Kattenluik kopen: Waar moet je op letten?

Kattenluik kopen: Waar moet je op letten?

Naar buiten gaan is superleuk! We struinen de buurt af, spelen met buurtkatten en beveiligen je huis. We houden er alleen niet van om voor een dichte deur komen te staan. We zijn super zelfstandig en bepalen zelf wel of we naar binnen of buiten willen. Gun ons die speelruimte en voorzie de buitendeur van een kattenluik.

Binnen- of buitenkatten?

binnenkat

Sommige katten houden er niet van om naar buiten te gaan, of ze zijn er door hun opvoeding niet aan gewend. Deze katten noemen we binnenkatten. De meeste katten houden er echter wel van om buiten te buurten, deze buitenkatten hebben baat bij een kattenluikje. Er zijn ook situaties waarbij je voor binnenkatten een kattenluik kan gebruiken, zoals het voorzien van toegang tot een bepaalde kamer binnenshuis.

Handmatig instelbaar of automatisch?

Kattenluiken zijn onder te verdelen in handmatig instelbare en automatische modellen. De handmatig in te stellen kattenluiken bedien je met een draaiknopje. Hiermee stel je in of een kat naar buiten of binnen mag gaan. Vaak zijn er meerdere standen, zoals van binnen naar buiten mag, maar andersom niet. De instelling is afhankelijk van de specifieke situatie. Stel je wilt je huis even stofzuigen, dan mogen de katten tijdelijk niet naar binnen. Of het is etenstijd, dan wil je niet dat ze nog naar buiten kunnen gaan.

De automatische kattenluiken werken met een chipset of magneetsensor. Bij deze modellen herkent het luik je kat aan zijn halsband en alleen hij of zij kan daarna door het deurtje. Andere katten, zonder halsband met een specifiek kenmerk, wordt de toegang ontzegt. Fijn voor je kat, want dan worden zijn kattenbrokjes niet stiekem door een andere kat opgepeuzeld.

Voor meerdere katten?

Het aantal katten in huis bepaald ook welk kattenluik geschikt is. Bij meerdere katten kun je geen gebruik maken van een standaard kattenluik met chip. Het model dat je kiest moet namelijk in staat zijn meerdere halsbanden (met chip) te herkennen. Een kattenluik die dat kan is de Petsafe kattenluik microchip bruin.

Tip: Lees ook onze review van de top 5 kattenluiken.

Doe je kat een plezier en koop een kattenluik

Nu je weet waar je rekening mee moet houden bij het uitzoeken van een kattenluik hopen we dat je overtuigd bent van de noodzaak van een privédeur voor je kat. Als je toch bezig bent kijk dan ook even voor een kattenbak, lekker kattenvoer of de nieuwste kattenspeeltjes. Wedden dat het gewaardeerd wordt!

Verzeker jouw kat of poes vandaag nog!


Met een kattenverzekering dek je jezelf (en je kat) tegen kosten bij ziekte, een ongeval of andere gezondheidsproblemen van je kat. Zo betaal je maandelijks een relatief laag bedrag en verzeker je je kat tegen hoge ziektekosten. Voorkom problemen, sluit een verzekering voor je kat af!

Voordelen van een kattenverzekering:

  • Biedt gemoedsrust
  • Medische kostendekking
  • Financiële bescherming
  • Preventieve zorg

Vind jouw ideale verzekering