. 

Britse Korthaar Poezenbazen

Britse Korthaar ziekten

De Britse Korthaar heeft een aantal erfelijke ziektes of afwijking: de kans op erfelijke aandoeningen is hoog. Zo kan HCM (een hartafwijking) ontstaan. Ook zijn Britse Kortharen vatbaar op PKD: een nierafwijking. De afwijkingen kunnen door een dierenarts worden geconstateerd. Doordat de Brit een kat is met een platte snuit, kan dit zorgen voor benauwdheid, tranende ogen en een afwijkende stand van het gebit. Dit kan voor pijn zorgen. 

Britse Korthaar levensverwachting

Maar hoe oud wordt een Britse Korthaar eigenlijk? De gemiddelde Britse Korthaar heeft een levensverwachting van zo'n 12 tot 13 jaar. De leeftijd is vooral afhankelijk van het leefpatroon van de kat. Daarnaast zijn er natuurlijk ook uitschieters van katten die de leeftijd van 20 jaar aantikken. 

Britse Korthaar kittens

Bij het kopen van een Brits Korthaar kitten komt het een en ander kijken. Denk aan een stinkende kattenbak, haren, kapotte meubels en ga maar door. Het hebben van een kat brengt wat organisatie met zich mee. Wanneer je overweegt om een Britse Korthaar kitten te kopen dien je rekening te houden met vragen als:

 • Wil je een kater of poes?
 • Wil je een of twee katten? Ben je veel thuis of niet? Mocht je veel van huis zijn dan is het overwegen waard om twee katten aan te schaffen. Zo hebben ze elkaar om bezig te houden.
 • Naar welke kleur gaat je voorkeur uit? Britse Kortharen zijn er namelijk in diverse kleuren.
 • Welke fokker kies je? Er zijn verschillende Britse Korthaar fokkers in Nederland. Een goede fokker neemt de tijd voor je en de vragen die je hebt. Let er bij het kiezen van een fokker op dat de omgeving waar de katten wonen schoon is. En hoeveel tijd neemt de fokker bijvoorbeeld voor het socialiseren van de kitten?

Britse Korthaar kittens

Populaire Brits Korthaar namen

Yes! Jouw Britse Korthaar komt eraan en nu ben je druk met het verzinnen van een leuke naam voor jouw nieuwe poezenvriend. We know the struggles! Het bedenken van een leuke kattennaam kan behoorlijk lastig zijn. De keuze is reuze. Maar geen nood. Wij hebben de leukste kattennamen voor je op een rij gezet op alfabetische volgorde.

Doe vooral even inspiratie op en laat ons weten in de reacties wat de naam is van jouw Britse Korthaar. Vinden we leuk!

Britse Korthaar kopen

Ben je van plan om een Britse korthaar te kopen? Bedenk dan goed of je een Britse korthaar kitten in een cattery koopt of dat je kiest voor een Britse korthaar herplaatser. Als het gaat om een Britse korthaar fokker dan is belangrijk om de stamboom van de kitten goed te controleren. Zijn er erfelijke ziekten? Ga op zoek naar een professionele fokker waar je zelf een goed gevoel bij hebt.

Pas ook vooral op met Britse Kortharen die op Marktplaats worden aangeboden. Vaak gaat het om Brits Korthaar kittens van zogenoemde 'broodfokkers'. Het doel van dergelijke fokkers is om zoveel mogelijk nestjes te krijgen puur voor de verkoop. Daarbij is er vaak minder aandacht voor erfelijke ziekten en controle op de juiste stamboomlijnen. Let hier dus goed op.

Benodigdheden voor de Britse Korthaar

Krijg je de Britse Korthaar binnenkort in huis? Dan is het belangrijk om vooraf een aantal dingen in huis te hebben. Belangrijk is om een goede kattenmand, krabpaal, voerbak en kattenspeeltjes aan te schaffen. Daar zul je veel profijt bij hebben en de meubels blijven langer in tact ;).

Veel geluk met jouw Britse Korthaar!

P.S. Twijfel je nog over het aanschaffen van een Britse Korthaar? Kijk ook eens naar het kattenras: de Maine Coon of de Blauwe Rus. 

Recente reacties

 • Poezenbazen.nl

  Kiwi

  Hi Edith,

  Wat verdrietig! Sterkte.

  Je kunt misschien eens via Google jouw zoektocht naar een poes of kater starten? Wat ook altijd slim is, is om even langs het asiel te gaan. Daar kunnen ze je gelijk meer informatie geven.

  Groetjes,
  Kiwi de Kater, catfluencers bij Poezenbazen

 • Edith seyfarth

  Tuesday 05 / 11 / 2019

  Hallo,
  Heb m’n hond Sam moeten laten in slapen zo’n 1 1/2 jaar geleden.Hij is ruim 14 jaar geworden.Ben nu op zoek naar een gezelschap dier,ga niet meer voor een hond maar wil dolgraag een poes/ kater van ongeveer 6/8 jaar misschien dat jullie een adresje hebben voor mij?
  Vriendelijke groet
  Edith Seyfarth.

 • Marianne

  Tuesday 05 / 11 / 2019

  Dit kattenras leek me perfect qua karakter. Maar nu ik lees over alle kwalen vanwege het uiterlijk en genetisch vraag ik me af of ik dit een kat wel moet aandoen.

 • Nathalie

  Tuesday 05 / 11 / 2019

  Waar kan ik een goede eerlijke en betrouwbaar adres vinden om een blauwe Britse korthaar aan te schaffen

 • Vera

  Tuesday 05 / 11 / 2019

  Zo’n lieve en rustige kat heb ik nog nooit gehad.
  Kruipt elke nacht dicht tegen mij aan.
  Werkelijk een dotje...❤️
  Alleen voor hem zó erg dat hij steeds zo ziek is .....

 • Julie

  Tuesday 05 / 11 / 2019

  We hebben onze blue point britse korthaar de naam 'Pickles' gegeven - op 5 december komt hij naar ons!<br />
  Kijken er alvast enorm naar uit :-) <br />
  Bedankt voor de handige info!

 • Poezenbazen.nl

  Mimi

  Wauw! Wat leuk!

 • Ria

  Tuesday 05 / 11 / 2019

  Bovenstaande is helemaal waar heel sociaal en vreselijk lief
  Wij hebben een blue point britse korthaar en die wordt in december as 21 jaar

 • Ria

  Tuesday 05 / 11 / 2019

  Wij hebben twee blauwe katers, een een eiige tweeling en moeilijk uit elkaar te houden. Fritz en Manus. Ze hebben ee; geweldig karakter en zijn Superlief .
  En ja, ze huilen als we weggaan en staan S’morgens voor de deur te miauwen tot we komen. Net zo lang tot we allebei binnen zijn, zijn twee gezelschaps beessies. Twee schatten

 • erica dierssen

  Tuesday 05 / 11 / 2019

  onze bertje gedraagt zich als een hondje, brengt balletjes terug, verzamelt takjes, peutert zijn tuigje uit de la en legt dat voor mijn deur. huilt als mijn zoon of ik weggaan, heeft verschillende mauwen om aan te geven wat hij wil, en houdt dat konsekwent vol tot hij zijn zin heeft.
  het is een gezellige theemuts, met veel haar, het meeste buiten zijn lijfje.

 • Frodo

  Tuesday 05 / 11 / 2019

  Mooi stukje (tekst). Bedankt voor de info. Inmiddels hebben wij een kitten en zijn er heel erg blij mee.

 • kat lover

  Tuesday 05 / 11 / 2019

  ji

 • Yet

  Tuesday 05 / 11 / 2019

  Heb mijn Brit ( blauw/wit) nu bijna een jaar geleden geadopteerd , een straatzwervertje die al heel lang in onze tuin woonde . Hij heet Brammetje en is ontzettend sociaal en adaptief en liefff!! Ik hoop dat hij nog lang van zijn oude dag bij mij mag genieten .

 • Poezenbazen.nl

  Maine Coons Ike & Yuna

  Beetje jammer dit.. ;-)

 • Tim

  Tuesday 05 / 11 / 2019

  Wauw wat een handige info over de Britse Korthaar! Ik was nog aan het twijfelen maar dit blog heeft zeker weten de doorslag gegeven om een Brit te kopen.

Laat ook een reactie achter