Hoeveel slaapt een kat?

Hoeveel slaapt een kat?

Wist je dat jouw kat meer dan de helft van de dag slaapt? Katten slapen nou eenmaal erg veel. Het zijn lekker luie beestjes. Maar hoeveel slaapt een kat nou? En hoe slaapt een kat het liefst? In dit blog geven wij antwoord op deze vragen. Zet de kattenmand maar klaar en laat ze lekker dutten!

Hoeveel slaapt een kat?

Een volwassen kat heeft gemiddeld 13-16 uur slaap nodig. 16 uur slaap...? Wij snappen dat dit voor ons Poezenbazen veel lijkt, maar voor katten is dit een normale hoeveelheid slaap. Katten hebben zoveel slaap nodig, omdat zij op deze manier energie besparen. Daarbij zijn katten nachtdieren en worden ze 's nachts actief. Vaak slapen ze meer overdag. Als een kat slaapt, dan is het meestal in etappes. Een kat slaapt natuurlijk nooit zo lang aan één stuk door. Meestal zijn dit powernaps van ongeveer 30 minuten. Hoe heerlijk klinkt dat?

Hoeveel uur slaapt een kitten?

Wist je dat Kittens nog meer slapen? Kittens slapen gemiddeld 20 uur per dag. Dat is 90% van de dag! Kittens moeten in de eerste weken nog veel ontwikkelen. Wist je dat een kitten binnen de eerste week verdubbelt qua groei. Dit kost super veel energie. Ook ontwikkelen de hersenen van een kitten zich tijdens het slapen. Geef je kitten dus vooral genoeg rust! Hoe ouder een kitten wordt, hoe minder lang ze zullen slapen en hoe zelfstandiger ze worden. In de eerste weken zal de kitten nog bij zijn of haar moeder en broertjes of zusjes blijven liggen. Dit komt omdat een kitten zichzelf nog niet op temperatuur kan houden. De vacht van andere katten is lekker warm. Ze voelen zich ook veiliger als ze bij hun moeder liggen. Super schattig!

Hoeveel slaapt een oudere kat?

Voor oudere katten is het normaal om rond de 20 uur te slapen. Bij oudere katten speelt dementie vaak op. Hierdoor verandert het ritme van een kat en kan hij onregelmatig gedrag vertonen. Zo is het normaal voor het beestje om te gaan krabben aan de deur om 4 uur ‘s nachts, aangezien hij naar buiten wil.


Hoe slaapt een kat het liefst?

Deze luilakken slapen gemiddeld 16-20 op een dag door in dromenland, maar hoe slapen katten het liefst? Katten hebben ook voorkeuren voor slaapplekjes. Hieronder staan de fijnste conditie voor jouw kat om in te slapen:

 • In een super zachte kattenmand van bijvoorbeeld pluche of nepbont.
 • Laat jouw kat eens bij jou in bed slapen, houden ze van!
 • Zorg voor een lekkere warme slaapplek, ook katten haten de kou.
 • Laat de kat lekker hoog slapen, katten houden van overzicht.
 • Maak weinig tot geen lawaai, katten houden van rust!
 • Koop een kattenholletje, katten voelen zich veilig en beschermd in een holletje.

Met deze slaap condities zal jouw kat heeeeeeerlijk dromen!

Laat jouw kat lekker slapen!

Natuurlijk kan een kat niet lekker slapen zonder een comfy kattenbedje. Daarom hebben wij bij Poezenbazen de lekkerste kattenmanden voor jouw kat, zoals deze heerlijke donut of kussen. Wij kunnen jullie beloven dat katten heel gelukkig worden van een lekker schoonheidsslaapje.

 

Madison - Katten kussen - Velours Lounge Cushion - 120 x 90 x 15 cm - Groot - Groen

 • 100% polyester
 • Heerlijk zacht
 • Makkelijk schoon te maken
Bekijk product
AFP Lambswool Donut Bed Grijs

AFP Lambswool Donut Bed Grijs

 • Superzacht hoogpolige pluche binnenkant
 • Microsuède buitenkant
 • Ondersteuning en maximaal comfort
Bekijk product

 

Nog meer katten weetjes?

Wil je nog meer leuke feitjes weten over jouw kat? Lees dan dit blog over de 7 kattenweetjes die je nog niet wist. Onze catfluencers willen mededelen aan alle Poezenbazen: geef je kat lekker wat te snoepen, speel wat met hem en zorg dat hij lekker kan slapen. Zo zal jouw kat een droom leven leiden. Meoowww! 

 

Verzeker jouw kat of poes vandaag nog!


Met een kattenverzekering dek je jezelf (en je kat) tegen kosten bij ziekte, een ongeval of andere gezondheidsproblemen van je kat. Zo betaal je maandelijks een relatief laag bedrag en verzeker je je kat tegen hoge ziektekosten. Voorkom problemen, sluit een verzekering voor je kat af!

Voordelen van een kattenverzekering:

 • Biedt gemoedsrust
 • Medische kostendekking
 • Financiële bescherming
 • Preventieve zorg

Vind jouw ideale verzekering