Hoe lang is een poes zwanger?

Hoe lang is een poes zwanger?

Kittens zijn super schattig en pluizig. Daarom is het ook zo leuk om een nestje kittens in huis te hebben. Is je poes zwanger en kan je niet wachten? Dan geven we je nu antwoord op de vraag 'hoe lang is een poes zwanger?'

De zwangerschap van je poes

Een beetje afhankelijk van het kattenras is een poes tussen de 58 en 67 dagen zwanger, dus pak een beet 2 maanden. Dat is toch 4,5x sneller dan bij mensen. Over dit soort verschillen gaan we in het artikel Kattenjaren in mensenjaren dieper in. Super interessant om te lezen!

Wist je dat? Een poes al rond de 5 maanden krols kan worden? Ze is dan geslachtsrijp en kan in theorie al zwanger worden. Het is echter beter om wat langer te wachten voor het eerste nestje, omdat dit beter is voor de gezondheid van je poes. Bovendien is ze vanaf 1,5 jaar helemaal volwassen. 

De bevalling van je poes is er dus voordat je het weet! Zorg je er alvast voor dat je alles in huis hebt voor de blijde komst van een nestje pluizenballetjes? Ze moeten straks wel kunnen ravotten op een krabplank en naar hartenlust spelen met kattenspeeltjes.

Hoeveel kittens zitten er in een nestje?

Een gemiddeld nestje bestaat uit vier kittens. Natuurlijk kunnen het er dus ook meer of minder zijn bij jouw poes. Daarnaast weet je pas zeker hoeveel jongen er komen een uurtje of 12 vanaf de bevalling. Het is namelijk zo dat de meeste kittens met tussenpozen tussen de 10 en 60 minuten achter elkaar geboren worden, maar het gebeurt ook regelmatig dat poezenbazen denken dat ze een nestje van 3-4 kittens hebben en er uren later nog een kitten achteraan komt. Let dus goed op in de uren na de geboorte van de eerste kittens, misschien komt er nog meer! Alleen maar gezelliger natuurlijk!

Hoe weet je of je poes zwanger is? 

  • Na ongeveer drie weken zwellen haar tepels en gaan ze er roze uitzien.
  • De zwangere poes lijkt vaker ziek, dit is ochtendmisselijkheid en niets om je zorgen over te maken.
  • Ze komt 1-2 kilo aan en haar buik begint op te zwellen. 
  • Ze wordt een beetje onrustig en zoekt meer rust.
  • Ze gaat meer spinnen en gedraagt zich moederlijk.

We willen nog wachten.. Bestaat er een poezenpil?

Jazeker! Had je niet gedacht hè!

Voor anticonceptie zijn er de poezenpil en prikpil. Beiden moeten voor gebruik zijn voorgeschreven door de dierenarts. Geef je de pil, dan doe je dat 1x per week tijdens de periode dat ze krols is. De prikpil hoeft slechts één keer in de vijf maanden worden toegediend. Daarvoor moet je wel langs de dierenarts.

Verzeker jouw kat of poes vandaag nog!


Met een kattenverzekering dek je jezelf (en je kat) tegen kosten bij ziekte, een ongeval of andere gezondheidsproblemen van je kat. Zo betaal je maandelijks een relatief laag bedrag en verzeker je je kat tegen hoge ziektekosten. Voorkom problemen, sluit een verzekering voor je kat af!

Voordelen van een kattenverzekering:

  • Biedt gemoedsrust
  • Medische kostendekking
  • Financiële bescherming
  • Preventieve zorg

Vind jouw ideale verzekering