7x wat je nog niet wist over een kat

7x wat je nog niet wist over een kat

Katten, het blijven bijzondere dieren. Met een grote eigen wil. Katten hebben dan ook geen baasje maar personeel, wordt er wel eens gezegd. Daar weten wij van Poezenbazen natuurlijk alles van. Speciaal voor de echte kattenliefhebbers hebben wij een aantal leuke weetjes over katten verzameld. Dit zijn de 7 leukste weetjes die je waarschijnlijk nog niet kende over katten!

1. Waren het er nu 5 of 4?

Het klinkt misschien een beetje onwaarschijnlijk, maar de voorpoten van katten hebben 5 tenen, terwijl de achterpoten er slechts 4 hebben. De eerste teen is wat hoger op de voorpoot te vinden dan de andere vier tenen. Deze raakt tijdens het lopen dan ook de grond niet. Waarom? Deze extra teen gebruiken katten bij hun verzorging en bij het vastgrijpen van een prooi! Houd deze teentjes goed scherp door hun nagels te vijlen. Bijvoorbeeld met deze elektrische nagelvijl.

2. Sneller dan het licht

Wanneer ze weer eens door het huis sprinten zie je al hoe snel katten zich kunnen verplaatsen. Ze kunnen dan ook bijna 50 kilometer per uur (!) rennen. Een leuke vergelijking: dit is een stukje sneller dan sprinter en wereldrecordhouder Usain Bolt, die in 2009 44.72km/u liep.

3. Luiaard

Slapen, slapen en nog eens slapen. Katten zijn er gek op. Ze doen dit ongeveer 70% van de dag! Is je kat 9 jaar oud? Dan is hij maar 3 jaar van zijn leven wakker geweest. Gek, toch? Het zijn overigens niet altijd diepe slaap momenten, maar ook korte ‘powernapjes’. Je snapt dus dat een fijne kattenmand voor je kat essentieel is! Dit gedrag stamt af van hun oorspronkelijk leven als roofdier. Om een prooi te kunnen vangen is natuurlijk veel energie nodig.

4. Opgelicht

Denk je dat jouw kat een ongelukje heeft gehad en buiten de bak heeft geplast? Het kan handig zijn om te weten dat de urine van katten licht geeft als je er met een UV-lamp op schijnt! Doe dat dus maar niet bij je kattenbak.

5. Miljonair 

Ook katten kunnen miljonair worden, blijkbaar. Zo ook Choupette, van overleden modeontwerper Karl Lagerfeld. De Duitse modeontwerper verdeelde zo’n 150 miljoen pond (172 miljoen euro) over zijn kat, zijn petekind en andere erfgenamen. Dat maakt Choupette de rijkste kat ter wereld!

6. Jump!

Het klinkt ongelooflijk, maar katten kunnen vanuit stilstand tot wel zes keer hun lengte hoog springen. Om omhoog te springen gaan ze recht voor hun doel staan om zich zo met beide voorpoten te kunnen vasthouden. Voor de sprong gebruiken ze de kracht in hun achterpoten. Zo komen ze dus bovenop je kast of hoog in je gordijnen! Natuurlijk kun je dat ook voorkomen, door een hoge krabpaal of platform aan te schaffen waar ze op kunnen springen. 

7. Net een vingerafdruk

Iedere vingerafdruk van de mens is uniek. Wist je dat katten iets soortgelijks hebben? Dan gaat het om het patroon op hun neus. Ieder kattenneusje is dus uniek, net als vingerafdrukken bij ons Poezenbazen!

De leukste kattenweetjes

En, hoeveel van deze weetjes zijn er nieuw voor je? Je kunt hier ook bekijken hoe je kunt zien of je kat van je houdt, of waarom ze ‘s nachts miauwen. Heb je nog meer leuke kattenweetjes? Laat ze achter in de comments! 

 

Verzeker jouw kat of poes vandaag nog!


Met een kattenverzekering dek je jezelf (en je kat) tegen kosten bij ziekte, een ongeval of andere gezondheidsproblemen van je kat. Zo betaal je maandelijks een relatief laag bedrag en verzeker je je kat tegen hoge ziektekosten. Voorkom problemen, sluit een verzekering voor je kat af!

Voordelen van een kattenverzekering:

  • Biedt gemoedsrust
  • Medische kostendekking
  • Financiële bescherming
  • Preventieve zorg

Vind jouw ideale verzekering