Heilige Birmaan: dit moet je weten over het ras

Heilige Birmaan: dit moet je weten over het ras

De Heilige Birmaan is een van de vriendelijkste raskatten die je tegen kunt komen. Dit gezelschapsdier is heel erg gericht op mensen en houdt enorm van gezelschap. De Heilige Birmaan heeft een prachtige vacht die goed moet worden verzorgd. Een keer per week je pluizenbol borstelen is dus zeker wel nodig. In ruil daarvoor krijg je wel heel veel liefde terug van je poezenbeest.

 1. Karakter 
 2. Uiterlijk
 3. Levensverwachting
 4. Ziektes
 5. Prijs
 6. Heilige Birmaan kopen in Nederland

Karakter van de Heilige Birmaan

Dit ras heeft graag contact met mensen en zijn dus ook niet graag alleen. De Heilige Birmaan is over het algemeen een rustige kat en is sociaal met andere katten, honden én kinderen. Ze kunnen alleen soms wat eenkennig zijn en zich heel erg hechten aan één baasje. De persoonlijkheid van de Heilige Birmaan ligt eigenlijk een beetje tussen die van een Pers en een Siamees in. Karaktereigenschappen als charmant, intelligent, bescheiden, tolerant en zachtaardig passen goed bij dit ras.

Dit heb je nodig voor een Heilige Birmaan

Verwelkom jij binnenkort een Heilige Birmaan in huis? Zorg ervoor dat jouw woning klaar is voor dit snoezelige diertje. Er zijn een aantal producten onmisbaar in elk gouden nestje voor Heilige Birmaans. Bij Poezenbazen kun je alles kopen wat het hartje van jouw kat begeert. Denk aan:

Uiterlijk van Heilige Birmaans

De Heilige Birmaan heeft een mooi en goed herkenbaar uiterlijk! Iedere kat ziet er ontzettend lief en vriendelijk uit. Logisch, want zo’n karakter hebben Heilige Birmaans ook.

Gewicht

De Heilige Birmaan is met een gewicht tussen de 4,5 en 8 kg een middelzware kat.

Vacht

Zijn vacht is zijdeachtig halflang tot lang en heeft regelmatig verzorging nodig: 1 tot 2 keer kammen met een borstel voor lange kattenharen per week is zeker nodig. Is het de ruiperiode? Dan is het goed om de Heilige Birmaan iedere dag te borstelen.

Kleur

Herkenbaar aan het uiterlijk van de Heilige Birmaan zijn, zijn “point”-aftekeningen: de tekeningen op het gezicht, oren, poten, geslachtsdelen en staart. Deze points hebben een contrast kleur ten opzichte van het lichaam van de kat en de voetjes van de kat zijn altijd wit. De aftekeningen komen voor in verschillende kleuren:

 • Bluepoint (blauwgrijs): zwarte basiskleur met verdunde blauwe tint
 • Sealpoint (donkerbruin): zwarte basiskleur
 • Chocolatepoint (melkchocoladebruin): bruine basiskleur
 • Cinnamonpoint: rode basiskleur die zichtbaar is in de uiteinden
 • Fawnpoint: cinnamon basiskleur verdund met lichtbruin
 • Lilapoint (licht blauwgrijs): verdunde bruine kleur in de uiteinden
 • Redpoint (rood): rode basiskleur
 • Creampoint (lichtrood): rode basiskleur met crèmekleurige uiteinden

De rug is wel altijd goudbeige! Welke kleur de kat ook heeft, dit kan in de volgende patronen voorkomen:

 • Tabbypoint: gestreept
 • Tortiepoint: schildpad gevlekt
 • of een combinatie daarvan: Tabbytortiepoint

Wist je dat de Heilige Birmaan kittens bijna altijd wit worden geboren? Wanneer de katten volwassen zijn, zijn de kleur en de aftekeningen pas definitief.

Lichaam

De Heilige Birmaan heeft een middellange rechtop gedragen pluimstaart en een vrij lang en zwaar lichaam. Zijn poten zijn middellang en stevig met ronde stevige voeten met haarpluimen tussen de tenen. Ook heeft hij zware botten (zouden wij ook zeggen) en goed ontwikkelde spieren.

Kop

De kop van de Heilige Birmaan heeft een licht gebold voorhoofd en is rond, stevig en breed. De snuit van de kat heeft een stevige en krachtige kin, de wangen zijn vol en de jukbeenderen steken hoog uit. De oren staan wat uit elkaar en zijn middelgroot met een behaarde binnenzijde. De Heilige Birmaan heeft blauwe bijna ronde grote ogen die ver uit elkaar staan.

Hoe oud wordt een Heilige Birmaan?

Een Heilige Birmaan wordt gemiddeld vijftien tot twintig jaar oud. Vaak worden raskatten ouder dan niet-raskatten. Dit komt doordat de familielijn met de generatie sterker wordt, omdat gecertificeerde fokkers alleen fokken met de sterkste poezen. Daarbij zijn Heilige Birmaans sterke katten die hierdoor oud kunnen worden.

Ziektes bij de Heilige Birmaan kat

De Heilige Birmaan kat is over het algemeen een gezond ras met weinig erfelijke aandoeningen. Aandoeningen als scheelkijken en knikken in de staart komen wel eens voor. Ook zijn Heilige Birmanen gevoelig voor ademhalingsziekten, zoals de niesziekte.

Een voorkomende ziekte bij de Heilige Birmaan is de erfelijke ziekte: Hypomyelination. Deze ziekte kan alleen worden bestreden door besmette dieren tijdens het fokken uit te sluiten. Wanneer een kat deze ziekte heeft leidt dit tot een storing van de cellulaire communicatie aan sterke kriebels en spastische aanvallen. Vanaf drie weken kan deze ziekte worden herkend aan spastische en ongecoördineerde handelingen, beven en het ontwikkelen van tremoren. Het kan zelfs zo zijn dat er gehoorverlies optreedt en dat de kat eerder overlijdt. Tijdens de groei van kitten naar volwassen kat kan het zijn dat de symptomen van de ziekte minder worden. Dit is echter geen teken dat de ziekte voorbij is. De kat draagt dan namelijk nog steeds de ziekte bij zich.

Prijs van de Heilige Birmaan

De prijs van de Heilige Birmaan kitten begint bij zo’n 450 euro. Zijn de katten gefokt voor shows? Dan lopen de prijzen zelfs op tot 750 euro. Wil je het liever wat goedkoper? Dan kun je het best op zoek gaan bij asielen of rasverenigingen. Boven op de aanschafkosten van de kat moet je natuurlijk ook rekening houden met kosten voor het leven van de kat en de verzorging van de poes. Ook moet je onthouden dat er dierenartskosten bij kunnen komen.

Heilige Birmaan kopen

Wil je een Heilige Birmaan kopen met papieren? Dan kun je dat het best doen via een fokker die is aangesloten bij een rasclub of werkgroep. Het is belangrijk dat de moederpoes aanwezig is bij het nest en dat de kitten in een huiselijke omgeving opgroeit. De fokker moet de kitten goed socialiseren en de kitten moet natuurlijk zijn ingeënt, ontwormd en gechipt.

Shop alle benodigdheden voor jouw Heilige Birmaan kat

Verwelkom jij binnenkort een schattige Heilige Birmaan bij jou thuis? Zorg er dan voor dat je alle benodigdheden voor jouw snoezelige poes in huis haalt. Bij Poezenbazen soor je alles wat je nodig hebt en ontvang je de producten snel bij jou op de deurmat. Wacht niet langer en ontdek alles wat in ons assortiment aanwezig is.

Verzeker jouw kat of poes vandaag nog!


Met een kattenverzekering dek je jezelf (en je kat) tegen kosten bij ziekte, een ongeval of andere gezondheidsproblemen van je kat. Zo betaal je maandelijks een relatief laag bedrag en verzeker je je kat tegen hoge ziektekosten. Voorkom problemen, sluit een verzekering voor je kat af!

Voordelen van een kattenverzekering:

 • Biedt gemoedsrust
 • Medische kostendekking
 • Financiële bescherming
 • Preventieve zorg

Vind jouw ideale verzekering