Dit is waarom katten ’s nachts miauwen

Dit is waarom katten ’s nachts miauwen

Ben je net in dromenland beland en droom je dat je op een heerlijke vakantiebestemming bent. Zon, zee, strand en cocktails. Helemaal perfect. ‘Miaauuww’. Oh, er zijn zelfs katten op het strand! Wacht, katten op het strand? Dat kan niet. ‘Miaaaauw’. En opeens schrik je wakker, want je bedenkt je dat het je eigen kat is. Herkenbaar? Wij vertellen je alles over waar dit ‘miauwen’ in de nacht vandaan komt!

Waarom miauwen katten?

Katten miauwen vooral ’s nachts, omdat het echte nachtdieren zijn. Ze zijn ’s nachts erg actief en willen de aandacht van het baasje trekken door luid te miauwen. Met dit miauwen willen ze meestal iets vertellen. Miauwen is namelijk een bewezen manier voor katten om te communiceren. Katten onderling communiceren via lichaamstaal met elkaar. Een kat leert al snel dat hun baasje de fysieke signalen vaak niet goed begrijpt en daarom communiceren ze met mensen door middel van miauwen. In de meeste gevallen is (overmatig) miauwen niets om je zorgen over te maken.

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken voor het nachtelijk miauwen?

Soms kan het erg lastig zijn om de oorzaak van het nachtelijk miauwen te achterhalen. Je hebt heel wat geduld en inlevingsvermogen nodig om je kat te begrijpen. Om je te helpen hebben wij hieronder de meest voorkomende oorzaken op een rijtje gezet.

 • Honger
 • Verveling
 • Eenzaamheid
 • Gewoonte
 • Stress en onzekerheid
 • Hormoonschommelingen
 • Veranderingen
 • Ziekte of pijn
 • Ouderdom

Let daarom ook overdag extra goed op het gedrag van jouw kat om te monitoren waar het gemiauw vandaan komt.

Het miauw van een Siamese kat

Heb je een Siamese kat die dag en nacht miauwt? Dan hoef je niet verder te zoeken naar een oorzaak, want de Siamese kat staat erom bekend dat ze de oren van je kop kunnen praten. Ze hebben een luide en opvallende miauw en ze kunnen non-stop doorpraten, dus ook ’s nachts.

Wanneer moet ik naar de dierenarts?

Heeft jouw kat nog nooit ’s nachts gemiauwd en is ie nu elke nacht aan het miauwen? Als je geen duidelijke oorzaak kunt bedenken, is het verstandig om langs de dierenarts te gaan. Het miauwen kan een teken zijn van een medisch probleem. Ook kan ouderdom een oorzaak zijn van nachtelijk miauwen. Als een kat doof of blind wordt, kan het zijn dat de kat bang wordt en daarom ’s nachts begint te miauwen. Ook dan is het erg belangrijk om je kat te laten onderzoeken door een dierenarts.

Kan ik het miauwen afleren?

Wij katten zijn eigenwijs, dus iets afleren valt niet mee. Wel kun je het nachtelijk miauwen in sommige gevallen voorkomen. Heb je de oorzaak van het nachtelijk miauwen ontdekt en kun je er zelf iets aan doen? Check dan onderstaande tips:

 • Je kat ’s avonds nog wat te eten geven: zorg ervoor dat de kattenbak gevuld is met kattenbrokjes. Zo kan hij zelf bepalen wanneer hij zin heeft om te eten en zo hoeft hij jou daarvoor niet wakker te maken! Je kunt ook kiezen voor een automatische voerbak. Met deze voerbak heeft je kat altijd op tijd zijn of haar eten.
 • Zorg voor een duidelijke ochtendroutine: er zullen veel baasjes zijn die direct na het opstaan hun kat eten geven. Dit is vrij logisch, maar niet altijd even handig. Als de kat altijd eten krijgt nadat jij opstaat, zal de kat op een gegeven moment een link leggen. ‘Als het baasje uit bed gaat, dan krijg ik eten’. Hierdoor zal je kat je regelmatig gaan wekken, omdat hij eten wil.
 • Zorg ervoor dat je kat moe is: laat je kat overdag lekker buiten rondlopen en speel met je kat. Ook kun je hem laten spelen met een interactief spel. Als je kat overdag genoeg te doen heeft, zal hij ’s avonds waarschijnlijk ook eerder gaan slapen.
 • Een nieuw kattenvriendje: is de oorzaak van het miauwen van jouw kat eenzaamheid? Dan zou een tweede kat een goede oplossing zijn. Zo kunnen ze elkaar vervelen in plaats van jou tijdens je slaap.
 • Geef je kat geen aandacht voor het miauwen: miauwt jouw kat uit gewoonte? Dan is negeren de beste oplossing, hoe lastig dit soms ook is. Elke reactie die jij je kat geeft na het miauwen is een teken van aandacht. Als je wel reageert, zal hij de volgende nacht weer gaan miauwen.
 • Voorkom angst- en stresssituaties: als je weet waar je kat gestrest van wordt, kun je proberen deze situatie te voorkomen. Is jouw kat bijvoorbeeld bang voor onweer? Dan kun je jouw kat tijdens onweer op jouw kamer laten slapen, zodat hij niet bang is. Als de kat bij jou in de buurt is, voelt hij zich veiliger en zo voorkom je dat je ’s nachts wakker gemiauwd wordt. Heeft jouw kat van nature veel stress? Probeer eens speeltjes met catnip of supplementen die de stress tegen gaan
 • Laat je kater castreren: bij katers die niet gecastreerd zijn, kunnen zo nu en dan de hormonen opspelen. Zelfs de katten die normaal ’s nachts altijd stil zijn, kunnen nu luidkeels gaan miauwen. De meeste effectieve oplossing voor dit probleem is het laten castreren van jouw kat. Gecastreerde katten verliezen hun interesse in het paren en zullen hierdoor rustiger worden en niet meer de hele nacht miauwen. Daarnaast help castratie ook tegen ander ongewenst kattengedrag.
 • Laat je kat wennen aan nieuwe situaties: heeft er onlangs een grote verandering plaatsgevonden? Zoals een verhuizing? Katten zijn zeer gevoelig als het gaat om veranderingen in hun vertrouwde omgeving. Nieuwe geuren, onbekende geluiden en een vreemde omgeving kunnen een kat bang maken. Dit uiten ze door te gaan miauwen. Om je kat te laten wennen aan de nieuwe omgeving kun je je kat overdag extra veel aandacht geven. Aai je kat, speel met je kat en zorg ervoor dat hij zich op zijn gemak voelt. Zodra de kat gewend is aan de nieuwe situatie zal het nachtelijk miauwen stoppen.

Wanneer moet je naar een kattengedragstherapeut?

Ben je met je kat naar de dierenarts geweest en blijkt er niks medisch aan de hand te zijn? En helpt het negeren van het miauwen en belonen van goed gedrag niet? Dan kan het verstandig zijn om contact op te nemen met een kattengedragstherapeut. Er moet toch ergens een oorzaak achter het miauwen zitten en dat is erg belangrijk om uit te zoeken, zodat jij en je kat geen slapeloze nachten meer hebben!

Katten en miauwen

Een hond blaft, een man doet de bril niet omlaag, een vrouw zeurt en een kat miauwt. Zo is het leven. In de meeste gevallen kun je gelukkig iets doen aan het ongewenste gedrag, nachtelijk miauwen. Maar soms moet je de boel ook gewoon laten rusten. Letterlijk, want een kat komt altijd op zijn pootjes terecht en vaak stopt het nachtelijk miauwen vanzelf. Tot die tijd hou je kat goed in de gaten en slaap je gewoon met oordoppen. Zo heb je ook direct geen last meer van je snurkende partner!

 

Verzeker jouw kat of poes vandaag nog!


Met een kattenverzekering dek je jezelf (en je kat) tegen kosten bij ziekte, een ongeval of andere gezondheidsproblemen van je kat. Zo betaal je maandelijks een relatief laag bedrag en verzeker je je kat tegen hoge ziektekosten. Voorkom problemen, sluit een verzekering voor je kat af!

Voordelen van een kattenverzekering:

 • Biedt gemoedsrust
 • Medische kostendekking
 • Financiële bescherming
 • Preventieve zorg

Vind jouw ideale verzekering