Siamese kat: Dit moet je weten over dit kattenras

Siamese kat: Dit moet je weten over dit kattenras

Oorsprong van kattenras de Siamees

De Siamees of Siamese kat kent haar oorsprong in het vroegere Siam, wat tegenwoordig als Thailand bekend staat. Omstreeks het begin van de 14e eeuw werd het Oosterse kattenras voor het eerst gesignaleerd. De bekendste Siamees is de legendarische tempelkat van de Koning van Siam.

De toenmalige koning vond de katten fantastisch en dat was niet alleen omdat ze er prachtig uitzien. Als we de overlevering mogen geloven fungeren ze ook uitstekend als lijfwachten (bodyguards).  Het verhaal gaat namelijk dat de katten bovenop de pilaren rondom de troon van de koning zaten en in het geval de koning door iemand die op audiëntie kwam bedreigd werd sprongen ze vanaf de grote hoogte naar beneden op de persoon in kwestie, wat vaak leidde tot een valpartij, en krabden ze zelfs in zijn gezicht.

Vanaf 1884 kwamen de eerste Europeanen in aanraking met het kattenras. Dat kwam omdat Engelse diplomaten werkzaam in Bangkok twee katten cadeau kregen van de Koning van Siam. Bij hun terugtocht naar Engeland namen zij deze katten mee en nam de populariteit gestaag toe. De opvallende uiterlijke kenmerken en het karakter van Siamezen sprongen er namelijk echt uit.

Hoe ziet een Siamese kat eruit?

De Siamese kat kenmerkt zich door een middelgroot gespierd en lenige lijf, prachtige blauwe ogen en mooi contrasterende kleuren tussen de lichaams- en pointkleuren. Hieronder beschrijven we de typische Siamees per lichaamsdeel zoals fokkers die graag terugzien.

Kop: Het kopje heeft een driehoekigere vorm die perfect samenvalt met de grote, schuin gezette oren. Dit vormt een mooie driehoek. Het mooiste is als de kin niet te ver uitsteekt, maar ook niet te ver terugwijkt naar achteren. Het moet echt gaan om een vloeiende lijn.

Ogen: De ogen hebben een amandelvorm, staan ietwat schuin in het gezicht geplaatst en kennen een zuivere donkerblauwe kleur.

Oren: De oren zijn relatief groot en staan schuin op de kop.

Romp/lichaam: Het lichaam heeft een elegante, wat gespierde en lenige bouw. Dit geeft een sierlijke, majestueuze uitstraling.

Pootjes en voetjes: De voetjes hebben een ovale vorm en de pootjes zijn relatief lang en dun vergeleken met andere middelgrote kattenrassen.

Staart: De staart is ook lang en heeft iets weg van een zweep. Dat komt omdat hij lang is en aan het einde spits afloopt.

Vacht en kleuren: Siamezen hebben over het algemeen een dunnen ondervacht, die zijdezacht aanvoelt. Bij geboorte hebben ze vaak een wit gekleurde vacht die in de aanloop van het eerste levensjaar een prachtige pointkleur gaat krijgen. Van origine heeft een Siamese een van deze kleuren: seal-, blue-, chocolate- en lilacpoint. Daarnaast zijn er in tortie en tortietabby. Cinnamon-, fawn-, smoke-, silvertabby- en bi/tricolourpoint kleuren.

Gewicht: Waar Siamese katers net iets meer dan 5 kilo wegen bij een volwassen leeftijd, wegen de poezen doorgaans net onder de vijf kilogram.

Maximale leeftijd: De meeste Siamezen worden 15 jaar of ouder. Lees hier meer over kattenjaren.

Karakter van een Siamees

Siamese katten zijn een super intelligent, zeer op de mens gericht kattenras, die bij velen bekend staan om hun geluid en praatgedrag (ze maken een soort praatgeluidjes). Haal je dit katje in huis houd er dan wel rekening mee dat hij of zij je de oren van je kop kan praten. Sommigen praten non-stop door, terwijl anderen alleen geluid maken als ze iets willen duidelijk maken. Dit ras vraagt redelijk wat aandacht en vind het fijn liefde te krijgen. Ze houden er daarnaast van op onderzoek uit te gaan en nieuwe dingen in hun omgeving uitgebreid te inspecteren. Daarbij vinden ze het leuk als het een beetje moeilijk is, ook als je als poezenbaasje helemaal niet de bedoeling had dat er gespeeld zou gaan worden. Keukenkastje worden vakkundig opengemaakt, hydrokorrels slingeren uit een plantenbak en bedenk het maar. Iets nieuws in het interieur moet uitvoerig onderzocht worden. Daarentegen vinden ze het ook erg fijn om af en toe heerlijk te luieren op de krant die je wilt lezen of het toetsenbord van je pc. Logisch toch?

Wat belangrijk is om te weten is dat de Siamees kat van oudsher hetzelfde werd opgevoed als honden. Ze leren balletjes en speeltjes apporteren en werden met een riem en halsband buiten uitgelaten.

Wanneer het moet kan een Siamees zich kranig verweren, over het algemeen zijn het heel vredelievende dieren, maar als er gevaar dreigt staan ze hun mannetje. Net als vroeger toen ze in de tempel van de Siamese koning plaats namen. Zelfs voor honden zijn ze niet bang.

Het lijkt wel of Siamese katten de gedachten van het baasje telepathisch aanvoelen. Ze kijken je recht in je ogen aan en voelen uitstekend aan wanneer je troost zoekt. Daarbij vinden ze het heerlijk om tegen je aan te kroelen en een dutje bij jou in bed te doen.

Behandel je Siamees als een prins of prinses, want ze houden niet van een slordige, matige verzorging. Eten wat ze al eerder niet lekker vonden gaan ze echt niet nog een kans geven en een vieze kattenbak is een echte no-no. Zorg dus voor een schoon huis, want dat wordt erg gewaardeerd. Onder de indruk van het karakter van een Siamees? Lees dan snel onze tips over het kopen van een Siamese kat.

Siamese kat kopen?

Wil je een Siamees kopen met een bewezen stamboom? Dan kun je dat het best doen via een fokker die is aangesloten bij een rasclub of werkgroep. Het is belangrijk dat de moederpoes aanwezig is bij het nest en dat de kitten in een huiselijke omgeving opgroeit. De fokker moet de kitten goed socialiseren en de kitten moet natuurlijk zijn ingeënt, ontwormd en gechipt.

De prijs van een Siamese kitten begint bij zo’n 500 euro. Zijn de katten gefokt voor shows? Dan lopen de prijzen zelfs op tot 750 tot 1000 euro. Wil je het liever wat goedkoper? Dan kun je het best op zoek gaan bij asielen of rasverenigingen. Boven op de aanschafkosten van de kat moet je natuurlijk ook rekening houden met kosten voor je kattenuitzet, zoals een kattenmand, krabpaal en speeltjes.

Leuke namen voor een Siamees

Jouw nieuwe Siamese kitten moet natuurlijk een passende naam krijgen, maar hoe kies je die? Bekijk hier ons overzicht van alle kattennamen of doe alvast inspiratie op met het lijstje wat nu volgt.

Wat dacht je namelijk van een echte Thaise naam? Dat past goed bij de Siamese achtergrond van je kat.

Thaise (Siamese) poezennamen (op alfabetische volgorde)

 • Kanya
 • Lawan
 • Phailin
 • Mali
 • Sumalee
 • Sunee
 • Vanida
 • Lam
 • Yindee

Thaise (Siamese) kattennamen (op alfabetische volgorde)

 • Aran
 • Lawan
 • Yindee
 • Sunan

Overtuigd van dit prachtige kattenras?

Dan raden we je aan contact op te nemen met een gecertificeerde fokker van Siamese katten. Zij kunnen nagaan of het ras past bij jouw leefsituatie, kunnen bij de geboorte van een kitten aan jou denken en geven heldere tips voor de verzorging van jouw nieuwe katje.

Verzeker jouw kat of poes vandaag nog!


Met een kattenverzekering dek je jezelf (en je kat) tegen kosten bij ziekte, een ongeval of andere gezondheidsproblemen van je kat. Zo betaal je maandelijks een relatief laag bedrag en verzeker je je kat tegen hoge ziektekosten. Voorkom problemen, sluit een verzekering voor je kat af!

Voordelen van een kattenverzekering:

 • Biedt gemoedsrust
 • Medische kostendekking
 • Financiële bescherming
 • Preventieve zorg

Vind jouw ideale verzekering