Blauwe Rus kat: elegant, hitsig en speels

Twee van onze catfluencers zijn Blauwe Russen: Mimi en Boppe. Wij zijn natuurlijk de opperkatten van het ras en we vertellen je in dit blog graag over onszelf. Daar kunnen we het uren over hebben, dus laten we maar beginnen! 

 1. Karakter
 2. Levensverwachting
 3. Uiterlijk
 4. Allergie
 5. Verzorging
 6. Ziektes
 7. Geschiedenis

Het karakter van de Blauwe Rus

De Blauwe Rus is een kat die houdt van rust en een hekel heeft aan veel geluid en drukte. Just leave us the f*ck alone dus. Maar als het ons uitkomt zijn we levendig, speels en heel sportief! Dus dan moet je gewoon leuk mee doen. We hebben eigenlijk helemaal geen baasje nodig, want we zijn onafhankelijk en willen autoriteit. Wil je ons vertellen wat we moeten doen? Vergeet het maar, want we doen lekker wat we zelf willen. Eigenlijk wel een beetje zoals iedere kat.

Vreemden? Wat zijn dat?

We zijn hele leuke sociale katten hoor, maar soms wel wat terughoudend. We geven toe dat we onze baasjes toch eigenlijk wel nodig hebben. Want hoe komen we anders aan ons eten, onze kattenholletjes en onze kattenspeeltjes? Maar vreemden hebben we liever niet, want we zijn best gevoelig en snel op onze teentjes getrapt door vreemden. Tegen andere katten zijn we dan wel weer heel vriendelijk en ontspannen. 

Hitsige pussy’s

We duiken trouwens wel redelijk snel het bed in met het andere geslacht. Althans dat kunnen we, want we zijn vroeg seksueel rijp. We zijn wel wat minder in jagen dus we moeten het van onze schoonheid hebben om van bil te gaan. Wil je graag kittens? Dan raden we je aan om Engelse Blauwe Russen te halen, die zijn een stuk productiever dan de Amerikaanse. Just saying.

Ohja, sommige mensen vinden ons erg high maintenance, maar dat valt eigenlijk allemaal wel mee. Je hoeft ons namelijk maar een keer per week te kammen.

Levensverwachting van een Blauwe Rus

Katten worden tegenwoordig steeds ouder. Is maar goed ook, want we zijn super leuk. Hoe komt het dat we langer leven? De voeding van tegenwoordig is beter waardoor we betere voedingsstoffen binnen krijgen. Wij Blauwe Russen leven zo’n 10-15 jaar!

Het uiterlijk van een Blauwe Rus: de mooiste poes die je ooit gaat zien

Wij Blauwe Russen zijn prachtige katten. We zijn elegant en mooi gespierd. Maar tegelijk zijn we ook mega skattig door onze smalle en kleine bouw. Onze vacht is twee keer zo mooi, want hij is dubbel, zacht, pluche én staat open wat zorgt voor een mooie luchtige look. We hebben ook nog eens een prachtige kleur: middenblauw. De meeste mensen vinden ons grijs, maar dat is dus niet. In onze haarpunten hebben we geen pigment waardoor we een mooie zilveren glans krijgen. Hierdoor denken jullie vast dat we grijs zijn, maar dat is dus zilver!

We zijn vaak wel wat zwaarder dan je misschien in eerste instantie denkt: zo'n drie tot vijf kg. Maar noem ons niet dik, want dan halen we gewoon uit.

Uniek én skattig

Doordat ons kopje een beetje hoekig oogt, zijn we ontzettend uniek. Onze poten zijn lang en mooi vormgegeven, want we hebben kleine ovale voetjes. We zijn té skattig, omdat we best klein zijn én super zacht. Ohja, en we hebben een staart die uitloopt in een punt.

Blauwe Rus allergie?

Nee! Door onze unieke dubbele vacht verliezen we bijna geen haar! Bovendien produceren we weinig glycoproteïne Fel d 1. Ben je dus allergisch voor kattenhaar? Dan wil je ons hebben! Echter is glycoproteïne wel maar een van de oorzaken van allergie waardoor we niet hypoallergeen zijn. Maar, we zijn al wel veel beter dan 'gewone' katten.

Verzorging

Onze bijzondere vacht heeft weinig verzorging nodig. Als je ons een keer per week borstelt om los haar te verwijderen, is het al goed. Net als iedere andere kat moeten we wel in ieder geval een keer per jaar naar de dierenarts voor controle. Ook willen we op z'n tijd mentaal en fysiek uitgedaagd worden! Zorg dus dat we genoeg kunnen rond rennen, klimmen en verstoppen. Maar ook een goede rustplek is van belang. Voorzie ons van genoeg uitdagende spelletjes zoals een speelbord, een speelzak of een speelhengel

Ziektes

Het is natuurlijk altijd fijn om te weten of er erfelijke ziektes vaak voorkomen bij een kattenras. Bij ons Blauwe Russen lijkt dat niet voor te komen. We zijn sterk! Maar zoals we hierboven al noemden: zorg wel dat we jaarlijks een bezoek brengen aan de dierenarts voor controle en dat we al onze inentingen krijgen.

De geschiedenis van de Blauwe Rus

Niet iedere Blauwe Rus is hetzelfde. We kennen tegenwoordig namelijk drie grote fok-takken in Europa. 

 • De Siberische/Scandinavische tak: deze Blauwe Russen zijn wat kleiner, eleganter en de oren staan wijder uit elkaar. Deze katten zijn donkerder en ook erg verlegen. Daarom wordt deze niet vaak gefokt.
 • De Amerikaanse tak: dit is de meest elegante Blauwe Rus die je gaat tegenkomen. Blauwe Russen van de Amerikaanse tak zijn middelgroot met een lichte kleur en de oren staan nog wijder uit elkaar. Deze Blauwe Rus is ontzettend sociaal. Ook tegen vreemden!
 • De Engelse tak: deze tak is krachtiger. De oren staan heel dicht op elkaar en het karakter is een mix tussen de Siberische/Scandinavische en Amerikaanse Blauwe Russen.

Oorspronkelijk komen we uit Rusland (duh). Er wordt gezegd dat we in de Russische havenstad Archangelsk zijn ontstaan en vanaf daar door Britse zeelieden zijn meegenomen naar Engeland. 

Is de Blauwe Rus kat iets voor jou?

Ben je dus op zoek naar een elegante, prachtige, speelse en hitsige kat? Dan is de Blauwe Rus kat perfect voor jou. Twijfel je nog of je überhaupt een kat wilt en aan kan? Doe dan de test ‘Ben jij een kattenmens?’ en kom erachter of je een kat kan handelen!

Recente reacties

 • Kolja

  Monday 10 / 02 / 2020

  Ik heb 2 blauwe russen gehad. De oudste is 19 jaar geworden!! Ontzettend lief karakter en speels. En mooi!

 • Poezenbazen.nl

  Kiwi

  Hi Lilian,

  Het is inderdaad heel logisch dat je jouw kat mist! Sterkte!

  Kiwi de Kater

 • Lilian

  Monday 10 / 02 / 2020

  Hoi allemaal ik heb 15 jaar lang een blauwe Rus gehad helaas is hij overleden een half jaar geleden ik mis hem nog elke dag verschikkelijk en hoop dan ook echt. Dat ik. Een nieuwe blauwe Rus kan krijgen dat is mijn grootste wens heel veel groetjes van mij xxx

 • Geert Van Der Cruijsen

  Monday 10 / 02 / 2020

  Geen reactie, maar een vraag . Ik heb astma / bronchitis we graag opnieuw een huis dier. Liefs een kitten . Vraag is de. Lauwe Rus geschikt voor mijn allergieën.
  M vr Gr Geert

 • Erna

  Monday 10 / 02 / 2020

  Wij hebben 2 broers, Jack en Jones, super lief, speels, ze brengen de speeltjes naar je toe en wachten tot je ze weer weggooit. Apporteren bij katten, zo leuk. Slapen graag bij je op bed.<br />
  Willen graag naar buiten als we thuis zijn, even rondje tuin, op zoek naar kikkers in de vijver of gewoon lekker in de zon zitten

 • Steur aut Walter

  Monday 10 / 02 / 2020

  Beste,

  Wij zouden graag een Blauwe Rus in huis hebben. Gewoon een prachtig beest.
  Mvg,

 • Danny Geerts

  Monday 10 / 02 / 2020

  Bovendien is de vacht ve blauwe rus WAANZINNIG zacht, vooral als je over hun zijdezachte buikje aait !!! Erg speels en nieuwsgierig, een ideaal maatje in huis.Miauwt erg stil, maar geen liefhebber van irritant geluid zoals de stofzuiger.Ook een 1 mans kat, niet zo dol op visite...

 • Danny Geerts

  Monday 10 / 02 / 2020

  Ik heb ontzettend veel geluk gehad !!! Ik ben opgegroeid met sledehonden in huis en ben dol op dieren.Toen ik het ouderlijke huis verliet ben ik in een appartement gaan wonen, te klein om een hond te houden.Toch wou ik gezelschap en heb gratis een katje gekregen van een kennis die met een worp kittens zat.Na wat opzoekwerk bleek het een kruising te zijn tss een blauwe rus en europese korthaar...als heeft ze de bouw en vooral het karakter ve blauwe rus.In mijn opinie is ze NOG mooier dan een effen blauwe rus, want ze heeft naast haar prachtig zilverglanzende vacht van die supermooie witte pootjes.Net sokjes !!!

 • AnnA

  Monday 10 / 02 / 2020

  Wij zijn 74 en willen graag een liefdevol huis geven aan een kater of poes die overbodig is geworden om wat voor reden dan ook.
  Onze andere mooie zwarte kater is bij ons 17 geworden..( was zo groot als een kleine panter)

 • Suzanne

  Monday 10 / 02 / 2020

  Wil super graag een mooie blauwe Rus hebben. Adoptie moeilijk te vinden.
  Aankoop, waar en betrouwbaar ?
  Ben van België en geen vervoer, maar voor alles zijn oplossingen.<br />
  Zou haar een mooi katteleventje geven .

 • Henk

  Monday 10 / 02 / 2020

  Ze hebben echt een ongekende energie, zijn speels en komen van alles brengen. Ze zijn daarbij intelligent en voor een kattenras luisteren ze zeldzaam goed. Favoriet is overigens die cactus krabpaal waar er twee van in huis staan. Ze hebben kleine scherpe nageltjes die ze er echt op loslaten. Wel een aanrader want scheelt je je bank en de gordijnen ;-). Geen grote eters overigens.

 • Poezenbazen.nl

  Mimi

  Hi, er is een reactie geplaatst onder de blog post: Kattennamen: de leukste op een rij. Ze heeft nog een kitten van 8 weken, misschien is dit iets voor jou! Anders zou je even moeten googlen!

 • Bep

  Monday 10 / 02 / 2020

  Ik ben op zoek naar een kitten en een betrouwbaar adres.

 • Alma van Hengel

  Monday 10 / 02 / 2020

  Ik heb interesse voor een vrouwlijke blauwe Rus, zij moet rond 1jaar zijn.

 • Nicole

  Monday 10 / 02 / 2020

  Ik heb een straatkat geadopteerd en volgens mij is hij deels een blauwe Rus! Wat een mooie katten!

 • Poezenbazen.nl

  Ike & Yuna

  Hi Sabine, hiervoor kun je het beste even Google raadplegen. Daar kun je diverse fokkers terugvinden. Groetjes, Ike & Yuna

 • Sabine schluter

  Monday 10 / 02 / 2020

  Hoi ik zou graag met iemand in contact willen komen waar ik een blauwe Rus kan kopen groeten. Sabine Schluter

Laat ook een reactie achter