Een kitten kopen in tijden van corona? Wij geven de voor- en nadelen!

Een kitten kopen in tijden van corona? Wij geven de voor- en nadelen!

De coronacrisis houdt inmiddels al enige tijd aan en is nog lang niet voorbij. We brengen het grootste gedeelte van onze tijd thuis door en proberen ons zo goed mogelijk te vermaken. Misschien is het al eens door je hoofd geschoten. Er is op dit moment natuurlijk veel meer tijd en ruimte voor het verwelkomen van een nieuw gezinslid. Overweeg je een kitten te kopen in tijden van corona? In dit blog geven we je de voor- en nadelen!

Tijd voor een kitten?

Het fabeltje gaat dat een kitten uit het winterseizoen een grotere kans heeft op een vervelend karakter. Dat is natuurlijk onzin, maar vooral in het voorjaar zul je veel nestjes kittens tegenkomen. Daardoor is dit natuurlijk de beste tijd voor het aanschaffen van een kitten. Er is veel ‘aanbod’ zodat je een weloverwogen keuze kunt maken in ras en geslacht. 

Er zijn verschillende manieren om op zoek te gaan naar een kitten. Door te kijken in het asiel geef je de kittens die daar zitten een kans op een beter leven. Ben je specifiek op zoek naar een bepaalde raskat, zoals een Maine Coon of een Britse Korthaar? Dan kun je kijken op bijvoorbeeld Marktplaats of bij een Cattery.

De voordelen

Nu je (veel) meer tijd hebt, kunnen we ons heel goed voorstellen dat je gezinsuitbreiding overweegt. De coronacrisis is verre van voorbij en nu we vooral veel thuis zijn, kan het een waardevolle toevoeging zijn aan het gezin. Daarnaast is het natuurlijk hartstikke leuk om een kitten in huis te halen.

Dit zijn de voordelen:

Je hebt veel tijd voor de opvoeding

Simpel, er is tijd! Juist nu kun je jouw kitten de aandacht geven die hij/zij verdient. Ook kun je veel aandacht besteden aan de opvoeding en het creëren van een passende omgeving en fijne spulletjes. Daarnaast kun je goed uitzoeken wat voor kitten je precies wilt hebben en waar hij vandaan moet komen. 

Prettig gezelschap 

In (bijna) iedere situatie is het hebben van een kat natuurlijk fijn! Als je alleen woont, kan een kat aangenaam gezelschap zijn. Zeker in deze onzekere tijden. Maar ook in een compleet gezin is het leuk. De kids leren zo goed omgaan met huisdieren en er is altijd wel iemand om mee te knuffelen. 

Was de overweging er al? Dan is dit het laatste zetje!

Het kan heel goed zijn dat je voor deze onzekere tijden al op zoek was naar een kitten of je aan het verdiepen was in de aanschaf van een kat. Was je al tot de conclusie gekomen dat er ruimte en voldoende tijd is voor een kat? Dan kan dit misschien juist wel het laatste zetje geven. Je heb nét even wat extra tijd in de periode die veel aandacht vraagt. Leuk, ga ervoor!

De nadelen

Dat je er goed over na moet denken voor je een huisdier verwelkomt, is natuurlijk logisch. Maar zeker nu is het goed om niet over te gaan tot een impulsaankoop. Het kan zomaar zijn dat je situatie over een paar maanden volledig anders is.

We geven je ook de nadelen:

Besef je dat over een tijdje alles weer 'normaal' is

Wanneer weten we nog niet, maar dat deze coronacrisis zal verdwijnen is iets wat zeker is. Je leven zal dan weer zo goed als 'normaal' worden. Besef je dan dat er waarschijnlijk veel minder tijd over zal blijven voor de schattige kitten die je een aantal maanden geleden in huis hebt gehaald. Het hebben van een kat brengt verantwoordelijkheden met zich mee. Vooral na de coronacrisis en dat is zeker iets om rekening mee te houden in je overweging. Heb je ook na de crisis voldoende tijd om voor het beestje te zorgen?

Een kat heb je niet even

Een kat heb je niet voor een paar maanden en wordt gemiddeld zo'n 14 jaar. Een kitten aanschaffen tijdens de coronacrisis kan leuk zijn, maar moet ook in alle jaren erna net zo leuk blijven. De verantwoordelijkheid moet de komende 14 jaar blijven bestaan. Denk daar goed over na voor je over gaat tot de aanschaf van een kitten in tijden van corona. 

Vergis je niet in wat er bij komt kijken

Wel of geen huisdierverzekering, kattenbak, mandje(s), kattenspeelgoed, krabpaal, voldoende kattenvoer en ga zo maar door. Je bent er niet door simpelweg een schattige kitten uit te zoeken en deze op te gaan halen. Besef je ook dat het opvoeden en verzorgen van een kat veel tijd en geld kost. Denk hier dus eerst goed over na, voor je een beslissing maakt.

Een kitten kopen in tijden van corona? Maak een weloverwogen keuze!

Of het wel of niet verstandig is om een kitten aan te schaffen in tijden van corona, is volledig afhankelijk van de situatie waar je in zit. Zorgt corona ervoor dat je tijdelijk meer tijd hebt, bedenk je dan dat het virus ook weer verdwijnt en je jouw 'normale' leventje waarschijnlijk weer zult oppakken. Maakt deze tijd je juist extra bewust van het feit dat er veel ruimte is voor het verwelkomen van een kitten, dan kan dit misschien wel het laatste zetje zijn.

Kortom, denk goed na voor je over gaat tot de aanschaf van een kitten. Zeker nu!

Verzeker jouw kat of poes vandaag nog!


Met een kattenverzekering dek je jezelf (en je kat) tegen kosten bij ziekte, een ongeval of andere gezondheidsproblemen van je kat. Zo betaal je maandelijks een relatief laag bedrag en verzeker je je kat tegen hoge ziektekosten. Voorkom problemen, sluit een verzekering voor je kat af!

Voordelen van een kattenverzekering:

  • Biedt gemoedsrust
  • Medische kostendekking
  • Financiële bescherming
  • Preventieve zorg

Vind jouw ideale verzekering