Blauwe Rus kat: elegant, hitsig en speels

Blauwe Rus kat: elegant, hitsig en speels

Twee van onze catfluencers zijn Blauwe Russen. Wij zijn natuurlijk de opperkatten van het ras en we vertellen je in dit blog graag over onszelf. Daar kunnen we het uren over hebben, dus laten we maar beginnen! 

  1. Karakter
  2. Levensverwachting
  3. Uiterlijk
  4. Allergie
  5. Verzorging
  6. Ziektes
  7. Geschiedenis

Het karakter van de Blauwe Rus

De Blauwe Rus is een kat die houdt van rust en een hekel heeft aan veel geluid en drukte. Just leave us the f*ck alone dus. Maar als het ons uitkomt zijn we levendig, speels en heel sportief! Dus dan moet je gewoon leuk mee doen. We hebben eigenlijk helemaal geen baasje nodig, want we zijn onafhankelijk en willen autoriteit. Wil je ons vertellen wat we moeten doen? Vergeet het maar, want we doen lekker wat we zelf willen. Eigenlijk wel een beetje zoals iedere kat.

Vreemden? Wat zijn dat?

We zijn hele leuke sociale katten hoor, maar soms wel wat terughoudend. We geven toe dat we onze baasjes toch eigenlijk wel nodig hebben. Want hoe komen we anders aan ons eten, onze kattenholletjes en onze kattenspeeltjes? Maar vreemden hebben we liever niet, want we zijn best gevoelig en snel op onze teentjes getrapt door vreemden. Tegen andere katten zijn we dan wel weer heel vriendelijk en ontspannen. 

Hitsige pussy’s

We duiken trouwens wel redelijk snel het bed in met het andere geslacht. Althans dat kunnen we, want we zijn vroeg seksueel rijp. We zijn wel wat minder in jagen dus we moeten het van onze schoonheid hebben om van bil te gaan. Wil je graag kittens? Dan raden we je aan om Engelse Blauwe Russen te halen, die zijn een stuk productiever dan de Amerikaanse. Just saying.

Ohja, sommige mensen vinden ons erg high maintenance, maar dat valt eigenlijk allemaal wel mee. Je hoeft ons namelijk maar een keer per week te kammen.

Levensverwachting van een Blauwe Rus

Katten worden tegenwoordig steeds ouder. Is maar goed ook, want we zijn super leuk. Hoe komt het dat we langer leven? De voeding van tegenwoordig is beter waardoor we betere voedingsstoffen binnen krijgen. Wij Blauwe Russen leven zo’n 10-15 jaar!

Het uiterlijk van een Blauwe Rus: de mooiste poes die je ooit gaat zien

Wij Blauwe Russen zijn prachtige katten. We zijn elegant en mooi gespierd. Maar tegelijk zijn we ook mega skattig door onze smalle en kleine bouw. Onze vacht is twee keer zo mooi, want hij is dubbel, zacht, pluche én staat open wat zorgt voor een mooie luchtige look. We hebben ook nog eens een prachtige kleur: middenblauw. De meeste mensen vinden ons grijs, maar dat is dus niet. In onze haarpunten hebben we geen pigment waardoor we een mooie zilveren glans krijgen. Hierdoor denken jullie vast dat we grijs zijn, maar dat is dus zilver!

We zijn vaak wel wat zwaarder dan je misschien in eerste instantie denkt: zo'n drie tot vijf kg. Maar noem ons niet dik, want dan halen we gewoon uit.

Uniek én skattig

Doordat ons kopje een beetje hoekig oogt, zijn we ontzettend uniek. Onze poten zijn lang en mooi vormgegeven, want we hebben kleine ovale voetjes. We zijn té skattig, omdat we best klein zijn én super zacht. Ohja, en we hebben een staart die uitloopt in een punt.

Blauwe Rus allergie?

Nee! Door onze unieke dubbele vacht verliezen we bijna geen haar! Bovendien produceren we weinig glycoproteïne Fel d 1. Ben je dus allergisch voor kattenhaar? Dan wil je ons hebben! Echter is glycoproteïne wel maar een van de oorzaken van allergie waardoor we niet hypoallergeen zijn. Maar, we zijn al wel veel beter dan 'gewone' katten.

Verzorging

Onze bijzondere vacht heeft weinig verzorging nodig. Als je ons een keer per week borstelt om los haar te verwijderen, is het al goed. Net als iedere andere kat moeten we wel in ieder geval een keer per jaar naar de dierenarts voor controle. Ook willen we op z'n tijd mentaal en fysiek uitgedaagd worden! Zorg dus dat we genoeg kunnen rond rennen, klimmen en verstoppen. Maar ook een goede rustplek is van belang. Voorzie ons van genoeg uitdagende spelletjes zoals een speelbord, een speelzak of een speelhengel

Ziektes

Het is natuurlijk altijd fijn om te weten of er erfelijke ziektes vaak voorkomen bij een kattenras. Bij ons Blauwe Russen lijkt dat niet voor te komen. We zijn sterk! Maar zoals we hierboven al noemden: zorg wel dat we jaarlijks een bezoek brengen aan de dierenarts voor controle en dat we al onze inentingen krijgen.

De geschiedenis van de Blauwe Rus

Niet iedere Blauwe Rus is hetzelfde. We kennen tegenwoordig namelijk drie grote fok-takken in Europa. 

  • De Siberische/Scandinavische tak: deze Blauwe Russen zijn wat kleiner, eleganter en de oren staan wijder uit elkaar. Deze katten zijn donkerder en ook erg verlegen. Daarom wordt deze niet vaak gefokt.
  • De Amerikaanse tak: dit is de meest elegante Blauwe Rus die je gaat tegenkomen. Blauwe Russen van de Amerikaanse tak zijn middelgroot met een lichte kleur en de oren staan nog wijder uit elkaar. Deze Blauwe Rus is ontzettend sociaal. Ook tegen vreemden!
  • De Engelse tak: deze tak is krachtiger. De oren staan heel dicht op elkaar en het karakter is een mix tussen de Siberische/Scandinavische en Amerikaanse Blauwe Russen.

Oorspronkelijk komen we uit Rusland (duh). Er wordt gezegd dat we in de Russische havenstad Archangelsk zijn ontstaan en vanaf daar door Britse zeelieden zijn meegenomen naar Engeland. 

Is de Blauwe Rus kat iets voor jou?

Ben je dus op zoek naar een elegante, prachtige, speelse en hitsige kat? Dan is de Blauwe Rus kat perfect voor jou. Twijfel je nog of je überhaupt een kat wilt en aan kan? Doe dan de test ‘Ben jij een kattenmens?’ en kom erachter of je een kat kan handelen!