Gezinsuitbreiding? Zo laat jij je kat wennen aan je nieuwe poes of kitten!

Gezinsuitbreiding? Zo laat jij je kat wennen aan je nieuwe poes of kitten!

Als echte Poezenbaas kun je nooit teveel poezen hebben, toch? Maar of je huidige poezenbeest hier altijd even blij mee is, is een ander verhaal. Natuurlijk, iedere kat is anders en zal ook anders reageren als hij een nieuw vriendje krijgt. Maar je kunt het ze wel makkelijker maken om te wennen aan hun nieuwe huisgenoot. In dit blog lees je de belangrijkste punten waar je op moet letten om jouw kat te laten wennen aan een nieuwe poes of kitten.

First you gotta smell it!

Geur is één van de belangrijkste zintuigen van een kat. Je poezenbeest weet het écht wel wanneer er een andere kat in huis is. Een tip: zorg ervoor dat ze bekend worden met elkaars geur. Dit kun je doen door met een doekje over de wang van de ene kat te wrijven en door dit te laten ruiken aan de andere kat. Wat je ook kunt doen, is een voorwerp (bijvoorbeeld een speeltje) ruilen, zodat de kat eraan kan snuffelen. Ook is het zeker aan te raden om beide katten te aaien zonder je handen te wassen, om zo de geuren te mixen. Doe je dit, dan kan het zomaar eens zijn dat de eerste ontmoeting wat vlotter verloopt. ;)

katten-zintuig-geur-kat-met-kitten

Een veilig gevoel

Het is ontzettend belangrijk - waarschijnlijk wel het allerbelangrijkste - om ervoor te zorgen dat zowel je nieuwe kat als je huidige kat zich veilig voelt. Voorkom dat één van de twee poezenbeesten bedreigd wordt of dat ze kunnen vechten of elkaar achterna kunnen zitten. Dit zou later namelijk voor problemen kunnen zorgen. Om er voor te zorgen dat beide katten zich veilig voelen, kun je eventueel tijdens de eerste ontmoetingen een kittenhok of reismandje gebruiken. 

Maar voordat de eerste ontmoeting plaatsvindt, is het belangrijk om je nieuwe kat tijdelijk een eigen kamer te geven. Voor je nieuwe poes of kater is het allemaal al spannend genoeg: een nieuw thuis met allerlei nieuwe geuren en geluiden. Het is fijn als hij dan een eigen kamer heeft met zijn eigen eten en drinken, mandje, kattenbak en natuurlijk met wat speeltjes. Na een paar dagen kun je een volgende stap nemen. Je kunt dan de kat des huizes op de kamer van je nieuwe poezenbeest zetten en je nieuwe poezenbeest kan het huis gaan verkennen. 

twee-katten-introductie

Geef het tijd

Is de tijd aangebroken om je katten aan elkaar te introduceren? Zorg er dan voor dat beide katten een positief moment ervaren. Dit kan je doen door ze beide veel snoepjes en aandacht te geven of door lekker met ze te spelen. De katten zullen gegarandeerd beide nieuwsgierig zijn, maar geblaas, gegrom en eventueel een mep hoort er wel bij.

En als je het nog te spannend vindt om ze zo los aan elkaar te introduceren, kun je ook gebruik maken van een reismand. Je nieuwe poes die er in zit, kan dan wel zien wat er om hem heen allemaal gebeurd, maar zal zich toch veilig voelen in zijn ‘holletje’. Zorg er wel voor dat je de reismand iets boven de grond plaatst, zodat je poezenbeesten niet meteen oogcontact met elkaar hoeven te hebben. Dit zou namelijk kunnen leiden tot agressie. Laat je kat de kamer in komen, geef hem aandacht en stel ‘m gerust. Alles op het tempo van jouw poezenbeest. Ook kan je snoepjes gebruiken om je katten een positieve ervaring te geven. Op deze manier zullen ze elkaar gaan associëren met aangename gebeurtenissen. 

Op deze manieren kun je je katten aan elkaar laten wennen. Maar laat de ontmoetingen in het begin niet te lang duren. In ieder geval niet langer dan een paar minuten. De kans bestaat dat het mis gaat als je ze meteen voor een lange tijd bij elkaar laat. Probeer het rustig op te bouwen op het tempo van jouw poezenbeesten. Blijf er in het begin in ieder geval altijd bij en zorg dat je bijvoorbeeld een groot kussen of handdoek bij de hand hebt om, in geval van nood, tussen de katten te komen.

slapende-kat

Scoor alle benodigdheden voor jouw (nieuwe) kat

Bij Poezenbazen.nl scoor jij alle benodigdheden voor jouw nieuwe poes. Denk hierbij aan een nieuwe kattenmand, een nieuwe water- en voerbakspeeltjes en vergeet ook niet meteen wat extra snoepjes te scoren!  

Is je nieuwe poezenbeest een lieve, kleine kitten? Wat skattig! Maar wat heb je nu precies allemaal nodig voor een kitten? Check hiervoor onze blog over welke kitten benodigdheden je allemaal nodig hebt.

En zoals al eerder gezegd; iedere kat is anders en zal ook anders reageren op een nieuw vriendje. Maar, een nieuw poezenbeest is altijd meer dan welkom. Vergeet alleen niet je huidige kat nog steeds evenveel liefde en aandacht te geven zoals voorheen, ondanks je nieuwe poezenbeest. ;)

Verzeker jouw kat of poes vandaag nog!


Met een kattenverzekering dek je jezelf (en je kat) tegen kosten bij ziekte, een ongeval of andere gezondheidsproblemen van je kat. Zo betaal je maandelijks een relatief laag bedrag en verzeker je je kat tegen hoge ziektekosten. Voorkom problemen, sluit een verzekering voor je kat af!

Voordelen van een kattenverzekering:

  • Biedt gemoedsrust
  • Medische kostendekking
  • Financiële bescherming
  • Preventieve zorg

Vind jouw ideale verzekering