7 kattengebaren uitgelegd

7 kattengebaren uitgelegd

Katten hebben verschillende manieren waarop ze kunnen communiceren. Ze kunnen kwispelen, knipogen of trappelen met de pootjes. Maar weet jij wat jouw kat met deze gebaren precies wil vertellen? In dit blog leggen we 7 gebaren die je kat maakt uit!

1. Kwispelen

Als het staartpuntje van je kat heel langzaam beweegt, is de kat tevreden en ontspannen. Niks aan de hand dus. Maar, is jouw kat hevig met zijn staart aan het bewegen? Dan is je kat nerveus, geïrriteerd of mogelijk agressief. Met dit kwispelen probeert hij te vertellen: “Raak me niet aan!” dus dan kun je maar beter even bij je kat uit de buurt blijven.

2. Knipoog

In kattentaal is een knipoog of het sluiten van de ogen een teken van vertrouwen. Eigenlijk willen ze ermee zeggen: ‘Ik heb geen kwaad in de zin, de kust is veilig’. Dit werkt ook als jij jouw kat wil geruststellen. Geef een aantal knipogen en waarschijnlijk zal je kat jou ook een knipoog teruggeven!

3. Trappelen

Sommige katten doen het: melktrappelen of kneden met de voorpootjes. Meestal is de kat op dit moment aan het spinnen en knijpt ze haar ogen dicht. Kittens doen dit bij hun moeder om zo de melkgift te stimuleren. Volwassen katten vertonen dit trappelen wanneer ze zich op hun gemak voelen of wanneer ze graag aandacht willen.

4. Spinnen

“Prrrr...” bij iedere inademing en uitademing. Meestal wordt het spinnen van een kat geassocieerd met tevredenheid. Vaak is dit ook zo, maar niet altijd. Een kat kan namelijk ook spinnen wanneer ze moe zijn, pijn hebben of zich bedreigd voelen. Let daarom bij het spinnen ook op andere gebaren en de lichaamstaal om jouw kat te begrijpen.

5. ‘Love bite’

Het kan zijn dat als je je kat aan het aaien bent, dat hij ineens zachtjes in je hand bijt. Dat kan even schrikken zijn, maar het is zeker lief bedoelt! Als je kat geniet van de aandacht en vervolgens zachtjes in je hand bijt, dan krijg je een ‘love bite’. Hiermee geeft je kat aan dat hij je erg lief vindt!

6. Vraagteken in de staart

Heeft jouw kat zijn staart omhoog en is het uiteinde gekruld in de vorm van een vraagteken? Dit is een goed teken! Op dit moment is de kat erg ontspannen en voelt hij zich fijn!

7. Gapen

Een gaap of geeuw betekent niet net zoals bij mensen dat je kat moe is. Het betekent namelijk dat hij zich ontspannen en tevreden voelt! Vaak rekt een geeuwende kat zich daarna meteen uit, wat hem een aangenaam gevoel geeft.

Herken jij een van deze gebaren die jouw kat ook maakt? En wist je al wat de gebaren betekenen? Laat ons weten welke (gekke) gebaren jouw kat maakt om jou iets te vertellen!

Verzeker jouw kat of poes vandaag nog!


Met een kattenverzekering dek je jezelf (en je kat) tegen kosten bij ziekte, een ongeval of andere gezondheidsproblemen van je kat. Zo betaal je maandelijks een relatief laag bedrag en verzeker je je kat tegen hoge ziektekosten. Voorkom problemen, sluit een verzekering voor je kat af!

Voordelen van een kattenverzekering:

  • Biedt gemoedsrust
  • Medische kostendekking
  • Financiële bescherming
  • Preventieve zorg

Vind jouw ideale verzekering