Hoe lang is een poes zwanger?

Kittens zijn super schattig en pluizig. Daarom is het ook zo leuk om een nestje kittens in huis te hebben. Is je poes zwanger en kan je niet wachten? Dan geven we je nu antwoord op de vraag 'hoe lang is een poes zwanger?'

De zwangerschap van je poes

Een beetje afhankelijk van het kattenras is een poes tussen de 58 en 67 dagen zwanger, dus pak een beet 2 maanden. Dat is toch 4,5x sneller dan bij mensen. Over dit soort verschillen gaan we in het artikel Kattenjaren in mensenjaren dieper in. Super interessant om te lezen!

Wist je dat? Een poes al rond de 5 maanden krols kan worden? Ze is dan geslachtsrijp en kan in theorie al zwanger worden. Het is echter beter om wat langer te wachten voor het eerste nestje, omdat dit beter is voor de gezondheid van je poes. Bovendien is ze vanaf 1,5 jaar helemaal volwassen. 

De bevalling van je poes is er dus voordat je het weet! Zorg je er alvast voor dat je alles in huis hebt voor de blijde komst van een nestje pluizenballetjes? Ze moeten straks wel kunnen ravotten op een krabplank en naar hartenlust spelen met kattenspeeltjes.

Hoeveel kittens zitten er in een nestje?

Een gemiddeld nestje bestaat uit vier kittens. Natuurlijk kunnen het er dus ook meer of minder zijn bij jouw poes. Daarnaast weet je pas zeker hoeveel jongen er komen een uurtje of 12 vanaf de bevalling. Het is namelijk zo dat de meeste kittens met tussenpozen tussen de 10 en 60 minuten achter elkaar geboren worden, maar het gebeurt ook regelmatig dat poezenbazen denken dat ze een nestje van 3-4 kittens hebben en er uren later nog een kitten achteraan komt. Let dus goed op in de uren na de geboorte van de eerste kittens, misschien komt er nog meer! Alleen maar gezelliger natuurlijk!

Hoe weet je of je poes zwanger is? 

 • Na ongeveer drie weken zwellen haar tepels en gaan ze er roze uitzien.
 • De zwangere poes lijkt vaker ziek, dit is ochtendmisselijkheid en niets om je zorgen over te maken.
 • Ze komt 1-2 kilo aan en haar buik begint op te zwellen. 
 • Ze wordt een beetje onrustig en zoekt meer rust.
 • Ze gaat meer spinnen en gedraagt zich moederlijk.

We willen nog wachten.. Bestaat er een poezenpil?

Jazeker! Had je niet gedacht hè!

Voor anticonceptie zijn er de poezenpil en prikpil. Beiden moeten voor gebruik zijn voorgeschreven door de dierenarts. Geef je de pil, dan doe je dat 1x per week tijdens de periode dat ze krols is. De prikpil hoeft slechts één keer in de vijf maanden worden toegediend. Daarvoor moet je wel langs de dierenarts.

Recente reacties

 • Poezenbazen.nl

  Poezenbazen

  Hi Julia,

  Wat leuk dat jouw kat zwanger is! Gefeliciteerd!
  Voor dit soort vragen raden we je aan om dit in de Poezenbazen community op Facebook te vragen. Dit is een community met allemaal kattenliefhebbers en eigenaren, dus zij weten vast antwoord op al jouw vragen!

  Liefs,

  BP

 • Anoniem

  Friday 20 / 09 / 2019

  Hoihoi! Het viel mij 2 dagen geleden op dat mijn kat super dik was en heel rode tepels heeft / opgezette melkklieren. Hoe weet ik wanneer ze dichtbij de uitgerekende datum komt?

 • Poezenbazen.nl

  Kiwi

  Hi Katten Vrouw 1956!

  Dankjewel! Zo is het maar net.

  Fijne dag en de groeten aan alle katten.

  Kiwi de Kater

 • Poezenbazen.nl

  Kiwi

  Hi Gerard,

  Natuurlijk hebben we Facebook! Check even Poezenbazen, dan vind je ons vanzelf online:)

  Groetjes,
  Kiwi de Kater

 • Gerard

  Friday 20 / 09 / 2019

  Hai, Facebook?

 • KATTEN.VROUW.1956

  Friday 20 / 09 / 2019

  Nou #doeslief de jeugd van tegenwoordig met hun zwangerschap, laat een mens/poes lekker leven.

  Van mij wel een goede dag gewenst, en van Matilda, Loes, Badem, Toby en Tijger (de katten)

 • Jan

  Friday 20 / 09 / 2019

  Achterlijke reacties ja lopen er genoeg was ze binnen een week kwijt 6 stuks dus ze zijn nog zo gewild maar er lopen er genoeg hahaha hah budje

 • Poezenbazen.nl

  Kiwi

  Hi Pieter,

  Dat is geweldig nieuws! Een zwangere poes:) Let je wel op voor de hormonen? Want een zwangere poes, is niet voor de poes. Geniet ervan, en inderdaad heel erg lekker voor je:)

  Groetjes van Kiwi de Kater!

 • Pieter

  Friday 20 / 09 / 2019

  Mijn kat is zwanger leuk he want jij hebt geen zwangere kat hahahahahahhaah lekker voor je

 • melissa

  Friday 20 / 09 / 2019

  ga toch heen te janken jankerrt
  en leer nederlands. charlie chaplin.
  dezelfde dag toegewenst.

 • Charlie Peters

  Friday 20 / 09 / 2019

  Laat ze maar meteen carstreren en sterrilizeren. raad dat de mensen maar aan. Er lopen er genoeg rond. Heb zelf een zwanger kleintje binnen genomen. verschrikkelijk ! . En die poezenpil is helemaal belachelijk. Hoop dat de site bijgewerkt word. maar dat zal wel niet. geen fijne dag gewent

Laat ook een reactie achter