Alles over Bengaalse katten

Alles over Bengaalse katten

 

 

Bengaalse kat karakter

Betrouwbaar, attent, nieuwsgierig en vriendelijk. Dat zijn de kenmerken van het karakter van de Bengaalse kat.

De Bengaalse kat heeft veel beweging en activiteit nodig! Een simpel knuffeltje om mee te spelen is niet genoeg voor de Bengaal. Zorg dat jouw Bengaal een katvriendelijke omgeving tot zijn beschikking heeft waarin hij zich niet hoeft te vervelen. Zo is een looprad perfect voor een Bengaal. Bengaalse katten klimmen graag en vinden water leuk!. Denk ook aan een grote uitdagende krabpaal om ze lekker zoet te houden. Een grote tuin is ideaal voor deze katten.

Zelfbewust, dominant en actief zijn ook kenmerken van de Bengaalse kat. Beter kan je een Bengaalse kat niet bij andere dominante dieren plaatsen. Toch kun je een Bengaalse kat beter niet alleen houden. Zorg voor een speelmaatje met een vergelijkbaar karakter.

Je kunt een Bengaalse kat het best houden vanaf de vierde/vijfde generatie. Vanaf dan worden de katten namelijk niet meer als gemengd gezien en zijn de echte ‘wilde dieren’ kenmerken eruit.

Uiterlijk

De Bengaalse kat is zoals we al eerder zeiden een echte huistijger en die naam heeft hij te danken aan zijn uiterlijk!

Vacht

Dit is het meest opvallende van het uiterlijk van de Bengaal: de vacht. Deze heeft grote vlekken met een lichte buik en lijkt hierdoor dus op een tijger. De poten zijn vaak gestreept of ook gestipt net als de vacht op het lichaam.

Kleuren

Bengaalse katten komen in een aantal kleuren voor:

  • Oranje
  • Goud
  • Amber
  • Zandkleurig

Deze kleuren komen voor in de volgende tekeningen:

  • Marbled: dit is de gestreepte tekening
  • Spotted: dit zijn grote vlekken en stippen waarbij stippen met twee kleuren (rosettted) wordt onderscheiden van stippen met één kleur

Het lichaam van de kat is gekleurd en getekend, maar de kin, borst, buik en binnenkant van de poten hebben een crème tot witachtige kleur.

Kop

De kop met hoge jukbeenderen en amandelvormige grote ogen van de Bengaalse kat is in verhouding met het lichaam best klein. De ogen zijn vaak blauw of groen en de oren zijn afgerond en klein met een brede basis.

Gewicht

Het gewicht van een Bengaalse kat loopt op tot zo’n 6 kg en de poten kunnen tot 30 cm hoog zijn.

Gemiddelde leeftijd van een Bengaal

Bengaalse katten worden gemiddeld 12 tot 16 jaar. De katers hebben een levensverwachting van ongeveer 12 tot 14 jaar en poezen leven gemiddeld gezien nog 2 jaar langer.

Afkomst Bengaalse kat

De Bengaalse kat komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten. In 1963 voerder geneticus Jean Mill daar fokexperimenten uit met de Aziatische luipaard-kat en een huiskat. Jean wilde namelijk een tamme huiskat die eruit zag als een wilde kat. Dat blijkt gelukt te zijn!

Zij deed in 1946 onderzoek naar raskruisingen bij huiskatten en in de jaren ’60 bracht ze haar kennis in de praktijk. Na zo’n twee of drie generaties begonnen de kittens zich te gedragen als huiskatten. In 1983 werd het ras door de TICA (The International Cat Association) officieel erkend als kattenras.

Inmiddels wordt de Bengaalse kat ook erkend door de CFA (Cat Fanciers’ Association) en wordt kittens vanaf de vierde generatie gezien als ‘tam’.

Ziektes bij Bengaalse katten

Bengaalse katten kunnen rastypische ziektes hebben. Zo is Progressieve Retinale Atrofie (PRA-b) er daar een van. Dit kan in de eerste paar jaar van het leven van de kat tot blindheid leiden. Ook Pyruvaatkinase Deficiëntie (PKDEF is een rasziekte. Hierbij worden de rode bloedlichaampjes verstoord door een tekort aan pyruvatkinase. Dit zorgt op zijn beurt weer voor bloedarmoede. Door middel van genetische tests kan worden achterhaald of er sprake is van een van deze ziektes. Hypertropische cardiomyopathie (HCM) is een hartziekte die ook voorkomt bij Bengaalse katten. Deze ziekte zorgt voor een dikkere hartspier. Dit kan vastgesteld worden met een echografie.

Om dus zeker te zijn dat jouw Bengaal geen ziektes heeft, is het belangrijk een verantwoordelijke fokker te kiezen die zijn katten laat testen op erfelijke aandoeningen. Bij een vermoeden is het daarnaast verstandig een consult in te winnen bij een dierenarts.

Bengaalse kat kopen

Een Bengaalse kat is een echte raskat en daarom kan je alleen een Bengaalse kitten kopen via een gecertificeerde fokker. Maar hoe maak je een keuze uit al die fokkers? Een goede fokker zorgt dat de kat echt bij jou en je gezin past. De fokker maakt het mogelijk om zo vroeg mogelijk de kittens te kunnen ontmoeten om zo te kijken of het klikt tussen de Bengaalse kitten en jouw gezin.

Een goede fokker

De fokker moet ook lid zijn van een fokvereniging. Dan moet de fokker namelijk zorgen dat de katten voldoen aan de eisen van het ras en de fokker moet een gezonde, ziektevrije ontwikkeling waarborgen. Niet alleen voor de kittens maar ook voor de ouders. Zowel voor, tijdens als na de kittens zijn geboren. Zo moeten er tests worden gedaan om eventuele genetische ziektes te achterhalen. Als de kittens zijn geboren moeten deze door de dierenarts worden onderzocht en ingeënt, ontwormd worden.

Bengaalse kat prijs

Al deze zorgen voor de katten uiten zich in de verkoopprijzen van de Bengaalse kittens. De prijs van een Bengaal ligt vaak rond de duizend euro. Ja, dit is veel geld maar dat is hij zeker waard. 

Het kan zijn dat de fokker zelfs voorwaarden stelt wanneer je de kat wilt nemen. Bijvoorbeeld dat de kat gecastreerd of gesteriliseerd moet worden of dat de kat een bepaald aantal vierkante meter tot zijn beschikking moet hebben om vrij in te bewegen.

Let op! Je kunt alleen met geldige papieren bewijzen dat de katten aan bepaalde verplichtingen moeten voldoen. Kun je die papieren niet tonen? Dan kan officiële inbeslagname (in het ergste geval) het gevolg zijn.

Voeding voor de Bengaalse kat

Het is het best om soortspecifieke voeding te voeren aan Bengalen. Bovendien is rauwe voeding het best omdat Bengaalse katten gevoelig zijn voor industrieel kattenvoer. Maar kies in ieder geval kwalitatieve kattenvoeding uit een doosje of blik.

Benodigdheden voor een Bengaal

Een Bengaalse kat is een actief ras. Daarbij is het belangrijk dat er genoeg uitdagend speelgoed in huis is en genoeg grote krabpalen. Maar ook Bengaalse katten moeten slapen, denk dan ook aan een lekkere kattenmand. Vergeet daarnaast niet een goede reismand voor de uitstapjes naar de dierenarts.