Zwarte katten & ongeluk: waar komt dit vandaan?

Zwarte katten & ongeluk: waar komt dit vandaan?

Kijk jij wel eens naar een zwarte kat en denk je: oh nee, nu krijg ik last van ongeluk? En even later gaat alles fout. Of het nu bijgeloof is of niet, mensen geloven er echt in. Maar is het ook echt waar? Krijg je ongeluk van zwarte katten? In dit blog vind je alles over het verband tussen zwarte katten en ongeluk. Blijf veilig binnen en lees lekker door! 

Zwarte kat: ongeluk

Jij hebt vast wel eens meegemaakt dat je over straat liep en bij jezelf dacht aan het fabeltje over de zwarte kat die jou ongeluk kan bezorgen. Gelukkig ben je niet de enige. Sinds de middeleeuwen geloven mensen al dat zwarte katten ongeluk brengen. Deze mooie beestjes werden als heksen of duivels gezien en in de middeleeuwen waren mensen hier daadwerkelijk bang voor. Die arme beestjes hadden het zwaar toendertijd, want ze werden vaak ontweken of mishandeld. Maar waarom geloven mensen dat zwarte katten ongeluk brengen?

Waar komt het bijgeloof van de zwarte kat vandaan

Het bijgeloof over katten verschilt per land en cultuur. In Amerika werden de katten geassocieerd met hekserij en de duivel. Er zijn duizenden zwarte katten verbrand of vermoord door hun vachtkleur. Dit is toch super sneu! Gelukkig heeft de zwarte vacht ergens anders een goede betekenis. Zo geloven ze in Engeland juist dat zwarte katten geluk brengen. Dit is voortgekomen uit zeelui die altijd op zee vaarden met een zwarte kat aan boord. Dit beestje ving alle muizen, maar zorgde er ook voor dat de zeelui goed weer kregen tijdens hun vaart. Tot op de dag van vandaag zijn er in Engeland mensen die geloven dat zwarte katten geluk brengen als je ze tegenkomt. 

Zwarte katten: hekserij en de duivel

In de middeleeuwen werd er geloofd in hekserij. Mensen die zogenaamde bovennatuurlijke krachten inzetten voor misdaad en het kwaad. Men dacht dat heksen in zwarte katten konden veranderen. Vervolgens liepen zij ‘s nachts rond en iedereen die ze tegenkwamen werd vervloekt met ongeluk. De katten liepen naar bepaalde plekken om daar hand in hand te dansen in heksencirkels om rituelen uit te voeren en mensen te vervloeken. Daarom werden heksen samen met zwarte katten vroeger op de brandstapel gegooid. 

Mensen geloofden ook dat zwarte katten de reïncarnatie van Lucifer(de Duivel) waren. De Duivel brengt alleen maar onrust en bracht ongeluk aan de mensen die hij tegenkwam. Oeeeh spooky. Deze bijgeloven zijn langzamerhand naar Europa getrokken. Het is dus helemaal niet gek dat jij ze gelooft!

Neem een zwarte kat

Uiteindelijk blijft het bijgeloof en een fabeltje, maar of je erin gelooft is je eigen keuze. Wij geloven dat deze katten met een zwarte vacht hetzelfde zijn zoals iedere andere kat. Wist je dat die onschuldige zwarte katten vaker in een asiel belanden dan anders gekleurde katten? Dit heeft vaak te maken met mensen die nog geloven in dit bijgeloof. Ook Krijg je zwarte katten vaak minder mooi op foto’s, maar dit zou geen reden moeten zijn om het lieve beestje weg te doen. Toch gebeurt het maar al te vaak. Natuurlijk mag je zelf geloven wat je wilt, maar toch hopen wij dat jullie zwarte katten niet beoordelen op hun vacht. Neem een zwart katje, want wij beloven dat die net zo lief zal zijn als zijn gekleurde maatjes!

Heb jij een zwarte kat?

Stuur ons meteen een foto van jouw mooie zwarte kat naar onze Facebook of tag ons in een foto op Instagram! Wil je jouw (zwarte) kat na het lezen van dit blog nou even extra in de watten leggen met een nieuwe kattenmandkattenspeeltje, heerlijk kattenvoer van Happy Cat of extra bijdragen aan zijn gezondheid door middel van een supplement? Neem dan snel een kijkje op onze website, want we hebben het allemaal! 

 


AFP - Kattenmand - Lambswool Donut Bed - 45 x 45 x 25 cm - Grijs

 • Maximaal comfort
 • Luxe materialen
 • Ecovriendelijk
Bekijk product
Robocat Robocat Pink Mouse

Robocat Robocat Pink Mouse

 • Werkt met bewegingssensor
 • Geschikt voor 3 x AAA- batterijen
 • De staart is voorzien van MADNIP
Bekijk product

Sensitive Huid & Vacht Kattenvoer Adult 1.3kg

 • Gemakkelijk te verteren
 • Vol voedingsstoffen
 • Ondersteunt huid en vacht
Bekijk product

Verzeker jouw kat of poes vandaag nog!


Met een kattenverzekering dek je jezelf (en je kat) tegen kosten bij ziekte, een ongeval of andere gezondheidsproblemen van je kat. Zo betaal je maandelijks een relatief laag bedrag en verzeker je je kat tegen hoge ziektekosten. Voorkom problemen, sluit een verzekering voor je kat af!

Voordelen van een kattenverzekering:

 • Biedt gemoedsrust
 • Medische kostendekking
 • Financiële bescherming
 • Preventieve zorg

Vind jouw ideale verzekering