Heilige Birmaan: dit moet je weten over het ras

Heilige Birmaan: dit moet je weten over het ras

Ben je op zoek naar een vriendelijke raskat, een echt gezelschapsdier met mooie tekeningen? Dan is de Heilige Birmaan misschien wel wat voor jou. De Heilige Birmaan is een raskat die herkenbaar is aan de “point”-tekeningen en de opvallende witte voeten. Dit ras wordt in Nederland veel gehouden en is een echt gezelschapsdier!

 1. Karakter 
 2. Uiterlijk
 3. Levensverwachting
 4. Ziektes
 5. Prijs
 6. Heilige Birmaan kopen in Nederland

Karakter van de Heilige Birmaan

Een beetje heilig kun je wel zeggen. Dit ras heeft graag contact met mensen en zijn dus ook niet graag alleen. De Heilige Birmaan is over het algemeen een rustige kat en is sociaal met andere katten, honden én kinderen. Ze kunnen alleen soms wat eenkennig zijn en zich heel erg hechten aan één baasje. De persoonlijkheid van de Heilige Birmaan ligt eigenlijk een beetje tussen die van een Pers en een Siamees in. Karaktereigenschappen als charmant, intelligent, bescheiden, tolerant en zachtaardig passen goed bij dit ras.

Uiterlijk

De Heilige Birmaan heeft een mooi en goed herkenbaar uiterlijk!

Gewicht

De Heilige Birmaan is met een gewicht tussen de 4,5 en 8 kg een middelzware kat.

Vacht

Zijn vacht is zijdeachtig halflang tot lang en heeft regelmatig verzorging nodig: 1 tot 2 keer kammen per week is zeker nodig. Is het de ruiperiode? Dan is het goed om de Heilige Birmaan iedere dag te borstelen.

Kleur

Herkenbaar aan het uiterlijk van de Heilige Birmaan zijn, zijn “point”-aftekeningen: de tekeningen op het gezicht, oren, poten, geslachtsdelen en staart. Deze points hebben een contrast kleur ten opzichte van het lichaam van de kat en de voetjes van de kat zijn altijd wit. De aftekeningen komen voor in verschillende kleuren:

 • Bluepoint (blauwgrijs): zwarte basiskleur met verdunde blauwe tint
 • Sealpoint (donkerbruin): zwarte basiskleur
 • Chocolatepoint (melkchocoladebruin): bruine basiskleur
 • Cinnamonpoint: rode basiskleur die zichtbaar is in de uiteinden
 • Fawnpoint: cinnamon basiskleur verdund met lichtbruin
 • Lilapoint (licht blauwgrijs): verdunde bruine kleur in de uiteinden
 • Redpoint (rood): rode basiskleur
 • Creampoint (lichtrood): rode basiskleur met crèmekleurige uiteinden

De rug is wel altijd goudbeige! Welke kleur de kat ook heeft, dit kan in de volgende patronen voorkomen:

 • Tabbypoint: gestreept
 • Tortiepoint: schildpad gevlekt
 • of een combinatie daarvan: Tabbytortiepoint

Wist je dat de Heilige Birmaan kittens bijna altijd wit worden geboren? Wanneer de katten volwassen zijn, zijn de kleur en de aftekeningen pas definitief.

Lichaam

De Heilige Birmaan heeft een middellange rechtop gedragen pluimstaart en een vrij lang en zwaar lichaam. Zijn poten zijn middellang en stevig met ronde stevige voeten met haarpluimen tussen de tenen. Ook heeft hij zware botten (zouden wij ook zeggen) en goed ontwikkelde spieren.

Kop

De kop van de Heilige Birmaan heeft een licht gebold voorhoofd en is rond, stevig en breed. De snuit van de kat heeft een stevige en krachtige kin, de wangen zijn vol en de jukbeenderen steken hoog uit. De oren staan wat uit elkaar en zijn middelgroot met een behaarde binnenzijde. De Heilige Birmaan heeft blauwe bijna ronde grote ogen die ver uit elkaar staan.

Hoe oud wordt een Heilige Birmaan?

Een Heilige Birmaan wordt gemiddeld vijftien tot twintig jaar oud.

Ziektes bij de Heilige Birmaan kat

De Heilige Birmaan kat is over het algemeen een gezond ras met weinig erfelijke aandoeningen. Aandoeningen als scheelkijken en knikken in de staart komen wel eens voor. Ook zijn Heilige Birmanen gevoelig voor ademhalingsziekten, zoals de niesziekte.

Een voorkomende ziekte bij de Heilige Birmaan is de erfelijke ziekte: Hypomyelination. Deze ziekte kan alleen worden bestreden door besmette dieren tijdens het fokken uit te sluiten. Wanneer een kat deze ziekte heeft leidt dit tot een storing van de cellulaire communicatie aan sterke kriebels en spastische aanvallen. Vanaf drie weken kan deze ziekte worden herkend aan spastische en ongecoördineerde handelingen, beven en het ontwikkelen van tremoren. Het kan zelfs zo zijn dat er gehoorverlies optreedt en dat de kat eerder overlijdt. Tijdens de groei van kitten naar volwassen kat kan het zijn dat de symptomen van de ziekte minder worden. Dit is echter geen teken dat de ziekte voorbij is. De kat draagt dan namelijk nog steeds de ziekte bij zich.

Prijs van de Heilige Birmaan

De prijs van de Heilige Birmaan kitten begint bij zo’n 450 euro. Zijn de katten gefokt voor shows? Dan lopen de prijzen zelfs op tot 750 euro. Wil je het liever wat goedkoper? Dan kun je het best op zoek gaan bij asielen of rasverenigingen. Boven op de aanschafkosten van de kat moet je natuurlijk ook rekening houden met kosten voor een kattenbak, kattenmand, krabpaal, voerbak en speeltjes. Ook voer en dierenartskosten voor de jaarlijkse controle en inentingen kunnen al snel 400 euro per jaar kosten.

Heilige Birmaan kopen

Wil je een Heilige Birmaan kopen met papieren? Dan kun je dat het best doen via een fokker die is aangesloten bij een rasclub of werkgroep. Het is belangrijk dat de moederpoes aanwezig is bij het nest en dat de kitten in een huiselijke omgeving opgroeit. De fokker moet de kitten goed socialiseren en de kitten moet natuurlijk zijn ingeënt, ontwormd en gechipt.