Je kat laten testen op corona: zo gaat het in zijn werk

Je kat laten testen op corona: zo gaat het in zijn werk

Wist je dat de universiteiten van Utrecht, Wageningen en Rotterdam willen testen of iemand met corona ook zijn (hond of) kat kan besmetten? Momenteel loopt er een onderzoek waarbij ze minimaal 125 honden en 125 katten gaan onderzoeken op corona. Een bijzonder onderzoek als je het ons vraagt. Onze Catfuencers zochten voor je uit hoe dit nu precies zit.

Katten met COVID-19

Op dit moment wordt er niet verwacht dat mensen katten kunnen besmetten met corona. Maar de universiteiten willen het graag zeker weten, vandaar dat zij dit onderzoek in het leven hebben geroepen.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NOS Stories (@nosstories) on

Wat voor verschijnselen heeft mijn kat als hij corona zou hebben?

Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat ook katten ziek kunnen worden van het coronavirus. Net als bij mensen, kunnen katten luchtwegklachten krijgen. Hiernaast kunnen ze ook maag- en darmproblemen krijgen.

"Het RIVM heeft bij enkele katten antistoffen gevonden tegen het coronavirus. Dit betekent dus dat de katten besmet zijn geweest met het virus. Het is echter nog niet duidelijk of katten ook elkaar kunnen besmetten."

Waar kan je je kat laten testen op corona?

Heb jij corona gehad? Dan kun je dus een uitnodiging van één van de universiteiten krijgen om je kat te laten testen. De onderzoekers rijden met een bus langs de mensen die positief getest zijn en aan huis zal de kat een coronatest krijgen.

Hoe verloopt een coronatest bij een kat?

De kat krijgt een bloedtest om te zien of hij antistoffen heeft aangemaakt tegen het virus. Als de kat deze antistoffen heeft, betekent dit dat de kat een infectie heeft doorgemaakt. Hierna krijgt de kat een wattenstaafjestest, waaruit zal blijken of de kat het virus heeft gehad. Het wachten op de uitslag van de test duurt drie weken.

Heeft mijn kat corona?

Tot slot delen we graag nog een aantal adviezen met je, zodat je kunt bekijken of jouw kat is besmet met corona (uiteraard met hulp van het RIVM):

  • Heb je geen klachten? Dan heeft jouw kat ze ook niet. Er zijn geen maatregelen nodig en je kunt jouw poezenvriend met een gerust hart knuffelen. Hygiëne blijft natuurlijk erg belangrijk.
  • Is jouw kattenvriend ziek, maar heeft verder niemand klachten? Dan gaat het RIVM er van uit dat jouw kat niet besmet is met het virus. Overleg natuurlijk wel altijd met de dierenarts.
  • Heeft iemand coronaklachten, maar is je huisdier niet ziek? Dan is de kans klein dat je kat ziek wordt. Probeer wel intensief contact te vermijden totdat de uitslag bekend is. Laat indien het kan iemand anders voor de kat zorgen.
  • Heb je coronaklachten? Blijf dan uiteraard thuis en laat je testen. Mocht jouw kat ook luchtweg- of darmklachten krijgen, dan is het advies om je kat binnen te houden en laat hem eens verzorgen door iemand die geen klachten heeft. Wel is het uiteraard verstandig om iedereen met klachten te laten testen. Verder is hygiëne extra belangrijk. Heeft je kat ernstige klachten? Dan is het ook verstandig om contact op te nemen met de dierenarts.

Is jouw kat ziek en kan hij of zij wel wat extra aandacht gebruiken? Dan zijn dit dé musthaves om ze lekker te kunnen vertroetelen.

Kong softies buzzy llamaAvocado poezenmand

Of kijk voor andere producten in de kattenwebshop van Poezenbazen. We hebben nog veel meer kattenknuffels en kattenmanden in het assortiment.

Verzeker jouw kat of poes vandaag nog!


Met een kattenverzekering dek je jezelf (en je kat) tegen kosten bij ziekte, een ongeval of andere gezondheidsproblemen van je kat. Zo betaal je maandelijks een relatief laag bedrag en verzeker je je kat tegen hoge ziektekosten. Voorkom problemen, sluit een verzekering voor je kat af!

Voordelen van een kattenverzekering:

  • Biedt gemoedsrust
  • Medische kostendekking
  • Financiële bescherming
  • Preventieve zorg

Vind jouw ideale verzekering