Teken bij je kat: hoe kun je ze verwijderen en voorkomen?

Wanneer de temperatuur begint te stijgen komen ze weer tevoorschijn: teken. Een teek is bij katten meestal niet gevaarlijk. Toch is voorkomen beter dan genezen en kunnen er zeker klachten optreden wanneer een teek niet (juist) verwijderd wordt. In dit blog vertellen we je alles over teken bij katten, hoe je ze kunt verwijderen en nog beter: hoe je ze kunt voorkomen met de juiste anti-teek producten!

Teken bij katten

Een teek is een mijt-achtige, zuigt bloed en nestelt zich bijvoorbeeld op honden en katten, maar ook op muizen en zelfs mensen. Teken kunnen ernstige ziektes bij zich dragen, het is daarom noodzakelijk om, wanneer je kat vaak buiten komt, goed op te letten en nog beter zelfs, om teken te voorkomen. 

Normaal gesproken begint het ‘tekenseizoen’ in maart, maar teken kunnen het hele jaar actief zijn, wanneer de temperatuur hoog genoeg is (vanaf ongeveer 7 graden). Het is dus van belang om je zeker van maart tot en met september extra bewust te zijn van de mogelijkheid dat je kat een teek oploopt. 

Teken leven in bossen, struiken en in het gras. Wanneer een kat langs loopt kan de teek zich vastklemmen. Omdat het bloedzuigers zijn, zuigen ze zich vol met bloed. Na een aantal dagen, wanneer ze ‘volgezogen’ zijn, laten ze vanzelf weer los. Het bloedzuigen kan ernstige ziektes overdragen. Een hele bekende ziekte die een teek bij zich kan dragen is de ziekte van Lyme.  

Kat die achterom kijkt

Symptomen van een tekenbeet

Wanneer er een teek op je kat is gesprongen en deze zich vastgeklemd heeft, loopt je kat het risico om ziek te worden. Een eventuele infectie kan al binnen een dag door een teek aan je kat worden overgedragen. Je kat hoeft niet altijd ziek te worden van een tekenbeet. Maar de mogelijkheid is er wel.

Een tekenbeet kan de volgende symptomen veroorzaken bij een kat: 

 • (Acute) koorts
 • Slaperig
 • Stijve spieren en gewrichten
 • Weinig of geen eetlust
 • Diarree en braken
 • Kortademig en benauwd
 • Opgezette slijmvliezen
 • Bloedingen op of onder de huid

Wanneer moet je naar de dierenarts?

Als je een teek en/of een tekenbeet hebt gevonden op jouw kat en deze vertoont een of meerdere van bovenstaande symptomen, dan dien je direct contact op te nemen met je dierenarts. De gezondheid van je kat kan erg snel achteruit gaan. Het is daarom noodzakelijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Soms dient een dierenarts een antibiotica kuur toe na controle van het bloed. 

Hoe verwijder je een teek bij jouw kat?

Is je kat vaak buiten en is de temperatuur boven de 7 graden? Zorg dan dat je regelmatig de vacht controleert op teken. Dit kan door te aaien, voelen en te kammen. Kom je een teek tegen? Verwijder deze dan zo snel mogelijk. Hoe langer de teek de kans heeft om bloed te zuigen, hoe groter de kans op een infectie. 

Een teek verwijderen doe je met een speciale tekentang. Heb je deze niet bij de hand? Dan kun je ook een pincet gebruiken. Let op: zorg er altijd voor dat je deze materialen heel erg goed ontsmet na het verwijderen van een teek (70% alcohol of in heet water)! De ziektes die een teek eventueel met zich meedraagt kunnen voor mensen ook erg gevaarlijk zijn.

Een stappenplan voor het verwijderen van een teek bij katten:

 1. Pak de teek zo dicht mogelijk op de vacht/huid bij de kop vast en trek de teek er langzaam en recht uit, zonder te draaien of knijpen. Wanneer je de teek beschadigt kan een teek zijn maaginhoud (inclusief aanwezige ziekteverwekkers) loslaten waardoor het risico groter is. Let op: de teek kan erg vast zitten!
 2. Ontsmet het wondje van de tekenbeet met een klein beetje alcohol. Het plekje kan een beetje irriteren, dit gaat na een aantal dagen vanzelf weer weg.
 3. Blijft er een gedeelte van de teek achter? Verwijder dit gedeelte alsnog. Lukt dit niet, neem dan contact op met je huisarts.

Dit moet je vooral niet doen: 

 • Je kat in bad doen en zo de teek proberen te verwijderen
 • Alcohol aanbrengen om de teek te verwijderen
 • Zeep, olie of vuur gebruiken
 • De teek met een tekentang of pincet bij het lichaam beetpakken
 • De teek er proberen ‘uit te draaien’

Teken bij je kat voorkomen

We hadden het er al eerder over: voorkomen is natuurlijk veel beter dan genezen. Gelukkig hebben we bij Poezenbazen verschillende anti-teken middeltjes. Zo weet je zeker dat jouw kat of poes altijd beschermd is tegen teken, het hele jaar door!

Tickless teek en vlo afweer

De Tickless is een apparaatje dat gebruik maakt van ultrasone impulsen. Deze zijn door ons en huisdieren niet te horen. Daarentegen zijn ze wel ontzettend desoriënterend voor vlooien en teken. Zo zorg je dat jouw kat beschermd is tegen teken, zonder dat hij wordt blootgesteld aan chemicaliën of giftige stoffen die je vaak tegenkomt in anti-teken middelen. De Tickless is eenvoudig te bevestigen aan de halsband van je kat en oplaadbaar!

Apparaat Tickless om teken en vlooien te weren voor katten

Frontline Combo Spot-On

Gebruik je liever een pipetje om jouw kat de nodige bescherming te geven? Dan kun je kiezen voor Frontline Combo Spot-On. Dit product biedt een combinatie van bescherming tegen vlooien, teken en zelfs de eitjes en larven van vlooien. Je kunt kiezen tussen 3 of 6 pipetjes. Je kat dien je om de 4 weken te behandelen met Frontline Combo.

Verpakking van pipetje frontline combo tegen vlooien voor katten.

Bayer Seresto teken- en vlooienband

Deze teken- en vlooienhalsband van Bayer Seresto biedt tot wel 8 maanden bescherming. Je doet simpelweg de halsband om en hij doet de rest. De band is werkzaam tegen larven, nymfen en volwassen teken. De band doe je om voor het begin van het tekenseizoen, dus rond maart tot en met ongeveer september, afhankelijk van de temperaturen op dat moment.

Teken en vlooienhalsband voor katten van Seresto.

Een ruim assortiment aan kattenverzorging tegen teken vind je bij Poezenbazen

We hebben nog veel meer anti-teken producten in ons assortiment. Bestel gemakkelijk en snel in onze webshop en je bent altijd verzekerd van de juiste bescherming! Naast de verzorging van jouw kat ben je bij ons natuurlijk ook aan het juiste adres voor krabpalen, de lekkerste kattensnacks, kattenluiken en meer. Poezenbazen is de leukste kattenwebshop van Nederland!

 

Laat een reactie achter