7 huis-tuin-en-keuken dingen die giftig zijn voor katten

7 huis-tuin-en-keuken dingen die giftig zijn voor katten

Katten zijn van nature erg nieuwsgierig, een tikje brutaal en behoorlijk onvoorspelbaar. Dat is helemaal niet erg natuurlijk, maar het kan soms wel problemen opleveren. Bijvoorbeeld wanneer katten in aanraking komen met dingen die giftig zijn. Sommige stoffen zijn bij een zeer kleine dosering al levensgevaarlijk voor katten. Zorg dat je op de hoogte bent van wat jouw kat wel en niet binnen mag krijgen. Want voorkomen is beter dan genezen. Wij zetten daarom 7 dingen op een rij die giftig zijn voor katten.

1. Vruchten

Als je een kat een stuk groente of fruit voorgeschotelt, zal hij er waarschijnlijk niet eens naar omkijken. En als ze dan toch een hapje nemen, is dat helemaal niet erg. Maar er zijn uitzonderingen die ook direct heel gevaarlijk kunnen zijn. Vooral avocado’s, druiven en rozijnen zijn extreem giftig voor katten. De vetten in een avocado die voor mensen juist heel gezond zijn, zijn voor katten juist heel slecht. Deze vetten kunnen namelijk serieuze hart- en nierproblemen opleveren. Ook druiven en in gedroogde toestand rozijnen, kun je maar beter niet laten rondslingeren vanwege de kans op diarree, braken en zelfs nierfalen.

2. Planten

Een bloemetje of plantje is altijd een goed idee. Maar als poezenbaas is het wel belangrijk om te weten welke planten giftig zijn en welke juist niet. Zo kun je je kat met een gerust hart alleen in huis laten.

Er zijn heel wat planten die vervelende klachten kunnen opleveren bij katten. Van milde klachten, zoals diarree tot serieuze klachten aan de organen. De meest gevaarlijke planten komen uit de lelie-familie. Maar ook de aloë vera, chrysanten, sansevieria en dieffenbachia kun je beter in het tuincentrum laten staan.

Kat die aan bloemen ruikt.

3. Chocolade

Algemeen bekend is dat chocolade zeer giftig is voor honden. Minder bekend, maar net zo onverstandig is het om je kat een stukje chocolade te geven. Chocolade kan namelijk leiden tot hartfalen en andere hart- en ademhalingsproblemen. De grote boosdoener is theobromine. Vaak geldt, hoe donkerder de chocolade, des te meer theobromine. Maar zelfs de kleinste dosering kan al hele vervelende klachten tot gevolg hebben. Lekker voor jezelf houden dus die reep en goed verstoppen. Dat doe je ook voor je huisgenoten, dus zeker voor je kat!

4. Medicijnen

Medicijnen die ons beter maken (of ons in ieder geval dat gevoel geven), zijn juist heel slecht voor katten. Een onschuldige paracetamol is extreem gevaarlijk voor katten, omdat een kat geen enzym heeft die paracetamol kan omzetten en uitscheiden. Bewaar dus ook je medicijnen ver buiten het bereik van je kat, want die kleine snoepjes proberen ze maar al te graag uit. Medicijnen zijn zelfs een van de meest voorkomende oorzaken van vergiftiging bij katten en andere huisdieren.

5. Koffie en tabak

Een lekker bakkie pleur en een shaggie om de dag te beginnen. Het is de perfecte filmscène uit de jaren 70. Ondertussen weten we dat tabak en in hogere hoeveelheid cafeïne niet bepaald een positief effect op ons lichaam hebben. Dat geldt zeker voor katten. Tabaksrook is schadelijk voor het zenuwstelsel en het is zeer slecht voor de spijsvertering. Daarnaast kan tabaksrook, net als bij mensen, leiden tot kwaadaardige kanker. Ook koffie is slechter dan je misschien denkt. Waar wij scherp en wakker worden van cafeïne, kan het bij katten zorgen voor hartkloppingen en trillingen en over het algemeen een onrustig lichaam. Met name met een flinke toef slagroom is een kat nog wel eens geneigd een bakkie mee te drinken. Oppassen dus! 

Kat die in de vensterbank ligt naast een kopje.

6. Kruiden

Knoflook, uien en basilicum zijn door de geur niet perse uitnodigend voor een kat om er van te snoepen. Dat is maar goed ook, want deze kruiden bevatten veel zwavelverbindingen en die kunnen dan weer bij katten de rode bloedlichaampjes aanvallen en zelfs vernietigen. Niet elke kat vindt ui of knoflook even slecht ruiken en helemaal op een lekker stukje vlees kan het toch wel aantrekkelijk zijn.

7. (Rauwe) vis

Last but zeker not least: rauwe vis. Klinkt logisch, maar we zijn heel snel geneigd om te denken dat katten juist gek zijn op vis. Dat klopt ook, maar rauw bevat vis enzymen die heel slecht zijn voor een kat en belangrijke vitaminen verwijderen. Katten zijn met name dol op zalm en tonijn, maar ook wanneer het gerookt is of uit een blik komt, is het niet altijd even verstandig om toe te dienen, vanwege de hoge hoeveelheid zout. En dat is net zoals bij mensen slecht voor het hart.

Kat die zijn poot om vissenkom heeft liggen.

Wat te doen bij een vergiftiging?

Is jouw kat toch in aanraking gekomen met een giftige stof? Dan is het belangrijk om snel te handelen. Als je merkt dat jouw kat symptomen vertoond die kunnen duiden op een vergiftiging, bel dan direct je dierenarts. Symptomen van vergiftiging zijn:

  • Braken
  • Diarree
  • (T)rillingen in het lichaam
  • Plaatselijke of volledige verlamming en verdoving
  • Nervositeit en onrustig

Kun je zelf nog iets doen? Probeer in ieder geval te achterhalen waardoor jouw kat is vergiftigd en laat dit weten aan de dierenarts. Hij of zij kan je het beste vertellen wat je ter plekke kunt doen, want in sommige gevallen is het juist gevaarlijk om te helpen om je kat te laten overgeven en in andere gevallen moet het toegenomen middel er juist zo snel mogelijk uit.  Je kat lekker verwennen hoort er absoluut bij. Zorg daarom dat je voldoende kattensnacks in huis hebt en geef jouw kat natuurlijk voldoende eten, water en aandacht. Zo verklein je de kans dat jouw kat onopgemerkt in aanraking komt met dingen waar hij maar beter bij uit de buurt kan blijven!

Verzeker jouw kat of poes vandaag nog!


Met een kattenverzekering dek je jezelf (en je kat) tegen kosten bij ziekte, een ongeval of andere gezondheidsproblemen van je kat. Zo betaal je maandelijks een relatief laag bedrag en verzeker je je kat tegen hoge ziektekosten. Voorkom problemen, sluit een verzekering voor je kat af!

Voordelen van een kattenverzekering:

  • Biedt gemoedsrust
  • Medische kostendekking
  • Financiële bescherming
  • Preventieve zorg

Vind jouw ideale verzekering

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »