Siberische kat scheren: wel of niet doen?

Siberische kat scheren: wel of niet doen?

Siberische katten staan bekend om hun prachtige (middel)lange vacht. Het zijn mooie grotere huiskatten die ook graag buiten rondlopen. De kattenharen van Siberen zijn over het hele lijfje middellang tot lang, behalve bij de schouders. Op die plekken zijn de haren iets korter. Misschien vind je de katten hier en daar iets te lang. Je overweegt om je Siberische kat te scheren. Kun je dit het beste wel of niet doen? In deze blogpost vertellen we je alles over het wel of niet scheren van de vacht van jouw Sibeer. Waar moet je rekening mee houden en welke tondeuse kun je het best gebruiken? Ontdek het in de onderstaande alinea’s!

 

 

Mag je een Siberische kat zomaar scheren?

De vacht van een Siberische kat vergt best wat verzorging. Zo moet je jouw poezenvriend zo’n één keer per week uitgebreid kammen of borstelen. Op die manier voorkom je de kans op klitten of viltplekken in de vacht. Vaak kunnen Siberen hun eigen vacht goed onderhouden door het wassen en doordat jij de kat iedere week goed borstelt. Zitten er toch klitten in de vacht? Wellicht vraag jij je dan af of je jouw Siberische kat dan het beste kan scheren. 

Dat is iets wat we afraden, omdat je niet zomaar je kat zelf mag scheren. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je de vacht en/of huid van je kat beschadigt en kan resulteren in een zeer trage haargroei van je kat

Wanneer mag je de vacht van je Sibeer niet scheren?

Het is niet de bedoeling dat je jouw Siberische kat scheert, omdat je de vacht te lang vindt. Een middellange tot lange vacht kenmerkt de poezen en katers van dit kattenras en hoort dan ook echt bij jouw huisdier. Hier heb je voor gekozen toen je koos voor jouw pluizige kattenvriendje. Overweeg je om een Sibeer toe te voegen aan jouw gezin, maar heb je geen zin in een kat met een lange vacht? Dan kun je dus beter kiezen voor een ander kattenras.

Wanneer mag je een Sibeer wel scheren?

Er zijn wel redenen om jouw Siberische kat te scheren. Zo kunnen er klitten of viltplekken in de vacht van jouw poezenvriend ontstaan. Probeer deze altijd eerst voorzichtig uit de vacht te kammen. Als dit niet lukt, is heel precies knippen nog een optie. Zitten de plekken overal? Overleg dan met de dierenarts van jouw kater of poes. In dat geval kan het zijn dat de dierenarts adviseert om jouw pluizenbol te (laten) scheren. Dit kun je in goed overleg zelf doen, laten doen bij een trimsalon of overlaten aan de dierenarts.

 

 

Welke tondeuses raden we aan voor Siberische katten?

Poezenbazen verkoopt diverse tondeuses van het gerenommeerde merk MOSER. Dit bedrijf maakt professionele tondeuses voor dieren onder hun MOSER Animalline. In onze webshop kun je diverse tondeuses kopen om je Siberische kat mee te scheren, waaronder:

Moser 1400 tondeuse voor katten

 • Kabel van 2 meter
 • 4 opzetkammen
 • Eenvoudig te reinigen

Bekijk product

Moser Prima tondeuse voor katten

 • Stil design
 • Draadloos of met snoer
 • Gaat 100 minuten mee

Bekijk product

Moser Tondeuse Max 50

 • Zeer krachtig
 • Enorm stil
 • Geschikt voor iedere kat

Bekijk product

Arco Pro tondeuse accu

 • Werkt op accu
 • 0.7 - 3 mm scheerhoogte
 • 40 mm scheerbreedte

Bekijk product

Verzorg jouw Sibeer op de beste manier

Je weet nu wanneer je wel en niet je Siberische kat mag scheren. Shop een van de tondeuses als je een deel van de vacht van jouw poes of kater binnenkort wilt scheren of trimmen. Bekijk ook zeker de rest van ons uitgebreide aanbod, want we verkopen diverse verzorgingsartikelen, speeltjes, eten en andere benodigdheden voor onze lieve poezenbeesten! Wil je meer weten over onze producten? Neem dan gerust contact op met onze supportafdeling. We staan je graag te woord!

Verzeker jouw kat of poes vandaag nog!


Met een kattenverzekering dek je jezelf (en je kat) tegen kosten bij ziekte, een ongeval of andere gezondheidsproblemen van je kat. Zo betaal je maandelijks een relatief laag bedrag en verzeker je je kat tegen hoge ziektekosten. Voorkom problemen, sluit een verzekering voor je kat af!

Voordelen van een kattenverzekering:

 • Biedt gemoedsrust
 • Medische kostendekking
 • Financiële bescherming
 • Preventieve zorg

Vind jouw ideale verzekering