De 10 grootste kattenrassen ter wereld

De 10 grootste kattenrassen ter wereld

In dit blog vertellen we je over de 10 grootste kattenrassen ter wereld. Ben je benieuwd naar welke rassen dit zijn? En hoe groot ze kunnen worden? Lees dan snel verder!

1. Savannah

Het grootste kattenras is de Savannah. Dit is een hybride kat en dat houdt in dat een groot gedeelte van hun genen gelijk zijn aan dat van wilde katten. Door deze genen zijn ze uitgegroeid tot het grootste kattenras ter wereld.

De Savannah is een kruising tussen de wilde Serval en een huiskat. De grootte van de kat hangt af van hoe nauw ze verwant zijn met de Serval. Zo bestaan er verschillende gradaties (F1, F2, F3). De F1 Savannah heeft het meeste servalbloed en is daarom het grootst.

Savannah katten hebben lange poten en een lang lijf. Hierdoor kunnen ze tot wel 11,5 kilogram wegen. Latere generaties met minder servalbloed worden minder groot.

Door de kruising heeft de Savannah het lichaam van een Serval en het karakter van een huiskat. De Savannah is energiek, speels, loyaal en avontuurlijk. Ze spelen graag in het water en je kunt ze leren om met een halsband of tuigje te lopen. De Savannah is aanhankelijk en krijgt dan ook het liefst zoveel mogelijk aandacht van het baasje.

2. Cheetoh

De Cheetoh is een hybride ras dat gekruist is met een Bengaal en Ocicat. Cheetoh’s zijn grote, gespierde en atletische katten. Ze kunnen tot wel 10 kilogram wegen en zijn daarmee het op een na grootste kattenras.

De Cheetoh staat bekend om zijn elegante manier van lopen. Dit wordt omschreven alsof ze prooien achtervolgen terwijl ze op jacht zijn.

Ondanks de felle uitstraling van de Cheetoh, is het een hele sociale en liefdevolle kat. Ze zijn erg energiek, intelligent en nieuwsgierig. Dit kattenras past ook perfect in een gezinssituatie, zolang ze maar genoeg aandacht krijgen. Als ze genoeg beweging krijgen, zullen ze ook rustig genoeg zijn om er lekker mee te knuffelen en spelen.

3. Maine Coon

Veel mensen beschouwen de Maine Coon als het grootste kattenras. Dit komt omdat de vorige twee rassen gekruist zijn met een wilde kat. De Maine Coon is dat niet.

De Maine Coon kan tot wel 10 kilogram wegen. Hierbij zijn katers vaak zwaarder dan poezen. Van kop tot staart kunnen ze wel ruim 1 meter lang zijn. Maine Coons hebben een gespierd lichaam, stevige botten en een robuuste indruk.

Maine Coons staan bekend om hun grote aanpassingsvermogen, vriendelijkheid en nieuwsgierigheid. Ze kunnen goed overweg met kinderen en met andere huisdieren. De Maine Coon zal niet voortdurend om aandacht vragen, maar moet wel genoeg uitgedaagd worden. Ze vinden het namelijk erg leuk om te spelen, ook nog op latere leeftijd!

4. Ragdoll

De Ragdoll is relatief zwaargebouwd. Ze hebben een breed bovenlijf, een gespierd lichaam en een krachtige uitstraling. De Ragdoll heeft een zachte vacht met ook een mooie lange pluizige staart. De Ragdoll is na 3 jaar volledig uitgegroeid en de katers kunnen dan tot wel 10 kilogram wegen. Poezen wegen ongeveer 6,5 kilogram.

Het handelsmerk van de Ragdoll zijn de prachtige ronde blauwe ogen. Naast het mooie uiterlijk van de Ragdoll is dit ras erg liefdevol, relaxed en geduldig met kinderen en andere huisdieren. Ragdolls zijn echte knuffelaars en ze vinden het leuk om uitgedaagd te worden met kattenspeeltjes.

5. Ragamuffin

De Ragamuffin is een afstammeling van de Ragdoll en heeft daarom ook dezelfde bouw als de Ragdoll. De Ragamuffin heeft een stevige en robuuste bouw en is pas na 4 jaar uitgegroeid. Het gewicht kan oplopen tot 10 kilogram.

De Ragamuffin is een zachtaardige, loyale en intelligente kat. De Ragamuffin is de perfecte kat voor een gezinssituatie. Ze zijn namelijk dol op kinderen, maar ook op oudere mensen. De Ragamuffin houdt erg van de aandacht van zijn of haar baasje en daarom is het belangrijk om veel met de Ragamuffin te spelen. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een leuke kattenknuffel of een laserlampje.

Net als de Ragdoll is de Ragamuffin een echte schootkat. Veel mensen zijn van mening dat de Ragamuffin nog net iets zachtaardiger is dan de Ragdoll.

6. Siberische kat

De Siberische kat is een lange kat met een behoorlijk gespierd lichaam. Ze worden gekenmerkt door een korte nek, krachtige poten en haarflosjes tussen de tenen. Ze kunnen ongeveer tussen de 5 en 9 kilogram wegen.

De Siberische kat is ontstaan in Rusland. De weelderige vacht van de kat is afgestemd op de koude winters en hete zomers in Siberië. Siberische katten houden erg van de natuur en ze zullen zonder problemen in de regen of storm toch naar buiten gaan.

Verder is de Siberische kat een hele sociale kat. Hij kan goed omgaan met kinderen en huisdieren. Het zijn intelligente en nieuwsgierige katten die precies weten wat ze willen. Daarnaast kunnen ze goed jagen, springen en klimmen. Ze gaan natuurlijk graag naar buiten, maar voor klimplezier binnen huis kan je een (grote) krabpaal aanschaffen voor dit ras!

7. Turkse Van

De Turkse Van is een grote, lange en stevige kat. De heupen van de kat zijn breed en de spieren zijn goed ontwikkeld. Het gewicht van de Turkse Van kan oplopen tot ongeveer 8,5 kilogram.

De Turkse Van heeft één gekleurde vlek op de kop. De staart is helemaal gekleurd en de rest van de vacht is wit. 

De Turkse Van is een zeer sociale kat die zelfs van zwemmen houdt! De kat is sportief en blijft dit ook tot op latere leeftijd. Het karakter van deze kat is te omschrijven als sterk en speels. Sta er ook zeker niet van te kijken als je Turkse Van de deuren of de koelkast openmaakt!

8. Ocicat

Ook de Ocicat is een grote kat met een lang lijf. Hij heeft een elegante en slanke uitstraling, maar toch kunnen ze zo’n 8 kilogram worden.

De Ocicat heeft kenmerken van de wild levende katachtigen, maar heeft wel een lief karakter. Ze zijn erg op mensen gericht en volgen het baasje dan ook het liefst de hele dag door. Ook kunnen ze goed met kinderen opschieten. De Ocicat is zeer intelligent. Je kunt ze bijvoorbeeld leren te apporteren of aan de lijn te laten lopen met een halsband.

9. Tiffany

De Tiffany – wordt ook wel Chantilly genoemd – is een kruising tussen de Burmees en langharige Aziatische katten. Dit ras kan ongeveer 6,5 kilogram worden.

De Tifffany heeft een felle oogkleur en deze kleur wordt steeds feller naarmate ze ouder worden. Uiteindelijk zullen ze goudkleurige ogen krijgen.

Het karakter van de Tiffany is erg gemakkelijk. Het is een loyaal beestje en is niet al te veeleisend of ondeugend. Binnen een gezin binden ze zich meestal aan één persoon die ze het liefst de hele dag volgen. De Tiffany houdt er niet van om lang alleen te zijn.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Echo Lakin (@echo_loves_mousey)

10. Schotse Vouwoorkat

De Schotse Vouwoorkat is een gespierde kat en wordt ongeveer tussen de 4,5 en 6 kilogram. Het opvallende aan dit ras zijn de gevouwen oortjes. Ze worden geboren met normale oren, maar na een aantal weken beginnen de oren te buigen.  

Het karakter van de Schotse Vouwoorkat is vriendelijk en rustig. Het is een sociaal dier en past goed in elke soort gezinssituatie. De Schotse Vouwoorkat staat erom bekend om hun baasjes te imiteren. Kijk jij tv? Jouw Schotse Vouwoorkat kijkt dan gezellig mee!

Krabpalen voor grote katten

Heb jij een van bovenstaande kattenrassen in huis? Dan is een goede krabpaal onmisbaar! Krabben aan een krabpaal houdt namelijk de nagels van je kat scherp en je voorkomt dat ze aan je meubels gaan krabben. Alleen niet alle krabpalen zijn geschikt voor een grote kat. Je moet erop letten dat de krabpaal groot en stevig genoeg is voor jouw kat. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de krabpaal omvalt als jouw kat eraan gaat krabben. Gelukkig hebben wij verschillende krabpalen om uit te kiezen!

Wil je meer informatie over andere kattenrassen? Check dan het blog over de populairste kattenrassen!  

Verzeker jouw kat of poes vandaag nog!


Met een kattenverzekering dek je jezelf (en je kat) tegen kosten bij ziekte, een ongeval of andere gezondheidsproblemen van je kat. Zo betaal je maandelijks een relatief laag bedrag en verzeker je je kat tegen hoge ziektekosten. Voorkom problemen, sluit een verzekering voor je kat af!

Voordelen van een kattenverzekering:

  • Biedt gemoedsrust
  • Medische kostendekking
  • Financiële bescherming
  • Preventieve zorg

Vind jouw ideale verzekering