Kattenjaren in mensenjaren: Hoe zit dat nou?

Kattenjaren in mensenjaren: Hoe zit dat nou?

Purrrrh. Wat een moeilijke vraag. Jouw poes blijft natuurlijk altijd je kleine vriend, maar ondanks zijn kleine, schattig snoet is hij toch sneller volwassen dan je denkt. Wil je echt weten hoeveel kattenjaren er in mensenjaren zitten? Oké, we gaan het je vertellen!

Het antwoord is ingewikkelder dan je denkt

Ja, dat lees je goed. Als je de kattenleeftijd wilt omrekenen naar mensenjaren is er geen simpel antwoord. 1 + 1 = 2 gaat zeker niet op als je het hebt over het omrekenen van kattenjaren naar mensenjaren. Het is belangrijk dat je de kattenleeftijd per jaar bekijkt. Als kitten is de eerste zes maanden te verhouden tot 10 mensenjaren. Maar, dit betekent helaas niet dat een kat van een jaar oud in mensenjaren 20 jaar is. Nee, een kat van 12 maanden is in mensenjaren 15 jaar. Kun je het nog volgen?

De gemiddelde leeftijd van een kat

Hoe oud je kat ook in mensenjaren is, je hoeft je niet druk te maken dat jouw huistijger uiteindelijk met een stok over straat moet. Gemiddeld worden katten 14 jaar oud. Maar, net als bij mensen geldt dat hier natuurlijk ook uitzonderingen tussen kunnen zitten. En vergeet niet, net als mensen worden ook katten telkens een stukje ouder. 

Catfluencer Boppe heeft nog wel iets te zeggen als het gaat om kattenjaren. Hij vertelt: "Nu moet je niet denken dat die mensen het beter dan ons hebben. Wij genieten intens veel tijdens ons kattenbestaan. Zo hoeven we niet te werken, want dat doet het baasje voor ons. Ideaal toch?"

De ontwikkeling van kitten tot kat

Je kunt echter ook op een andere manier kijken naar kattenjaren en het achterhalen van de leeftijd van je kat. De ontwikkeling van kitten naar kat gaat namelijk veel sneller dan die van baby naar volwassene. Een kitten mag je een kitten noemen totdat hij zes maanden oud is. Deze leeftijd is ongeveer gelijk aan nul tot tien jaar voor mensen. Vanaf zeven maanden is jouw kat een echte tiener. Deze leeftijd staat dan weer gelijk aan ongeveer 12 tot 24 jaar voor mensen. Als het gaat om de ontwikkeling van jouw kat, is hij er dus een stuk sneller bij dan wij in mensenjaren ooit zullen kunnen.

Catfluencer Boppe: “Dit komt voor mij niet als een verrassing. Ik heb altijd al geweten dat die mensen langzame wezens waren.”

Kijk maar eens naar de verschillen in ontwikkeling tussen kat en mens:

Periode Mens Kat Verschil
Draagtijd 9 maanden 9 weken 4x
Melkgebit 30 maanden 6 weken 21x
Blijvend gebit 13 jaar 6 maanden 26x
Puberteit 14 jaar 9 maanden 19x
Volwassen 18 jaar 20 maanden

11x

Ja, je ziet het goed. Jouw kat is veel eerder volwassen dan jij. Hij begint al aan zijn puberteit als jij net geboren bent! Is het niet tijd om dat meer te gaan waarderen, beste poezenbaas? Voor je het weet is je kitten geen kitten meer en gedraagt hij zich als een volwassen kater. Om wat meer te genieten van je tijd met je lieve huisgenoot, kun je hem eens trakteren op wat lekkers, een nieuw kattenspeeltje of mand

 

Verzeker jouw kat of poes vandaag nog!


Met een kattenverzekering dek je jezelf (en je kat) tegen kosten bij ziekte, een ongeval of andere gezondheidsproblemen van je kat. Zo betaal je maandelijks een relatief laag bedrag en verzeker je je kat tegen hoge ziektekosten. Voorkom problemen, sluit een verzekering voor je kat af!

Voordelen van een kattenverzekering:

  • Biedt gemoedsrust
  • Medische kostendekking
  • Financiële bescherming
  • Preventieve zorg

Vind jouw ideale verzekering