Kattenjaren in mensenjaren: Hoe zit dat nou?

Purrrrh. Wat een moeilijke vraag. Wil je echt weten hoeveel kattenjaren er in mensenjaren zitten? Oké, we gaan het je vertellen!

1 mensenjaar staat gelijk aan 4,5 kattenjaren

De kattenleeftijd kan je bepalen door te kijken naar de verhouding tussen het aantal jaren dat een mens en een kat leven. De oudste kat op dit moment is 26 jaar, terwijl de oudste mens nu 116 jaar is. Als je 116 deelt door 26 kom je ongeveer op 4,5. Dat betekent dat elk mensenjaar 4,5 kattenjaar beslaat. Gemiddeld worden katten trouwens 14 jaar oud.

Catfluencer Boppe: "Nu moet je niet denken dat die mensen het beter dan ons hebben. Wij genieten intens veel tijdens ons kattenbestaan. Zo hoeven we niet te werken, want dat doet het baasje voor ons. Ideaal toch?"

Of geldt er toch een andere verhouding?

Je kunt echter ook op een andere manier kijken naar kattenjaren en kattenleeftijd. De ontwikkeling van kitten naar kat gaat namelijk veel sneller dan die van baby naar volwassene. Katten zijn gewoon beter ontworpen!

Kijk maar eens naar de verschillen in ontwikkeling tussen kat en mens:

Periode Mens Kat Verschil
Draagtijd 9 maanden 9 weken 4x
Melkgebit 30 maanden 6 weken 21x
Blijvend gebit 13 jaar 6 maanden 26x
Puberteit 14 jaar 9 maanden 19x
Volwassen 18 jaar 20 maanden

11x

Ja, je ziet het goed. Jouw kat is veel eerder volwassen geworden dan jij. Hij begint al aan zijn puberteit als jij net geboren bent! Is het niet tijd om dat meer te gaan waarderen, beste poezenbaas? Trakteer je lieve huisgenoot eens op wat lekkers, een nieuw kattenspeeltje of mand

Recente reacties

 • Poezenbazen.nl

  Kiwi

  Hi Lia,

  Leuk dat je een berichtje achterlaat en met ons meedenkt!

  Vriendelijke groet,
  Kiwi de Kater

 • Lia

  Tuesday 17 / 09 / 2019

  He Poezenbaas, Hele mooie website! De titel van dit artikel moet zijn : 1 kattenjaar staat gelijk aan 4,5 mensjaren. Veel succes!

 • Bart Stam

  Tuesday 17 / 09 / 2019

  Aardige weetjes en feiten, bedankt! Er staat wel een grammaticale fout in de alinea over catfluencer Boppe: 'beter dan ons' moet zijn 'beter dan wij'.

 • victoria

  Tuesday 17 / 09 / 2019

  mijn sokje kat meisje is ak 18 ög

Laat ook een reactie achter