Teken bij je kat: hoe kun je ze verwijderen en voorkomen?

Teken bij je kat: hoe kun je ze verwijderen en voorkomen?

Wanneer de temperatuur begint te stijgen komen ze weer tevoorschijn: teken. Een teek is bij katten meestal niet gevaarlijk. Toch is voorkomen beter dan genezen en kunnen er zeker klachten optreden wanneer een teek niet (juist) verwijderd wordt. In dit blog vertellen we je alles over teken bij katten, hoe je ze kunt verwijderen en nog beter: hoe je ze kunt voorkomen met de juiste anti-teek producten!

Teken bij katten

Een teek is een mijt-achtige, zuigt bloed en nestelt zich bijvoorbeeld op honden en katten, maar ook op muizen en zelfs mensen. Teken kunnen ernstige ziektes bij zich dragen, het is daarom noodzakelijk om, wanneer je kat vaak buiten komt, goed op te letten en nog beter zelfs, om teken te voorkomen. 

Normaal gesproken begint het ‘tekenseizoen’ in maart, maar teken kunnen het hele jaar actief zijn, wanneer de temperatuur hoog genoeg is (vanaf ongeveer 7 graden). Het is dus van belang om je zeker van maart tot en met september extra bewust te zijn van de mogelijkheid dat je kat een teek oploopt. 

Teken leven in bossen, struiken en in het gras. Wanneer een kat langs loopt kan de teek zich vastklemmen. Omdat het bloedzuigers zijn, zuigen ze zich vol met bloed. Na een aantal dagen, wanneer ze ‘volgezogen’ zijn, laten ze vanzelf weer los. Het bloedzuigen kan ernstige ziektes overdragen. Een hele bekende ziekte die een teek bij zich kan dragen is de ziekte van Lyme.  

Symptomen van een tekenbeet

Wanneer er een teek op je kat is gesprongen en deze zich vastgeklemd heeft, loopt je kat het risico om ziek te worden. Een eventuele infectie kan al binnen een dag door een teek aan je kat worden overgedragen. Je kat hoeft niet altijd ziek te worden van een tekenbeet. Maar de mogelijkheid is er wel.

Een tekenbeet kan de volgende symptomen veroorzaken bij een kat: 

  • (Acute) koorts
  • Slaperig
  • Stijve spieren en gewrichten
  • Weinig of geen eetlust
  • Diarree en braken
  • Kortademig en benauwd
  • Opgezette slijmvliezen
  • Bloedingen op of onder de huid

Wanneer moet je naar de dierenarts?

Als je een teek en/of een tekenbeet hebt gevonden op jouw kat en deze vertoont een of meerdere van bovenstaande symptomen, dan dien je direct contact op te nemen met je dierenarts. De gezondheid van je kat kan erg snel achteruit gaan. Het is daarom noodzakelijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Soms dient een dierenarts een antibiotica kuur toe na controle van het bloed. 

Hoe verwijder je een teek bij jouw kat?

Is je kat vaak buiten en is de temperatuur boven de 7 graden? Zorg dan dat je regelmatig de vacht controleert op teken. Dit kan door te aaien, voelen en te kammen. Kom je een teek tegen? Verwijder deze dan zo snel mogelijk. Hoe langer de teek de kans heeft om bloed te zuigen, hoe groter de kans op een infectie. 

Een teek verwijderen doe je met een speciale tekentang. Heb je deze niet bij de hand? Dan kun je ook een pincet gebruiken. Let op: zorg er altijd voor dat je deze materialen heel erg goed ontsmet na het verwijderen van een teek (70% alcohol of in heet water)! De ziektes die een teek eventueel met zich meedraagt kunnen voor mensen ook erg gevaarlijk zijn.

Een stappenplan voor het verwijderen van een teek bij katten:

  1. Pak de teek zo dicht mogelijk op de vacht/huid bij de kop vast en trek de teek er langzaam en recht uit, zonder te draaien of knijpen. Wanneer je de teek beschadigt kan een teek zijn maaginhoud (inclusief aanwezige ziekteverwekkers) loslaten waardoor het risico groter is. Let op: de teek kan erg vast zitten!
  2. Ontsmet het wondje van de tekenbeet met een klein beetje alcohol. Het plekje kan een beetje irriteren, dit gaat na een aantal dagen vanzelf weer weg.
  3. Blijft er een gedeelte van de teek achter? Verwijder dit gedeelte alsnog. Lukt dit niet, neem dan contact op met je huisarts.

Dit moet je vooral niet doen: 

  • Je kat in bad doen en zo de teek proberen te verwijderen
  • Alcohol aanbrengen om de teek te verwijderen
  • Zeep, olie of vuur gebruiken
  • De teek met een tekentang of pincet bij het lichaam beetpakken
  • De teek er proberen ‘uit te draaien’

Teken bij je kat voorkomen

We hadden het er al eerder over: voorkomen is natuurlijk veel beter dan genezen. Gelukkig hebben we bij Poezenbazen verschillende anti-teken middeltjes. Zo weet je zeker dat jouw kat of poes altijd beschermd is tegen teken, het hele jaar door!

Zenpet Tick Tornado

De Zenpet Tick Tornado tekentang verwijdert de teken bij je kat op een veilige en gemakkelijke manier. Haak, draai en trek en het beestje is eruit! En jouw beestje is weer blij. De tang verwijdert de gehele teek en is makkelijk te bevestigen aan je sleutelbos. Ideaal om mee te nemen dus!

Zenpet Tick Tornado (Tekentang)

Knock Off vlooien- en teken knijptube

De Knock Off vlooien- en teken knijptube is een soort crème tegen vlooien en teken. Het is 100% gifvrij, tot 1 maand werkzaam en regenbestendig. Het is een product dat veilig is voor katten, maar niet voor ongewenste parasieten. Geschikt voor katten en kittens vanaf 6 weken en zwaarder dan 1 kg.

Knock Off vlooien-tekenpipet Kat NL+FR

Knock Off vlooien- en tekenband

Voorkomen is beter dan genezen! De Knock Off vlooien- en tekenband is een ideaal product om veilig je kat te beschermen tegen ongewenste parasieten. Geschikt voor katten en kittens vanaf 12 weken oud en zwaarder dan 1 kg. En een goede tip van ons: wanneer je de band op maat knipt en je houdt een stukje over: gooi dit dan niet weg, maar zuig het op met de stofzuiger. Zo blijft het product ook in de stofzuigerzak doorwerken. 

Knock Off vlooien-tekenband

Een ruim assortiment aan kattenverzorging tegen teken vind je bij Poezenbazen

We hebben nog veel meer anti-teken (en ontvlooi)producten in ons assortiment. Bestel gemakkelijk en snel in onze webshop en je bent altijd verzekerd van de juiste bescherming! Naast de verzorging van jouw kat ben je bij ons natuurlijk ook aan het juiste adres voor krabpalen, de lekkerste kattensnacks, kattenluiken en meer. Poezenbazen is de leukste kattenwebshop van Nederland!

 

Verzeker jouw kat of poes vandaag nog!


Met een kattenverzekering dek je jezelf (en je kat) tegen kosten bij ziekte, een ongeval of andere gezondheidsproblemen van je kat. Zo betaal je maandelijks een relatief laag bedrag en verzeker je je kat tegen hoge ziektekosten. Voorkom problemen, sluit een verzekering voor je kat af!

Voordelen van een kattenverzekering:

  • Biedt gemoedsrust
  • Medische kostendekking
  • Financiële bescherming
  • Preventieve zorg

Vind jouw ideale verzekering

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »