Buitenverbod voor katten: gaat het echt gebeuren?

Buitenverbod voor katten: gaat het echt gebeuren?

Zijn ze nu helemaal gek geworden?! Ecologen en juristen pleiten voor een proefproces om het los laten lopen van katten strafbaar te maken. En dat zijn dan de geleerden zeggen ze... Wij katten zouden namelijk te veel (beschermde) vogels vangen. Maar als ze zo beschermd zijn, hoe kunnen wij ze dan vangen? Hoe dan ook, dit is wel een serieuze issue. Wij vertellen er meer over in dit blog.

Wat is het probleem?

De reden voor het proefproces is dat katten blijkbaar tussen de 17 en 200 miljoen vogels per jaar vangen. Nou, zoveel vangen we er echt niet hoor. Hier schijnen ook zeldzame en beschermde dieren bij te zitten. Ze vinden het tegenstrijdig om aan de ene kant miljoenen euro’s in de bescherming van weidevogels te steken, maar dat vervolgens de katten ’s nachts die vogels dood gaan bijten. Wat nou als ik hierbij plechtig beloof dat ik nooit meer een beschermde vogel achter na ga? Wat ik natuurlijk al niet deed, he!

‘Katten horen niet in de natuur, dus eigenaren kunnen ze binnen houden. Het is allang bekend dat de kat enorm schadelijk is voor de natuur. Aan de ene kant steken we miljoenen euro’s in de bescherming van de weidevogels, maar vervolgens gaat die lieve kat ’s nachts naar buiten om diezelfde vogels dood te bijten’, zegt ecoloog Chris Smit.

Hoe kan je beboet worden?

Ons baasje kan een boete krijgen als wij buiten los rondlopen. Dit kunnen ze zien, omdat de meeste katten gechipt zijn. Hij zegt ook dat het zo kan zijn dat de eigenaar van natuurgebied bestraft wordt als die katten los laat lopen.

Mogen katten dan nooit meer alleen naar buiten?

Maar nu vragen alle katten zich natuurlijk af: hoe moeten we dan naar buiten? We zijn namelijk geen honden die een paar keer per dag uitgelaten worden. Daar heeft de ecoloog ook al over nagedacht. We moeten namelijk een halsband met een belletje of een felgekleurde kattenkraag aandoen. Zo horen vogels ons aankomen en zullen we nooit meer een vogel kunnen vangen.

Pleidooi vorig jaar november

Chris Smit kwam vorig jaar november al eerder met zijn pleidooi en dat werd hem niet in dank afgenomen. Niet alleen door katten zelf, maar ook door de Tweede Kamer, want die lieten toen al blijken dat ze niets in een buitenverbod voor katten zien. Vandaar dat ecoloog Chris Smit en jurist Trouwborst het nu via deze manier proberen.

Wat vinden jullie van dit buitenverbod?

Verzeker jouw kat of poes vandaag nog!


Met een kattenverzekering dek je jezelf (en je kat) tegen kosten bij ziekte, een ongeval of andere gezondheidsproblemen van je kat. Zo betaal je maandelijks een relatief laag bedrag en verzeker je je kat tegen hoge ziektekosten. Voorkom problemen, sluit een verzekering voor je kat af!

Voordelen van een kattenverzekering:

  • Biedt gemoedsrust
  • Medische kostendekking
  • Financiële bescherming
  • Preventieve zorg

Vind jouw ideale verzekering