American Curl: alles wat je over dit kattenras moet weten

American Curl: alles wat je over dit kattenras moet weten

Het eerste wat je ziet aan de American Curl zijn de schattige gekrulde oortjes. Daar staat dit ras ook bekend om. American Curl katten zijn zeer vriendelijke en sociale katten die zich makkelijk aan kunnen passen aan katten, honden en kinderen. Nieuwsgierig naar dit kattenras? Lees dan snel verder!

Afkomst van de American Curl

De oorsprong van de American Curl ligt in Californië. Er werd in Lakewood een zwarte kat gevonden met gekrulde oortjes. De kat kreeg de naam Shulamith en kreeg vier kittens, waarvan twee kittens dezelfde gekrulde oren als de moeder hadden. De eigenaren van de kat vroegen een wetenschapper dit bijzondere fenomeen te onderzoeken. Uit zijn onderzoek bleek dat het om een spontane mutatie in de genen ging. Deze mutatie resulteerde erin dat de oren krulden en dat het een enkelvoudig dominant gen is. Er was veel belangstelling voor de kat met gekrulde oren en daarom is er een fokprogramma opgesteld met als doel de mutatie vast te leggen.

Het uiterlijk van de American Curl

De American Curl staat dus vooral bekend om de gekrulde oortjes. De kittens worden met rechte oren geboren en na 1 tot 2 weken beginnen de oren te buigen. De uiteindelijke vorm is pas volgroeid na een aantal maanden. Hoe de oortjes precies buigen, verschilt per kat. Bij sommige katten kunnen de oren tot wel 180 graden buigen!

Naast de gekrulde oortjes staat de American Curl ook bekend om de grote walnootvormige ogen en hun middelgrote vierkante lichaam.

Er bestaan zowel kort- als langharige Americal Curl katten. Bij het fokken zijn alle vachtkleuren en patronen toegestaan. Onderstaande kleuren zijn de meest voorkomende:

  • Tortie: dit is een kat met een witte borst en gekleurde vlekken verspreid over zijn hele lichaam.
  • Tubby: dit is een bepaald patroon op de vacht van de kat. Denk aan tijgerstrepen, spiraalvormige vlekken of stippen op de buik.
  • Bicolor: dit is een donkere kat met enkele witte of lichte vlekken.
  • Colourpoint: dit is een lichte kat met donkere benen, oren of snuit.

Drie gradaties

De mate van de omkrulling van de oren kun je onderverdelen in drie gradaties. De eerste gradatie wordt gezien als huiskat en deze kat heeft vaak zwak gekrulde oren. De tweede gradatie is de meest voorkomende gradatie en deze katten hebben redelijk gekrulde oren. De derde gradatie heeft de diepste krul en deze katten worden vaak gebruikt als showkatten. Daarnaast bestaan er ook nog American Curls zonder de gekrulde oren. Deze katten worden ‘American Curl Straight Ear’ genoemd.

Gewicht van de American Curl

American Curl katten behoren tot middelgrote kattenrassen. Het gemiddelde gewicht van dit ras bedraagt tussen de 3 en 5 kilogram.

Het karakter van de American Curl

De American Curl is een zeer vriendelijke en sociale kat die zich prima aan kan passen aan andere katten, honden en kinderen. Veel American Curls hebben zelfs een voorkeur voor kinderen. Dit maakt het de perfecte kat voor in een gezin.

Hiernaast zijn ze erg intelligent en nieuwsgierig en willen ze graag bij het huishouden betrokken worden. American Curls staan erom bekend dat ze bijvoorbeeld graag helpen met boodschappen uitpakken. Is dat even handig!

Ook zijn het echte knuffelaars en staan ze graag in het middelpunt van de belangstelling. Amercian Curls katten zijn erg speels en ondernemend en zullen dit hun hele leven blijven.

De American Curl heeft een zachte stem en zal niet de hele dag door miauwen. Als ze iets willen hebben, vertellen ze dat door middel van zachte kirrende geluiden.

Verzorging van de American Curl

De American Curl heeft geen ondervacht en daardoor heeft de vacht van de kat weinig verzorging nodig. Een keer per één a twee weken de vacht doorkammen is voldoende om de vacht zijdezacht te houden.

Daarnaast is het verstandig om de oren van de kat goed schoon te houden. Door het omkrullen van de oren staat de oorschelp open en daardoor kan er makkelijker vuil in komen. Te veel oorsmeer kan leiden tot een hoger risico op infecties en daarom is het erg belangrijk om de oren regelmatig schoon te maken. Je kunt het oorsmeer eenvoudig weghalen met een zacht doekje.

American Curl gezondheidsproblemen

De American Curl heeft geen last van gezondheidsproblemen. Dit komt doordat het ras afstamt van de gewone huiskat en hierdoor ook veel met huiskatten gekruist is. Wel is het kraakbeen in de oren van de American Curl zeer gevoelig. De oren moet je dus altijd voorzichtig aanraken. Daarnaast is het belangrijk om de oren regelmatig schoon te maken om infecties te voorkomen. 

American Curl kitten kopen

Een American Curl kitten kun je kopen bij een fokker van een aangesloten rasvereniging. Let op dat je geen kitten bij een broodfokker koopt. Deze fokkers hebben namelijk het doel om zo veel mogelijk nestjes te krijgen puur voor de verkoop. Er is hier minder aandacht voor de gezondheid van de kittens zelf. Voor meer info over het kopen van een kitten kun je dit blog lezen.

American Curl benodigdheden

Omdat de American Curl een erg speelse en beweeglijke kat is, is het belangrijk om voldoende speeltjes in huis te hebben. Denk bijvoorbeeld aan speelballen, een kattenhengel of interactieve kattenspeeltjes.

Vergeet ook zeker niet om een krabpaal in huis te nemen, zodat je meubels in huis heel blijven.

Dit is alles wat je moet weten over de American Curl! Enthousiast geworden en ga je voor een American Curl kitten? Dan wensen we je veel plezier met dit fantastische ras! Twijfel je nog over het ras? Lees dan ook het blog over de Ragamuffin, de Ragdoll, de Maine Coon of een van de andere vele rassen.

Verzeker jouw kat of poes vandaag nog!


Met een kattenverzekering dek je jezelf (en je kat) tegen kosten bij ziekte, een ongeval of andere gezondheidsproblemen van je kat. Zo betaal je maandelijks een relatief laag bedrag en verzeker je je kat tegen hoge ziektekosten. Voorkom problemen, sluit een verzekering voor je kat af!

Voordelen van een kattenverzekering:

  • Biedt gemoedsrust
  • Medische kostendekking
  • Financiële bescherming
  • Preventieve zorg

Vind jouw ideale verzekering