Maak kennis met de Brits Langhaar

Maak kennis met de Brits Langhaar

Ben je op zoek naar een makkelijke en gezellige huiskat met een lange vacht? De Brits Langhaar, ook wel een ‘Lowlander’, is familie van de Brits Korthaar, maar dan met een langere vacht. Deze poezen hebben een vergelijkbaar karakter waar vriendelijkheid en evenwichtigheid een belangrijke rol spelen. Toch heeft de Brits Langhaar minder de drang om te bewegen. In deze blogpost vertellen we je alles over dit kattenras!

Brits Langhaar en Brits Korthaar

De Brits Langhaar is familie van de Brits Korthaar. Qua karakter is de Brits Langhaar goed te vergelijken met de Brits Korthaar. Het is een rustige kat, perfect voor een leven binnenshuis, en worden graag met grote regelmaat geaaid!

Brits Langhaar karakter

Het karakter van de Brits Langhaar kun je het beste omschrijven als een combinatie tussen de Brits Korthaar en de Perzische kat. Het zijn evenwichtige en rustige katten. Perfect voor een leven in huis, zonder dat ze naar buiten hoeven. Daarnaast houdt de Brits Langhaar, net als de Brits Korthaar, ontzettend van aandacht! Aaien, spelen, knuffelen. De Brits Langhaar kan er over het algemeen geen genoeg van krijgen. Die aandacht krijgen ze het liefst van ‘hun’ baasje.

Verder zijn Britse Langharen intelligente dieren. Ze hebben daarom de nodige geestelijke uitdaging nodig. Voldoende kattenspeeltjes waarbij ze bijvoorbeeld eten moeten ‘veroveren’ zijn bijvoorbeeld erg belangrijk. Dit voorkomt ongewenst gedrag. Daarnaast geldt natuurlijk ook voor de Brits Langhaar dat zij het fijn vinden om iedere dag een speelmomentje met de baas te hebben.

Benodigdheden voor de Britse Langhaar

Tijd om alles in huis te halen voor de komst van jouw Britse Langhaar. Scoor zeker de leukste speeltjes voor jouw kat. Daarbij heb je natuurlijk ook andere spullen nodig, die je bij Poezenbazen kunt bestellen. Denk bijvoorbeeld aan:

Benodigdheden voor de Britse Langhaar

Zoals te verwachten is de geschiedenis van de Brits Langhaar eigenlijk hetzelfde als die van de Brits korthaar. De rassen zijn immers vergelijkbaar, de Langhaar kenmerkt zich door zijn lange en zachte vacht. Deze is ontstaan door kruisingen met Perzische katten. 

Brits Langhaar herkomst

Zoals te verwachten is de geschiedenis van de Brits Langhaar eigenlijk hetzelfde als die van de Brits korthaar. De rassen zijn immers vergelijkbaar, de Langhaar kenmerkt zich door zijn lange en zachte vacht. Deze is ontstaan door kruisingen met Perzische katten. 

Uiterlijk Brits Langhaar

De Brits Langhaar heeft een stevig lichaam. Hiermee bedoelen we gespierd, niet dik. Hij heeft een brede borst en kop en korte pootjes. De oren zijn klein en rond. Katers wegen tot 8 kilo, poezen wegen tussen de 4 en 6 kilo. Het is een erg compacte kat, maar lijkt door zijn dikke vacht een stuk groter dan hij in werkelijkheid is. Mensen vergelijken het ras nogal eens met een ‘teddybeer’. Veel van deze eigenschappen komen overeen met de Brits Korthaar. 

De halflange dikke vacht heeft de Brits Langhaar geërfd van de Perzische kat, die gekruist is met de Britse Korthaar. Deze vacht is echter niet zo lang als die van een Pers. De vacht noemen we daarom ‘halflang’. Het bijzondere aan de Brits Langhaar is de erg dikke ondervacht, die uitsteekt van zijn lichaam. 

Brits Langhaar vachtkleuren

Net zoals bij de Brits Korthaar is de zilveren vachtkleur van de Langhaar erg populair. Er zijn maar liefst 300 verschillende kleurencombinaties mogelijk. Dat zijn kleuren als zwart, rood, bruin, blauw, crème en lila. Ook kleurvarianten als colorpoint, tabby en tweekleurig zijn mogelijk in verschillende combinaties van kleuren. 

Verzorging van de Brits Langhaar

In tegenstelling tot de Brits Korthaar, heeft de halflange vacht van de Brits Langhaar meer verzorging nodig. Zo kunnen er klitten en knopen in de ondervacht komen. Dit voorkom je door minimaal een keer per week je kat grondig te borstelen met een borstel voor een lange vacht. Hier begin je het liefst zo jong mogelijk mee, zodat jouw kat snel went aan het borstelen. Vergeet niet om na het borstelen je Brits Langhaar een beloning te geven.

Natuurlijk moeten ook eens in de zoveel tijd de nageltjes bijgevijld worden, met een elektronische nagelvijl.

Brits Langhaar levensverwachting

Hoe oud wordt een Brits Langhaar eigenlijk? Een Brits Langhaar wordt tussen de 10 en 12 jaar oud. Dit komt overeen met de levensverwachting van een Brits Korthaar. Natuurlijk kan het altijd voorkomen dat er uitschieters zijn naar 15 jaar of ouder. 

Brits Langhaar kittens

Omdat de Britse Langhaar een relatief jong ras is, wordt deze nog niet door alle fokkerijen erkend. Er zijn inmiddels Verenigingen die de Britse Langhaar wél erkennen. Omdat het zo’n jong ras is, is er bij de Britse Langhaar kat een brede variatie in uiterlijke kenmerken zichtbaar. Dit is bijvoorbeeld in vachtlengte, maar ook in gewicht en grootte. Een rasstandaard ontstaat pas na enkele jaren.

Je begrijpt dus dat er bij het kopen van een Brits Langhaar kitten wel het een en ander komt kijken. Het hebben van een kat brengt daarnaast ook wat organisatie met zich mee. Overweeg je een Brits Langhaar te kopen? Stel jezelf dan de volgende vragen:

  • Wil je een kater of poes?
  • Welke uiterlijke kenmerken vind je belangrijk? Vachtlengte of grootte bijvoorbeeld.
  • Naar welke kleur gaat je voorkeur uit? Britse Langharen zijn er in veel uiteenlopende kleuren.
  • Welke fokker kies je? Er zijn verschillende Britse Langhaar fokkers in Nederland welke allemaal de focus op andere kenmerken hebben. 

Brits Langhaar kopen

Het is belangrijk om voor je overgaat tot de aanschaf van een Brits Langhaar kitten, je goed te verdiepen in waar je jouw kat of kitten het beste kunt kopen. Kijk naar de verschillende fokkers en neem contact met ze op als je meer informatie wenst. Wil je graag een herplaatser? Dan zul je goed moeten zoeken bij de verschillende asiels in Nederland.

Kijk uit met Britse Langharen die op Marktplaats worden aangeboden. Het kan hier om broodfokkers gaan. Deze fokkers krijgen het liefst zoveel mogelijk netjes, enkel en alleen voor de verkoop. Het welzijn van mama en kittens staat hier niet voorop. Ook is er vaak minder aandacht voor erfelijke ziekten en juiste stamboomlijnen.

Brits Langhaar benodigdheden

Natuurlijk heeft ook een Brits Langhaar de nodige kattenspullen nodig. Daarvoor ben je bij Poezenbazen aan het juiste adres! Wat dacht je van een mooie kattenbak? En natuurlijk mogen een leuke voerbak, handige krabpaal en de lekkerste kattenvoer niet ontbreken. Heb je vragen over de benodigdheden voor jouw Brits Langhaar? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!

De leukste Brits Langhaar namen

Verwelkom je binnenkort een Brits Langhaar? Gefeliciteerd! Ben je nog op zoek naar een leuke en unieke naam voor jouw poes, kater of kitten? Bij Poezenbazen hebben we een overzicht van de leukste kattennamen voor je op een rij gezet. Handig ter inspiratie! Laat de gekozen naam vooral achter in de reacties, vinden we leuk.

Shop alle benodigdheden voor je Britse Langhaar bij ons

Voor je jouw Brits Langhaar verwelkomd in huis, is het belangrijk dat je jouw huis inricht als een fijn thuis voor je poezelige gezinslid. Bij Poezenbazen kun je gelukkig alles wat je nodig hebt kopen. Bekijk ons brede assortiment en zorg ervoor dat je alles in huis hebt voor jouw pluizenbol bij je komt wonen.

 

Verzeker jouw kat of poes vandaag nog!


Met een kattenverzekering dek je jezelf (en je kat) tegen kosten bij ziekte, een ongeval of andere gezondheidsproblemen van je kat. Zo betaal je maandelijks een relatief laag bedrag en verzeker je je kat tegen hoge ziektekosten. Voorkom problemen, sluit een verzekering voor je kat af!

Voordelen van een kattenverzekering:

  • Biedt gemoedsrust
  • Medische kostendekking
  • Financiële bescherming
  • Preventieve zorg

Vind jouw ideale verzekering