Giftige planten voor katten? Deze niet hoor!

Giftige planten voor katten? Deze niet hoor!

Welke planten zijn giftig voor katten en welke niet? Dat vraag je je vast af. Planten zorgen voor een leuke sfeer in huis en kunnen net dat beetje extra geven aan jouw interieur. Daarom is het niet gek om je huis op te fleuren met mooie planten. Maar je moet niet vergeten dat planten giftig kunnen zijn voor katten. Katten zijn misschien wel kieskeurige eters, maar alles wat beweegt is interessant voor ze en daarom is het belangrijk goed na te gaan of de plant die jij in huis wilt of hebt niet giftig is voor je kat! Om het je makkelijker te maken hebben wij een lijst samengesteld met planten die je gewoon in huis kunt hebben als je een kat hebt!

Bananenplant

Deze is leuk! Én veilig voor jouw kat. De bananenplant, ofwel Musa, is een jungleplant met hele grote bladeren en bovendien groeien er natuurlijk heerlijke bananen in. De verzorging van de plant is ook nog eens erg makkelijk.

Ook een ananasplant is veilig voor je kat!

Calathea

Cala wat? Ja, negeer de namen van de planten. Maar de Calathea planten zijn volkomen veilig voor jouw kat. De plant heeft mooie grote bladeren met donkerrode details.

Varen

Deze ken je misschien al wel van buiten. Maar binnen doen de planten het net zo goed en ze staan erg leuk in huis! Bovendien zijn varens dus ook nog eens veilig voor jouw viervoeter. Deze planten staan bekend om het zuiveren van de lucht en het verhogen van de luchtvochtigheid. Ze zijn dus nog goed voor de gezondheid ook!

Graslelie

In het buitenland staat deze plant bekend als de ’spider plant’. De vele bladeren van de plant groeien namelijk overal doorheen. Ook is deze leuke plant is niet giftig voor jouw kat!

Bromelia

Dit is een klassieker! Deze plant zien we al jarenlang in huizen in Nederland. De opvallende kleurrijke bloem van de plant is vooral opvallend en zorgt voor een mooie fleurige uitstraling. Ook je kat kan er lekker van genieten want de plant is niet giftig voor katten!

Palm

Waan je lekker (net als met de bananenplant) in de jungle op vakantie met een leuke palm! Bijna alle palmen zijn niet giftig voor jouw lieftallige kat. Alleen de Cycas Palm is giftig. Die moet je dus even overslaan.

Jouw huis gezellig en kat proof met deze niet-giftige planten voor katten!

Dus welke gaat het worden? Dat hoeft er natuurlijk niet maar één te zijn. Planten zijn steeds meer gewild en trendy in het interieur dus kies er gerust een paar. Jouw kat zal er geen last van hebben want ze zijn geen van allen giftig!

We kunnen overigens niet garanderen dat de plant heel blijft, want alles wat beweegt is natuurlijk interessant voor katten.

Deze planten zijn wel giftig voor jouw kat

Nu vraag je je misschien af: maar welke planten zijn dan wel giftig? Dat zijn deze:

Alocasie

Kerstster, Euphorbia

Amaryllis

Klimop, Hedera

Aphelandra

Kruiskruid, Senecio

Appeltje der liefde, Solanum

Maretak of Mistletoe, Viscum

Caladium

Oleander, Nerium

Chrysant, Dendranthema *

Oranjeboompje, Solanum

Codiaeum

Philodendron

Croton, Codiaeum

Poinsettia, Euphorbia

Cyclaam

Senecio

Dieffenbachia *

Vingersboom, Schefflera

Dracaena soorten, zoals Dracaena marginata

Vogelmelk, Ornithogalum

Epipremnum aureum

Wonderboom, Ricinus

Hyacinth

Zuidenwindlelie, Ornithogalum

Hypoestes phyllostachya

 

Wat gebeurt er als je kat toch in aanraking komt met een giftige plant?

Het is vooral belangrijk om meteen de dierenarts om advies te vragen wanneer je kat in aanraking is geweest met een giftige plant. De dierenarts kan jouw kat dan behandelen door bijvoorbeeld tegengif te geven. Probeer de dierenarts van zoveel mogelijk informatie te voorzien zoals de naam van de plant, wanneer het is gebeurd en de reactie van je kat.

Een kat kan als volgt reageren op een giftige plant:

  • De kat wordt lusteloos
  • De kat krijgt een verminderde eetlust
  • De kat krijgt last van huidirritatie, oogirritatie en niezen (opgezwollen slijmvliezen, blaren, rauwe huid)
  • De kat moet herhaaldelijk overgeven en heeft ernstige diarree

Zorg dus dat je zeker weet of de planten die je in huis hebt of haalt niet giftig zijn voor jouw kat!

Verzeker jouw kat of poes vandaag nog!


Met een kattenverzekering dek je jezelf (en je kat) tegen kosten bij ziekte, een ongeval of andere gezondheidsproblemen van je kat. Zo betaal je maandelijks een relatief laag bedrag en verzeker je je kat tegen hoge ziektekosten. Voorkom problemen, sluit een verzekering voor je kat af!

Voordelen van een kattenverzekering:

  • Biedt gemoedsrust
  • Medische kostendekking
  • Financiële bescherming
  • Preventieve zorg

Vind jouw ideale verzekering