Hoeveel levens heeft een kat?

Het gezegde gaat dat een kat negen levens heeft. Nu vraag je je misschien af waar is dat op gebaseerd en is er een kern van waarheid te vinden? 

Een kat heeft volgens de overlevering negen levens. Dit kent haar oorsprong uit de Egyptische oudheid waar katten als zeer veerkrachtig, sterk en heilig werden gezien. Zo speciaal zelfs dat meerdere Egyptische goden uitgebeeld werden als katten. Er was zelfs een speciale kattengod Atum-Ra. Getallen met drie of een veelvoud ervan (3x3=9) werden door hen als goddelijk gezien. 

Een kat komt altijd op zijn pootjes terecht

Deze uitspraak ken je waarschijnlijk ook al. Een kat die valt weet zich altijd zo te draaien dat hij met de pootjes eerst de grond raakt. Dit komt omdat katten erg flexibele gewrichten kennen en een rekbare huid hebben. Het is natuurlijk wel belangrijk dat de kat de tijd heeft zich om te kunnen draaien, bij een val van een lage hoogte is dat niet altijd het geval.

Daarnaast zorgt de lichaamsbouw van een kat ervoor dat hij goed tegen ziektes en verwondingen kan. Onder de vacht zit een dun vetlaag die goed beschermt tegen ziektekiemen en verwondingen. 

Het is dus niet verwonderlijk dat de oude Egyptenaren de kat negen levens hebben toegedicht. Jouw kat kan namelijk wel tegen een stootje. Tijd dus om je kat te verwennen met een stootbestendige krabpaal!

Katten blijven ook een groot deel van hun kattenjaren hangen in de volwassenfase. Ze groeien namelijk snel van kitten naar volwassene op en zijn slechts een korte tijd bejaard. Tijdens de volwassenfase zijn ze erg gezond en kunnen ze alles aan, het maakt niet uit met welk uitdagend speeltje je op de proppen komt. Ze weten er wel raad mee! 

Recente reacties

 • mrpussyslayer

  Tuesday 24 / 09 / 2019

  Ik hou van pussy.

 • Poesliefhebber

  Tuesday 24 / 09 / 2019

  ik hou van katten doodmaken en opeten.

 • Katertje

  Tuesday 24 / 09 / 2019

  Ik vind katten superstom!!!!!!!!!!!!
  Mijn grootste tip:
  neem geen kat/poes in huis!!!!!!!!!

  Katertje de kater

 • Poezenbazen.nl

  Kiwi

  Hi 'Ik mag geen naam vertellen, sorry'!

  Dat klopt helemaal. In het oude Egypte waren wij heilig. Nou moeten we eerlijk zeggen dat wij onszelf nog steeds heeeeel belangrijk vinden hoor. Wij brengen namelijk ook geluk! #luckycat!

  Groetjes,
  Kiwi de Kater

 • ik mag geen naam vertellen. sorry

  Tuesday 24 / 09 / 2019

  Ik vind dat je er best veel over kan vertellen en het is leuk om te horen voor katliefhebbers.
  Mensen zeggen dit omdat Egypten zeiden dat ze heilig zijn.

 • Daan V

  Tuesday 24 / 09 / 2019

  @Estée Grift: het is een overlevering. Een volksverhaal dus. Niet echt. Als het wel echt zou zijn, dan zou een kat 8 keer overreden worden, zonder er direkt door te sterven. Het is hetzelfde als wanneer een mens een ongeluk heeft, en er ogenschijnlijk ongeschonden uit komt. Er wordt dan gesproken over: die heeft een engeltje op zijn/haar schouders. Heb je bij jou ooit een engeltje op je schouder zien zitten? Nee dus.

  En het ligt eraan waar een kat geraakt wordt. Vitale organen, of ‘t koppie geraakt? Grote kans dat de kat een enkeltje heeft gekregen naar de kattenhemel.

 • Sofie

  Tuesday 24 / 09 / 2019

  Née ze hebben gewoon maar een leven meer

 • Stefanie

  Tuesday 24 / 09 / 2019

  Nee

 • Stefanie

  Tuesday 24 / 09 / 2019

  Nee dan is die dood en hij leeft dan ook niet meer als hij word overleden

 • Stefanie

  Tuesday 24 / 09 / 2019

  Kan je meer vertellen of de levens van de katten

 • Estée Grift

  Tuesday 24 / 09 / 2019

  maar wat als de kat neergeschoten word? heeft hij dan nog 8 levens over?

Laat ook een reactie achter