De Ragamuffin: alles wat je over dit kattenras moet weten

De Ragamuffin: alles wat je over dit kattenras moet weten

Ben je op zoek naar een lieve, zachtaardige en loyale kat? Dan is de Ragamuffin misschien wel de perfecte kat voor jou! Sommige kattenliefhebbers zullen in de Ragamuffin een Ragdoll herkennen. Dat is niet gek, want de Ragamuffin is een afstammeling van de Ragdoll in combinatie met nog een paar andere raskatten. In dit blog lees je alles wat je moet weten over de Ragamuffin!

Afkomst van de Ragamuffin

De Ragamuffin is een jong ras. Rond 1960 is in Californië de basis gelegd voor de Ragdoll, zoals wij die nu kennen. Voor het fokken van de Ragdoll waren zeer strenge rasstandaarden opgesteld en sommige fokkers vonden deze rasstandaarden te streng. Rond 1990 besloot een groep van de Ragdollfokkers hun eigen weg te gaan en een nieuw kattenras te fokken. De Ragamuffin werd geboren! De Ragamuffin is een combinatie van de Ragdoll, de Pers en de Himalayan.

Het uiterlijk van de Ragamuffin

De Ragamuffin heeft een brede schedel en de oren staan recht op zijn kop. De ogen hebben een bijzonder mooie amandelvorm in de kleuren bruin, groen of amber.

De vacht van de Ragamuffin is halflang tot lang en de staart heeft een uitwaaiende pluim. De vacht is zijdezacht, dus heerlijk om de hele avond mee te kroelen!

De Ragamuffin kun je vinden in veel verschillende kleursamenstellingen en markeringen. Denk bijvoorbeeld aan blauw, bruine cyper met wit, gevlekt of egaal. 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door McQueen the Cat (@meowmcqueen) op

Gewicht van de Ragamuffin

De Ragamuffin behoort tot de middelgrote tot grote kattenrassen. Ze hebben een stevige en robuuste bouw met een relatief brede borstpartij. En wist je dat een Ragamuffin pas uitgegroeid is na 4 jaar? Daarom kan het gewicht van de kat ook aardig oplopen. De katers kunnen tot wel 10 kilogram wegen en de poezen kunnen tot wel 7 kilogram wegen. 

Het karakter van de Ragamuffin

De Ragamuffin staat bekend om zijn zachtaardige, loyale en intelligente karakter. De kat is aanhankelijk en houdt ervan om lekker bij het baasje op schoot te zitten.

Door het zachtaardige karakter is de Ragamuffin de perfecte kat voor in een gezinssituatie. De Ragamuffin is dol op kinderen, maar ook op oudere mensen. Het aanpassingsvermogen van de kat is zeer groot.

De Ragamuffin houdt erg van de aandacht van zijn of haar baasje. Ze kunnen zich gaan vervelen als ze niet genoeg gestimuleerd worden. Daarom is het belangrijk om elke dag even te spelen met je Ragamuffin. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een van deze kattenspeeltjeskattenhengellaserlampje of een speelmuis. De Ragamuffin houdt daarnaast ook erg van klimmen en krabben aan krabpalen. De Ragamuffin is ook de perfecte kat om trucjes aan te leren! Zo kun je hem bijvoorbeeld leren om aan de riem mee te laten lopen!

Verzorging van de Ragamuffin

Op het eerste gezicht lijkt het misschien dat de vacht van de Ragamuffin veel verzorging nodig heeft. Maar dit is helemaal niet zo! In tegenstelling tot andere kattenrassen met een dikke vacht, heeft de vacht van de Ragamuffin weinig verzorging nodig. De vacht zal niet snel klitten of dof worden. Toch is het wel belangrijk om eens in de 1 of 2 weken de vacht door te kammen.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door meow (@noanoa_catcat) op

Wat eet een Ragamuffin?

Het is belangrijk dat een Ragamuffin evenwichtig en gevarieerd te eten krijgt. Dit is natuurlijk bij elke kat belangrijk, maar bij de Ragamuffin nog even iets belangrijker, omdat dit ras gevoelig is voor overgewicht. Overgewicht is negatief voor de algemene gezondheid en de gemiddelde levensverwachting van de kat, dus dat wil je niet hebben!

Een eenvoudige manier voor evenwichtig en gevarieerd voedsel zijn kant-en-klare maaltijden waar vitamines en voedingsstoffen op een goede manier gecombineerd worden. Om de botten van het dier goed te behouden kun je nog extra calcium aan het voer toevoegen.

Ragamuffin gezondheidsproblemen

Ragamuffins kunnen vatbaar zijn voor nierziektes en hartaandoeningen. Deze aandoeningen zijn niet onmiddellijk levensbedreiging, maar moeten wel goed behandeld worden.

Ragamuffin jachtinstinct

Houd je er niet van dat je kat elke dag met een muis aan komt zetten? Dan is de Ragamuffin dé kat voor jou! In tegenstelling tot andere kattenrassen heeft de Ragamuffin géén jachtinstinct. Als ze een muis rond het huis zien rennen, zullen ze het eerder zien als een nieuw lid van het gezin in plaats van een prooi.

Verschil tussen een Ragdoll en een Ragamuffin

De Ragdoll en Ragamuffin hebben veel overeenkomsten, maar ook verschillen. Een groot verschil tussen de Ragdoll en Ragamuffin is de kleur van de vacht. De CFA (Cat Fancier’s Association) staat bij de Ragamuffin elke kleur en patroon toe als raskat. Bij de Ragdoll is dit niet het geval. De Ragdoll wordt namelijk alleen erkent als het lichaam van de kat en lichtere kleur heeft dan het gezicht, de benen, de staart en de oren.

De ogen verschillen ook per ras. De Ragdoll heeft ovale ogen en de ogen van de Ragamuffin zijn ronder en hebben een amandelvorm. Daarnaast heeft de Ragdoll altijd blauwe ogen en de ogen van de Ragamuffin kunnen verschillen.

Het gedrag van de Ragdoll en Ragamuffin komt aardig overeen. Beide rassen zijn erg zachtaardig. Toch zijn veel mensen van mening dat de Ragamuffin nog net iets liever en zachtaardiger is dan de Ragdoll. 

Belangrijk om te weten over de Ragamuffin

Het is het beste voor de Ragamuffin om hem of haar binnen te houden. Door het lieve en zachte karakter kunnen ze zichzelf minder goed verdedigen als ze aangevallen worden. Ook kunnen ze, omdat ze zo goedhartig zijn makkelijk van huis worden weggevoerd.

Ragamuffin kitten kopen

Omdat de Ragamuffin nog een vrij jong ras is, is het niet eenvoudig om aan een Ragamuffin te komen. Maar zeker ook niet onmogelijk! De Ragamuffin komt uit Amerika en was daarom voorheen alleen in Amerika te verkrijgen. Momenteel bestaan er gelukkig ook verschillende catteries in Nederland waar je een schattige Ragamuffin kitten kunt kopen. Let wel altijd op of het een professionele fokker is en geen broodfokker. Hier kun je achter komen door na te gaan of er niet veel nestjes tegelijkertijd worden opgevoed. Meer weten over waar je op moet letten bij het kopen van een kitten? Lees dan dit blog.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Ragnar the RagaMuffin (@ragnar.the.french.ragamuffin) op

Ragamuffin benodigdheden

Krijg jij binnenkort een Ragamuffin in huis? Dan zijn er een aantal dingen die zeker niet mogen ontbreken je huis. Denk bijvoorbeeld aan een kattenmand, een krabpaal, een voerbak, kattenvoer en kattenspeeltjes. Wil je meer informatie over wat je nodig hebt bij een kitten? Lees dan dit blog.

Ben je enthousiast geworden over de Ragamuffin en kan je niet wachten totdat je een Ragamuffin kitten op je schoot hebt? Dan wensen we je heel veel plezier met je Ragamuffin! Twijfel je nog over het aanschaffen van een Ragamuffin? Kijk ook eens naar deze kattenrassen: de Ragdoll, Maine Coon of de Blauwe Rus.

Afbeelding credits: Adobe Stock. Sergey Skleznev.

 

 

 

Verzeker jouw kat of poes vandaag nog!


Met een kattenverzekering dek je jezelf (en je kat) tegen kosten bij ziekte, een ongeval of andere gezondheidsproblemen van je kat. Zo betaal je maandelijks een relatief laag bedrag en verzeker je je kat tegen hoge ziektekosten. Voorkom problemen, sluit een verzekering voor je kat af!

Voordelen van een kattenverzekering:

  • Biedt gemoedsrust
  • Medische kostendekking
  • Financiële bescherming
  • Preventieve zorg

Vind jouw ideale verzekering