Buitenverbod voor katten: gaat het echt gebeuren?

Zijn ze nu helemaal gek geworden?! Ecologen en juristen pleiten voor een proefproces om het los laten lopen van katten strafbaar te maken. En dat zijn dan de geleerden zeggen ze... Wij katten zouden namelijk te veel (beschermde) vogels vangen. Maar als ze zo beschermd zijn, hoe kunnen wij ze dan vangen? Hoe dan ook, dit is wel een serieuze issue. Wij vertellen er meer over in dit blog.

Wat is het probleem?

De reden voor het proefproces is dat katten blijkbaar tussen de 17 en 200 miljoen vogels per jaar vangen. Nou, zoveel vangen we er echt niet hoor. Hier schijnen ook zeldzame en beschermde dieren bij te zitten. Ze vinden het tegenstrijdig om aan de ene kant miljoenen euro’s in de bescherming van weidevogels te steken, maar dat vervolgens de katten ’s nachts die vogels dood gaan bijten. Wat nou als ik hierbij plechtig beloof dat ik nooit meer een beschermde vogel achter na ga? Wat ik natuurlijk al niet deed, he!

‘Katten horen niet in de natuur, dus eigenaren kunnen ze binnen houden. Het is allang bekend dat de kat enorm schadelijk is voor de natuur. Aan de ene kant steken we miljoenen euro’s in de bescherming van de weidevogels, maar vervolgens gaat die lieve kat ’s nachts naar buiten om diezelfde vogels dood te bijten’, zegt ecoloog Chris Smit.

Hoe kan je beboet worden?

Ons baasje kan een boete krijgen als wij buiten los rondlopen. Dit kunnen ze zien, omdat de meeste katten gechipt zijn. Hij zegt ook dat het zo kan zijn dat de eigenaar van natuurgebied bestraft wordt als die katten los laat lopen.

Mogen katten dan nooit meer alleen naar buiten?

Maar nu vragen alle katten zich natuurlijk af: hoe moeten we dan naar buiten? We zijn namelijk geen honden die een paar keer per dag uitgelaten worden. Daar heeft de ecoloog ook al over nagedacht. We moeten namelijk een halsband met een belletje of een felgekleurde kattenkraag aandoen. Zo horen vogels ons aankomen en zullen we nooit meer een vogel kunnen vangen.

Pleidooi vorig jaar november

Chris Smit kwam vorig jaar november al eerder met zijn pleidooi en dat werd hem niet in dank afgenomen. Niet alleen door katten zelf, maar ook door de Tweede Kamer, want die lieten toen al blijken dat ze niets in een buitenverbod voor katten zien. Vandaar dat ecoloog Chris Smit en jurist Trouwborst het nu via deze manier proberen.

Wat vinden jullie van dit buitenverbod?

Recente reacties

 • Wouter tieleman

  Thursday 24 / 09 / 2020

  Katten horen zeker niet in de Nederlandse natuur thuis. En ben voor om mensen met een buitenkat die schade aanricht te laten boeten.

  https://petities.nl/petitions/stop-het-loslopen-van-huiskatten-en-bescherm-wilde-dieren?locale=nl

 • M

  Thursday 24 / 09 / 2020

  Heel goed voorstel, mensen die hun kat niet in de tuin of op het balkon kunnen houden omdat dat "zielig' is voor de kat stellen zich aan, ik heb voor zo'n €120 een prima een kunnen bouwen aan de achterdeur.
  Voor de katten van de buren staat een diervriendelijke val klaar in de tuin, waar ze warm onthaald worden met wat slaolie en as uit de vuurput in de tuin op hun vacht, zo kunnen de buren net zo veel genoegen van mijn rotzooi in hun huis als dat hun kat in mijn tuin veroorzaakt.
  En dan de mensen nog die het lef hebben te zeggen dat hun kat nooit een vogel vangt.... Idioterie! Hangt er een camera om de nek van uw kat? Nee? Hoe durft u dat dan te beweren!

 • Hendrika

  Thursday 24 / 09 / 2020

  Ik heb van latten van 2.5 cm bij 6 cm en 2 mrt lang een kattenren gemaakt van 3.80 x 2.50 vast aan huis. Latten eerst in beits gezet en onderaan de latten die op de grond staan, plastic meubel glijdoppen gezet, zodat regenwater gemakkelijk weg kan lopen en de latten niet snel rotten. Met gaas van plastic met ijzerdraad erin gevlochten, dicht gemaakt met overslag, zodat katje er niet overheen kan springen. (kant en klaar te koop)Heb tuinstoelen vijvertje met pompje en een plantentafeltje in de ren en een bakje kattengras. In de zomer grote parasol boven de ren. Met laatste hittegolven zoekt katje zelf ergens in huis koele plek dus wilde alleen in de avond in de ren. Ik doe de deur open en katje kan direct de ren in en als meneertje naar binnen wil kan hij zelf naar binnen of hij staat op de vensterbank de keuken in te kijken om kenbaar te maken dat hij naar binnen wil.

 • Inge van Viersen

  Thursday 24 / 09 / 2020

  Ik vind het nogal wat om te zeggen dat katten niet meer vrij buiten mogen lopen om vogels te beschermen, terwijl wij mensen de grootste bedreiging vormen door de geindustrialiseerde landbouw, een steeds verder uitbreidende bebouwing en het gebruiken van bestrijdingsgif (tegen bv. eikenprocessierups). <br />
  <br />
  Aangezien vanaf 2023 ratten- en muizengif niet meer vrij mag worden verkocht, zullen we onze katten nog hard nodig hebben. Het kennis- en adviescentrum voor Dierplagen voorspelt namelijk een muizen- en rattenplaag (https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4814406/ratten-muizen-gif-plaag-roofvogels-boeren-steden). <br />
  <br />
  Daarnaast is de gemiddelde kat geen hond, die je kunt aanlijnen en een rondje mee kan lopen. <br />
  <br />
  Zelf hebben wij overigens 3 siameesjes, die alleen in de (afgezette) achtertuin mogen. We hebben dit gedaan omdat we bang waren dat ze misschien gestolen zouden worden, maar vinden het nu wel een prettig idee dat we altijd weten waar ze zijn. En het allerbelangrijkste natuurlijk: de poezen zijn er ook heel tevreden mee :-)

 • Astrid

  Thursday 24 / 09 / 2020

  Ik heb er 4 en we hebben de tuin helemaal afgezet zodat ze wel lekker in de tuin kunnen en binnen heb ik grote krabpalen en boven een kattenkamer...ik doe dit omdat ik het buiten niet veilig vind voor ze en 1 kat zit dagelijks aan de medicijnen...het zijn gelukkige katten ook al zijn ze binnen...

 • Sharon Redegeld

  Thursday 24 / 09 / 2020

  Dan duurt het niet lang voor dat het asiel vol zit.... Ik zou niet weten hoe ik mijn kat zou moeten binnen houden...ik heb 3 Kids in huis die dat echt vergeten... En zodra de kat de kans krijgt... Ze zijn sinds sneller dan jij... Daarbij klimmen ze hier over de schutting

 • Santing

  Thursday 24 / 09 / 2020

  Katten vangen muizen en ratten als ze niet meer naar buiten mogen krijg je een gigantisch probleem op dat gebied. Er is een groot overschot aan ratten in grote steden zonder katten nog groter.

 • Wen

  Thursday 24 / 09 / 2020

  Heel goed plan! Ik vind dit al jaren en ook wel eens gedacht om een petitie te starten in de volgende redenen: overlast aan andere, poepen en plassen in andermans tuinen, veel kans om overreden te worden! <br />
  <br />
  Als je je kat buiten wil laten zorg dan voor een afgezette tuin/balkon. Sws als je een kat niet want om naar buiten te gaan is er niets aan de hand. Heb al jaren meerdere binnenlaten, geen probleem! Katten horen niet buiten, als men zegt zoveel van hun kat te houden strookt dit niet dat men ze op straat lis laat lopen om vervolgens groot risico te nemen ze te laten overrijden! Je laat je 3 jarige peuter ook niet 'los' in de wijk rondstruinen! Het is onze plicht als eigenaar onze geliefde katten te beschermen, zij kennen tenslotte geen verkeersregels! En mensen niet 'mauwen en zielig doen in de media (fb) als uw kat overreden is, u had dit kunnen voorkomen door ze binnen te houden. <br />
  Neem uw verantwoording!

 • Renske

  Thursday 24 / 09 / 2020

  Ik heb officieel 3 katten... maar de oudste heb ik bij mijn ouders achter gelaten. Puur omdat meneer veel te graag buiten is. Zeker zomers hebben me ouders geen kat aan hem. Hij is inmiddels op leeftijd, dus een binnen kat van hem maken gaat niet meer lukken. Vind ik ook veel te zielig.
  Ik woon nu zelf in een appartement. Heb een kleine ren op het balkon. En als mijn 2 katten er 1 dag niet in kunnen, is het 1 dag niet geleefd. Dus ook al vriest het in de winter... mijn slaapkamer raam, na de ren, is altijd even open.
  En voor zover ik weet, als een kat een vogel vangt, dan is deze meestal ziek. Want een gezonde vogel, laat zich niet vangen.

 • Sabine Kuyt

  Thursday 24 / 09 / 2020

  Mijn kat kwam altijd buiten en zit nu door omstandigheden op een flat. Ze is heel depressief geworden. Vreet veel teveel puur uit verveling. Het is erg zielig om haar zo te zien lijden.
  Buiten heeft ze nog nooit een vogel gevangen, wel muizen wat ik ook niet leuk vind, maar het is de natuur. Kom op, vogels vreten ook slakken en wormen en kijk naar ons mensen wat wij allemaal vreten. Hoeveel koeien varkens en kippen worden gedood en leven onder vreselijke omstandigheden.
  Waar hebben wij het over.

 • Elise

  Thursday 24 / 09 / 2020

  Als je een kat neemt zul je ervoor moeten zorgen dat deze in je eigen tuin is. Buren zijn ook niet blij met andermans katten in de tuin. Daarnaast zou ik bang zijn dat er iets met mijn kat zou gebeuren, bv. mishandeling of aangereden worden. Prima plan dus om boete te geven voor loslopende katten.

 • Edith

  Thursday 24 / 09 / 2020

  De grootste rovers zijn kraaien en eksters die vreten de nesten al leeg voor ze kunnen vliegen
  Onze poes gesteriliseerd en gechipt heeft nog nooit een vogel gepakt

 • Edith smit

  Thursday 24 / 09 / 2020

  Ik heb 2 poezen (gesteriliseerd, gechipt en geregistreerd) vinden het heerlijk even naar buiten te gaan. S nachts altijd binnen. Zijn nog nooit met een vogel thuis gekomen, wel veld muisjes.
  Katten horen ook te rennen en klimmen en zeker niet de hele dag binnen

 • Herma Andela

  Thursday 24 / 09 / 2020

  een kat is een onafhankelijk beestje en hoort ook gedeeltelijk buiten als zodanig, totaal niet mee eens, mijn kat heeft el eens een muis , maar nog nooit een vogel meegenomen, ben het niet met de goede man eens helaas

Laat ook een reactie achter