Waarom zijn Munchkin katten verboden?

Wat is er met de Munchkin kat? Waarom is deze verboden in Nederland? De kat ziet er op het eerste oog toch gewoon normaal (en vooral heel schattig) uit? In dit blog vertellen we je erover!

Munchkin katten lijden aan dwerggroei

De Munchkin kat wijkt niet zo heel veel af van een gewone huiskat. Ten minste niet op het eerste oog. Wanneer je de kat namelijk goed bekijkt, zie je dat de kat ontzettend kleine en korte pootjes heeft. Dit komt omdat de Munchkin kat aan dwerggroei lijdt. Dwerggroei is een genetische afwijking wat de kraakbeenontwikkeling van de kat verstoort. De pootjes blijven dus maar kort.

Dwerggroei heeft vervelende gevolgen

Doordat de Munchkin kat korte pootjes heeft, kan de kat bijvoorbeeld bijna niet springen of rennen. Dit beperkt ze enorm in het spelen en jagen. Deskundigen zeggen dat vele raskattenorganisaties de Munchkin kat daarom niet als officieel erkend ras zien.

Andere verboden kattenrassen

Net als de Munchkin kat zijn er ook nog andere kattenrassen die verboden zijn in Nederland. Al deze rassen hebben een beperking of ziekte wat dus niet wordt goedgekeurd door raskattenorganisaties. Andere verboden rassen zijn:

 • Bambino Sphynx

Dit is een kruising tussen de Munchkin kat en een Sphynx en daarom heeft deze kat twee genetische afwijkingen: kaalheid en dwerggroei. De Bambino Sphynx kat heeft grote ogen, verbrandt snel in de zon en ze hebben geen snorharen. Volgens deskundigen zijn deze katten niet in staat tot normaal kattengedrag en lijden ze chronisch pijn door de (te) korte pootjes.

 • Scottish Fold

De Scottish Fold heeft een erfelijke aandoening waardoor het kraakbeen in het oor is aangetast. De katten zien er door de gevouwen oortjes skattig uit maar eigenlijk lijden ze gewoon aan een groeistoornis. Deze groeistoornis zorgt ook voor misvormde poten, kreupelheid en zijn gewrichtsontstekingen veelvoorkomend.

 • De Lykoi

Deze kat heeft een bijzonder haarpatroon. De haren zijn namelijk zwart en wit en rondom de neus, ogen, oren en mond is de kat kaal. Door dit uiterlijk wordt de kat ook wel de weerwolfkat genoemd. Als de Lykoi volwassen wordt, verliest de kat zijn haren. Hoe ouder de kat dus wordt, hoe meer haren de kat verliest. Zo verbranden ze dus snel en hebben ze een grote kans op huidziektes.

 • De Dwelf Kat

De Dwelf Kat heeft als duidelijk kenmerk enorme oren. Het is een kruising tussen de Sphynx en een American Curl kat waardoor de kat kaal is en gekrulde grote oren heeft. De huid van de Dwelf Kat beschadigt snel en de grote oren zijn stug waardoor de kat lastig kan horen.

Welke katten zijn dan wel toegestaan?

Bovenstaande kattenrassen zijn dus niet officieel erkend door kattenrasorganisaties in Nederland. In een ander blog op Poezenbazen vertellen we je over de meest populaire soorten katten in Nederland die dus wel zijn toegestaan! Kies een kattenras dat goed bij jou past én die geen aandoeningen of ziektes heeft.

Recente reacties

 • Patrice

  Tuesday 17 / 03 / 2020

  Munchkin katten zijn niet verboden in Nederland.
  Ik heb echt uitgebreid gezocht. Snap dat er weerstand is tegen deze dwergkatjes, maar verboden is het nergens.
  Er wordt zelfs volop gefokt met deze poezensoort in NL, probleem is natuurlijk altijd dat niet iedere kitten in een nest, korte beentjes heeft en er soms een nest geboren wordt, waarbij iedereen gewoon lange beentjes heeft, die niemand hebben wil. En waar dus geen hoofdprijs, tussen de 850-2000 euro wordt neergeteld.

  Dus niet officieel erkend, wil niet zeggen verboden. Of het dierenmishandeling is, laat ik in het midden. In 1982 zijn er in Amerika per ongeluk 2 kittens met korte pootjes geboren en door hiermee door te fokken is er een Munchkin dwergkatjes imperium begonnen.

  Ik koos voor een Munchkin, omdat ik een Corgi Cardigan had, een herder op korte pootjes... officieel ras met korte beentjes. Met zelfs een eigen vereniging WCCN

  Mijn Munchkin is inmiddels 9 jaar en heeft nog nooit iets gemankeerd, en springen kan ze, vanaf de vloer op een tafel van 120 hoog, zonder problemen, het eraf springen gaat ook prima.

  Beetje misleidende intro dus, waar kan ik vinden dat dit ras verboden is, en door wie? vriendelijke groet, fijne dag, Patrice

Laat ook een reactie achter