Perzische langhaar: alles wat je moet weten!

Perzische langhaar: alles wat je moet weten!

De Perzisch Langhaar, ook wel een Pers genoemd, is een kattenras met een bijzonder uiterlijk door haar platte snuit en lange haren. Het ras is ontzettend aanhankelijk, rustig en heel erg vriendelijk. Een echt maatje voor het leven dus! Overweeg je om een Perzische Langhaar aan te schaffen? In deze blogpost lees je alles over de Perzische Langhaar, van het karakter tot de vachtkleuren! 

Dit is de Perzische Langhaar

De Pers is een echte raskat en heeft een heel rustig karakter. Perzen zijn niet zo speels. Dit maakt dat ze beter geschikt zijn als binnenkat. Ze zijn ontzettend fan van slapen, en dan vooral op schoot of op een ander zacht plekje! Schaf dus een goede kattenmand aan. Ze hebben een heel vredelievend karakter en vechten niet snel. Ook zullen ze niet snel lelijk doen tegen hun baasje. De Perzische Langhaar is een echt gezelschapsdier die niet graag alleen is.

Het karakter van de Perzische Langhaar

De Perzische Langhaar staat bekend als een lieve, rustige en aanhankelijke kat. Over het algemeen zijn het echte schootkatten en genieten ze ontzettend van de aandacht die je aan ze geeft. Ze zijn niet erg speels. De Pers heeft een zachte stem en miauwt weinig. Er kunnen uiteraard wel kleine verschillen in karakter voorkomen.

Deze spullen heb je nodig voor jouw Pers

Om jouw Perzische kat een fijn thuis te kunnen bieden, heb je wel het een en ander nodig in huis. Bij Poezenbazen scoor je alle benodigdheden en leuke spulletjes om het jouw nieuwste gezinslid zo plezierig mogelijk te maken.

Uiterlijk van de Perzische Langhaar

Wist je dat de Pers hét prototype is van de langharige katten? De haren zijn gemiddeld tussen de 10 en 20 centimeter lang. Hierdoor raakt de vacht gemakkelijk in de klit. Dagelijks kammen is daarom van belang. De Pers is een middelgrote kat met een gedrongen lichaamsbouw. Perzische katten hebben een ronde en massieve kop, volle wangen en kleine oren. Ook de neus is vrij kort en breed, in vergelijking met andere kattenrassen. 

Perzen hebben daarnaast korte, maar sterke poten. Ook hebben ze een heel volle staart. De vachtkleuren van een Pers zijn divers. Er zijn honderden verschillende variaties mogelijk. Eenkleurig, tweekleurig, driekleurig en tabby zijn hier enkele voorbeelden van. Ook de oogkleur van Perzische Langharen kan ontzettend variëren. 

Verzorging van de Perzische Langhaar

Het is belangrijk om een Pers vanaf jonge leeftijd al te laten wennen aan het borstelen van de vacht. Door de lange vacht is het noodzakelijk om meerdere malen per week of zelfs dagelijks te borstelen. Bijvoorbeeld om klitten en vervilting te voorkomen. Doe je dit niet? Dan kunnen klitten en vervilting extreme huidaandoeningen veroorzaken. Goede vachtverzorging is noodzakelijk en dit moet je zeker meenemen in je overweging om een Perzische kat aan te schaffen.

Je kunt voor de vachtverzorging het beste gebruikmaken van metalen kammen en een borstel van natuurhaar. Ook kun je, ter bevordering van de vachtkwaliteit, een Pers ongeveer twee keer per jaar wassen met speciale kattenshampoo. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig de ogen en oren schoon te maken en de tanden te poetsen. De nageltjes moet je natuurlijk ook niet vergeten!

Specifieke ziektes bij de Perzische Langhaar

Perzen hebben door de vorm van hun kop vaak last van tranende ogen. Dit komt vaak door afwijkingen aan de traanbuizen. Ook hebben ze kans op huidontstekingen in de plooien rondom hun platte neus. 

Dit zijn erfelijke afwijkingen die enkel voorkomen bij de Pers:

  • PKD (Polycystic Kidney Disease)
  • BOAS (Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome)

Levensverwachting van de Perzische Langhaar

Een Perzische Langhaar wordt gemiddeld 14 jaar oud.

Perzische Langhaar kitten kopen

Een Perzische Langhaar met een stamboom kun je aanschaffen via een fokker van een aangesloten rasvereniging. Veel Nederlandse fokkers van de Perzische Langhaar houden kittens tot 13 weken bij hun moeder, voor ze naar hun nieuwe baasje mogen. 

De prijzen van een Perzische kitten variëren tussen de 400 en 1.500 euro, afhankelijk van de bloedlijn, stamboom en voorouders. Ga je in het asiel op zoek naar een Pers? Dan zijn de kosten aanzienlijk lager.

Bestel alle spullen voor jouw Perzische poes

Poezenbazen heeft een breed assortiment met alle benodigdheden voor Perzische poezen. Duik in het aanbod en ontdek alle spulletjes die jij voor jouw pluizenbol kunt aanschaffen. Iedere bestelling versturen wij zo snel mogelijk, zodat jij helemaal klaar bent voor de komst van je nieuwste gezinslid. Heb je vragen over je bestelling? Neem dan contact met onze supportafdeling op.

Verzeker jouw kat of poes vandaag nog!


Met een kattenverzekering dek je jezelf (en je kat) tegen kosten bij ziekte, een ongeval of andere gezondheidsproblemen van je kat. Zo betaal je maandelijks een relatief laag bedrag en verzeker je je kat tegen hoge ziektekosten. Voorkom problemen, sluit een verzekering voor je kat af!

Voordelen van een kattenverzekering:

  • Biedt gemoedsrust
  • Medische kostendekking
  • Financiële bescherming
  • Preventieve zorg

Vind jouw ideale verzekering