Kitten voor het eerst buiten

Kitten voor het eerst buiten

Je hebt een nieuwe super schattige kitten, maar hij is nog nooit naar buiten geweest. Hoe doe je dit dan? Net geboren kittens zijn nog vol in ontwikkeling dus wanneer is het tijd om de eerste stapjes naar buiten te zetten? In dit blog vertellen wij jou alles over het eerste avontuur naar de buitenwereld van jouw kitten. Doe het halsbandje maar om en ga er lekker met je kitten voor zitten!

Wanneer mag een kitten voor het eerst naar buiten?

Kittens zijn nieuwsgierige beestjes, maar laat ze nog niet te snel op avontuur gaan. Het kan nogal spannend zijn om je kitten zomaar naar buiten te laten gaan. Wij raden de Poezenbazen aan om je kitten eerst te laten vaccineren en castreren / steriliseren. Dit is erg belangrijk, aangezien je kitten zeer vatbaar is voor besmettelijke ziektes. Ook kan je kitten na 4 maanden al krols worden of in staat zijn een poes te dekken. Laat een kitten pas naar buiten als ze ongeveer zes maanden oud zijn. Dit komt omdat je kitten dan hoogstwaarschijnlijk al zijn vaccinaties heeft gehad en gecastreerd is.

Hoe laat je je kitten voor het eerst naar buiten?

Zorg dat ze eerst gewend zijn aan je eigen huis. Dit moet een plek zijn waar ze zich veilig voelen en terug naartoe willen. Hier krijgen ze lekker kattenvoer en kattensnacks. Yummie! Om de eerste keer wandelen makkelijker te maken, kan je je kat alvast laten luisteren naar wat commando’s. Laat je kitten bijvoorbeeld wennen aan het geluid van kattensnacks of laat je kitten zijn of haar naam herkennen. Zo herkent de kitten jou en reageert hij op geluiden of gebaren. 

Je kunt de eerste paar keer met je kat meelopen. Ga bijvoorbeeld buiten de poort staan of loop een stukje mee. Zo houden ze je in de gaten en voelen ze zich veilig. Ook kan je een kattentuigje om doen. Loop vervolgens een klein rondje met de kitten om het gebied te verkennen. Doe dit niet permanent, aangezien katten er anders gewend aan raken.

Pawise Pawise Kitten Harness Leash-Red/Blue

 • Helemaal verstelbaar
 • Sluit met gesp
 • Voorzien van karabijnhaak
Bekijk product

 

Kittens zijn zelfstandig

Kittens zijn verder ook prima in staat om zelf de weg te vinden. Katten zijn heel goed in het leren van de omgeving. Zij herkennen al heel snel plekken waar ze zijn geweest en zo komen ze makkelijk thuis. Ook laten ze ontlasting en urine achter als herkenningspunten. Zo ruiken zij wat hun territorium is. Laat wel altijd de eerste keren de deur open, zodat de kitten makkelijk naar binnen kan. Mocht je een kattenluik hebben, laat je kat dan zien hoe deze open gaat. Kittens kunnen het eng vinden om zelf door het luikje heen te gaan. Vaak helpt het om te laten zien hoe het luikje werkt. Steek je hand er doorheen en oefen met je kitten.

Pas wel op met andere katten in de buurt. Je kitten kan hiervan schrikken en dit kan ertoe leiden dat hij wegrent en gedesoriënteerd raakt. Vaak vinden kittens de weg snel terug en anders kun je altijd een rondje lopen met het herkenbare geluid van de snoepjesdoos of het roepen van de kittens naam.

Cat Flap 23 cm x 26 cm Kattenluik

 • Heeft 4 standen
 • Laat je kat uit, in, in of uit, of doe het luikje op slot
 • Makkelijk te installeren

Bekijk product

 

Laat je kat chippen

Als je kitten naar buiten gaat, dan is het handig om je kitten te chippen. Een chip is een klein plaatje ter grootte van een rijstkorrel dat onder de huid in de nek van de kitten wordt geplaatst. Dit wordt gedaan door de dierenarts. Bij de dierenarts kun je vervolgens je contactgegevens in een online portaal invullen. Als de kitten vervolgens zoekraakt, dan kan die chip makkelijk worden gescand en worden je contactgegevens achterhaald. Zo kun je makkelijk gecontacteerd worden als je kitten gevonden is.

Ook kan het handig zijn om je kitten een halsband te geven. Zo is je kitten altijd herkenbaar en zullen mensen je kitten niet als zwerfkat zien. Uiteindelijk herkent de buurt jouw kitten wel en zullen ze je helpen zoeken als die kwijt is.

Friendship Collar - Kattenhalsbanden - Dotty Moggy Cat & You - Halsband en armband met stipjesPawise Pawise Kitten Harness Leash-Red/Blue

 • Unieke manier om je band met je kat te tonen
 • Stijlvol en ethisch verantwoord, gemaakt van veganistisch leer
 • One size fits all - geschikt voor elke kat en eigenaar
Bekijk product

 

Hoe moet jij je tuin beveiligen?

Het kan gevaarlijk zijn voor een kitten om voor het eerst naar buiten te gaan. Daarom kan jij al helpen door je tuin een beetje veiliger te maken. Zorg ervoor dat je giftige stoffen zoals onkruidverdelgers weghaalt uit de tuin. Daarbij moet je ook alle giftige planten uit je tuin halen. Katten gaan graag op onderzoek uit en happen in van alles. Je wil natuurlijk niet dat je kitten ziek wordt. Bedek ook kleine gaatjes onder je schuur, veranda of andere plekken waar je kitten in wil duiken.

Hoe vinden kittens de weg terug?

Kittens moeten, net als pas verhuisde katten, wennen aan hun omgeving. Ze moeten zich eerst veilig voelen in huis, want dit moet de safespot zijn. Hier krijgen ze eten, knuffels en kunnen ze veilig slapen in hun kattenmand. Als een kat naar buiten gaat dan leert hij langzaam aan de omgeving kennen. Een kitten herkent al snel plekken waar hij is geweest en heeft een soort ingebouwd kompas waardoor hij de weg naar huis makkelijk terugvindt. Kittens zullen langzaam aan op avontuur uitgaan om de omgeving op te slaan.

Kittens vinden ook de weg terug door middel van geur. Zij herkennen de geur van planten, uitwerpselen en misschien ook van jou. Dit herkennen ze en volgen ze vervolgens. Een kat of kitten moet wel de tijd krijgen om op ontdekkingsreis te gaan en de omgeving tot zich te nemen. Als een kitten of kat opgejaagd is dan kunnen ze gedesoriënteerd raken en de weg terug vergeten of verliezen. Zo kunnen ze opeens op een plek komen waar ze nog nooit zijn geweest en gaan ze op zoek naar plekken die ze herkennen.

Soms blijven katten lang weg en komen ze later opeens terug. Vaak keren katten en zeker kittens regelmatig terug naar het huis. Als een kitten voor het eerst naar buiten gaat, dan raden wij je aan om hem even in de gaten te houden. Hij moet makkelijk terug kunnen komen naar zijn veilige huisje en Poezenbaas.

AFP Lambswool Donut Bed Grijs

 

AFP Lambswool Donut Bed Grijs

 • Superzacht hoogpolige pluche binnenkant
 • Microsuède buitenkant
 • Ondersteuning en maximaal comfort
Bekijk product

 

Beloon je Kitten na het eerste avontuur

Je kitten heeft de eerste stapjes gezet in de wondere wereld. Gefeliciteerd! Nu is het tijd voor een beloning. Geef je kitten een leuk kattenspeeltje of een fijn krabbord. Beloon je kitten voor het terugkomen naar huis en motiveer hem om weer op avontuur te gaan. Wil je nou nog meer toffe blogs lezen? Bekijk dan de Poezenbazen webshop.

 

AFP AFP Cardboard Scratcher Grand 47x24,5cm with Catnip

 • Gemaakt van stevig karton
 • Voorzien van Catnip
 • Past in ieder interieur
Bekijk product

Verzeker jouw kat of poes vandaag nog!


Met een kattenverzekering dek je jezelf (en je kat) tegen kosten bij ziekte, een ongeval of andere gezondheidsproblemen van je kat. Zo betaal je maandelijks een relatief laag bedrag en verzeker je je kat tegen hoge ziektekosten. Voorkom problemen, sluit een verzekering voor je kat af!

Voordelen van een kattenverzekering:

 • Biedt gemoedsrust
 • Medische kostendekking
 • Financiële bescherming
 • Preventieve zorg

Vind jouw ideale verzekering