Hoe houd ik katten uit mijn tuin: 4 handige tips

Hoe houd ik katten uit mijn tuin: 4 handige tips

Hoe houd jij je tuin vrij van katten? Ja, wij als kattenliefhebbers willen deze lieve beestjes zo dicht mogelijk bij ons houden, maar kattenpoep in je tuin is natuurlijk ook niet fijn. Een tuin is geen kattenbak. Alle mooie plantjes worden overhoop geduwd om ruimte te maken voor de kattenpoep, de katten miauwen liedjes in de voortuin en de stank van de kattenpoep en -plas is vaak ook niet te harden. Wat een ondeugende beestjes zijn het ook! In dit blog geven wij jou vier katvriendelijke tips om de katten uit jouw tuin te houden.

4 katvriendelijke tips

Er zijn natuurlijk een hoop manieren om katten uit jouw tuin te houden, maar wij als kattenliefhebbers willen de katten uiteraard geen pijn doen. Daarom noemen wij hieronder diervriendelijke manieren om katten weg te houden. Wij gooien namelijk geen stenen naar katten, jagen ze niet weg met ultrasoon geluid en sproeien ze ook niet onder met water! Lees miauw verder.

1. Katten verjagen met geur

Katten ruiken alles! Katten hebben een geweldig reukvermogen en hierdoor houden ze niet van sterke geuren. Als de katten langs je tuin lopen en ze ruiken stinkende geuren, dan rennen ze zo weer weg. Welke geuren jaagt de katten weg? Hieronder een kort lijstje:

  • Sinaasappel
  • Citroen
  • Planten met een sterke geur
  • Peper
  • Knoflook
  • Koffieprut

Citroenschillen en sinaasappelschillen ruiken erg sterk en zijn daarom onaangenaam voor de kat.  Het strooien van peper of knoflook is daarom ook zeker aan te raden. Helaas gaan deze geuren weg zodra het gaat regenen. Dan kun je weer opnieuw beginnen met strooien. Ook werken planten met een sterke geur, denk daarbij aan alle planten die een citroengeur loslaten, zoals citroentijm of citroengeraniums. Verder werkt de geur van koffieprut ook erg goed.

2. Katten verjagen met koffie

Nu we het toch hebben over koffieprut… Katten drinken natuurlijk geen koffie en dat is met een reden! Katten vinden dit smerige prutje erg vies ruiken en daarbij is het ook nog erg kleverig. Kleverig, wat heb ik daar nou aan? Nou, katten hebben natuurlijk een prachtige vacht en zachte pootjes en die mogen niet vies worden. Als een kat gaat graven in drab worden zijn pootjes plakkerig. Was je kat dan als de wiedeweerga met goede shampoo, want vies zijn vinden katten echt niet fijn. Ook komt de drab vaak in hun vacht en de smaak van de prut tijdens het schoonlikken vinden ze smerig. Bah! Daarbij is koffiedrab ook goed voor je tuin en planten dus het is een win-win situatie.

Kat languit liggend op de vloer

3. Katten verjagen met bodembedekkers

Katten hebben ruimte nodig. Ze graven er op los en doen hun behoefte op open plekken. Ze begraven wel netjes de kattenpoep, maar als jij naar buiten loopt ruik je het al. Daarbij is het ook niet fijn om kattenpoep aan je handschoenen te hebben zodra je de tuin gaat opfleuren. Wij hebben veel mooiere kattenbakken om in te poepen, maar dat terzijde. 

Bedek de bodem! Denk hiervoor bijvoorbeeld aan mooie planten zoals de vlinderstruik, akkerhoornbloem of lavendel. Deze planten fleuren je tuin op en zijn ook nog eens goed voor het insectenleven. Ook kan je de bodem bedekken met boomschors of houtsnippers. Dit maakt het graven voor de kat een stuk onaangenamer. 

4. Katten verjagen met cacaodoppen

Cacaodoppen vraag je? Jazeker! Wij hebben je net verteld dat katten koffieprut afschuwelijk vinden. Bah! Iets wat ze net zo erg haten is de geur van pure-chocolade. Daarbij zijn cacaodoppen niet fijn om overheen te lopen. Katten hebben maar zachte pootjes! Ook vinden ze het knarsende geluid niet fijn. Cacaodoppen werken ook erg goed tegen slakken en onkruid. Zo houd jij je tuintje mooi en zal het ondeugd je tuin met rust laten.

Kat kruipend door de bosjes

Houd katten uit je tuin met deze handige tips!

Dit waren de diervriendelijke tips die wij jullie kunnen geven om ongewenste katten uit je tuin te weren. Ze werken natuurlijk niet altijd purrrrfect, maar daarom moet je ook van alles uitproberen. Uiteindelijk zal jouw tuin kat vrij zijn! Wij raden je wel aan om de kat wat liefde te geven, want hij zal wel boos zijn dat zijn favoriete poepplekje weg is. Geef daarbij jouw kat ook een beloning voor het schoonhouden van de buurt.

Wil je meer lezen? Bekijk dan het blog over Giftige planten voor katten en Katten voor het eerst naar buiten.

Verzeker jouw kat of poes vandaag nog!


Met een kattenverzekering dek je jezelf (en je kat) tegen kosten bij ziekte, een ongeval of andere gezondheidsproblemen van je kat. Zo betaal je maandelijks een relatief laag bedrag en verzeker je je kat tegen hoge ziektekosten. Voorkom problemen, sluit een verzekering voor je kat af!

Voordelen van een kattenverzekering:

  • Biedt gemoedsrust
  • Medische kostendekking
  • Financiële bescherming
  • Preventieve zorg

Vind jouw ideale verzekering