Ragdoll: liefdevol en relaxed

Ragdoll: liefdevol en relaxed

Ben je op zoek naar een sociale, liefdevolle en rustige kat? Dan zou de Ragdoll wel eens goed in jullie gezin kunnen passen! Het is niet zomaar dat een Ragdoll veelal vergeleken wordt met een hond. Ze zijn ontzettend vriendelijk en intelligent. Overweeg je om een Ragdoll te verwelkomen? In deze blogpost lees je alles over de Ragdoll, van het het uiterlijk tot de verzorging!

Dit is de Ragdoll

De Ragdoll vindt zijn oorsprong in Amerika en is begin jaren zestig gefokt. Aangezien het ras een volgzaam karakter had en omdat ze zich volledig overgaven wanneer iemand ze optilde, werd de naam Ragdolls bedacht (lappenpop). Later is het ras doorontwikkeld en geworden zoals we hem op de dag van vandaag kennen.

Het karakter van een Ragdoll

De Ragdoll is een rustige en relaxte kat. Dit ras kan goed met alle gezinsleden opschieten, of dit nu mensen of andere huisdieren zijn. Veranderingen maken een Ragdoll over het algemeen niet van streek. Ook hebben ze een stabiel temperament en zijn ze aanhankelijk. Ze zijn prettig gezelschap voor mensen die bijvoorbeeld in een appartement wonen, het ras is het meest geschikt voor een leven binnenshuis met een zachte kattenmand als fijn ligplekje.

Belangrijkste eigenschappen van een Ragdoll

  • Een Ragdoll heeft niet extreem veel vachtverzorging nodig
  • De belangrijkste karaktereigenschappen zijn liefdevol en relaxed
  • Het ras is geduldig met kinderen en andere huisdieren
  • De Ragdoll is het meest geschikt voor een leven binnenshuis

Uiterlijk van de Ragdoll

De Ragdoll is een grote kat met een lang lijf. Relatief zwaar gebouwd met een lange staart en een mooie pluizige vacht die kan variëren in lengte. Dit is altijd halflang tot lang. Wanneer een Ragdoll de leeftijd van 3 jaar heeft bereikt is hij volledig uitgegroeid en uitgekleurd. Over het algemeen wegen katers tussen de 5 en 10 kilo, een poes ongeveer 3 tot 6 kilo.

Er zijn veel verschillende kleurpatronen in het Ragdoll ras. Een Ragdoll met een het kenmerkende colourpoint-patroon heeft een lichte kleur op het lijf en een donkere kleur op de ledematen, neus en oren. Er zijn ook tweekleurige Ragdolls! Deze heeft ook de kenmerkende points (donkere neus, poten, staart en oren), maar dan met een omgedraaide, witte 'V' op het voorhoofd, spierwitte pootjes en een witte borst.

Verzorging van de Ragdoll

Op het eerste gezicht ziet de vacht van een Ragdoll er indrukwekkend en misschien zelfs ‘lastig’ uit, maar deze is gemakkelijker te verzorgen dan je denkt. Een aantal keer per week borstelen met een geschikte kam is voldoende.

Daarnaast moet de voeding van een Ragdoll juist gedoseerd worden om overgewicht te voorkomen. Een Ragdoll heeft vaak een klein vetlaagje (ook wel vetkussentje) op de onderbuik. Je dient dus extra aandacht te besteden aan de hoeveelheid voeding om te zorgen dat een Ragdoll niet te dik wordt.

Een Ragdoll is geen hele actieve kat, wel is beweging nodig om op conditie te blijven. Ook moeten ze op regelmatige basis worden uitgedaagd. Het is dan ook zeker aan te raden om dagelijks minimaal een aantal minuten met een Ragdoll te spelen.

Specifieke ziektes bij de Ragdoll

Erfelijke aandoeningen waar op gelet moet worden bij Ragdoll katten zijn hartfalen (HCM) en nierfalen door cystenieren (PKD). Nierfalen kunnen leiden tot vergiftiging. De kat vermagert dan sterk en sterft uiteindelijk langzaam. Hartfalen kunnen op lange termijn zorgen voor verlamming en uiteindelijk de dood.

Ook komen twee specifieke type huidtumoren (basaalcel- en mastceltumoren) vaker voor bij de Ragdoll dan bij andere katten. Een Ragdoll kan ook gevoelig zijn voor blaasgruis (urolithiase), wat uiteindelijk tot blaasontsteking(en) kan leiden.

Levensverwachting van de Ragdoll

De levensverwachting van een Ragdoll ligt tussen de 12 en de 17 jaar oud. Hou hier zeker rekening mee tijdens de aanschaf van die schattige kitten. Een Ragdoll (of welk kattenras dan ook) heb je niet voor even! Natuurlijk moet je er dan wel voor zorgen dat je de juiste kattenverzorgingsproducten in huis hebt!

Ragdoll kitten kopen

Een Ragdoll kitten koop je natuurlijk bij een kattenpension. Een Ragdoll met stamboom kun je aanschaffen via een fokker van een (aangesloten) rasvereniging. Belangrijk is dat een fokker let op gezondheid, kwaliteit en karakter.

Pas op met Ragdoll kittens die op Marktplaats worden aangeboden. Vaak gaat hier om zogenaamde 'broodfokkers'. Het doel van dergelijke fokkers is om zoveel mogelijk nestjes te krijgen puur voor de verkoop. Er is dan minder of geen aandacht voor erfelijke ziekten en dergelijke.

Ook mag een kitten niet te vroeg bij de moederpoes weggehaald worden. Doe onderzoek en verdiep je in het ras en de verschillende kattenpensions voor je overgaat tot de aanschaf van een Ragdoll kitten!

Haal alles voor jouw pluizige poezenbeest in huis

In onze webshop vind je alles voor jouw snoezelige poezenbeest. Bekijk vooral alle categorieën en scoor de producten waar jouw pluizenbol van gaat spinnen. Van eten en drinkbakken tot de leukste kattenspeeltjes en borstels om de vacht van jouw Ragdoll mee te borstelen: je shopt het allemaal bij Poezenbazen! Wat geef jij jouw kat als eerste cadeau?

Verzeker jouw kat of poes vandaag nog!


Met een kattenverzekering dek je jezelf (en je kat) tegen kosten bij ziekte, een ongeval of andere gezondheidsproblemen van je kat. Zo betaal je maandelijks een relatief laag bedrag en verzeker je je kat tegen hoge ziektekosten. Voorkom problemen, sluit een verzekering voor je kat af!

Voordelen van een kattenverzekering:

  • Biedt gemoedsrust
  • Medische kostendekking
  • Financiële bescherming
  • Preventieve zorg

Vind jouw ideale verzekering