Alles over het vaccineren van jouw poes

Alles over het vaccineren van jouw poes

Het gaat tegenwoordig alleen nog maar over vaccineren. Maar niet alleen wij mensen moeten onszelf vaccineren, ook onze trouwe poezenbeesten moeten de juiste vaccinaties krijgen om gezond te blijven. In dit blog lees je alles over het vaccineren van jouw poes!

Kittenenting: vaccineren tegen verschillende ziektes

Jouw kitten wordt al op jonge leeftijd voor het eerst gevaccineerd. Zijn eerste vaccinatie is een belangrijke basisvaccinatie en bestaat uit 2 entingen. Hij krijgt deze op de leeftijd van 9 en 12 weken. Deze basisvaccinatie is tegen de kattenziekte en de niesziekte. Is jouw kitten twaalf maanden, dan ontvangt hij zijn eerste jaarlijkse herhalingsvaccinatie. Volg je dit herhalingsschema? Dan is de basis immunisering - qua kattenziekte en niesziekte - van je poes rond.  

Kitten in de armen van een persoon

Hoe vaak moet je je kat inenten?

Wellicht vraag je jezelf ook af hoe vaak je je volwassen kat moet inenten. Maar dit hangt af van de situatie. In de meeste gevallen is het verstandig om je kat ieder jaar te vaccineren tegen niesziekte en eens per drie jaar moet je je kat laten vaccineren tegen kattenziekte. Dit zijn dé core inentingen die je kat nodig heeft. 

Heb je meerdere katten in huis, of breng je je kat wel eens naar een pension? Dan is het verstandig om je poes een extra inenting te geven tegen vervelende bacteriën die niesziekte klachten kunnen oproepen. Wel is het belangrijk om eerst advies te vragen aan je eigen dierenarts.

Andere vaccinaties voor je poes

Naast deze basis inentingen die je kat écht nodig heeft, zijn er nog een aantal andere vaccinaties die van belang kunnen zijn voor je kat in bepaalde situaties. 

Vaccinatie als je poes naar het buitenland gaat

Ga je met je poes op vakantie? Dan ben je verplicht je kat te vaccineren tegen hondsdolheid, ook wel rabiës genoemd. Deze inenting moet je minimaal 21 dagen voor het vertrek zetten. Je poes kan deze inenting krijgen vanaf een leeftijd van 12 weken en is  meestal 3 jaar geldig. 

Witte kat die uitgelaten wordt met een blauwe halsband.

Je kat inenten tegen Bordetella

Ondanks dat je kat de basis inentingen heeft gehad, kan hij alsnog aardig ziek worden door de bacteriële infectie genaamd Bordetella. Deze infectie komt zo nu en dan voor bij kittens en verzwakte katten. Ook katten die op veel verschillende plaatsen komen, lopen een groter risico om met deze vervelende bacterie in aanraking te komen. In overleg met je dierenarts, kan er voor gekozen worden om deze inenting te geven vanaf 4 weken oud en om hem vervolgens jaarlijks te herhalen.

Vaccinatie tegen Feline Leukemie

Het virus Feline Leukemie kan het immuunsysteem van je kat verzwakken, waardoor hij gevoeliger wordt voor infecties. Gaat je kat regelmatig naar een plaats waar veel dieren samenkomen, zoals een pension? Dan kan een vaccinatie tegen dit virus erg verstandig zijn. Deze inenting kan ook geadviseerd worden wanneer deze vervelende ziekte opspeelt in de regio waar je woont.

Bijwerkingen van vaccinaties bij je poes

Ook katten kunnen bijwerkingen krijgen van een vaccinatie, alhoewel de kans hierop enorm klein is. Mocht je kat bijwerkingen krijgen, dan zal je poes vaak één tot twee dagen wat slomer zijn dan normaal. Verder kan het voorkomen dat op de plek van vaccineren een verdikking ontstaat, maar deze zal vanzelf weer wegtrekken. Daardoor worden vaccinaties altijd gegeven op een plek waarbij je verdikkingen goed kunt voelen. 

Kat die ligt uit te rusten op een houten vlonder in de tuin.

Houd je kat gezond

Naast al deze inentingen, is het belangrijk om je kat ook te ontwormen en te ontvlooien! In dit blog over het waarom en hoe ontwormen en ontvlooien van je kat lees je hier alles over. Bij Poezenbazen vind je een uitgebreid aanbod aan de juiste ontwormingsmiddelen, ontvlooiing sprays, maar natuurlijk ook aan de leukste kattenspeeltjes en de meest comfortabele kattenmanden

Verzeker jouw kat of poes vandaag nog!


Met een kattenverzekering dek je jezelf (en je kat) tegen kosten bij ziekte, een ongeval of andere gezondheidsproblemen van je kat. Zo betaal je maandelijks een relatief laag bedrag en verzeker je je kat tegen hoge ziektekosten. Voorkom problemen, sluit een verzekering voor je kat af!

Voordelen van een kattenverzekering:

  • Biedt gemoedsrust
  • Medische kostendekking
  • Financiële bescherming
  • Preventieve zorg

Vind jouw ideale verzekering