Welke kattenbakvulling is de beste?

Welke kattenbakvulling is de beste?

Dus je hebt de juiste kattenbak gekozen. Dan is het nu tijd om de beste kattenbakvulling, ook wel kattengrit, te kiezen. Er zijn tegenwoordig steeds meer soorten en merken. Dat maakt de keuze niet makkelijker! Gelukkig maken wij het je wel makkelijker met deze keuzehulp waarin we de voordelen noemen van de verschillende soorten kattenbakvulling. Zo kun jij een wel overwogen keuze maken.

Welke soorten kattenbakvullingen zijn er?

Er zijn dus verschillende soorten kattenbakvullingen die allemaal anders werken en vragen om een andere aanpak:

 • Klontvormende kattenbakvulling
 • Niet-klontvormende kattenbakvulling
 • Silicaat kattenbakvulling

Klontvormende kattenbakvulling

De naam zegt het eigenlijk al. Deze kattenbakvulling smelt wanneer deze in aanraking komt met vloeistof en zo worden de klonten gevormd. Deze klonten kun je vervolgens makkelijk eruit scheppen met een kattenbak schepje. Klontvormende kattenbakvulling absorbeert ook geurtjes. Dat is zo nu en dan érg fijn. Bovendien kun je lang met de vulling doen. Dat is dan weer leuk voor je portemonnee.

Let op! Klontvormende kattenbakvulling is vaak niet geschikt voor kittens tot 8 weken. Ze kunnen de klonten dan in hun mond krijgen en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Voordelen:

 • Zuinig in gebruik
 • Makkelijk op te ruimen
 • Geur absorberend

De kattenbakvulling van ondere andere Biokat's, Catsan en Sanicat zijn klontvormend. 

Niet-klontvormende kattenbakvulling

Ook deze naam is overduidelijk: deze vulling maakt geen klonten. Dit kattengrit valt juist uit elkaar wanneer het in aanraking komt met vocht en neemt zo het vocht en de geur op. Je kunt bij dit kattengrit dus niet alleen de vieze stukken vulling eruit scheppen als je de kattenbak verschoont. Dit heeft als gevolg dat deze kattenbakvulling niet zuinig in gebruik is.

Voordelen:

 • Je hoeft niet te scheppen
 • Klontert niet
 • Absorbeert geurtjes

Kattenbakvulling van bijvoorbeeld Catsan, Happy Home en Sanicat zijn niet-klontvormend. 

Silicaat kattenbakvulling

Silicaat kattenbakvulling is poreus met de zeolitische materialen waarvan het is gemaakt. Silicaat kattengrit heeft een unieke structuur en kan daarmee relatief een grote hoeveelheid vocht opnemen. Deze kattenbakvulling zuigt dus alle ontlasting op en als je de ontlasting van je kat regelmatig verwijderd uit de kattenbak kun je de silicaat vulling zo’n vier weken in de kattenbak laten zitten.

Voordelen:

 • Erg zuinig in gebruik
 • Geur en vocht absorberend

Onder andere Cattail, Litter pearls en Silicat kattenbakvullingen zijn silicaat.

Ook hier moet je rekening mee houden bij je keuze

Nu we de verschillende soorten kattenbakvulling hebben benoemd, zijn er nog een aantal punten waar je rekening mee kunt houden bij het kiezen van de beste kattenvulling.

 • Is jouw kat een binnenkat of buitenkat?

Wanneer je een binnenkat hebt, gebruikt jouw kat de kattenbak veel vaker dan wanneer je een buitenkat hebt. Waarom is dit van belang? Hoe vaker de kattenbak wordt gebruikt, hoe zuiniger je je kattenbakvulling wil hebben. Met een binnenkat is klontvormend of silicaat kattenbakgrit de beste keuze omdat deze lang mee gaan.

 • Waar staat de kattenbak?

Staat de kattenbak in de woonkamer of bijvoorbeeld in de bijkeuken of garage? Als deze bijvoorbeeld in de woonkamer staat of een andere ruimte waar je zelf vaak bent, wil je dat de kattenbakvulling alle vieze geurtjes zoveel mogelijk absorbeert. Dan is een absorberend kattengrit als Biokat's Fresh een goede optie.

Welke kattenbakvulling is de beste voor jou en je kat?

Die keuze is uiteindelijk helemaal aan jou maar vooral ook aan je kat. Probeer eens kattengrit uit en kijk hoe je kat hierop reageert. Zorg wel dat je in ieder geval dagelijks de ontlasting van je kat uit de kattenbak haalt en dat je de bak zo’n 1 of 2 keer per week helemaal schoonmaakt. Het afval van de kattenbak kun je het best bij het restafval gooien!