Ragdoll: liefdevol en relaxed

Ben je op zoek naar een sociale, liefdevolle en rustige kat? Dan zou de Ragdoll wel eens goed in jullie gezin kunnen passen! Het is niet zomaar dat een Ragdoll veelal vergeleken wordt met een hond. Ze zijn ontzettend vriendelijk en intelligent. Overweeg je om een Ragdoll te verwelkomen? In dit blog lees je alles over de Ragdoll, van het het uiterlijk tot de verzorging! 

Dit is de Ragdoll

De Ragdoll vindt zijn oorsprong in Amerika en is begin jaren zestig gefokt. Omdat het ras een volgzaam karakter had en omdat ze zich volledig overgaven wanneer iemand ze optilde, werd de naam Ragdolls bedacht (lappenpop). Later is het ras doorontwikkeld en geworden zoals we hem op de dag van vandaag kennen.

Het karakter van een Ragdoll

De Ragdoll is een rustige en relaxte kat. Dit ras kan goed met alle gezinsleden opschieten, of dit nu mensen of andere huisdieren zijn. Veranderingen maken een Ragdoll over het algemeen niet van streek. Ook hebben ze een stabiel temperament en zijn ze aanhankelijk. Ze zijn prettig gezelschap voor mensen die bijvoorbeeld in een appartement wonen, het ras is het meest geschikt voor een leven binnenshuis.

Belangrijkste eigenschappen van een Ragdoll

 • Een Ragdoll heeft niet extreem veel vachtverzorging nodig
 • De belangrijkste karaktereigenschappen zijn liefdevol en relaxed 
 • Het ras is geduldig met kinderen en andere huisdieren
 • De Ragdoll is het meest geschikt voor een leven binnenshuis

Uiterlijk van de Ragdoll

De Ragdoll is een grote kat met een lang lijf. Relatief zwaar gebouwd met een lange staart en een mooie pluizige vacht die kan variëren in lengte. Dit is altijd halflang tot lang. Wanneer een Ragdoll de leeftijd van 3 jaar heeft bereikt is hij volledig uitgegroeid en uitgekleurd. Over het algemeen wegen katers tussen de 5 en 10 kilo, een poes ongeveer 3 tot 6 kilo.

Er zijn veel verschillende kleurpatronen in het Ragdoll ras. Een Ragdoll met een het kenmerkende colourpoint-patroon heeft een lichte kleur op het lijf en een donkere kleur op de ledematen, neus en oren. Er zijn ook tweekleurige Ragdolls! Deze heeft ook de kenmerkende points (donkere neus, poten, staart en oren), maar dan met een omgedraaide, witte 'V' op het voorhoofd, spierwitte pootjes en een witte borst. 

Verzorging van de Ragdoll

Op het eerste gezicht ziet de vacht van een Ragdoll er indrukwekkend en misschien zelfs ‘lastig’ uit, maar deze is gemakkelijker te verzorgen dan je denkt. Een aantal keer per week borstelen met een geschikte kam is voldoende.  

Daarnaast moet de voeding van een Ragdoll juist gedoseerd worden om overgewicht te voorkomen. Een Ragdoll heeft vaak een klein vetlaagje (ook wel vetkussentje) op de onderbuik. Je dient dus extra aandacht te besteden aan de hoeveelheid voeding om te zorgen dat een Ragdoll niet te dik wordt.

Een Ragdoll is geen hele actieve kat, wel is beweging nodig om op conditie te blijven. Ook moeten ze op regelmatige basis worden uitgedaagd. Het is dan ook zeker aan te raden om dagelijks minimaal een aantal minuten met een Ragdoll te spelen.

Specifieke ziektes bij de Ragdoll

Erfelijke aandoeningen waar op gelet moet worden bij Ragdoll katten zijn hartfalen (HCM) en nierfalen door cystenieren (PKD). Nierfalen kunnen leiden tot vergiftiging. De kat vermagert dan sterk en sterft uiteindelijk langzaam. Hartfalen kunnen op lange termijn zorgen voor verlamming en uiteindelijk de dood.

Ook komen twee specifieke type huidtumoren (basaalcel- en mastceltumoren) vaker voor bij de Ragdoll dan bij andere katten. Een Ragdoll kan ook gevoelig zijn voor blaasgruis (urolithiase), wat uiteindelijk tot blaasontsteking(en) kan leiden.

Levensverwachting van de Ragdoll

De levensverwachting van een Ragdoll ligt tussen de 12 en de 17 jaar oud. Hou hier zeker rekening mee tijdens de aanschaf van die schattige kitten. Een Ragdoll (of welk kattenras dan ook) heb je niet voor even!

Ragdoll kitten kopen

Een Ragdoll kitten koop je natuurlijk bij een cattery. Een Ragdoll met stamboom kun je aanschaffen via een fokker van een (aangesloten) rasvereniging. Belangrijk is dat een fokker let op gezondheid, kwaliteit en karakter.

Pas op met Ragdoll kittens die op Marktplaats worden aangeboden. Vaak gaat hier om zogenoemde 'broodfokkers'. Het doel van dergelijke fokkers is om zoveel mogelijk nestjes te krijgen puur voor de verkoop. Er is dan minder of geen aandacht voor erfelijke ziekten en dergelijke.

Ook mag een kitten niet te vroeg bij de moederpoes weggehaald worden. Doe onderzoek en verdiep je in het ras en de verschillende cattery's voor je over gaat tot de aanschaf van een Ragdoll kitten!

 

Dit is de Ragdoll

De Ragdoll is een fantastisch kattenras en een echte verrijking in het gezin. Ben je enthousiast geworden? Leuk, dan wensen we je heel veel plezier bij het uitzoeken van een kitten! Het is natuurlijk wel belangrijk om vooraf passende kattenspullen in huis te halen. Bijvoorbeeld een goede kattenmand of krabpaal. Maar je mag ook zeker een voerbak en kattenspeeltjes niet vergeten. 

Twijfel je toch nog over het aanschaffen van een Ragdoll? Kijk ook eens naar de kattenrassen: de Maine Coon of de Blauwe Rus.

Recente reacties

 • Monique

  Sunday 12 / 07 / 2020

  Ik heb een grijze Ragdoll , Jill! ! Ze is nu 7 maanden. Ze is samen met onze chihuahua die ze omarmd als ze van het rondje met de baas thuis komt. Verder is ze erg leuk ondeugend . Lig voor de douche deur te kijken , gaat mee naar het toilet is graag in de tuin.
  Heel erg blij met haar !

 • van langenhove

  Sunday 12 / 07 / 2020

  Hallo, Ik heb net een herplaatste ragdoll van 4 gekocht. Ze slaapt de hele dag in haar holletje, verstopt zich altijd, en eet en drinkt weinig.
  Ik vraag me af hoe ik ze sociaal kan maken. Momenteel zit ze in een kamer met haar krabpaal, haar holletje,haar kattenbak en eten en drinken. Ik zie ze praktisch niet, ze zit altijd verscholen. 's Avonds is ze wakker en kijkt ze naar mij, maar ik mag niet dichtbij komen. Ik zou graag hebben dat ze zich meer laat zien en overdag niet de hele tijd in haar holletje ligt te slapen. Wat moet ik doen? Wie helpt me

 • Poezenbazen.nl

  Poezenbazen

  Hi Gerard,

  Wat leuk om te horen dat je zo blij bent met jouw katten! Radolls zijn inderdaad hele mooie en lieve beestjes!

  Fijne dag!

  Liefs,
  Birgit

 • Gerard

  Sunday 12 / 07 / 2020

  Hoi Poezebazen,
  Wat een geweldig ras is de Ragdoll wij hebben twee poezen en een kater, deze drie hebben we gehouden nadat we in 2012 gestopt zijn met ons cattery “insamaty” helemaal verliefd op dit Ras

 • Nasim

  Sunday 12 / 07 / 2020

  Heel mooi en schatig

 • Monique

  Sunday 12 / 07 / 2020

  Ik heb zelf een ragdoll mannetje en wat een fantastisch leuk grappig en zoooo lief dier is het! Loopt hele dag achter me aan en maakt me elke ochtend wakker om eten te geven en knuffelen en vervolgens gaat ie slapen en lig ik wakker en dit om 5 u sochtends

 • Grietje

  Sunday 12 / 07 / 2020

  Wij hebben onze pers Jerry 12 juni laten inslapen was 21 jaar.een groot gemis,
  Nu hebben wij een ragdol besproken en kunnen die over 5 weken ophalen.lijkt me zo mooi.
  Was direct verliefd met een dubbel gevoel

 • Poezenbazen.nl

  Poezenbazen

  Hi Pascale,

  Wij zijn natuurlijk ook helemaal gek op poezen! Dat snap je waarschijnlijk wel. Een ragdoll is trouwens een geweldig ras, een superkeuze dus.

  Groetjes,
  Team Poezenbazen

 • Pascale Windey

  Sunday 12 / 07 / 2020

  Hey iedereen
  Ik hield helemaal niet van katten,maar in mijn omgeving zijn er al wat en ik vind het lieve beestjes.
  Ik denk dat ik mij een ragdol ga aanschaffen

 • Poezenbazen.nl

  Mango

  Hi Carlo!

  Leuk dat je even een reactie achterlaat! Ragdolls zijn geweldig he?

  Groetjes,
  Mango de Poes!

 • Carla Silberberg

  Sunday 12 / 07 / 2020

  Ik heb ook mijn Ragdoll.color point een paar keer laten dekken.
  Veel meer eten.en.tepeltjes die meer roze worden daar zag ik het aan. Veel later zie je dat ze dik wordt.

 • Poezenbazen.nl

  Kiwi

  Hi Mariet,

  Ragdolls zijn geweldige katten en ook superlief.

  Groetjes,
  Kiwi

 • Knevels mariet

  Sunday 12 / 07 / 2020

  Ik heb een ragdoll, eigenlijk is het een hond, of dat denkt hij toch. Overal is hij erbij op toilet, ben je in de douche dan wacht hij geduldig voor de douchedeur. Nog nooit zo een lieve kat gehad, hij is 5 maanden en nu al niet meer te missen

 • Ada

  Sunday 12 / 07 / 2020

  Is een ragdoll een geschikt huisdier als je 40 uur per week werkt? Ofwel, kan hij goed alleen zijn of wordt hij dan ongelukkig?

  Als dit niet kan, zou het dan goed zijn er een andere kat bij te houden?

  Ik hoor graag van u.

  Groet,
  Ada

 • Poezenbazen.nl

  Ike & Yuna

  Hi Jeanne,

  Wij zijn ook echt helemaal gek op alle soorten poezen! Leuk dat je even een berichtje achterlaat.

  Groetjes van de Catfluencers

 • Jeanne Schuitema

  Sunday 12 / 07 / 2020

  Ik hield helemaal niet van poezen. Hebben altijd honden gehad. Toen hebben we gekozen voor ragdolls. Ze zijn nu al ouder als 5 jaar. (Als kittens gekocht) Ben er nog steeds verliefd op. Wat een schattige beesten.

 • Poezenbazen.nl

  Ike & Yuna

  Hi Amber,

  Leuk dat je even een reactie achterlaat. Een Ragdoll is inderdaad een geweldige lieve kat.

  Groetjes,
  Ike & Yuna

 • Amber

  Sunday 12 / 07 / 2020

  Hi iedereen!
  Wat ben ik fan van de Ragdolls! Ondertussen heb ik ook al enkele blogs hierover gelezen. Een leuke aanvullen van deze blog is de uitgebreide bespreking. Een andere leuke blog die ik gelezen heb, is de van maxi zoo: https://www.maxizoo.be/nl/tips-en-advies/katten-1/kattenrassen/ragdoll-kat-een-lieve-langharige-huiskat

 • Poezenbazen.nl

  Ike & Yuna

  Wat leuk dat je een nieuwe poes wilt! Wij snappen helemaal dat je naar informatie aan het zoeken bent over een Ragdoll. Misschien kun je op het internet verder op onderzoek uitgaan naar iemand die gespecialiseerd is in dit specifieke ras?

  Waarschijnlijk kunnen zij ook meer vertellen over prijzen en andere belangrijke zaken!

  Succes!
  Groetjes van Ike & Yuna!

 • Fidar Agolli

  Sunday 12 / 07 / 2020

  Hoi
  Ik wil graag een Ragdol, vrouwelijk, kopen. Kunnen jullie iets laten weten over de prijzen en waar moet ik het komen halen?

 • Poezenbazen.nl

  Mimi

  Hi Alma, als je op zoek bent naar een kat kun je het beste even googlen. Voor de leukste kattenspeeltjes, kattenbakken, krabpalen etc. ben je bij ons aan het juiste adres!

 • Alma van Hengel

  Sunday 12 / 07 / 2020

  Ik wil graag een Ragdol, vrouwelijk, kopen waarvoor moet ik dan zijn

 • Henk

  Sunday 12 / 07 / 2020

  Beste Poezenbazen,,
  Mijn lieve poes is twee weken geleden gedekt , ze verschijnt nog krols gedrag. ,niet zo erg als voorheen maar de verschijnselen zijn af en toe zichtbaar.
  Ze eet veel en slaapt ook veel , in de avond wordt ze een beetje wild en begint door het huis te sprinten :D
  Ik lees van alles terug op het internet en wil vriendelijk vragen als u wellicht meer informatie voor mij heeft.

  Afwachtend op een reactie.

  Met vriendelijke groet,

  - Henk

Laat ook een reactie achter