De nagels van mijn kat knippen: is dat belangrijk?

De nagels van mijn kat knippen: is dat belangrijk?

Je kent het wel: lekker aan het kroelen met je kat en dan zitten plotseling de pootjes vast in jouw nieuwe winter trui. De nagels zijn te lang en ze moeten geknipt worden. In dit blog lees je hoe je dat moet doen en waar je op moet letten.

Waarom moet je de nagels knippen van je kat?

De reden dat je de nagels van jouw kat of poes moet knippen, is omdat het voor de kat zelf pijnlijk kan zijn. Zo kunnen er er bijvoorbeeld scheurtjes in de nagels ontstaan of ze kunnen pijn ervaren als de nagels ergens blijven hangen. Ook kunnen er snel krassen in je meubels, kussens of kleding komen. Een krabpaal helpt om dit te voorkomen. Is jouw kat vaak buiten? Dan is dit meestal niet nodig om de nagels te knippen, omdat de nagels vanzelf slijten.

Hoe knip je de nagels van je kat?

Oké, je wilt de nagels knippen van je kat of poes. Hoe doe je dat? Met een speciaal nagelknipper voor jouw kat! De nagelknipper die wij gebruiken, is bedoeld voor platte nagels. Katten hebben ronde, wat dikkere nagels. Daarom wordt het gebruik van een normale nagelknipper sterk afgeraden. Hieronder lees je drie stappen die je kunt doorlopen bij het knippen van de nagels van jouw kat of poes:

  1. Houd je kat rustig vast en masseer het pootje van tevoren.
  2. Zodra jouw kat er comfortabel bij zit, geef je het pootje een zachte druk
  3. De nagels komen er dan uit, zodat je het puntje eraf kunt knippen.

Extra tips voor het knippen van de nagels van je kat

Knip nooit het roze gedeelte af. Dit is ’het leven’ van de nagel en dit wil je niet beschadigen. Hier in knippen is namelijk pijnlijk en kan tot leiden tot een bloeding. Je herkent dit stukje aan de roze kleur. Knip daarom een paar millimeter van het roze stukje af.

Tip: Knip de nagels van je kat net nadat ze wakker geworden is. Zo is jouw kat wat rustiger en zit ze vaak makkelijker stil als je bezig bent met de pootjes.

Een krabpaal als oplossing voor te lange nagels

Een extra reden waarom je de nagels van je kat moet knippen, is omdat nagels kunnen ontwikkelen tot ingegroeide nagels. Deze kunnen daarna ontsteken. Daarom is een krabpaal van groot belang. Naast dat het de nagels scherp en gezond houdt, is het leuk voor de kat om ermee te spelen!

De beste kattenproducten vind je bij Poezenbazen!

Denk je nu bij jezelf: ik wil een krabpaal. Zoek niet verder! Vind alle kattenproducten die jij nodig hebt in onze webshop! Heb jij al een krabpaal? Check dan de krabmatten of luxe kattenmeubel voor dé perfecte plek om te spinnen.