Savannah kat: dit moet je weten over het kattenras

Savannah kat: dit moet je weten over het kattenras

Het leuke aan dit kattenras is dat deze katten gelijkenis vertonen met hun wilde voorvader, maar gelukkig wel zonder handschoenen op te pakken zijn. Je geniet dan ook van een uniek uiterlijk en een zacht, lief karakter. En het mooiste is dat het ras nog niet zo bekend is, dat maakt het nog specialer om een Savannah in huis te nemen!

Karakter van de Savannah kat

De persoonlijkheid van de Savannah kat is energiek, speels, avontuurlijk en loyaal. In tegenstelling tot de meeste katten spelen ze graag in het water en kun je ze zelfs trainen om aan de lijn te lopen en te apporteren. Ook lopen ze graag achter je aan. Laat je echter niet misleiden door de wat hondachtige persoonlijkheid, want het gaat hier echt wel om een kat.

Savannah katten hebben namelijk een sterk jachtinstinct. Dat maakt ze minder geschikt voor huishoudens met kleine huisdieren, want die zien ze als prooi. Heb je vissen of knaagdiertjes in huis? Denk dan goed na of dit bij elkaar past of tref de juiste voorzorgsmaatregelen.

Misschien denk je dat een Savannah niet goed samen gaat met andere katten, honden of kinderen. Niets is minder waar. Het temperament van de Savannah is echt mild te noemen. Zeker als je ze vanaf de kittenfase goed leert om te gaan met andere dieren en huisgenoten.

Uiterlijk van de Savannah kat

Savannah katten vallen op met een groot en lenig lijf voorzien van prachtige Serval strepen. Deze exotische uitstraling van een Savannah dankt de kat aan de Serval voorouders. De meest opvallende hiervan zijn de verschillende kleurmarkeringen, lange benen en atletisch voorkomen.

Als de kat staat, valt het op dat het achterste uiteinde hoger staat dan de schouders. Het kleine hoofd is eerder lang dan breed en staat op een ranke nek. De achterkant van de oren heeft een centrale lichtband begrensd door zwart, donkergrijs of bruin, wat een oogachtig effect geeft. Dat maakt de katten net wat stoerder. De korte staart heeft zwarte ringen met een stevige zwarte punt.

De kittens hebben blauwe ogen (net als bij andere rassen) en wanneer ze volwassen worden veranderd de kleur naar groen, bruin, goud of een gemengde tint.

Wat heb je nodig voor een Savannah poes?

Als je binnenkort een Savannah poes in huis verwelkomt, moet je er natuurlijk wel voor zorgen dat jouw woning klaar is voor een pluizenbol. Deze benodigdheden koop je bij Poezenbazen. Denk bijvoorbeeld aan de volgende artikelen:

Vacht van de Savannah Kat

Savannah katten hebben een kortharige vacht voorzien van prachtige patronen en kleuren.

Kleur

Brown Spotted Tabby:

De perfecte keuze voor een eigenaar die de 'wilde' look van de Serval in zijn Savannah wil behouden. De bruin gevlekte tabby is de meest voorkomende vachtkleur. De vacht is goudkleurig met zwarte vlekken. Sommige bruin gevlekte tabbies hebben een grijsachtige vacht met meer gedempte vlekken.

Silver Spotted Tabby:

Zilver gevlekte tabby's dragen een gen dat het pigment in het agouti-haar verwijdert - de primaire haarkleur, maar niet de markeringen. Dit resulteert in een grijze of zilveren kat met rijke zwarte vlekken. Het uiterlijk is behoorlijk opvallend, met een rijk contrast tussen de twee vachtkleuren. Zilver is de op één na populairste Savannah-kattenkleur.

Marmer:

De vlekken van gemarmerde savannes gaan in elkaar over, waardoor een prachtig gewerveld marmer ontstaat.

Black en Black smoke:

Van een afstand zien zwarte Savannahs eruit alsof ze effen zwart zijn. De vacht is dan effen zwart en de vlekken zijn nog donkerder. Black smoke (Zwarte rook) Savannahs hebben een vergelijkbaar kleurpatroon, maar met een witte ondervacht die contrasteert met de rijke zwarte tint.

Niet-standaard patronen:

Katten uit een latere generatie - F gevolgd door een cijfer, om aan te geven hoe ver een kat verwijderd is van zijn Serval voorouders - beginnen meer op huiskatten te lijken. Dat levert soms een afwijkend kleurpatroon op. Vaak erg mooi om te zien, alleen niet altijd officieel goedgekeurd door de rasvereniging.

Niet-standaard Savannah-kattenkleuren omvatten:

  • Fawn, een verdunde kaneelkleur
  • Blue (Blauw), een verdunde versie van zwart
  • Lila, een verdund chocoladeblauw
  • Chocolate (Chocolade), die te danken is aan een recessief gen
  • Cinnamon (Kaneel), dat komt door een recessief gen
  • Snow (Sneeuw), een zeldzaam kleurpatroon waarbij de vacht wit is en de vlekken beige.

Verzorging van een Savannahs vacht

Savannah katten verharen niet zo heel veel en daarom hebben ze minder verzorging nodig dan langharige rassen. Vanwege hun speelse karakter kan de vacht wel wat rommeliger ogen en hebben ze af en toe een badje nodig. Gelukkig houden ze van water! Ze zullen het dan ook niet erg vinden om met speciale kattenshampoo gewassen te worden en daarna is het belangrijk om de klitten even uit de vacht te borstelen.

Gewicht

De Savannah is met een gewicht tussen de 4 en 7 kg een middelzware kat. Ter vergelijking, ze vallen net iets kleiner uit dan Heilige Birmanen.

Hoogte

Het kattenras de Savannah is nog echt in ontwikkeling. Sinds de eerste kruising eind jaren tachtig tussen een Serval (Leptailurus serval) en een huiskat (Felis catus) wordt er nauwlettend gelet op de ontwikkeling van de schofthoogte van dit kattenras. De eerste generatie Savannahs (F1) kent een gemiddelde schofthoogte van 36 tot 45 cm. Bij latere generaties nestjes (F3 t/m F6) merken we dat de genen van de gewone huiskat ervoor zorgen dat de gemiddelde schofthoogte afneemt. We zien dan een schofthoogte tussen 26 en 35 cm bij volwassen exemplaren. Ter vergelijking bij de gewone huiskat valt dat lager uit op 23 tot 31 cm.

Lengte

De eerste twee generaties Savannah katten kennen een gemiddelde lengte van 40 tot 50 cm, bij latere generaties zien we een gemiddelde lengte terug van 33 tot 43 cm. Savannahs hebben een atletisch lichaam en zijn in staat grote sprongen te maken.

Wat eet een Savannah kat?

Savannah katten eten hetzelfde als huiskatten. Ze houden van heerlijke kattenbrokjes en vinden het fijn om getrakteerd te worden. Voor de ontwikkeling van sterke botten en spieren is bijvoeren aanbevolen. Het liefste geef je ze dan stukjes verse kip of ander vlees naast de brokjes. Je kan hier ook supplementen voor gebruiken die je makkelijk verwerkt in de voeding.

Levensverwachting

Goed nieuws! Savannah katten blijven lang gezond en kunnen voor een kat erg oud worden. Er zijn gevallen bekend van katten die wel 20 jaar zijn geworden.

Ziektes bij de Savannah?

Het kattenras kent weinig tot geen erfelijke ziektes. Door de genen van de Serval en huiskat met elkaar te combineren is er een sterk, gezond kattenras ontstaan. Wel moet je naarmate je kat ouder wordt er op letten dat je kat geen ouderdomskwaaltjes krijgt. Denk hierbij aan diabetes, niersteentjes, artrose of kanker. Een goede verzorging en een regelmatig bezoekje aan een dierenarts kan hier veel verschil maken.

Prijs van een Savannah kitten

De prijs van een cute Savannah kitten begint bij 1000 euro. Dat ligt een stuk hoger dan bij andere kattenrassen en dat komt omdat er maar weinig Savannah kittens worden geboren. Saillant detail is dat een F1 kitten (eerste generatie van het ras) wel 20.000 euro kan kosten! Bovenop de aanschafkosten van de kat moet je natuurlijk ook rekening houden met de aanschaf van een alle benodigdheden. Daarbij maak je dierenartskosten voor de jaarlijkse controle en inentingen kunnen die al snel 400 euro bedragen.

Savannah kat kopen?

Wil je een Savannah kat kopen? Dan is het belangrijk dat deze voorzien is van de juiste papieren, zo weet je namelijk zeker dat jouw nieuwe Savannah kitten de juiste stamboom kent. In Nederland en België zijn er op dit moment slechts een paar Savannah kattenpensions (fokkers), omdat het ras nog niet zo populair is. De meeste daarvan zullen aangesloten zijn bij de SKVN (Savannah Kat Vereniging Nederland). Zij kunnen je meer informatie verschaffen over dit kattenras en je goed adviseren of de Savannah voor jou en je gezin de juiste kat is.

Waar je trouwens ook op moet letten is welke generatie Savannah kat het gaat. De eerste generatie Savannahs (F1) is een directe afstammeling van een wilde Serval en een huiskat, deze katten zullen groter uitvallen en meer wilde Serval eigenschappen vertonen. De latere generaties - F2, F3, F4, F5, F6 - vertonen steeds meer het karakter van de gedomesticeerde huiskat.

Bestel alle artikelen die je nodig hebt voor jouw Savannah poes

Binnenkort woont er een lieve Savannah kat in jouw huis. Maak daarom het gouden nestje nog even klaar met alle artikelen die je nodig hebt voor jouw poezenbeest. Poezenbazen verkoopt alle producten waar het hartje van jouw Savannah poes sneller van gaat kloppen. Scoor daarom nog snel even alles in onze webshop en zorg ervoor dat jij helemaal klaar bent voor je nieuwe gezinslid!

Verzeker jouw kat of poes vandaag nog!


Met een kattenverzekering dek je jezelf (en je kat) tegen kosten bij ziekte, een ongeval of andere gezondheidsproblemen van je kat. Zo betaal je maandelijks een relatief laag bedrag en verzeker je je kat tegen hoge ziektekosten. Voorkom problemen, sluit een verzekering voor je kat af!

Voordelen van een kattenverzekering:

  • Biedt gemoedsrust
  • Medische kostendekking
  • Financiële bescherming
  • Preventieve zorg

Vind jouw ideale verzekering