Verhuizen met katten, hoe pak je dat aan?

Verhuizen met katten, hoe pak je dat aan?

De titel van dit blog zegt eigenlijk al genoeg. Je gaat verhuizen of je wilt graag gaan verhuizen, maar je weet niet zo goed hoe je het precies moet aanpakken. En hoe zorg je ervoor dat jouw poes zo min mogelijk stress ervaart tijdens de verhuizing? In dit blog leggen wij je alles uit over hoe je een verhuizing met katten het beste kunt aanpakken!

Je kat voorbereiden op de verhuizing

Heeft je kat een hekel aan zijn reismand? Dan is het van belang om hier zo snel mogelijk verandering in te brengen! Het is namelijk belangrijk dat je kat zijn reismand fijn vindt. Dit kun je doen door bij en in de bench te spelen met je kat en door er voer of snoepjes in te leggen. Daarbij kun je ook altijd een kalmerende spray in de mand sprayen. Is je poes gechipt? Zorg er dan op tijd voor dat je je adreswijziging doorvoert. 

Een speciale verhuis kamer voor jouw kat

De dag van verhuizen is aangebroken, yes! Het is fijn als je je poes vóór aankomst van de verhuiswagen even opsluit in één van je kamers. Bijvoorbeeld in een slaapkamer. In deze ruimte zet je zijn reismandje, een andere comfortabele mand, zijn eet- en waterbakje en natuurlijk ook zijn kattenbak. Zorg ervoor dat de deuren en ramen goed dicht zijn én blijven. De meubels die in deze kamer staan, verhuis je als laatste. Voordat je hiermee begint, zet je je kat in zijn reismandje en zo neem je hem mee in de auto voor een veilige reis naar je nieuwe woning. 

Jouw kat en de eerste kennismaking met je nieuwe plek

Aangekomen bij je nieuwe woning? Zet dan als eerst de meubels uit de verhuis kamer van jouw kat op hun nieuwe plek. Dit zal de tijdelijke opvang van je poes worden. Wil je je kat een handje helpen? Dan kun je een speaker met speciale geluiden voor de kat in het stopcontact steken, om jouw kat helpen te laten ontspannen. Daarnaast moet je natuurlijk ook de comfortabele mand, het eet- en waterbakje en de kattenbak van je poes in de ruimte zetten voordat je je poezenbeest zelf in de ruimte laat. Laat iemand van het gezin even bij je kat blijven, zodat hij je kat in de gaten kan houden. 

 

KONG Softies Buzzy Llama EU

RelaxoPet PRO Cat

 • Handig bij stressvolle situaties
 • Compact ontwerp
 • Laad snel op
Bekijk product

Is de totale verhuizing achter de rug? Dan kun je jouw poes kamer voor kamer kennis laten maken met de rest van het huis. Houd nog wel alle buitendeuren en ramen dicht, om ontsnappingen te voorkomen. 

Kat die ligt te slapen in een kartonnen doos met daarnaast een knuffelbeer.

Hoe lang moet je kat wennen aan jouw nieuwe huis?

Wist je dat je kat minimaal 3 weken nodig heeft om te wennen aan zijn nieuwe (t)huis? Het is belangrijk dat je er voor zorgt dat je poes het gehele huis op zijn gemak kan verkennen. Houd hem hierbij wel in de gaten, want hij kan zich in nauwe ruimtes verstoppen. Zorg er daarnaast ook voor dat alle deuren en ramen nog steeds gesloten blijven. Creëer vaste routines, zoals een vaste plek voor zijn voer en een vaste slaapplek. 

Laat je kat wennen aan zijn nieuwe woning

Om je kat zo goed mogelijk op zijn gemak te stellen, kun je zijn geur door je nieuwe huis verspreiden. Op deze manier zal hij zich sneller veilig gaan voelen. Dit kun je doen door een zachte katoenen doek voorzichtig langs de wangen en kop van je kat te wrijven en door deze vervolgens op kat-hoogte te wrijven over wanden, meubels en deurstijlen om de geur over te brengen. Door dit dagelijks te herhalen, zal je kat zich sneller thuis voelen. Zie je dat je poes zelf zijn omgeving begint te markeren door kopjes te geven of door langs meubels te strijken met de zijkant van zijn lichaam? Dan kun je hier langzaam mee stoppen. 

Heb je een binnenkat? Houd hem dan extra goed in de gaten. Doordat hij nauwelijks gewend is aan veranderingen, kan deze verhuizing hem behoorlijk van streek maken. Je kunt onder andere de speaker blijven gebruiken en deze afwisselend in de verschillende kamers van het huis plaatsen.

Kat die op zijn achterpoten staan tegen een oude stoel aanstaat.

Je kat naar buiten laten na de verhuizing

Geef je kat eerst alle tijd en ruimte om te wennen aan zijn nieuwe huis. Laat je hem binnen een paar weken al naar buiten? Dan zal hij waarschijnlijk op zoek gaan naar zijn oude huis. Het is belangrijk om je poes in elk geval de eerste 3 weken na verhuizing binnen te laten. Zijn deze 3 weken voorbij en zie je dat je kat zich al meer thuisvoelt? Dan zou je hem voorzichtig mee naar buiten kunnen nemen aan een speciaal kattentuigje. Laat je hem alleen naar buiten gaan? Zorg er dan voor dat de deur de eerste paar keren open staat, zodat hij naar binnen kan gaan wanneer hij wilt. Gaat dit goed, dan zou je altijd een kattenluik kunnen installeren. Zo kan je kat gemakkelijk van binnen naar buiten lopen. 

KONG Softies Buzzy Llama EU

Pawise Cat Flap 23 cm x 26 cm Kattenluik

 • 4 verschillende standen
 • Makkelijk te bedienen
 • Makkelijk te monteren
Bekijk product

Blauwe rus kat die naast een heg staat en in de verte kijkt.

Alle katten spullen voor een fijne verhuizing scoor je bij Poezenbazen

Wij hebben allerlei katten spullen in ons assortiment die ervoor zorgen dat de verhuizing voor jouw poes een stuk fijner verloopt. Je kunt bij ons terecht voor de handigste reismanden, de fijnste antri-stressmiddelen en voor de leukste kattenspeeltjes die je kat na de verhuizing meer dan verdiend heeft!

Excellent HempOne Powder Hond en Kat

 • Vermindert spanning en stress bij je kat
 • Gemakkelijk te mengen met het voer
 • Smaakt goed en 100% natuurlijk
Bekijk product

Moser Prima Tondeuse

Excellent Antistressmiddel voor Kat

 • Voor stressvolle momenten zoals de feestdagen
 • Het duurt minimaal 14 dagen voordat je kat iets merkt
 • Bevat verschillende vitaminen en mineralen

Bekijk product

Verzeker jouw kat of poes vandaag nog!


Met een kattenverzekering dek je jezelf (en je kat) tegen kosten bij ziekte, een ongeval of andere gezondheidsproblemen van je kat. Zo betaal je maandelijks een relatief laag bedrag en verzeker je je kat tegen hoge ziektekosten. Voorkom problemen, sluit een verzekering voor je kat af!

Voordelen van een kattenverzekering:

 • Biedt gemoedsrust
 • Medische kostendekking
 • Financiële bescherming
 • Preventieve zorg

Vind jouw ideale verzekering