6 tips om je poes af te koelen tijdens de zomer

6 tips om je poes af te koelen tijdens de zomer

Niemand zit te wachten op een oververhitte en klamme poes. In Nederland weet je het nooit, maar we hebben de eerste tropische dagen al gehad en de zomer is nog niet eens begonnen. Katten kunnen gelukkig goed tegen warmte, maar dat wil niet zeggen dat ze geen verkoeling kunnen gebruiken. Zorg er daarom voor dat je altijd goed voorbereid bent op de hete zomerse dagen, zodat je voldoende verkoeling kunt bieden aan je kat. Wij hebben zes tips voor je op een rijtje gezet!

1. Blijf hydrateren

Katten drinken over het algemeen niet heel veel en dat kan leiden tot een uitgedroogde poes. Ze geven graag de voorkeur aan schoon en bewegend water. In de zomer is het extra belangrijk om goed te blijven drinken. Is jouw kat een slechte drinker? Dan is een drinkfontein wellicht de oplossing. 

Een drinkfontein zorgt ervoor dat water blijft stromen en langer schoon blijft. Er is zelfs een slimme drinkfontein die bijvoorbeeld het waterniveau monitort en jou een seintje geeft. Hierdoor heb je geen omkijken meer naar het dagelijks checken van de drinkbak en drinkt je kat ook nog eens meer dan gebruikelijk. Dat is een win-win situatie tijdens de warme zomerdagen! 

2. Zorg voor een koele plek

Het klinkt als een open deur, maar zorg ervoor dat jouw kat zich ergens in een koele ruimte kan terugtrekken als hij dit nodig heeft. Een kat ligt het liefst op de grond en strekt zich dan helemaal uit. Door zich lang te maken, koelt de kat zelfs in de zon al af. Heb je een ruimte die je kunt afsluiten van zonlicht en een tegelvloer? Zorg dan dat jouw kat hier altijd in kan. Deze ruimtes zijn namelijk perfect voor een kat om af te koelen als dat buiten of ergens anders binnen niet meer lukt. 

3. Ontstress je kat

Stress kan oververhitting veroorzaken (en andersom). Zorg er daarom voor dat jouw kat tijdens hete dagen in een rustige omgeving kan chillen. Je kunt je kat ook een handje helpen met kattenkruid of een speciaal anti-stress middel voor katten. Daarmee komen ze over het algemeen heerlijk tot rust en is de kans op oververhitting direct een stuk minder groot.

4. IJsjes!

Tijdens een hittegolf kun je je kat best een keer trakteren op een lekker ijsje. Je kunt deze gemakkelijk zelf maken van lekker natvoer in een ijsvormpje. De meeste katten vinden dit heerlijk en ze zijn er wel even zoet mee. 

Laat het ijsje wel een paar minuutjes liggen voordat je het aan de kat geeft. Dan is het net wat makkelijker eetbaar.

5. Zwembad voor katten

Het moet haast niet gekker worden, maar waarom ook niet. Katten zijn ontzettend nieuwsgierig en open water is altijd een avontuur. Een speciaal kattenzwembad is de must-have voor jouw kat deze zomer. Deze badjes zijn speciaal voor katten ontworpen. Ze zijn extra stevig en niet te diep. Dit is de manier om af te koelen en toch lekker actief te blijven!

6. Catflix en chill

De belangrijkste tip is misschien wel om het lekker rustig aan te doen. Je bent zelf ook vaak een stuk minder actief als het warm is, toch? Als jouw kat iets minder speels en druk is dan gewoonlijk, is dat volkomen normaal. Laat dat ook vooral zo. Geef je kat de nodige aandacht en verkoeling, maar laat hem ook zo nu en dan met rust. Dan komen jullie samen de dag wel door!

Verzeker jouw kat of poes vandaag nog!


Met een kattenverzekering dek je jezelf (en je kat) tegen kosten bij ziekte, een ongeval of andere gezondheidsproblemen van je kat. Zo betaal je maandelijks een relatief laag bedrag en verzeker je je kat tegen hoge ziektekosten. Voorkom problemen, sluit een verzekering voor je kat af!

Voordelen van een kattenverzekering:

  • Biedt gemoedsrust
  • Medische kostendekking
  • Financiële bescherming
  • Preventieve zorg

Vind jouw ideale verzekering